Akorat jsem cetl zajimavy clanek na frugal travel guy ohledne 5 mist na ktere se uz autor nikdy nechce podivat - tak me napadlo dat dohromady stejny seznam na CL - tesim se na vase postrehy: 1. Milano (hnusne mesto, Duomo se mi nelibilo, spousta spiny a podezrelych existenci z dalekych zemi popijejicich pivo v pondeli v 11 dopoledne misto aby pracovali - rozhodne bych ale doporucil navstevu Rima, ktery me totalne okouzlil a planuju tam brzo vyrazit znova) 2. Mnichov (stejne jako predchozi, kdyz DE tak Drazdany nebo Berlin) 3. Orlando (nejvetsi zklamani z FL, hnusne mesto a predrazene parky nabizejici komercni zabavu - zklamani bylo zesilene tim, ze mi zena zakazala navstevu Harry Potter v Univerzal) 4. Geneva (neprijemni lidi, predrazene, vyplati se akorat kvuli autosalonu) 5. Bangalore (rozhodne nedoporucuju jako turistickou destinaci - neni tam nic k videni, zvlast v Indii kde je tolik skvelych mist, ktere musite videt) .

5 mist ktera uz nikdy nenavstivim

Založil(a) ve fóru Cestopisy

Stocky napsal(a):

Mohu se zeptat, proc ne Biskek? :-)

Nějak na mě samotné město působilo depresivně a bez ničeho, co by mě zaujalo. Ale hodnocení je dost subjektivní, jednak jsem tam nepobyl moc dlouho, jednak jsem byl okraden na místním autobusáku a jednak jsem se vracel z Oše, kde jsme měli místní kontakt a to je samozřejmě úplně o ničem jiném, takže jsem byl najednou trochu vyveden z míry :)

0 Citovat

Stocky"][citace="Kryštof Hájek napsal(a):

Zajímavé, přemýšlím nad tím o sto šest a místa, která si opravdu z celého srdce navštívit už nepřiji, jsou jen čtyři africké metropole - Pretoria, Bloemfontein, Harare a Maseru. Jinak snad ze všech ostatních navštívených měst/míst si dovedu představit nějaký důvod, proč se tam vrátit. Možná ještě Biškeku bych se propříště vyhnul, to je pravda.

Z Evropy mě pak rozhodně neuchvátily Athény, Sofie nebo Kolín nad Rýnem. Ale není to tak, že bych se jim vyhýbal jako čert kříži ;)

Mohu se zeptat, proc ne Biskek? :-)

Mě by zase zajímaly důvody u těch měst v jižní Africe. Ale zase jestli někdo nedokáže sám od sebe pochopit, že uvést jenom jména měst bez těch důvodů je trochu nesmyslný, then maybe you shouldnt be here. ;)

0 Citovat

tonic napsal(a):

tiez ked nad tym rozmysla, tak okrem Bratislava-Hlavna stanica sa rad vraciam vsade.

Tak pro mě tohle byl zrovna nevšední zážitek, který bych si klidně příště zopakoval :D

0 Citovat

David Eiselt"][citace="tonic napsal(a):

tiez ked nad tym rozmysla, tak okrem Bratislava-Hlavna stanica sa rad vraciam vsade.

Tak pro mě tohle byl zrovna nevšední zážitek, který bych si klidně příště zopakoval :D[/citace]

Tak pro pražáka samozřejmě exotika :)

0 Citovat

Jo Bratislava Hlavná stanica je opravdu skanzen a kdo se chce vrátit do minulosti tak to je to pravé místo ..

Vyskytl jsem se tam nedávno zhruba po 15 letech a tam se snad vůbec nic nezměnilo ani přímo před halou ..


pizap-com14953874513791.jpg

0 Citovat

eremi napsal(a):

Konkrétně ten Istanbul, posuzovat město z krátké návštěvy a toho, že ses nechal nachytat a na základě toho, že jsi jel v přeplněným metru, no jestli to je pro Tebe hodnotící kritérium..... Osobně si troufnu vyslovovat soudy o městě až poté, co ho poznám a nasaju atmosféru, což může trvat v každým městě různě dlouho, ale zrovna Istanbul je minimálně na několik dní.

Tak já jsem tam byl dvakrát (stopover na cestě tam, stopover s problémem na cestě zpátky). A nezaujal mě. Stejně tak ne Turkish Airlines. Bez těch lidí by to bylo fajn místo, ale ti lidi, jejich mentalita, chování a fungování toho města mi prostě nesedí. Byl jsem na řadě míst, třeba i v Maroku se snažili o scamy, ale nikde neměli takovou drzost jako v Turecku. Navíc nápomocnější je snad i ruská policie než ta turecká. Uslyší angličtinu na lince a hned zavěsí. Wtf?

0 Citovat

lemming46 napsal(a):

Mně by zase zajímaly důvody u těch měst v jižní Africe. Ale zase jestli někdo nedokáže sám od sebe pochopit, že uvést jenom jména měst bez těch důvodů je trochu nesmyslný, then maybe you shouldnt be here. ;)

U mě to je všechno asi o nějakém očekávání, představě, která se buď naplní, nebo mile překvapí, anebo nenaplní. A samozřejmě soubor mnoha subjektivních vjemů.

Bloemfontein - byl to vlastně můj první kontakt s Afrikou, navštívil jsem jako nejlepší výchozí bod roadtripu po Lesothu a jihu Jižní Afriky vzhledem k poloze a cenám autopůjčoven. Bloemfontein je jen kompilace sterilních vládních budov v centru, skladů a luxusních vil obehnaných drátem s elektrickým proudem. Jedinou možnost zábavy skýtá místní fotbalový klub a přilehlý obchoďák.

Pretoria - po návštěvě Jo'Burgu, o které sem tradují hrůzostrašné zvěsti, a přitom mi přišel úplně v pohodě, a to i večer v baru, jsem od Pretorie očekával něco v podobném duchu, jen ještě víc reprezentativní, když se jedná o hlavní (nebo jedno z hlavních) měst. Přitom jsem v Pretorii viděl jen neuvěřitelný bordel všude, neuvěřitelné množství bezdomovců...

Harare - trošku podobné Bloemfonteinu, akorát ve větším měřítku. Centrum po sedmé večer vylidněné, plné prázdných mrakodrapů, následuje pás luxusních vil za vysokými zdmi, následovaný pásem slumů.

Maseru - tady to byl ohromný kontrast po cestě lesothským úchvatným venkovem, kde jsme samozřejmě pro místní byli obrovská atrakce, ale setkání s nimi bylo vždy hrozně fajn, spontánní. Jediný člověk, který po mě na venkově něco chtěl, byl pastevec uprostřed hor, kterému došla voda. Naproti tomu Maseru už je pro cizince dost nepřátelským místem, tedy přesněji řečeno otravným. Na každém kroku si někdo žádá peníze či úplatky. Na rozdíl od venkova, kde cizinec = zajímavost, v Maseru cizinec = kasička.

0 Citovat

kopecky"][citace="eremi napsal(a):

Konkrétně ten Istanbul, posuzovat město z krátké návštěvy a toho, že ses nechal nachytat a na základě toho, že jsi jel v přeplněným metru, no jestli to je pro Tebe hodnotící kritérium..... Osobně si troufnu vyslovovat soudy o městě až poté, co ho poznám a nasaju atmosféru, což může trvat v každým městě různě dlouho, ale zrovna Istanbul je minimálně na několik dní.

Tak já jsem tam byl dvakrát (stopover na cestě tam, stopover s problémem na cestě zpátky). A nezaujal mě. Stejně tak ne Turkish Airlines. Bez těch lidí by to bylo fajn místo, ale ti lidi, jejich mentalita, chování a fungování toho města mi prostě nesedí. Byl jsem na řadě míst, třeba i v Maroku se snažili o scamy, ale nikde neměli takovou drzost jako v Turecku. Navíc nápomocnější je snad i ruská policie než ta turecká. Uslyší angličtinu na lince a hned zavěsí. Wtf?[/citace]

Nezlob se na mě, ale na základě 2 několikahodinových stopoverů hodnotit takový město jako Istanbul? Navíc, když jsi měl maximálně čas navštívit ty nejprovařenejší místa...

Právě Ti lidi dělají město, Turci jsou velmi milí a přátelští lidi, úplně stejně Tě můžou obrat v Praze na Václaváku nebo Staromáku, prostě je to i o tom, kdo se nechá odrbat. To když Tě někde okradou, tak pak budeš hanit celý město, zemi, národ?

Ale ať každý dělá jak umí, jen se připravuješ o ponteciálně skvělé zážitky a zkušenosti.

0 Citovat

eremi: Občas si dovoluji dát na první dojem z místa a Istanbul je touto výjimkou. Na stopover v Istanbulu mě už nikdo nenaláká. Už minimálně kvůli tomu, že to znamená jet hodinu tím naprosto přecpaným metrem, kde se všichni naráz řítí ven i dovnitř. Jinak v Casablance jsem se bavil s Turkem a byl to milý a fajn člověk. Generalizací můžu říct, že lidi v centru zapojené do turistického ruchu mi v Istanbulu zkazili zážitek z celého města. Nejen scammeři samotní, ale i naháněči restaurací, líní hoteliéři, prodavači snažící se tě co nejvíc oškubat. Jinak běžní lidi docela milí, až na to chování v MHD. Památky tam jsou hezké, ale typické vstupné 40 TLR mi nepřijde přiměřené. K tomu chování oficiálních institucí, které nevidí neslyší a řidiči, co klidně jedou 80 km/h po tramvajových kolejích v protisměru a na červenou. Mě to tam znovu jet neláká, ale chápu, že Istanbul je asi tvoje srdcovka.

Jinak jeden stopover 7 hodin přes den a druhý 25 hodin není zas tak krátká doba. Stihl jsem Modrou mešitu (první stopover), Hagia Sofia a kdybych měl lepší náladu tak ještě něco.

0 Citovat

- není moje srdcovka, ty mám jiný, ale líbilo se mi tam, jen nesoudím město podle strávených pár hodin na těch neprovařenějších místech. Znovu opakuju, je to jako bys posuzoval Prahu poté co vyběhneš z metra na Václavák.

- můžeš jet klidně třeba busem, pokud Ti tak strašně vadí plný metro. V Praze jezdí jen poloprázdné?

- a co jsi s těmi strašnými institucemi řešil kromě jednoho telefonátu? . A nezlob se na mě, ale tohle je jako z učebnice a naštvanej můžeš být jen na sebe, pokud nejsi člověk, který poprvě vyrazil mimo Česko.

- 40 TLR je vstupné do Hagie a Topkapi, dvou nej turistických míst a myslím, že vzhledem k tomu, o jaký místa jde není nijak přemrštěné. Jinde jsou vstupy výrazně nižší a celkově je Istanbul hodně levné město.

- ještě, že v Česku jezdí všichni podle předpisů, že by tady jel někdo 80 ve městě se nikdy stát nemůže

Chápu, že se Ti tam stala nepříjemná věc, ale možná doporučuju poznávat města jinak než s průvodcem v ruce a obcházením míst, který mají v těch průvodcích i všechni ostatní. Obě ty památky, co jmenuješ jsou na jednom náměstí asi 500m od sebe a je to asi tursticky nejvíc exponované misto a veškerou verbeží se to tam jen hemží, stejně jako ve všech velkých městech všude na svět.

Každopádně ber to pozitivně, nic se nestalo a do budoucna se už předpokládám takhle nachytat nenecháš :)

0 Citovat

Obcas mi tu chybi pokora :D, kazdej je ze vsim hned hotovej, navsteva zeme par dni v lepsim pripade - v hrosim par hodin a mame celej obrazek o zemi, lidech, atmosfere.

0 Citovat

tak tak, ale za Bratislava - Hlavna stanica si stojim :D

0 Citovat

posledneho pol roka som tam dva krat denne a podla mna to vobec nie je take hrozne :D uzivajme si ju kym este je a nenahradi ju dalsi genericky sterilny nakupak

0 Citovat

Za mě pouze Káhira a hlavně místní letiště. Neuvěřitelná kombinace hnusu a vychcánků, kteří jsou schopni si říct o peníze za cokoliv. Jsem ochoten se vrátit pouze v případě nějakého super tarifu v prémiové třídě. Cíleně do tohoto města nikdy.

0 Citovat

cizy napsal(a):

posledneho pol roka som tam dva krat denne a podla mna to vobec nie je take hrozne :D uzivajme si ju kym este je a nenahradi ju dalsi genericky sterilny nakupak

tomu sa vravi stokholmsky syndrom :D

0 Citovat

Port Dickson - Malajsie - naprosto nic k vidění, špína a hnus

Sepilok, Borneo, Malajsie - rezervace orangutanů...jednou opravdu stačilo

Egypt, pyramidy, cesta po Nilu, káhira i přímořská letoviska - už nikdy více.

Havana a pravděpodobně i celá Kuba, strašně mě zklamali místní, i když co jsme čekala při tom režimu, v jakém tam žijí.

Miskolc, Maďarsko - to město je paneláková ohyzdnost, kde není vůbec nic k vidění (až na slušné silnice a pěkně seřízené semafory:) )

Naopak se musím zastat Bruselu, ano je to díra a určité čtvrti neradno navštěvovat, ale je tam spousta kouzelných míst s atmmosférou, plus mají úžasné parky.

1 Citovat

ja ked sa tak zamyslim tak nemam ziadne miesto, ktore by ma natolko znechutilo, ze by som sa tam uz nechcel nikdy vratit. ja vsade hladam to pozitivne :) mam len take miesta kde som toho cakal viac - nakoniec z toho bolo - hm fajn a co teraz :D napr. Dubaj - zaujimave vidiet, ale cielene tam uz nepojdem ;-) Naopak taky Kuala Lumpur som navstivil uz 4x a kludne si to tade strihnem znova ked bude moznost :D

0 Citovat

Amen

0 Citovat

Co se týče Istanbulu, souhlasim s Eremim, byť mi přijde, že se snaží až moc vnucovat svůj pohled na věc.

Já jsem v Istanbulu strávil skoro 5 měsíců a i přes všechny nástrahy a nedokonalosti na něj nedám dopustit.

Říct 5 míst, která už nikdy nechci navštívit, je pro mě nadlidský úkol.

1. Holiday Inn v Grand Canyonu - 3 měsíce jsem tam pracoval a vypěstoval jsem si solidní odpor vůči tomu místu :D

2. Hlavní nádraží v Bologni - čekali jsme s kamarádem přes noc na vlak a ještě nikdy jsem se necítil tak blbě, v nebezpečí. Přes noc rozhodně znovu nee.

Edit pro upřesnění: čekali jsme venku před budovou. Po koupení lístků a přesunutí do čekárny špatný pocit opadl.

0 Citovat

Já se vždy na místa, kde mě to až tak neuchvacuje snažím dívat z té druhé strany, že to místo prostě takové je a daná země má své klady i zápory.. No a když mám už dopředu pochybnosti, že by se mi tam nemuselo líbit, tak tam ani nejedu.. A vzhledem k tomu, že se snažím být pokaždé někde jinde, tak se ani nestává, že bych se tam vrátila..

0 Citovat

Michal napsal(a):

Co se týče Istanbulu, souhlasim s Eremim, byť mi přijde, že se snaží až moc vnucovat svůj pohled na věc.

Já jsem v Istanbulu strávil skoro 5 měsíců a i přes všechny nástrahy a nedokonalosti na něj nedám dopustit.

Říct 5 míst, která už nikdy nechci navštívit, je pro mě nadlidský úkol.

1. Holiday Inn v Grand Canyonu - 3 měsíce jsem tam pracoval a vypěstoval jsem si solidní odpor vůči tomu místu :D

2. Hlavní nádraží v Bologni - čekali jsme s kamarádem přes noc na vlak a ještě nikdy jsem se necítil tak blbě, v nebezpečí. Přes noc rozhodně znovu nee.

Edit pro upřesnění: čekali jsme venku před budovou. Po koupení lístků a přesunutí do čekárny špatný pocit opadl.

S Bologní souhlasím, hlavně ten malej parčík u nádraží stojí za to... necejtila jsem se tam bezpečně odpoledne, v noci si to nedovedu představit... Jinak je to ale krásný město

0 Citovat

Teressa napsal(a):

Zajímavé téma! Ráda bych připojila pár podobných míst z oblíbených asijských destinací:

1) Gili Trawangan v Indonésii! Krásný ostrov zničený turismem, ječící Australanky zfetovaný houbičkama všude.

2) Inle lake v Barmě! Jedině pokud jste odvaření z povožení se v loďce na větší ploše vody a z nucených nákupů největších cetek celé Barmy na každém kroku. Falešní rybáři s mrtvou rybou v ruce pózují za bakšiš turistům na "pravou fotku z tradiční Barmy"

3) Melaka v Malajsii! Opěvované malajské městečko, to vše kvůli radnici natřené na růžovo. WTF?

Nesouhlasím s označováním Manily a Bangkoku. . Obojí jsou sice hodně kontroverzní města a v mnoha ohledech i hodně hnusná města, ale obě mají opravdu pravou asijskou atmosféru se vším všudy (k čemuž patří i smog a špína) a myslím, že málokdo na jejich návštěvu někdy v životě zapomene. Bangkok a Manila jsou pro mě daleko zajímavější města než ostatní světová nudná metropole.

Vzhledem k tomu, ze jsem zrovna u Inle Lake a ted se to tu zase ozivilo, neco k tomu napisu. Sice sem uz nepojedu, protoze to neni uplne to, co na svych cestach preferuju nejvic (puvodni prirodu s minimem lidi), ale docela se mi tu libilo. Hlavne ale proto, ze jsem nejel s davy turistu (a to ted ani neni sezona kvuli obdobi destu) na hlucnych lodich po predrazenych obchodech a predvadeckach tradicniho zpusobu zivota (s mene turisty by to ale mohlo byt zajimave).

Misto toho jsem si pujcil kolo, coz je zdarma nebo nekde za 25 Kc, a jel k pagode s krasnou vyhlidkou na jezero a okolni zelene hrebeny, kde nebyl zadny turista. Pak do nedalekeho lesniho klastera, kde zrovna mali mnisi koncili vyuku a sli do svych pokoju. Pak jsem sjel dolu a presel 500 m po molu a v levne restauraci na kulech s vyhledem na kanal v zarostle casti jezera jsem stravil 2 h. s vybornym jidlem a ovocnymi dzusy mj. i pri cekani, az prejde jedina prehanka za 2 dny. Vetsina cyklistu prejede lodi na 2. breh a dojede zpet do Nyaung Shwe. Ja jsem si tuto cast nechal na dalsi puldenni vylet take s vyhlidkou od pagody.

A ta Melaka take neni spatna, pokud jede clovek okolo, prespi a projde se na par hodin. Starych uzkych ulicek v Malajsii moc neni a je tam i vodni kanal a nejake chramy.

0 Citovat

Spoustu z vas tady psalo Rimini.

Byl jsem minuly tyden, kdy byva nejvic lidi. Plaze super, more v pohode a teple, jen prvni metr trosku zaneseny rostlinami. V Turecku bylo horsi.

Jinak Nocni party super, festivaly a rozhodne nebyly plaze preplnene. Blizko navic pamatky Ravenna a San Marino. I Rimini ma z pamatek co nabidnout.

0 Citovat

1.) Phnom Penh - špinavá smradlavá díra! Nic horšího jsem "zatím" neviděl !!

2.) Jakarta - divní lidé,šedé ošklivé město,kde není k vidění naprosto nic a ne moc bezpečné.

3.) Bangkok - chaotická doprava,bordel,všude prašivý čoklové.

4.) Mallorca - El Arenal - hnusné přelidněné  pláže.

5.) Thajsko - Ao Nang -  přelidněná pláž,otravní prodejci všeho možného a ceny všeho jak v Austrálii.

0 Citovat

Urcite   nesouhlasim ani  s Bangkokem  ani  s Ao Nang ,  v Bangkoku neni treba byt nejak dlouho ,dopravu jsme vyuzili hlavne po rece a v tom se dalo zorientovat dobr,ebordel jsem nevnimal vic nez v jinych velkomestech toho typu  a toulajici psi nebo kocky jsou taky vsude 

Odsoudit Ao Nang uz vubec nechapu ,byli jsme tam v unoru letos 4 noci a klidne bych  zustal jeste del , prijemny pension s  ochotnym personalem 5 minut od pristajicich lodi  na Railay i dalsi ostrovy   nad pensionem mistni hospudka  s dobrym jidlem i kdyz to trvalo . jinak ceny v pohode 

 A nakonec nemyzu vyslovene nic rict ani na El Arenal , staci si  o tom miste precist a jeho vyuziti je hlavne v preckani nekde v baru na odlet 

Za me neuvedu ani jedno misto , vsude se da najit neco negativniho ,ale i neco pozitivniho 

0