Vlakem po Evropě 1. Část . ,, Na sever "

Spousta času na Evropské železnici, 18 zemí

Cestopis z roku 2019 napsal Petr78

Zážitky pro tebe sepsal Petr78
Cestopis byl naposledy aktualizován 2023-05-07T10:18:10+02:00

Petr78 procestoval 31 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 měsíci a napsal pro tebe 15 úžasných cestopisů.

15 komentářů

Avatar uživatele mmm
mmm
před měs

Doporučuji zapracovat na češtině a stylistice, čte se to velice obtížně.

Jakub Langer
před měs

Interrail je pro mladez bajecny. Za mrsky peniz nejen Evropou. Zda se, ze i behem teto cesty jsi posbiral nekolik novych zkusenosti a rozsiril si obzor poznani.
Mozna bych jeden poznatek pridal, a sice ze nejjiznejsim velkym mestem je Malmö, ovsem najde se tam jeste i mensi mesto Trelleborg, odkud odplouvaji ferry napriklad do nemeckeho Rostocku.
Taky jsem se podivil, ze jsi nebral vse vyhrane interrailovymi vlaky, ale prokladal jsi to i Flixbusem. Byly to vicenaklady nebo Interrail zahrnuje i nejakou linku Flixbusu?

Budu se tesit na tva dalsi napinava vlakova dobrodruzstvi, mozna priblizujici se i k tem od Michaela Palina.
Predpokladam, ze jsi zakoupil Interrail pro celou Evropu. Strasne davno v roce 1998 jsme zakoupili jen dve zony (jednu Francie + Benelux a druhou Spanelsko + Portugalsko + Maroko). Prave to Maroko nas lakalo a stalo se nam tak prvni mimoevropskou navstivenou zemi. Jeste vzpomenu na nekolikrat 3-4 po sobe jdouci noci ve vlacich, ve dne vzdy prohlidka mest a mist. Tim jsme eliminovali ubytovani v drazsi zapadni Evrope a doprali si jej az v levnejsim Maroku. Byla to rehole, ale v mladi byva obcas do kapsy hloubeji ...

před měs

Hele flix je náklad na víc 100% co vím tak flixbus opravdu nezahrnuje a mám dokonce pocit že ani flixtrain (nemohu nyní potvrdit)  Náklady navíc ....jak se to vezme ty busy jeli přes noc takže to co by stál normálně hotel/hostel padlo za flix a ještě jsem ušetřil drahocenný čas S tím nejjižnějším městem jsem to tipl tak od oka že jsem to někde četl ( stalo by to za to možná to doplním) .   Ty zóny jsou zajímavé to už dnes není dnes je to vyloženě po státech i Portugalsko je zvlášť možná ten Benelux bude nějak společný tím si nejsem jistý. Nicméně je fajn že to takovou dobu stále existuje..   Co bych ještě dodal k vašemu komentáři ...no pokud budete číst moje články dál určitě zjistíte že jsem také eliminoval noční spaní v hotelu na minimum a nejen ve flixbusech.  Zkušenost je to jinak super krásná nabízí pro cestování hodně míst prostě pecka. Cena je jinak za mě vyšší ale pokud to člověk dobře naplánuje dá se opravdu hodně.

lma
před měs

Super! Vlaky volím vždy jako dopravu po dané zemi ,ale tam se přepravím většinou letecky (holt čas je čas ..). Nejdelší trasu mám ČB - Praha - Ostrava - Krakov - Varšava. A přimlouvám se za více fotek vlaků včetně interiéru (ty dánský dobrý ).

Avatar uživatele Beáta
Beáta
před měs

Taky se přimlouvám za více informací o vlacích, případně i nádraží, třeba jaké jsou tam služby. Pokud něco máš. Vlaková nádraží jsou svět sám sebe a cestování vlakem třeba na Blízkém východě je to nejlepší, co jsem kdy při cestování zažila.

před měs

To co šlo jsem do článku po vašem komentáři připojil, holt se 4 vlakovými spojí moc nevymyslíte, budu na tom myslet při dalším psaním a co půjde přidávat, přidám zrovna ,,šotouš"-vlakový fanda moc nejsem občas se projedu občas pofotím, ale maličkosti fakt nee. Něco málo bylo přidáno:))

lma
před měs

Dík za přidání fotek .. Interiér osobního švédského vlaku ? Já to tipoval na první třídu to samé ty Dány ..

A ještě jedna připomínka mimo - trošku bych ubral ty selfíčka přeci jen jsme na cestovatelském serveru to patří spíše do rodinného alba !

před měs

Děkuji za připomenutí budu se snažit! Ano osobacek. Ono polštářek vypadá luxusněji ale sedačky byste přes celé švedsko zažít asi nechtěla ....:) .

Avatar uživatele Ala
Ala
před měs

Není to asi pro každýho, ale pro vlakový nadšence dobrý.

před měs

Pro každýho nebude nikdy nic .  Někdo nesnáší Ryanair jiný s ním léta každý měsíc . Důležité je ,, neposrat" se každý jsme jiný 😃někdo nezvládá ani z Moravy do Prahy a naopak.

Avatar uživatele Ala
Ala
před měs

To je jasný. Já mám vlaky ráda a v rodině vlakového nadšence, i když ne na tenhle způsob ježdění, ale spíš na tu železniční nostalgii, takže už jsme sjezdili spoustu železničních muzeí, úzkokolejek atd. Naposledy jízdu historickým vlakem v Jordánsku a byl to super zážitek.

před měs

Tomu věřím , úzkokolejky a různé,,špeky" jsou super . Tenhle způsob jsem zatím vyzkoušel jednou pak ještě když měli Němci za 8 eur. Pak už vlakem jezdím tak po ČR. Je to trochu jiný tip cestování ale jako Lowcost až moc dobrý. Vlaky někdy nabízejí opravdu mnoho místa třeba víc než ,,Ryanair" apod. .  Vlaky jsou bezva, ale nehrotím to. Ani Letadlo se použít  nebojím.

Sue Ellen Ewing
před měs

No to je teda rajsování...

Avatar uživatele Beáta
Beáta
před měs

Moc pěkné, cestovaní vlakem je pro mě nej , hned po kolu, ale to lze často vzít s sebou.Ne na interrail, ale obecně. Cestovat vlakem má neskutečné kouzlo. Těším se na pokračování, kdy bude?

před měs

Kolo a vlak byl 1 rok od sebe :) od té doby pár ,, tripů" po střední Evropě hlavně Polsko, Slovensko, Maďarsko, nicméně dlouhá dovolená až tohle. Kdy bude pokračování netuším, ale bude pracuje se na tom  nechtěl jsem to dát vše naráz bylo by toho hrozně moc.👍