MALTA za KAČKU

Malta, to je “Karibik” uprostřed Středozemního moře! Nabízí kombinaci neuvěřitelného množství památek na opravdu malé ploše a tyrkysově modré moře..

Cestopis z roku 2018 napsala CESTUJI za KAČKU

Zážitky pro tebe sepsala CESTUJI za KAČKU
Cestopis byl naposledy aktualizován 2020-09-03T17:51:53+02:00

CESTUJI za KAČKU procestovala 46 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 68 úžasných cestopisů.

martinēz
před rokem

Nechapu nepodoruceni pujcit si auto. To je absolutni nesmysl. Ba naopak, omg. Clovek pozna paradni mista, zatoky, plaze, ... je panem sveho casu. Bez cekani a priskoku MHD. Zadna siska to neni, nejlepsi ceny primo na letisti, treba pres booking. A uplne ideal pujcit si silnejsi scooter (cca 20€/den, PHM "nula"). Projezdite ostrov krizem/krazem s benefitem nezavislosti.

... ano, ta jizda vlevo je pruser, ale otrkate se po dni

David
před 3 lety

Ahojte, nejaky tip jak se pak dostat v noci z Bratislavy do Brna? Ma to ted prilety 22:10 do Bratislavy v Nedeli.

Avatar uživatele J0x
J0x

Použij IDOS.

Jaké datum?

před 3 lety

Díky za cestopis, nakonec to nebudou Velikonoce (viz můj starší dotaz). Cestopisem se budu inspirovat koncem března, taktéž čt. večer až ne. večer Bratislava-Malta-Bratislava. Vím že to jde i levněji, ale jsem dost omezený termínem, takže dnešní koupě za 44,04 € u Ryanairu je pro mě skvělá cena.

před 3 lety

Ahoj! Malta 44 € rozhodně stojí! A ty 4 dny jsou dostačující na to, aby se člověk do tohoto ostrova zamiloval a znovu se tam vrátil…😉 Ostatně asi i proto se tam já letos v dubnu na skok za letím podívat..Potřetí… A určitě ne naposledy.

před 3 lety

Ahoj, to se tam budeme pár dny (nebo týdny) míjet. Při pohledu na rezervaci/do kalendáře jsem navíc zjistil, že na Maltě oslavím narozeniny :-)

Avatar uživatele Ahmad Masúd
Ahmad Masúd
před 3 lety

V dubnu tam ani nesmočím. A já potřebuji smočit častěji. ;-)

před 3 lety

Divan - super ! Pořád říkám, že "stárnout" je nejlepší mimo vzdušný prostor ČR ;)

před 3 lety

Ještě tak mít o 20 let míň, to by se to stárlo radostněji...

před 3 lety

Tak pod to se podepisuji!! :D

před 3 lety

Tak narozeniny na Maltě neoslavím, situace tomu nepřeje...

před 3 lety

Ani já tam nepoletím na skok v dubnu ... Ale jak jsme si psali včera - není všem dnům konec a Malta BUDE!

Já si také přála svoje letošní o rok zestárnutí trávit jinde... Velký plán, velký cíl, týdny příprav... Všechno v háji. Ale i když to letos asi neklapne, ten satelitní telefon a stan s moskytierou pořád sháním! ;)

před 3 lety

Jak jsme si psali: co se dá dělat, letošní cesty jsou téměř jistě v háji (červencovým Azorům, kde mám zajištěné už úplně všechno, snižuji pravděpodobnost na 1%).

Ale určitě bude zase někdy líp a ještě nějakou cestu uskutečníme! Takže moskytiéra, telefon atd. se budou určitě hodit, jen na oslavu narozenin jiných než těch letošních.

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před 3 lety

Katko, satelitní telefon si lidi půjčují v půjčovně, pokud si myslí, že by ho mohli potřebovat. Ten jen tak někdo doma nemá. Jsou i levnější alternativy, ale ani ty lidi asi běžně nemají a v odlehlých oblastech chudých zemí stejně nemusí záchranná helikoptéra přiletět: https://www.rei.com/learn/expert...acons.html

Kam jsi plánovala jet? Já jsem už byl v mnoha odlehlých oblastech a nic podobného jsem neměl. Měli jsme ho jen na loňské plavbě plachetnicí na Špicberky, což mi připomnělo vtipnou historku, kdy jsme na chvíli mysleli, že bude potřeba (v tu chvíli to tak vtipně nevypadalo). Níže kopíruju z mých zápisků:

Dopluli jsme do zátoky, kde ústí do moře ledovec Esmarkbreen... https://www.zonerama.com/liborst.../197648963

Já jsem akorát v 10 h. večer (asi po 4 h. po zakotvení) dovařil večeři a ozvalo se z vysílačky volání malé lodi s turisty o pomoc pro lidi z nedalekého tábořiště s 5 stany, že se k nim blíží lední medvěd a jestli bychom jim nepomohli s odstrašením medvěda výstřely ze zbraně a světlicemi a případně s evakuací, i když náš člun s dlouhodobě rozbitým motorem by jen s pádly před medvědem asi neujel. Ta loď místo neměla. Kapitán jen řekl, ať neděláme chyby a po vytažení kotvy vyrazil přímým směrem na pomoc. Asi zapomněl, že je tam místy mělko, což je i na mapách, které ani nejsou moc přesné, takže nebylo divu, že jsme zanedlouho narazili. M. (kapitánova přítelkyně a zástupkyně) hned volala, že je v přídi voda, ale nepřibývá.

Brzy se ukázalo, že to byla voda, kterou nevysušili úplně v přístavu nebo čerstvě zkondenzovaná. Naštěstí byl náraz jen kýlem do měkkých usazenin na dně, ale v okolí byly i skalnaté ostrůvky, takže náraz do ponořené skály by nebyl překvapením. Snadno jsme vycouvali a medvěd mezi tím odešel, takže jsem ho ani neviděl a byl jsem trochu zklamaný. Někdo viděl před tím jen bílou tečku, ale byli jsme asi 2 km od stanů. Ještě dodám, že jsme měli na zádi záchranný ostrůvek, což je krytý člun v kufru, který se po shození na vodu automaticky ihned nafoukne, takže naše životy v ohrožení nebyly. Čeští polárníci z výzkumné stanice říkali, že naráží na dno v zátokách běžně (na většinu pobřeží neexistují mapy hloubky vody). Z tohoto důvodu a taky kvůli ledovým krám ale není dobrý nápad plout tam na laminátové lodi, jako jsme měli my.

Já jsem dostal během minut po nárazu za úkol od M. (věděla, že jsem měl před tím v tomto zálivu slabý signál) vygooglovat, jaké je nouzové číslo na satelitní telefon, což jednak svědčí o skvělé přípravě a jednak je to bizarní i z jiného důvodu. Když jsem teda měl náhodou slabý signál mobilního internetu díky asi 30 km vzdálenému vysílači, jistě tam byl signál na volání mobilem. Večeře byla dobrá a hrnce vydržely na sporáku i při celkem prudkém nárazu (sporák má mantinely a ve vlnách se houpe podél podélné osy, takže vařit se dá i ve vlnách nebo bočním náklonu). Ještě dodám, že M. během nárazu stála na schůdkách s vystrčenou hlavu z podpalubí a dostala menší ránu do zadní části hlavy, ale zdaleka ne takovou, jako od spadlého střešního okénka při kotvení o 4 h. dříve.

Avatar uživatele Tonda 2
Tonda 2
před 3 lety

Hezká fota, Libore, rád jsem si zavzpomínal, Špicberky jsou bomba.

před 3 lety

Teda Libore, to je storka!!! 🔝Díky za ni, dnes je každý cestovatelský zážitek a vzpomínka ceněna zlatem. Alespoň v mých očích.

Samozřejmě vím, že se satelitní telefon dá cca od 200 Kč na den půjčit a je to běžná praxe, jenže já ho chci na 14 dní, a to uznej, není za Kačku 😉

Tak si říkám, že mám čas na krajní řešení (tedy placenou zápůjčku), nyní zřejmě ještě víc času, neb srpnová cesta asi neklapne, a že když se poptám, třeba někdo tento satelitní telefon doma mít bude a za láhev devítiletého rumu repatriovaného z Kostariky v době koronavirové třeba rád půjčí.. Tak náhoda je blbec, že? A já náhody miluju 😊

před 3 lety

Nebyl jste někdo na Maltě přes Velikonoce? Jestli se tam dá i o Velikonočních svátcích něco koupit v obchodě, jet normálně busem, jít do hospody na jídlo, nebo jestli je (skoro) všechno zavřeno. Díky

Odpovím si sám: zeptal jsem se u The Malta Tourism Authority a sdělili mi toto:

It is only on Good Friday that museums, attractions and shops are closed. Otherwise all else is open on the other days.

před 3 lety

Já bych ráda zareagovala, ale nebyla jsem tam na Velikonoce ani jiné svátky ;)

Avatar uživatele Ondrab
Ondrab
před 4 lety

Co to je za strasnej cestopis?

"Na Maltě se totiž jezdí vlevo, a to je pro Evropana docela nezvyk. To však není jediná patálie místní dopravy. Silnice jsou na Maltě tak strašně úzké, jak jsem ještě neviděla někde ve světě. Naprosto nechápu krkolomnost, s kterou se místními uličkami proplétají i autobusy! Myslím, že běžný Evropan by si s tím opravdu jen těžko poradil bez újmy na autě, možná i na vlastním životě… "

WTF?

:D :D

...taky si to někdy říkám ;)

Avatar uživatele Michaela _23
Michaela _23
před 4 lety

Díky za zábavné a zajímavé cestopisy, kde se dají najít i praktické rady! Po přečtení cestopisů mám chuť sednout k netu a najít nejvýhodnější letenku 😉 Cestování zdar!

před 4 lety

Moc děkuji za takovou milou zpětnou vazbu!! :)

Lenka
před 4 lety

Byli jsme na Maltě s manželem vloni koncem srpna na 5 dnů. Letěli jsme z Vídně v 6,00 hod, takže jsme byli na Maltě dost brzy. Koupili jsme týdenní lístek na MHD, což se královsky vyplatilo. Spali jsme v jedné z okolních vesnic v soukromí. Pojali jsme cestu jako poznávačku s jedním koupacím dnem a projeli jsme Maltu křížem krážem..... Auto netřeba, ani bychom neměli odvahu. Malťané jsou moc příjemní lidé, všichni mluví anglicky (kromě maltštiny, což je do latinky převlečená arabština, je angličtina úředním jazykem). Mimochodem - trefili jsme se zrovna do období fiest, tedy místních svátků na španělský způsob. Trošku mazec, když vás v 7 ráno budí ohňostroj spojený s vyzváněním zvonů. Určitě se na Maltu ještě vrátíme.

Avatar uživatele Standa 009
Standa 009
před 4 lety

Auto bych tam nezatracoval. Samozrejme zaklad je male auto a jeste idealne s automatem, ale na rizeni vlevo si zvyknout da rychle. Mistnaci jsou zvykli na turisty, jsou ohleduplni. Letos jsem tam letel na 4 dny a bez auta bych stihl sotva zlomek. Letel jsem z Wroclavy, prilet byl take v noci. Tim jsem usetril majlant za transfer. A ve vysledku me doprava stala asi podobne penize jako bych platil za transfer+MHD.

Ale priznavam, ze po narocne ceste, v noci, levostranne rizeni jsem byl chvili zblblej tak moc, ze jsem chvili nevedel jak se davaji prednosti :-D Navic, bydleli jsme ve Slieme. Jeste ze mel nas hotel parkovaci stani, jinak tam krouzim jeste dnes :-)

Prekvapilo me tam minimum motorek, nevim zda to bylo pocasim, byl leden. V lete bych si tam ale asi radsi pujcil skutr..

alena
před 5 lety

Skvěle napsané, díky Katko. Pište, prosím, dál. Ocením zvláště Kanáry, Baleáry...

Avatar uživatele kickass1
kickass1
před 5 lety

Za me Malta jednoznacne nejvetsi zklamani roku 2018 - jinak cestopis, chvalim, berto to prosim Katko jenom jako muj subjektivni nazor na zemi - celkove predrazene, nic moc jidlo a precpane miniaturni plaze.. Ale je to mozna tim ze cca po 10ti letech jsem na dovolene nemel k dispozici auto, takze jsme toho procestovali vyrazne min, nez mame normalne ve zvyku..

Jedine co me tam fakt zaujalo byla barva more - jak delana pro Instac :)

@Mirjur - ten shuttlebus jeste letos v cervnu normalne jezdil - platil jsem za 2 dospele + dite myslim 18e..

Petra
před 4 lety

Malta není plážová oblast, my jsme zase zažili koupání ve stoce, kterou vypousteli z hotelů od určité hodiny přímo do moře. Plate narvané. Jinak ostrov hodnotím jako učiněný sen, ať už se to týká lidí, památek, jídla... Kdo si potřebuje odpočnout na pláži, musí zkrátka vyrazit jinde.

Avatar uživatele niemandos_1
niemandos_1
před 5 lety

Zaujalo mě výborne víno za 1,5 Eura. Pokud by to byla pravda,tak kupuju letenku na nejbližší termín :). Jedna až dvě lahvinky denně ale svědci o tom,ze opravdu chutnalo 😃

před 5 lety

...no byly minimálně tři denně, protože den na Maltě začal snídaní v 6.30 (dvojka), odchodnou z ubytka (dvojka), pitíčkem na cestu (sedmička), skleničkou k obědu, resp. místo oběda (dvojka), odpolední svačinkou ( dvojka) , skleničkou na cestu MHD ( dvě dvojky!), sjleničkou v cíli za odměnu ( dvojka dle počtu cílů) ...no a samozřejmě sedmička večer ✌️🙈🍸😁😁😁

mirjur
před 5 lety

Kateřino, s Vámi musí být radost cestovat!

Tak určitě 🍸👌😍😍😂

mirjur
před 5 lety

Ten letištní shuttlebus za cca 3.50 EUR kamkoliv už nefunguje? Jeli jsme s ním do hotelu a zpět vloni v lednu. Mimochodem, teď koukám na termín 20.-27.1 z BTS za 20 EUR RT, velmi lákavé...

K tomu vstupnému bych doplnil ještě katedrálu sv. Jana v La Vallettě, to určitě stojí za to, pak třeba muzeum Saluting Battery, jeskyně Blue Grotto... je toho víc, ale samozřejmě to není nutné.

Azurové okno už skoro 2 roky neexistuje! Zahynulo při silné bouři, bohužel.