Dobrý den chceme v březnu nebo dubnu letět do Tel - Avivu a pak asi 10 dní cestovat sami po Izraeli. Kdo má zkušenosti s dopravou, ubytováním a bezpečností ? Díky za rady. .

Cestování po Izraeli

Založil(a) ve fóru Autobusová doprava

Dobrý den
chceme v březnu nebo dubnu letět do Tel - Avivu a pak asi 10 dní cestovat sami po Izraeli. Kdo má zkušenosti s dopravou, ubytováním a bezpečností ? Díky za rady.

0

Ahoj,

já byl v Izraeli loni v lednu, všechni v pohodě, ale měl jsem půjčený auto. Autobusy jsem neriskoval, jednak kvůli tomu arabskýmu esperantu a taky nás bylo 5.
S autem toho stihneš jednou tolik. Pokud budeš půjčovat auto, zaplať jsi nulovou spoluůčast. Nemusíš bourat, ale třeba mě na parkovištích u obchoďáku a v Jeruzalémě 3 x odřeli auto. Pozor s autem z půjčovny nesmíš na Západní břeh.

0 Citovat

ahoj, my byli v Izraeli před 3 lety a dopravovali jsme se po Tel Avivu metrem a autobusem, autobusem mezi TA a Jeruzalémem - tam to jezdí každou půl hodinu a autobus byl kvalitou, cenou i časově úplně v pohodě. Taky nás bylo pět, takže jsme si pak půjčili auto v Jeruzalémě a jeli do Betléma, Jericha a k Mrtvému moři. Pozor fakt na to, že s Izraelským autem nesmíš na palestinská území - to se ale dá vyřešit půjčením auta v arabské půjčovně, to pak můžete i přes "hranice" na Západní břeh.
Bezpečnost je naprosto v pohodě, na autobusácích jsou kontrolní rámy jako na letišti a na hranicích s Palestinou nás vždycky zastavili, ukázali jsme pasy, otevřeli kufr a jelo se dál. Někdy stačilo jenom ty evropské pasy vytáhnout a hned nás pustili. Betlém je obehnaný bezpečnostní zdí a taky jsou tam zastavovací kontroly. Před ní stáli něco jako taxíci/průvodci a snažili se nás přesvědčit, že nás samotné dovnitř nepustí a že musíme využít jejich služeb - to ale není pravda, normálně nás pustili do města a parkování bylo taky na pohodu.

Ubytování byl trochu problém, v TA byly hotely hrozně drahý nebo hrozně špinavý, tam jsme si našli hostel dopředu přes booking, ale asi ho nedoporučuju smiley, v Jeruzalémě jsme chtěli bydlet fakt v tom nejstarším centru, kde teda byly asi 2 hostely a pokoje děsivý. dneska bych se toho centra radši vzdala smiley a v Jerichu jsme nemohli najít žádnej volnej hotel a úplnou náhodou nám taxikář řekl, že si můžeme pronajmout normální rezidenční byt. tak nás vzal do nové čtvrti, kde se staví nové byty a jeden ještě neprodaný, ale vybavený nám projanal.

Info a fotky i auta a bytu tady : http://monca.cz/?q=node/38

0 Citovat

Ahoj, Izrael jsme projeli autem, měli jsme ho na letišti a jeli jsme s ním i na Západní břeh a nikdo nám nebránil. Co se týká hotelů, mohu doporučit v Jeruzalémě, Dimoně, Eilatu, Haife a Tel Avivu, ale byli jsme i v Jordánsku. Cestu jsem celou plánovala sama a docela se to vydařilo, viděli jsme hodně, záleží také na finančních možnostech, Izrael není levný.

0 Citovat

Ahoj,
ví někdo, jak se dostat o šabatu z Jeruzaléma k mrtvému moři? Už teď v sobotu.
Jsme studenti a na taxík za min 40 dolarů nemáme, stejně tak si nebudeme půjčovat auto.

Díky

0 Citovat

Neví teda někdo?

0 Citovat

Hostely pořádají výlety, ale jestli 40 USD je moc tak asi moc jiných řešení nevidím.

0 Citovat

Na pláž k moři jsme navíc na izraelské straně platili vstup cca 300/osobu.

0 Citovat

Vstup na Mineral Beach je zpoplatněný, resp byl. Vstup na Ein Gedi je zdarma, resp. byl zdarma. Obě pláže jsou ale zavřené (někteří místní tvrdí že nadobro) z důvodu změn v důsledku ubývání vody v Mrtvém moři, díky kterým se propadá břeh.
http://www.jewsnews.co.il/2015/09/06/th ... nightmare/

0 Citovat

Platit za přístup na pláž je zbytečný. V Ein Bokek byla na konci listopadu pláž volně přístupná včetně sprch a WC zdarma. Navíc je na ní možné kempovat.

0 Citovat

Ok, ale jak je ta plaz dostupna pro studenty z Jeruzalema, viz vyse?

0 Citovat

Ahoj, my byli v Izraeli ve čtyřech v listopadu 2015 také s příletem do Tel-Avivu.
Půjčovali jsme si auto přes CarRentals.com - respektive Hertz - a měli s tím krapet problémy. Od CarRentalu se nedozvíš o polovině poplatků, které budeš platit (my dopláceli něco jako "DPH", přestože jsme v objednávce zaškrtávali "druhého řidiče", tak se nám to nějak nepropsalo, ale to mohlo být tím, že jsme se nechali zlákat nabídkou na větší auto a objednávka se nějak upravovala, apod.). Navíc je v Izraeli z jihu na sever vedoucí dálnice č. 6 za kterou se platí poplatek 20 USD. Pokud nějaký takový delší přejezd plánujete, myslím, že těch 600 stovek za to stojí, jelikož se jedná opravdu o nejrychlejší cestu.

Pozor na Izraelské řidiče. Jezdí jako prasata. Nějaký "levý pruh je rychlejší" je vůbec nevzrušuje. Člověk musí být zdravě drzý. Rozhodně zaplatit pojistku s 0% spoluúčasti, nám se sice nic nestalo, ale skutečně tam mají VŠICHNI auta neskutečně omlácené.

Jak už několikrát padlo - nesmíš na Západní břeh Jordánu a do Gazy (tam ale stejně nepředpokládám, že by se vám chtělo).

Co se týče ubytování, pozor na AirBnb - 3 lidi nám nepotvrdili nebo dokonce zrušili rezervaci, v Jeruzalémě jsme zase měli problém, že s "námi nepočítali" a museli jsme shánět jiné ubytování. Poměrně díky tomu můžu doporučit Abraham Hostel v širším centru Jeruzaléma (na Židovské straně, of course). Při první noci v Tel-Avivu jsme zase byli zklamáni z toho, že tam bylo fakt šílené sociální zařízení (doslova jsi se sprchoval na záchodě).

Takže AirBnb už od té doby nikdy. Naopak jsem se díky Izraeli zamiloval do Bookingu. Kupovali jsme vždy ten den max 2 hodiny před příjezdem podle toho, kam jsme tušili, že stihneme dojet... a nikdy nebyl problém. Ceny v pohodě. Většinou okolo 100 šekelů za osobu. Tedy nějakých 620 Kč. Obecně je v Izraeli docela draho, takže tohle byl ve výsledku v pohodě výdaj. Většina těch hotelů atd bere v pohodě evropské karty, přesto jsme měli někdy problém s placením. Určitě je tak dobré, aby jste měli buď peníze v hotovosti, nebo všichni kartu na které je dost peněz. Někdy se prostě stalo, že jeden z nás nezaplatil. Podruhé zase nemohl zaplatit ten druhý. To stejné s bankomatem. Nejspolehlivější byly ty na poště. Tam jsme neměl nikdo problém. Ale za to jsme potkali slovy dvě pošty (možná jsme je jen přehlíželi).

Pozor. Je tam extrémně drahé maso. 250g krůtí šunky vyšlo v přepočtu na 40 šekelů (250 korun) apod,... takže ani nakupování v supermarketu nemusí řešit problém s tím, že je tam jídlo docela drahé.

Low cost bistra - jídla od 25 do 60 šekelů
Lepší restaurace - 50 - 150 šekelů
Pivo - pod 20 šekelů točené prakticky neseženeš, jen v supermarketu se dá v akci pořídit třeba za 7-12.
Sem tam se ale dá sehnat "vietnamec" kde se dá láhev vína koupit třeba za 40-50 šekelů, což se ještě dá kousnout...

A k bezpečnosti. Berou jí docela vážně a pokud nebudete chodit oblíkaní jako ortodoxní židé, což bych stejně nedělal ani z recese, tak jste nejspíš v pohodě. Ničeho jsme nebyli osobně svědky. Jen ještě první den v Tel Avivu nám policista doporučil ať volíme jinou cestu, že se tam "něco stalo asi 2h zpět".
Je pak ale zvláštní pocit, sledovat místa, kudy jsi procházel s tím, že tam třeba 14 dní na to pobodali tři ortodoxní... Smutné.

0 Citovat

Ahoj, jaky jsou prosim ceny jidla v Izraeli? Vse ostatni mam zjisteny, ale vaham, zda koupit levny letenky do Eilatu. Slysel jsem, ze pry s jidlem to tam je nejhorsi. Da se tam normalne stravovat za prijatelnou cenu (kebab na ulici/clovek si sam uvari..) nebo ceny na numbeou odpovidaji? (2x tak draz jak v Praze co se tyka cen jidla?). To by pak tydenni dovolena uz nebyla moc lowcost.. diky

0 Citovat

cca před 2 lety falafel, shawarma na ulici cca 10-15 šekelů, v restauraci jídla (bez pití) od 50 šekelů, podle mě ceny alá západní Evropa

btw Izrael je krásná země, ale chce to půjčit auto.....

0 Citovat

Jídlo v Izraeli určitě není levné, ale současně mi to nepřišlo jako něco natolik zásadního, že by to mělo rozhodovat o tom, zda jet či nejet.

0 Citovat

V Eilate je výrazne drahšie ako napr. v Jeruzaleme. Hlavne ceny potravín sú až komické - nemali sme na ubytku raňajky a padol na ne celkom slušný rozpočet - balíček Pita chleba 4 eurá, 1 balenie šunky (takej veľkosti ako u nás stojí 50 centov) 4-5 eur, nejaký kúsok syra 3 eurá. Relatívne lacný bol humus, cca 2-3 eurá za 250gr balenie. To sú ceny v malých obchodoch v centre. Jednoznačne najdrahšie potraviny aké som zažil na celom svete. Prúser je, že všetky väčšie supermarkety s normálnejšími cenami sú totálne mimo, cca 3 kilometre od centra na konci letiskovej dráhy. Ale aj tam je to minimálne 2, ak nie 3 krát drahšie ako v ČR/SR.

V Eilate tá shawarma skôr 20-25 šekelov, ceny v normálnych reštikách od 60 do 100 šekelov a kvalita je aj tak dosť biedna. Pivo od 4 eur, skôr 5-6.

0 Citovat

diky moc za reakce. Chci se zeptat, zda je resenim bydlet v Tabe misto v Eilatu (cca pul pobytu) a zda-li se tam da nakoupit jidlo, ktere poslouzi pro druhou cast vyletovani po Izraeli? Ty ceny jidla me dost desi okolo Eilatu..dost by nam to zruinovalo rozpocet.

0 Citovat

V Tabe sa dá bývať cca o polovicu lacnejšie ako v Eilate, najlepšie v jednom z hotelov na hranici (napr. Hilton) - inak by ste platili víza na Sinaj a výstupný poplatok z Izraela (106 Šekelov !). Dá sa kúpiť lacno ubytko aj s bufetovými raňajkami. Cez hranice by som jedlo nenosil, niektoré veci sú asi aj zakázané.

Ak tam idete na dlhšie, zvezte sa nejak do tých veľkých supermarketov v Eilate (Shufersal / Rami Levy). Je to tam drahšie ako u nás, ale nič čo by vás na týždňovom pobyte zruinovalo. Ak vám chutí humus a pita, tak ste vpohode :))

Super drahé sú hlavne mäsové výrobky, syry, vajíčka... Bežná zelenina, ovocie, pečivo, konzervy sú za cca 1.5-dvojnásobok ako u nás, to sa dá prežiť.

0 Citovat

A jak to jídlo budete tahat přes hranice... na zádech nebo jak?

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

A jak to jídlo budete tahat přes hranice... na zádech nebo jak?

good point, moje reakce jsou nekdy unahlene, pravda :-). Nicmene co se tyce ubytovani, neprijde mi Taba na hranici a Eilat jako nejaky velky rozdil.. O Tabe nemam jeste nic precteny, nicmene tech par korun uz si snad i priplatim za pocit bezpeci v Eilatu. Pokud jsou ceny v supermarketech v Eilatu prijatelne, pak bych do toho asi sel..

0 Citovat

Petr76 napsal(a):

A jak to jídlo budete tahat přes hranice... na zádech nebo jak?


igelitka.jpg

0 Citovat

Mailand napsal(a):

:D

dobře ty AC....

0 Citovat

jinak jeste ta Taba (movenpick) u hranic (350metru od hranic). Bezpecnost - v pohode?

0 Citovat

Čo znamená bezpečnosť v pohode? Zlodejickovia, alebo samovražedné útoky?

0 Citovat

Tak v prve rade bych nerad skoncil v oranzovem habitu u ISIS. Zlodejickove by se dali prezit - nicmene predpokladam, ze to se da eliminovat sejfem..

0