Dá se otočit Kazbek z Tbilisi během jednoho dne a nebude to příliš rebelské? Resp. jestli dobře počítám a mé představy se shodují s realitou: odjezd cca v 9h z Didube a příjezd kolem 12h do Kazbeku. Kratší túra ke Gergeti Trinity Church s obědem (cca 4 hodiny) a poté mezi 16h - 17h odjezd zpět do Tbilisi? .

Kazbek, Gruzie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Zdravím, v Gruzii jsme byli s přítelkyní v létě 2017 a určitě tuto krásnou a jednoduše dostupnou zemi doporučuji.

Pokud by někoho zajímalo více, může si přečíst článek zde : http://www.zanosem.estranky.cz/c...-2017.html

0 Citovat

pekne pekne, najma ta Mestia, tiez mi az luto prislo, ze sme tam boli len 3 dni. A stretnut Messnera... parada

0 Citovat

dobré... budeme se lehce inspirovat. BTW není tady někdo, kdo dělal Gruzii bez treků? Nejradši bychom to pojali jako poznávačku měst, pobřeží, vína a pálenky a hory tak max na 1 den... nějaký tip na krátký výlet s pěknými panoramaty nebo třeba lanovkou na vyhlídku?

0 Citovat

jo, mam to na blogu tonicove.sk:) 2015 predlzeny vikend Tbilisi a Kazbegi a 2017 Tbilisi, Mestia, Batumi a Kutaisi

0 Citovat

ja som dal Gruziu bez trekov (ale to este napravim :D)

najkrajsi den z celej dovolenky bolo mesto Akhaltsikhe a jeho okolie. Za 22 € (ale po dlhsom dohadovani by siel aj nizsie) som zjednal vodica na cely den a stihli sme v klude masakralny Rabati hrad v Akhaltsikhe, potom nas na ceste do Vardzie (skalneho mesta) zobral este do jednej zrucaniny hradu? (Khertvisi) , na zaver este nejake monastery, ale to sme uz nesli. Vecer pri gruzinskom vine a fakt krasne nasvietenemu Rabati hradu.


rabati.jpg
khertvisi.jpg
vardzia.jpg

0 Citovat

prispejem teda aj ja trochu, mam dve gruzinska na predlzeny vikend bez trekov, viac menej len take loudanie sa:

leto: https://romanherda.com/category/...nsko-2016/

zima: https://romanherda.com/category/...nsko-2017/

0 Citovat

Taky něco přidám. Je to z léta 2015 a pokrývá to Mestii, Anaklii, Batumi, okolí Kutaisi (vstup do kaňonu Martvili už je prý zpoplatněn a v pondělky zavřeno), Kazbegi, Vardzii, Achalciche, Abastumani, Uplitsikhe, Udabno/David Gareji a Tbilisi (i když o tom jsem snad pořádně nenapsal, i když jsem tam strávil dva měsíce). Ještě bych se určitě rád podíval do Lagodekhi, Tušeti (Omalo) a Gomi (https://www.youtube.com/watch?v=G8EDBlOcrSs). Pěkné to bylo v Signagi a na krátký jednodenní výlet z Tbilisi se dá do Mtskhety a klášter Jvari.

http://travelsurfrepeat.com/cs/c...pa/gruzie/

0 Citovat

super... už jsem si říkala, že tam jezdí jen blázni ho hor, nebo co :) všechno si to projdu a uvidíme, kam vyrazíme...

0 Citovat

Pokud byste někdo sháněli ubytování v Kazbegi, tak doporučuji toto:

https://www.airbnb.cz/rooms/10504513

Hlavně si ale domluvte snídani a večeři - strašně dobré a nemůžete to nikdy sníst.

Pak je ještě varianta "zabloudit" ve vesnici a třeba vás někdo pozve na hostinu jako se to stalo nám...

No a navíc je i možno vyfotit takovouhle fotku bez nějaké námahy.. :)


img-1322.jpg

0 Citovat

ozivujem toto vlakno .. Kazbegi (teda kostolik pod nim) je cielom vacsiny navstevnikov Gruzinska.  Ako chapem, ze turizmus treba podporit, ale co mi predchvilou poslal kamos...az nedobre mi prislo 
(este prednedavnom sa na vrchol dalo dostat iba pesi, alebo 4x4 po rozbitej ceste plnej jam...)


61336195-457698555036362-4322490807937400832-n.jpg

0 Citovat

velmi smutne

0 Citovat

Tak hlavne, že ruská lanovku zlikvidovali, lebo "znesväcovala"  to miesto...aký paradox. Každopádne miestni o tom asi nerozhodovali.  Niekde som čítala, že bola v pláne komplet asfaltka cez Kaukaz, akurát som zabudla, že presne kde. Petícia ( a hlavne nedostatok financií) to našťastie stoplo. Čo považujete za extrémne zaujímavé, že za komančov sa  napríklad do Omala v Tušeti letelo vrtuľníkom, aj zásobovanie tak fungovalo. Letisko v Telavi žiaľ už nefunkčné... Aká to romantika, teraz len  Delica za Delicou :( 

 Nechcela by som veru z Gruzínska ďalšie Alpy a valiacich sa všadeprítomných  premudrelých rakúskych a nemeckých dôchodcov 

0 Citovat

Ah, nemohli s tym vydrzat este rok

0 Citovat

za komancov nemali potrebu stavat cesty, vsak nikto by po nich nechodil a  to co bolo treba zvladol kon, krava, UAZ alebo KAMAZ + tie vrtulniky.  Lahko si spocitali, ze staci jedna dve otocky Mi8ckou ako stavat cestu :D

Z Gruzinska sa Alpy plne dochodcov zo zapadu nestanu. tam sa uz teraz hrnu Arabi, Cinania a Indovia. Ved uz susedne Armensko ma visa free s Cinou.  

0 Citovat

tonic napsal(a):

za komancov nemali potrebu stavat cesty, vsak nikto by po nich nechodil a  to co bolo treba zvladol kon, krava, UAZ alebo KAMAZ + tie vrtulniky.  Lahko si spocitali, ze staci jedna dve otocky Mi8ckou ako stavat cestu :D

Z Gruzinska sa Alpy plne dochodcov zo zapadu nestanu. tam sa uz teraz hrnu Arabi, Cinania a Indovia. Ved uz susedne Armensko ma visa free s Cinou.  

Tak za komančov chceli hlavne obyvateľov z Tušeti aj Šatili vysídliť do údolí, čo sa čiastočne podarilo.  Aby boli pod kontrolou, že. 

 Multientnické zloženie turistov je pravda, toľko Arabov som videla asi naposledy v Dubaji pokope. Možno má nato vplyv blízkosť  Turecka, no však aj Adžária je taký moslimský mix. A hlavne, je ich veľa. U Arabov, ale aj Číňanov nevieš nikdy poriadne, čo za tým väzí. Gruzínsko leží na strategickom mieste, že. 

Tak neovládam sice s kým ma Arménsko bezvizový styk, ale vzhľadom k jeho izolácii medzi dvoma znepriatelenými susedmi, plus vlažným vzťahom s Gruzíncami je asi aj pochopiteľné, že sa snaží vykľučkovať z ťaživej ekonomickej situácie.  

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Ah, nemohli s tym vydrzat este rok

Tak vzdycky Baco muzes jit pěšky někde bokem. Ale taky mě to štve, pac to mam také v merku. Jak tak koukám, čím dřív, tím lip.

Edit: Sice smutne, ale pořad je tam spousta míst, kde se Arab, Číňan a i Němec nepohrne. To bych byl zatím klidný :-)

0 Citovat

Proboha to vypadá až jako fotomontáž v kontrastu s tou krajinou. Na druhou stranu, kdy jsem tam byl před dvěma roky, tak ta louka byla totálně rozjezdena do bahna na šířku minimálně 50 metrů a těch aut na tom parkovišti bylo asi tak stejně jako na téhle fotce. Číňan by si cestu nahoru zaplatil ať by tam asfaltka byla nebo ne, takže už tak obří návštěvnost to podle mě moc nezvýší. Pro tu přírodu možná lepší když tam vyjede jeden autobus Číňanů po asfaltce než ten samý počet lidí rozdělený do 15 terenaku jezdících všude možně po posledních zbytcích louky. 

0 Citovat

@maja - ja som to myslel tak, ze vseobecne sovieti cestnu infrastrukturu neriesili, co vidiet napr. hned kusok na Zakarpati. Hlavne cesty boli a vedlajsie uz len prasne. A aj tie hlavne stavali pomaly tak, ze len valec presiel po hline a hned tam naliali asfalt, hlavne ich urobili siroke, aby sa dalo vyhybat jamam, ktore onedlho vznikli :)

btw..ja sa toho cinskeho vplyvu obavam pomaly viac ako ruskeho :D 


@matej15 - autobus ze sa tam asi nedostane, tych par serpentin by asi nevytocil.

0 Citovat

Vyšlápnout to jde i nyní a pro i proti k silnici určitě najdeme. I já si pamatuji rozježděnou louku všemi možnými směry. Ale nejsem žádný ekolog, abych mohl říct, co je vlastně dobře :)

0 Citovat

To ani o ekológiu nejde.. len to stráca svoje čaro.  

0 Citovat

Já teda nechápu, co to ztratí za kouzlo, když tak jako tak tam mířilo mnoho lidí, teď je to jen dostupnější. Neřeknu, kdyby vybudovali silnici ke kostelu, ke kterému se dřív muselo půl dne pěšky a chodilo tam minimum lidí....Jak psal Dave, kdo chce, tak si to může vyšlápnout vždycky a myslím, že ten kdo hledá nějakou turismem nedotčenou destinaci nepojede na toto konkrétní místo, ale někam jinam, do míst, kterých je v Gruzii stále dost.

0 Citovat

Tak tady 2 pro pamětníky :)


img-8033.jpg
img-8111.jpg

0 Citovat

miestni taxikari by nesuhlasili:)) ale to ma asi vcera chytil nejaky "splín" a tak mi prislo (sebecky) luto, ze ako sa ten turizmus v krajine rozmaha. Ze o par rokov bude Gruzinsko obycajny mainstream (teda ak nenaserie medveda zo severu, ten dokaze rychlo uzemnit) a pomer cena/vykon pojde strmhlav dolu. Alebo mozno len zavidim, ako Gruzinci postavia cestu a u nas sa dokopy nic nerobi:)

0 Citovat

Nemyslím si, že za pár let bude Gruzie mainstream, ale na druhou stranu je úplně pochopitelné, že se snaží turistický ruch podpořit jak to jde a nám se to nemusí líbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme dělat (slovy klasika :)))

0 Citovat

Na druhou stranu dodnes žádná změna v Čiatuře :) jediné dvě lanovky stále jezdí beze změny.

0