Z Mexico city do Cancúnu za 20 dní

Cestopis z roku 2022 napsal Martin Doubek

Avatar uživatele
Zážitky pro tebe sepsal Martin Doubek
Cestopis byl naposledy aktualizován 2022-07-14T07:31:20+02:00

Martin Doubek procestoval 43 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 3 úžasné cestopisy.

1 komentář

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před rokem

Není pravda, že nejde lézt na pyramidy v Teotihuacánu od počátku pandemie. V únoru to nešlo, ale třeba můj bytný tam šel asi o půl roku dřív a divil se, že to nejde. Důvod nevím.

Ani nezmiňuješ, jak se vám líbilo v Pueble. Pro mě to bylo jedno z nejkrásnějších měst s ohledem na barevné domy ve španělském stylu viz fotky. Do NP se sopkami nemá smysl jezdit z východu (Puebla / Cholula). Chce to jet z Mexico City do města Amecameca a z něj snad nějaké colectivo pojede (aspoň dřív jezdilo dle netu) a pokud ne, taxi by asi nebylo tak drahé a cesta je dobrá a celkem rychlá (často zatáčky, ale asfalt bez děr a retardérů). Z Choluly je cesta pomalá přes vesnice s mnoha retardéry s max. rychlostí kolem 10 km/h přes ně a i mimo vesnice jsou časté (tak do 20 km/h přes ně). 25 km před sedlem končí asfalt (začne až na sedle) a až na pár pomalých kamenitých úseků po štěrkové a hlinité silnici se dá jet i přes 40 km/h. Ze sedla se nedá jít na jih blíž k Popocatépetlu, jedině na sever s výhledy na Popocatépetl (většinou v lese od 3700 m n.m. výše, já už čas na túru neměl).

Když máte rádi túry v horách a teď i aklimatizaci po El Cocuy, je škoda, že jste nešli na nějakou sopku. Mohli jste jít na Nevado de Toluca ležící na JZ od Mexico City, kam jsem původně chtěl (dá se jet i taxíkem a pak pěšky). Já jsem šel na sopku La Malinche u Puebly, teda jen na vyhlídku na bočním hřebeni ve 4100 m n.m. Bez půjčeného auta by byl ale člověk odkázaný jen na taxi, což znamená mít najmuté taxi na téměř celý den, aby řidič čekal. I ta cesta je asi na 2 h. kvůli retardérům a v NP i velkým dírám v asfaltu, i když je sopka kousek od Puebly (start je z druhé strany od severu). Fotky mám tady a z této části jsou ve 2. půlce alba: https://eu.zonerama.com/liborste...um/8308015