Naskrz Pyrenejským poloostrovem.

Poslední díl o mé čtyřtýdenní cestě Evropou, která začala v Amsterdamu a pokračovala přes Francii a všechny další státy, které byli po cestě, až na Mys sv. Vincenta v Portugalsku.

Cestopis z roku 2019 napsal Čeněk Šmerek

Zážitky pro tebe sepsal Čeněk Šmerek
Cestopis byl naposledy aktualizován 2021-01-31T12:25:43+01:00

Čeněk Šmerek procestoval 25 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.

30 komentářů

před 2 lety

Já jsem hlavně nepochopil koncept hostelu. To družení atd. chápu, že někomu vyhovuje. Když hotel mám se vším všudy za 500-700 byť pokoj 3x3 , na hostelu v single room bez příslušenství třeba za drahých 400 nebo podobně jako cena za hotel, zamykat si věci do skříněk, a ještě platit dopředu na portálech zálohu za zprostředkování... A pak se brzo ráno krást do sprchy jak zloděj aby tam nikdo nebyl. Kdyby stal tak 200, to by byla jiná pisnicka. Úplně vyhovuje třeba takový Campoy v Alicante nebo v Berlíně ten vesele pomalovaný barák v Charlottenburgu.

před 2 lety

Když už máš potřebu sem vypisovat každou hovadinu, co tě zrovna v danou chvíli napadne, tak používej aspoň tlačítko odpovědět na konci příspěvku a dávej si ty svoje výlevy k sobe, ať je to na jednom místě a kdo chce, tak to může přeskočit... Takhle tady absolutně zaděláváš diskusi svými úvahami o hovně, navíc u cizího cestopisu. Zlatej mikir, ten se aspoň zpravidla trefil do správného vlákna.

před 2 lety

Ne vždy se mi to tlačítko zobrazuje na mobilu tak sorry... Končím

před 2 lety

Ja ho vidím i na mobilu. Jinak končit nemusíš,některé tvé postřehy jsou zajímavé, tve rady přínosné, jen to zkus nějak konsolidovat ty příspěvky a dávat je do správných vlaken, případně si zaloz nove. Méně je někdy více :) Díky.

před 2 lety

Libore, no ale pořád, ač je pravda, že kde se komu líbí, a věc ohledně ubytování je subjektivní, za mně třeba Auckland byl top a Canberra zbytečná záležitost, Brisbane s koupalištěm zadarmo a klokany a koaly top a pár lidem se to nelíbilo, pro mě Melbourne nic extra a jini byli nadšeni.

Cestovat umim jak se spaním v rezortech tak i třeba 5 týdnů ve státech jen auto a žádný motel, a třeba San Francisco tři dny jen spaní na letisti s výjezdy do města , spaní v Miami aspoň desetkrát, super Subway tam, na těch bagetach ujizdim.

Každopádně smekam, stihl si toho dost, třeba to projet celé autem dolů až do Patagonie byl můj sen, pro mě Chile bylo jen Santiago a Valpo a nějaká koupačka k tomu. Já jezdím sám a půjčovat na 3 týdny tam auto by byla už pro jednoho raketa, na to nemám.

před 2 lety

Někoho v těžké životní situaci bych vzal. Mě třeba taky zachránili a i dali najíst, v 1990 na stopu mě tam i tyrolak v klobouku osahával a já to strpěl jen abych se vezl kousek, pěšky přes čáru, baba na pumpě když mě viděla tak mu zadarmo dala kafe, to už je dneska utopie. V cizině to bylo lepší, to mě brávali místní jak v Malajsii tak Indonésii, v Bruneji Darussalam jde jsem už po tmě šel pěšky na letiště protože byl ranní odlet mi místní muslim zastavil a že za sex mě tam hodí... Teď tam asi za to bude smrt, tehdy tam šaría myslím este nebyla.

Chybama se člověk učí a kolikrát i u půjčoven mě vypekli. Třeba v Brazílii bych si auto už nikdy nepůjčil. Blbě postaveny itinerář, plán za 3 týdny dojet na Foz z Ria a zpátky, vyhýbání se dálnicím, 200 kilaku před Iguacu zakufrovala navigace a několikahodinová ztráta, pak mě navedla do řeky, malem sem tam vlitnul, dvě ráno lije jak z konve, beru plnou lihu za tisíc, o hodinu později sem vlitnul pod kamion moji vinou, ten zastavil po asi půl kilometru, z mého Fiatu vpředu 20cm chybělo, za 10 minut odtahovka, bengo a záchranka, tam v pláštěnce sem podepsal revers, druhá odtahovka už z půjčovny, při nakládání prdla guma, policajt v pohodě, ani nedal dychnout. Tágo na letiště Iguazu hodinu a v ceně, čekání až otevře Avis, další kauce, tentokrát VW Gol, dva dny ok, třetí den při odjezdu bouračka na křižovatce kde manik nedal přednost, a ještě ujel, tentokrát jen malý tuk dopředu světa křižovatkou už byl i hrobecek, značka dej přednost povalena v příkopě. Telefonát typu miláčku, rozdupal sem auto a za dva dny žen stejný znovu. Dále už busy do Sao P a dále Ria. Naúčtováno navíc a stáhli nakonec celkem 35000 litrů českých to byl real ještě za deset.

Nebo jiný špek, Jerevan, týden Ok, pak benga... Zastavení, potřesení rukou, vše ok, odjezd, oni 20 kilaku za mnou celou dobu, předjel sem kamion co jel 20, na cestě žádná čára, ihned stopka, nasedl ke mně, pokutový blok, myslel sem že to ukecam tak na tři stovky, moc prachu sem s sebou neměl, chtěl 100$, lari za 1500 nevzal, tak eskort 10km k bankomatu a 100$ pryč. A místo na ambasádu před ním sem mohl tak volat z okna. Takže zbytek pobytu všude tak čtyřicítkou a se staženým zadkem.

před 2 lety

A pointa je? Proč nenapíšeš vlastní cestopis, ale píšeš to sem, navíc na "mikira", co ti zrovna běží hlavou bez ladu a skladu?

Avatar uživatele Marek Sourak
Marek Sourak

Mozna padrinovina :-)

před 2 lety

A musí to mít pointu? Mně se to čte dobře.

před 2 lety

Cesty rozdeluju na dva typy- s rodinou a to je ubytko standard i luxus často hezké slevicky díky těm stovkám rezervaci co sem u nich udělal a jinak když jezdím sám (dříve proto, že známí nemohli na tak dlouho a já vzhledem k pálkam za letenky exotiku dělam min. 3týdny a max. přes pět týdnů, nějaký ten den navíc, kdyby stávka, tajfun, teď už zásadně sám protože se nemusím vázat a co si poseru to si vyzeru).

Takže umím u Mrtvého moře být s rodinou v garden suitě celý den Spa a večer na all u can eat spořádat kilo tuňáka a den na to kilo lososa, když tam jsem sám tak spím v autě, třeba Mazda2 z půjčovny v Hiltonu Tel Aviv a jim parky po studenu a třeba tuňáka z konzervy.

Mám prostě blok a společne socialky nemůžu, teď už i že zdrav. důvodu. Skousl sem to jen v Japonsku, na dvou tripech s tou jejich kulturou do naha, bazén a myšlení, sprchy, sem to i tam prokládal s prosedenyma prochozenyma nocema třeba v Nsahasaki kde jsem jak Co Co San čekal jestli nepřipluje loď. Taky zážitek na celý zivot. Samozřejmě s věkem ochota takové věci dělat klesá.

Spaní v autě je pro mne i takový způsob života, je hodně fór, jde si lidi vyměňují zkušenosti kolem toho.

Takže všechny Kanáry v autě, všecky řecké ostrovy, Azory, Kypr, Dubaj, Omán, Jordánsko, Izrael, USA 4 auta, Brazílie, Dominika, Guade a Martinik, Portorico, Zéland na každém ostrově jedno, Island, i tam to šlo přežít a na noc ,aspoň deset těch jejich lehkých pivek atd.

Ale zpět k cestopisu výše - v mládí jsem dělal podobné i větší bejkoviny typu týden spaní venku a 70 km po plážích v Algarve, spaní v dunách Maspalomas, stopem v nouzi ze Svajcu bez halire, vlaky na černo...

Právě proto strašně fandím lidem jako je pisatel článku výše, nebo těm nadšencům co třeba letos byli 3x v Lisabonu a plno lidí nechápe naco.

před 2 lety

Jo, tenhle chlap vypadá, že je fajn a naprosto v pohodě. Kvůli takovým beru stopaře, tedy se snažím. Z Evropy skoro vymizeli (není se co divit) a tady v Sudetech když přibrzdím, tak většinou štětka nebo fetka. Ale i tak občas vezmu a zavzpomínám na časy, kdy jsem taky často musel...

Spaní v autě je super, v tom nevidím žádný problém. Ostatně to vypadá, že to letos možná leckde ani jinak nepůjde.

před 2 lety

Naposledy hostel ale single room před osmi lety v Sydney, pak Brisbane a i Cancun, kde jsem byl naštěstí desetkrát ujištěn, že na ten pokoj s dalšíma palandama už dnes nikdo další nepřijde.. To fakt raději spát v autě.

před 2 lety

Hezky napsané, pokračuj dál v cestách, jen spaní na hostelu, společne hajzly, sprchy, atd. bych díky věku, fyzickému i mentálnímu hendikepu už nedával... Než na hostelu tak raději noc i dvě na letišti, v Bangkoku třeba i týden na letišti a na Muangu i dva, noc prochozena nebo třeba i někde na plazi, je fakt že člověk po dvou prochozenyvh nocích už vadne. Hostely fakt nedávám. Horší je, když je to více než dvě noci nebo když nedej bože mrzne... Když jsme byli třeba v největších srackach a byli v Grazu a na autě z půjčovny tehdy odešla cívka a do opravy zbýval den tak jsme zkoušeli i hostely, Armády spásy a tam byl smrad jak v Cařihradu a rozdávali i skrabatka na štěnice, nakonec protože mrzlo a všechny sklepy byly zamčené a z nádraží kick aspoň ruce zahřáté od posledních hranolek... jsme tehdy nic strávili v telefonni budce... Nakonec jsme do té Itálie na jednání o den později dorazlu, ale vzpomínka na celý život. Před Grazem posrane auto, akorát naštěstí kousek benzinka... zavřená.. Zevlovani okolo, tichý alarm, za chvíli benga, pochopili o co jde, odtah žlutí andele... Do rána zmrzli na kost... Škoda dodá náhradní díly až zítra... Takže další den strádání. Sice se jedná o rok 2000, ale na hostel bych fakt už nikdy nešel. Věc názoru, možná pro mladé komunikativní typy.

před 2 lety

Čeněk píše hezky. Ale k té tvé fobii z hostelů. Stěžuješ si na společné sprchy a hajzly, ale když spíš v autě, sprchu nemáš a na záchod si musíš zajet někam na mnoha lidmi používaný na benzínce, v restauraci atd. nebo do lesa. Jasně že hostely nejsou úplně pro šedesátníky, kteří si ani nechtějí popovídat s jinými cestovateli, ale občas tam taky jsou. Podle tvé diskuze s mikirem bych řekl, že popovídat s cestovateli by sis možná chtěl.

Já mám dost zkušeností s přespáváním v autě (hlavně v odlehlých oblastech), někdy jsem si u auta postavil stan, ale většinou jsem cestoval bez auta a spal v hostelech (pokud byly nebo pokud nebyl pokoj v hotelu velmi levný v nejchudších zemích) nejen jako dvacátník, ale i jako čtyřicátník a bylo to většinou fajn a poměrně komfortní. V posledních letech jsem si i pečlivě vybíral dle recenzí ty kvalitní a byl na pokojích s méně lůžky (někdy sám či v single room). Často mají postele závěsy a člověk jde do pokoje stejně obvykle jen na přespání, takže problém by případně mohl být někdo chrápající, ale převažují mladí a ti obvykle nechrápou. Větší smrad jsem nezažil a štěnice snad jen jednou, což vyřešil přesun do jiného pokoje. Někdy ruší někdo, kdo přijde pozdě nebo odchází brzo, ale to mi vadilo málokdy.

před 2 lety

No já viděl kdysi v létě ve Vídni u hlavního nádraží jak před jedním hostelem vegetuje jeho osazenstvo a bylo mi doslova skoro na blití...opravdu si nedovedu představit sdílet pokoj s různýma čmoudama a pochybnýma existencema ..

Ani spaní v autě/karavanu není a nikdy nebylo nic pro mě.....při mých cestách mě musí vždy čekat hotelový pokoj vlastní koupelna a ráno kvalitní snídaně!

Jinak cestopis jsem si přečetl se zájmem většinu míst jsem projel taky a též převážně vlakem .

Ve Španělsku je železnice na vysoké úrovni,ale cenově opravdu žádná láce....musím přiznat,že v některých případech jsem zvolil raději bus a na delší trasy letadlo,,které kolikrát vyšlo o hodně levněji než vlak.......v Portugalsku to bylo kvalitativně rozhodně horší naopak cenově celkem kamarádské,ale vlaky kategorie IC mě moc nenadchly čekal jsem tedy více....i když celkově bylo cestování po železnici OK.

před 2 lety

@lma: Pochybné existence jsem v hostelech snad ani nezažil. Pokud by nějaké problematické ubytované měli v nějakém hostelu dlouhodobě, určitě by to někdo zmínil v recenzích. V hostelech ve větších městech v USA a Austrálii často vyžadovali pas a letenku, aby se tam mohli ubytovat jen cestovatelé.

Při tvých nárocích na ubytování neuvidíš většinu z nejkrásnějších míst na světě, spíš jen turistická místa, kde je mnoho lidí, ale každý ať si cestuje, jak chce.

před 2 lety

Čistý pokoj s vlastním příslušenstvím není snad žádný velký nárok ..

A moc nechápu co má ubytování společné s "nejkrásnějšími" místy ??

před 2 lety

Většinu z nejkrásnějších míst bez problémů uvidí a fakt nemusí při tom spát v blešárně s osmnácti dalšími existencemi, co mají hluboko do kapsy a hluboko co noci se trousí do dormitory.

před 2 lety

A člověk si tam nemůže ani uprdnout a nedej bože když má třeba průjem a leze třikrát za hodinu na společné wecko. Někde po zebriku tam lézt na prycnu... Mám uro problémy, jsem zvyklý spát nahý, jsem introvert, mám rád svůj klid, info a rady si v dnešní době internetu zjistím sám, s lidmi, co už je víckrát neuvidím nemám potřebu popíjet, křepčit, trávu nekouřím, na WC mi nevadí smrad po někom, ale že by někdo musel čichat puch po mně.

To raději stan, sice bez elektriky, hygiena v tropech je snadná, využil jsem to v Tulumu, v Samaře na Kostarice, kde v hlavní sezóně to bylo nad mé možnosti a stan nešel ani zamykat a nikdy se nic neztratilo a naposled před rokem v MoBay až na úplném konci Bucaner Beach u letiště a tam katastrofa, malý stan kde se dalo ležet jen napříč a zatékalo tam každý den a sandflies co tam dokázaly přes síť ráno a večer prolezt, u té rusky co tam má ty černochy jestli jsou její a jak si tam rasta každý den dělá žrádlo na ohni. Tam to bylo na tyčku...

před 2 lety

U těch nejkrásnějších míst jsem nemyslel srovnání hotel versus hostel, ale srovnání hotel (s vlastní koupelnou a kvalitní snídaní) versus realita u těch míst v podobě obytné auto, běžné auto, horská či jiná chata (spíše bez vlastní koupelny a leckde s vlastním jídlem), stan. V málo obydlených oblastech světa (které jsou zpravidla ty s nejkrásnější přírodou) mimo Evropu se prostě ty kvalitní hotely nevyskytují v takové míře, aby se dalo takto spát každý den.

před 2 lety

OK některá taková místa samozřejmě budou,ale slovo "většina" je mimo mísu !

před 2 lety

Za těch asi 71 měsíců, které jsem celkem strávil na cestách (bez práce), jsem významnou část (asi většinu z těch rozumněji dostupných) z nejkrásnějších míst na světě navštívil (je to má priorita) a můžu říct, že o většině z nich platí o ubytování, co jsem napsal. Kromě JAR a Svazijska jsem nebyl v Africe, ale to je kontinent, o kterém toto platí dost často. Kdybych měl nároky jako ty, asi by mě cestování už dávno přestalo bavit. Většina nejkrásnějších míst přírody je v národních parcích a velká část z takových míst se nedá navštívit na 1denních výletech z kvalitních hotelů (a pokud ano, nejsi tam třeba na západ nebo východ slunce, nemáš leckdy čas se tam víc projít). Zařadit hotely na každou noc někdy třeba i jde jako např. na NP západu USA, ale omezí to dost flexibilitu a stihne se za daný čas dovolené méně těch nejkrásnějších míst (víc ujetých kilometrů tam a zpět, prodlevy, obtížnost přesného naplánování, nemožnost přizpůsobit aktuálnímu počasí – zkrátka takto bych cestovat nechtěl).

Zkusím vyjmenovat (a myslím, že by s jejich zařazením souhlasil každý, kdo tam byl) pro mě nejkrásnější místa kolem světa, na která si teď vzpomenu a která bych neviděl, pokud bych trval na kvalitních hotelích (to platí o většině takových míst, na která si vzpomenu): chilská Patagonie, trek kolem sopky Villarrica, Cochamó Valley (tzv. chilské Yosemity), 5-denní okruh autem Tupiza – Uyuni přes bolívijské altiplano, trek pod Alpamayo, 5-denní výlet na loďce v amazonské džungli v Rezervaci Pacaya Samiria, výstup na Cotopaxi, 6-denní trek v NP El Cocuy, Roraima, trek v Sierra de la Laguna v Mexiku, Yukon, NP Denali s červeně nasvícenou horou Denali po západu slunce, treky na Kavkazu, v Kyrgyzstánu, v Nepálu, v Ladakhu, na Novém Zélandu, Kalalau Trail na Kauai, některé ostrovy v Pacifiku (souostroví Ha'apai na Tonga, ostrov Savai'i na Samoi, jižní část Moluk). Na Upolu na Samoi lepší hotely jsou, ale raději budu v takovéto chatce z přírodních materiálů bez koupelny přímo na pláži než v hotelu podobném jiným na světě: https://www.zonerama.com/liborst.../124175301

Cestovat po Austrálii bez obytného auta (nebo kombíku či SUV s možností spaní uvnitř) je kromě JV a východu dost problematické, protože v některých oblastech bude hotel příliš daleko. I na Jižním ostrově NZ je těžké (za normální situace) najít ubytování v mnoha oblastech v sezóně.

před 2 lety

Libore troufnu si tvrdit,že ani za 71 mesicu na cestach jsi jiste nenavstivil "asi většinu z rozuměji dostupných nejkrásnějších míst na svete", uz jen z toho důvodu, že jsi vubec nebyl v některých částech světa a ve vetsine zemi sveta. Navic toto je zcela subjektivní kategorie a co ty povazujes za jedno z nejkrásnějších míst, muze někdo jiny vidět úplně jinak a platí to i obracene. Ty zjevne preferujes přírodu, nekdo jiny treba historii, další moderní města atd.Ty se snazis jiné opakovane přesvědčovat, ze tvůj způsob cestovani a vidění světa je ten jediný správný, ale není (naposledy, co si pamatuji, jsi někoho presvedcoval, co si ma myslet o Aucklandu, potažmo pak o NZ). Správný zpusob cestovani je ten,který dotyčnému vyhovuje a je s nim spokojeny a nejkrasnejsi místa světa jsou ta,která za ne považuje dotyčný cestovatel, ne ty.

Takze ty budeš spokojeny v chatrči na plazi, někdo bude spokojeny v resortu a je to tak v pořádku. Ale vydávat low cost cestovani, spaní v hostelech/stanech/aute za ten jediny správný pristup k cestovani s tím, že dáváš najevo, ze jinak je to spatne ("takto bych cestovat nechtěl", "kdybych mel nároky jako ty, asi už by me cestovani přestalo bavit" atd.), to je už trochu mimo. Mimochodem treba zrovna v USA jsou často kvalitní hotely/lodge primo v NP, takže nechápu o jakých přejezdech, obtiznosti plánování a omezene flexibilite mluvíš, kdyz je asi jedno, jestli spis v daném parku v lodgi nebo v kempu ktery je vedle (kromě rozdílu cenoveho).

JardaM
před 2 lety

eremi +1, už jsem to chtěl Liborovi napsat pod ten jeho příspěvek o Aucklandu. Brutálně subjektivní téma ohledně 5 nejhorších destinacích, co člověk zažil a Libor tam začne někoho přesvědčovat o své pravdě a vyvracet mu jeho argumenty. Já bych si klidně rád přečetl Liborův cestopis a rád mu ho okomentoval, ale místo toho jsou tu obrovské příspěvky, které nemají absolutně co dělat s Pyrenejským poloostrovem.

A Ahmad jako vrchní hater Katky cestopisů (i kdyby jim kdokoliv vytýkal cokoliv, tak alespoň mají hlavu a patu a dávají smysl) který tu adoruje úplně random myšlenkové pochody Miguelase... to je taky něco :D ale možná to vlastně dává smysl.

Libore.

Na úvod zkuste pochopil, že spousty lidí necestují jen kvůli přírodním zajímavostem. Fakt ne. A ty "nejkrásnější" místa mají definovaná úplně jinak. Někdo jezdí za architekturou, jiný třeba za průmyslovým dědictvím, další za kulturou ... a ti fakt nemají problém s hledáním slušného hotelu. A když někde není, tak holt můžu vzít taxi i na 50 - 100, i více km. Jo a když na něco fakt nemám, tak tam nelezu/nejedu/nelítám (to platí už od jakékoliv úrovně pajzlů až po iks hvězdičkové hotely).

Jarda: Nejvyšší hejtr, prosím! :-))

Ty Miguelasovy myšlenkové pochody jsou možná trochu random, ale řekl bych, že to nijak moc nevybočuje ze zdejšího průměru.

před 2 lety

@eremi: Nebyl jsem, jak jsem zmínil, téměř v Africe, ale tam je to s tou rozumnou dostupností obvykle horší. Nebyl jsem ve Střední Americe a v Karibiku, kde by se ještě dost takových míst našlo, na východě Ruska, ve většině Blízkého Východu a v dalších zemích, ale velkou část z hlavních přírodně atraktivních oblasti světa mám celkem projetou (ty z mého pohledu nejkrásnější země dost důkladně). Myslím, že dost na to, abych mohl posoudit, že do nejkrásnější přírody se většinou s požadavkem na kvalitní hotel člověk nepodívá a nebo s dost kompromisy. Je i logické, že nejkrásnější příroda je v NP a rezervacích a tam většinou hotely nejsou, pokud jde o odlehlé a málo osídlené oblasti.

Psal jsem o nejkrásnějších místech přírody a ať si každý cestuje, jak chce. Tj. můj pohled na otázku kvality ubytování. Z toho jasně vyplývá, že nikoho nepřesvědčuju o tom, že můj způsob cestování je nejlepší. Samozřejmě vím, že jiné lidi zajímají i jiné věci. Troufám si ale tvrdit, že zájem o přírodu je u většiny na 1. místě.

Auckland a pak od někoho jiného, který ani neviděl Jižní ostrov, označený NZ jako americký vidlákov, jsem bral za něco, na co musím reagovat. Ne proto, abych ty dotyčné přesvědčil, co si mají myslet, ale abych to uvedl na pravou míru pro ostatní z pohledu člověka, který to tam zná. To vlákno má jasné negativní konotace a uvádět tam bez udání důvodu nějaké místo jen proto, že dotyčný tam nenašel nic zajímavého, není podle mě v pořádku. Od toho je pak diskuze, aby se to vyjasnilo.

To samé platí o těch hostelech. Když na ně takto útočili, napsal jsem protiargumenty z pohledu jejich častého spokojeného uživatele. To je diskuze a ne přesvědčování. Lma tu občas zase píše, jaká hrůza jsou různé země např. v JV Asii, jindy o špatných vlacích, teď o tom ubytování, tak já zas napsal, jak já to vidím z mého pohledu.

Mnohde v USA jsou v NP ubytování, ale někde je problém sehnat v sezóně i místo na stan nebo obytňák (např. Yosemite) a ubytování poblíž parku je jistě v sezóně zarezervované déle dopředu, takže ta flexibilita tam při nutnosti rezervovat chybí. Třeba Yellowstone je tak velký a vyžaduje několik dní, že zbytečné přejezdy tam budou i při spaní v hotelu v parku. Pokud je ubytování kombinací různých možností, je to v pohodě, ale trvat na tom na každou noc může být problém.

@Jarda: To téma není o nejhorších destinacích, jak píšeš, ale 5 míst, která už nikdy nenavštívím, což je rozdíl. Žádné argumenty tam konkrétně u Aucklandu nebyly, tak jsem se zeptal, protože to bylo v příkrém rozporu s mými zkušenostmi. Na ty později uvedené argumenty o Aucklandu už jsem nereagoval, ale jestli chceš slyšet můj názor na ně, tak stejné důvody by většina cestovatelů, které moderní města příliš nezajímají, mohla uvést téměř o každém městě. A já přesto, že se mezi ně řadím, tak Auckland je můj favorit díky poloze a dostatku zeleně. Nějak zapomínáš, že je to diskuze a když upozorním někoho, kdo si udělal obrázek o nějakém městě/místě podle své krátké návštěvy, kdy evidentně nebyl v těch nejhezčích částech města, tak to není přesvědčování o mé pravdě, ale smysl diskuze na tomto webu. Pokud se někdo nechce stavit v nějakém městě jen proto, že už ho viděl a raději bude v přírodě, pak je nesmysl ho psát do toho vlákna a ještě bez uvedení důvodu.

@Ahmad: V zásadě souhlas viz výše. Taxi ale nemusí pomoct, když tam mnohdy ani nejsou silnice.

před 2 lety

eremi - naprostý souhlas nemám co dodat !

Libor - jen ve stručnosti - problém není že máš na věc jiný názor,ale spíše to že přes "tvojí pravdu" nejede vlak a budeš tu donekonečna sáhodlouze omílat jak to ostatní dělají špatně a musíš mít vždy poslední slovo !

před 2 lety

@lma: Problém je, že tu občas píšeš lehce provokativní a negativistické poznámky, které mě někdy se.ou (možná si to ani neuvědomuješ) a když mám na věc opačný názor, tak taky lehce přitvrdím. Možná se snažím argumentovat tak přesvědčivě (když cítím, že je pravda na mé straně), že mé argumenty někdo považuje za přesvědčování, pokud s nimi nesouhlasí. Já tu reaguju na konkrétní poznámky, napadání, výmysly atd. ne proto, abych měl poslední slovo, ale abych na to odpověděl, když vidím, že ten člověk nepochopil, jak jsem to myslel, nebo si to nějak překroutil. Příkladem, že jsem neměl potřebu mít poslední slovo (i když mi ta odpověď připadala podivná), byl třeba ten Auckland, kdy jsem reagoval už jen na nesmyslnou poznámku někoho jiného, že NZ je americký vidlákov. Jen konstatuju, jak to vidím já, ale ať si každý dělá, co chce.

před 2 lety

Libore sorry, ale opravdu se snažíš jiné přesvědčovat o své pravdě jako té správné. A zjevně tvůj příspěvek výše pochopilo stejně minimálně těch několik lidí, kteří na něj reagovali, tak zkus zhodnotit, jestli nějaký problém nebude u tebe. Že potřebuješ mít poslední slovo si myslím taky, už jsem ti to i psal před nějakou dobou. Mě spoustu poznámek lma taky štve, s tvými názory často souhlasím, ale v tomhle má prostě pravdu on.

Abych to odlehčil, tak aspoň se začínají objevovat konečně diskuze o něčem jiném než o covidu a věcech kolem :)

před 2 lety

@eremi: No vždyť jsem to popsal, jak na mé "přesvědčování" nahlížím. Těžko budu v diskuzi argumentovat záměrně málo přesvědčivě. Že o posledním slově píšeš zrovna ty jako donedávna nejaktivnější účastník covidových diskuzí ve 2. půlce loňského roku (ale oceňuju výdrž a většinou jsem souhlasil, i když jsem se zúčastňoval jen občas). Kdy jsi mi to psal? Někdy před 5 lety v diskuzi o kreditních kartách nebo před rokem, jak spadlo ukrajinské letadlo a já sice psal o nereálné variantě, ale pořád jsem byl blíž než ty?

Všiml jsem si, že jsi rád, když se tu píše občas na cestovatelské téma, tak buď rád, že tu někdo takovou diskuzi vyprovokoval :-)