Na druhou stranu Země druhou stranou aneb Convair nepočká (1. díl)

Pár slov o cestě na Nový Zéland západním směrem přes San Francisco a Sydney a jak jsem se proletěl 63 let starým letadlem.

Cestopis z roku 2019 napsal Kryštof Hájek

Zážitky pro tebe sepsal Kryštof Hájek
Cestopis byl naposledy aktualizován 2019-04-29T15:56:09+02:00

Kryštof Hájek procestoval 73 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 13 úžasných cestopisů.

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před 4 lety

Krystofe, hezky se to cte, ale doporucuju vsem, kteri z pochybnych duvodu nadavaji na 787 a nazyvaji je papundeklem nebo bakelitem (kvuli kompozitu?) a nevidi ty podstatnejsi vyhody jako vyssi tlak vzduchu a tissi motory, aby si precetli treba na odkazech nize, ze to je jedine letadlo, kde se nemusi dychat jedovaty vzduch.

Loni jsem letel se 787 s Norwegian z Bangkoku, merim 184 cm a jako sardinka jsem si nepripadal, spis jako v kteremkoli jinem letadle z hlediska mista. Mel jsem ulicku a kdyz jsem se chtel podivat treba na Himalaj, aspon byl duvod se projit k okenku v nouzovem vychodu. Nikdy jsem pri sezeni u okna nemel rameno v dire na okno. Asi mas nejak velka ramena.

Ramon Costa
před 4 lety

Ahoj, za prvé velký hold a poděkování takovým lidem, jako jsi ty, že nám dávají takové informace o takových výhodných letech, a pak ještě o tom napíšou cestopis, klobouk dolů a potlesk na otevřené scéně, jste prostě úžasní. Mimo jiné jsem se této "akce" také zúčastnil a NZ byl prostě úchvatný. Děkuji za jedinečný cestovatelský zážitek. Jen mi pořád vrtá hlavou, proč Kryštofe tak nenávidíš B787. Letěli jsme s ním v rámci této akce celkem 3x (2x z 787-8, 1x 787-9), a bylo to bez problémů. Jsem postava docela prostorově výrazná, ale že bych si stěžoval na zásadní nepohodlí, to určitě ne. Takže, prosím, proč tak nemáš rád ty "bakelity"? Děkuji a ahoj.

před 4 lety

Ahoj, hele je to hrozně subjektivní. Vypěstoval jsem si k nim v hlavě odpor ještě před tím, než jsem s nimi vůbec letěl, prostě se mi designově vůbec nelíbí. No a hřebíček do rakve jim zatloukly mé první dva lety do/ze Sao Paula. Vyfasoval jsem právě místo, kde okno přesně nesedělo s řadou a pak 12 hodin trpěl v úhlu do "zetka" a bylo to hrozný, to jsem teda v jiných letadlech nezažil.

Ale na rovinu říkám, že tak ze 70% můj odpor k bakelitům je čistě subjektivní. To jsme holt my, letečtí nadšenci. Když se nám něco začne nelíbit, tak na to pliveme špínu i tehdy, kdy to třeba není nutné. Když jsi sparťan a Slavie hraje jako Pánbůh, taky jim nezačneš fandit. Takže asi tak :D

Sue Ellen Ewing
před 4 lety

No co si budeme říkat, Dreamliner je imperialistickej krám, ale kdyby něco takového vyrobili třeba v Rusku, tak by to mohlo jmenovat třeba Cон на линию a pak by to mohl být vcelku elegantní nadčasový самолет.

RamonCosta
před 4 lety

Nejsem "brutální" odborník, ale že to je krám, to bych netvrdil. Myslíte, že např. B777 je diametrálně (lepší) odlišně? V čem? Letěl jsem ve všech těchto úžasných letadlech, včetně A380 (nahoře na druhém patře), ve všech z jmenovaných letadel od 10 do 14 hodin letu, a nezlobte se na mě, nevidím zásadní rozdíl! Ale asi něčemu nerozumím, budiž, poučte mě... děkuji

Avatar uživatele richard.pastorek
richard.pastorek
před 4 lety

B777 je bolehlav, ta masina (motory) dela kraval,ze se tam ani neda spat. Ale zase je to stroj na penize....nove stroje A350,B787 jsou docela tiche, ale v B787 se clovek citi jak v konzerve na sardinky

Avatar uživatele Marek Sourak
Marek Sourak
před 4 lety

Zase zalezi na usporadani sedacek, je neco jineho 787 u Scootu nebo Norwegianu a treba japonskych ANA

před 4 lety

Čest výjimkám jako je ANA, to jo. Ale pokud vím, je to snad jediná aerolinka, která má v 787 2-4-2, jinak vše ostatní je level sardinka :(

Avatar uživatele miro776
miro776
před 4 lety

btw, este JAL ma v B787 economy seating 2-4-2, minuly rok som to letel s JAL "bakelitom" na trase HEL-NRT. Inak pekny trip-report, vzdy ked som v AKL,tak sa divam na stroje airchathams a pohravam sa z myslienkou,ze by som to s nimi skusil, ale nie som "zberatel" letov s exot.strojmi, kazdy to mame posunute niekam inam... :-) Tesim sa na pokracovanie, ja som sa na stare kolena prvy krat dokopal minuly rok na svoju prvu RTW, ale to bola taka obycajna cesta, "hlavna" oneway letenka bola "ICN-AKL-PPT-IPC-SCL-MAD-HEL-NRT", (okrem HEL som mal vsade pobyt).

Avatar uživatele Karel
Karel
před 4 lety

Pěkně popsáno, gramatika v klidu.

Potvrdilo se mi to, co jsem očekával už z předchozího dílu. Pořád cítím, jak mě něco tlačí dál, nenechá mi pořádně vydechnout. I to čtení je takové, že se nesmím moc zdržet, že už zas někam musím, už to poletí, není čas se flákat...

Ale ok, je to velký projekt, "normální" člověk to neabsolvuje, takže to nijak nesoudím. Jen to zmiňuji a zajímalo by mě, zda to někdo cítí stejně během čtení :D

před 4 lety

Je to přesně vystiženo! :) Když jezdím sám, dělá mi problém zůstat někde v klidu, já prostě potřebuju být neustále v pohybu, to mě baví a vyžívám se v tom.

Naopak když cestuju s někým, je to spíš opačně - radši jedno místo a nepouštět se do bláznivin...

Sue Ellen Ewing
před 4 lety

Já jsem letos podobným způsobem letěla do JV Asie (koupila jsem error s RJ z Istanbulu přes Ammán a Bangkok do Kuala Lumpur a zpět z Bangkoku přes Ammán do Kodaně, nakoupila přískoky z Prahy ještě přes Kyjev a do Prahy a lokální přelety a bylo to hned 11 letů) a musím říci, že to má něco do sebe a užila jsem si to.

Pro mě jsou nejnudnější běžná letadla (A320/B737 a jejich různé verze), cokoliv menšího, nebo většího je vždy větší zážitek a čím větší tím víc letadlo.

cali
před 4 lety

Proč? Tak nejsou tady všichni jen hladové větve, dychtící po slevě na Flix nebo zjištění, jestli můžou mít půjčené auto bez kreditky a do Anglie mohou s OP... Naopak, oceňuji i tuto osvětovou činnost Kryštofa.

Myslím si ale, že stroj, kterým jsi letěl určitě neměl motory P&W, protože to byly původní 18-válcové pístové motory (mimochodem v Convair 240 se zabili 3 členové mých oblíbených Lynyrd Skynyrd). Další verze a ty, co dodnes létají, mají turbovrtulové motory Allison příp. Rolls-Royce. Je to vidět i podle tvaru motorových gondol na fotkách.

před 4 lety

Pravdu díš, jsou to Allisony!

Avatar uživatele richard.pastorek
richard.pastorek
před 4 lety

Tohle melo jit na airways.cz,ne? Zde to temer nikdo neoceni...let s convair/airchathams,na forum.airways.cz by tohle porno melo uspech,ale tu...? Peknej vrtulak, to jo,ale takovej trek na zealandu v prirode ma taky neco do sebe....

David Eiselt
před 4 lety

Dost lidí ocení i popis průběhu přesunu z Evropy na Zéland :) 50 hodin na cestě při přeletu na druhou půlku země není 5 hodinový let do Egypta.

Navíc tu máš sérii článků z celé cesty a byla by přeci chyba, kdyby pro Kryštofa ten nejzásadnější tady chyběl, nedávalo by to příběh.

Avatar uživatele cestik
cestik
před 4 lety

Mně se to dost líbí, i když nejsem žádný letecký nadšenec. Cestopis má spád a autor nemá problém s pravopisem, to se tady moc často nevidí. Těším se na pokračování.