Rýchlonávšteva Prahy & Zürichu
Jednodňový výlet, ktorý sledoval jeden jediný cieľ – navštíviť moju poslednú krajinu v Európe, ktorou je Švajčiarsko.
Cestopis z roku 2025 napsal cizy
Švajčiarsko. Každý si pod týmto menom predstaví niečo iné. Niekto syr, iný hodinky či peniaze a pre niektorých je to možno synonymum oportunizmu. Pre mňa sa táto vnútrozemská krajina však stala niečím, čím geograficky vlastne už od nepamäti je – ťažko prístupným kusom zeme. To samozrejme myslím metaforicky, Švajčiarsko nie je Turkmenistan a jeho návšteva nestojí takmer žiadne úsilie a predsa mi to trvalo tak dlho a podarilo sa to vlastne až na tretí pokus. Vráťme sa však trochu do minulosti, konkrétne do začiatku roku 2023, kedy som si zaumienil, že teda asi by sa už pre pokoj (v mojej) duši patrilo mať navštívené aspoň všetky krajiny v Európe. V tej dobe mi ich chýbalo rovných 5 a drvivú väčšinu tvorili tie povestné mini/mikroštáty – Luxembursko, Monako, Andorra, San Marino a práve Švajčiarsko. Prvé tri som vybavil ešte toho roku a San Marino definitívne pridal na zoznam v apríli 2024. Keby som sa striktne držal zákonov fyziky, teda konkrétne polohy objektu (mňa) v trojrozmernom priestore, búchať šampanské som mohol už vtedy. De iure som totiž Švajčiarsko “navštívil” už v lete 2020, ale keďže som síce mimo, ale nie úplne mimo, tú dvesto metrovú prechádzku po jeho území som naozaj nepovažoval za návštevu hodnú odškrtnutia. Druhý pokus sa rysoval v septembri 2024, kedy som mal dokonca aj kúpené letenky na trase Budapešť – Bazilej, ale tento výlet som z vlastnej lenivosti skrečoval. Vraví, sa že do tretice všetko dobré a presne s týmto úmyslom som tretieho júna 2025 pustil 1877 míľ + doplatok za jednosmerku Praha – Viedeň so 4 a pol hodinovým prestupom v Zürichu. Týmto je jasné, že tu sa o žiadne hlboké cestovanie jednať nebude, je to jednoducho úplne povrchný výlet s vopred jasne definovaným cieľom. Takže ak to niekoho dokáže rozrušiť, môže rovno prestať čítať.
Ostatní môžu pokračovať na môj web https://romanherda.com/cestopisy...rich-2025/
cizy procestoval 71 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 11 lety a napsal pro tebe 60 úžasných cestopisů.