Prodloužený víkend v Albánii
Cestopis z roku 2025 napsala Denisa Nedvědová
Pátek – Přílet do Tirany
Naše albánské dobrodružství začalo v pátek odletem z Prahy do Tirany. Po příletu jsme měly hlad, takže první zastávkou bylo letištní KFC – žádná velká exotika, ale rychlé a jisté jídlo. Přesunuly jsme se autobusem do centra. Poté začalo první dobrodružství – najít autobus do hotelu. Bylo to delší a složitější, než jsme čekaly, ale nakonec jsme se dostaly tam, kam jsme potřebovaly. Náš hotel byl krásný a nacházel se u východního nádraží, což se ukázalo jako praktické místo pro další cestování.
Sobota – Výlet do Drače a albánské zácpy
Ráno jsme vyrazily autobusem do Drače, jednoho z nejstarších albánských měst na pobřeží Jaderského moře. Cesta byla ale pořádnou zkouškou trpělivosti – zácpy byly šílené a místní doprava připomínala spíš chaos než organizovaný systém. Po příjezdu nás ale čekalo krásné počasí, moře a nečekaná setkání – ve městě bylo plno opuštěných psů, kteří se na nás smutně dívali, takže jsme jim koupily něco k snědku. Odpoledne jsme se vrátily do Tirany, ale opět to byla zkouška nervů – dopravní situace byla snad ještě horší než ráno.
Neděle – Dobrodružná cesta do Kruje
Tentokrát jsme se rozhodly pro výlet do Kruje, historického města spojeného s národním hrdinou Skanderbegem. Naše cesta se ale neobešla bez komplikací – minibus, kterým jsme jely, chcípnul uprostřed cesty v nějaké díře. Po chvíli čekání nás naložili do dalšího minibusu, který byl už tak narvaný, že jsme se cítily jako sardinky. Nakonec jsme se ale do Kruje dostaly, a stálo to za to – krásné historické město s hradem a úžasnými výhledy. Večer jsme se vrátily do Tirany a užily si klidnou procházku městem.
Pondělí – Návrat domů
Ráno jsme si ještě naposledy užily atmosféru Tirany a pak už nás čekal let zpět do Prahy. Albánie nám nabídla spoustu zážitků – od krásných míst až po dopravní šílenství. Určitě se sem někdy vrátíme, ale příště možná zvolíme jiný způsob dopravy!

Denisa Nedvědová procestovala 33 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 13 úžasných cestopisů.