V duchu podobnej negatívnej témy by som si rád prečítal vaše postrehy o miestach, ktoré ste navštívili a tak veľmi sa vám páčili, že by ste sa tam bez váhania vrátili. Za mňa: Gruzínsko/Kaukaz - Krásne hory, história, výborné jedlo, skvelé víno a koňak a v neposlednom rade je tu lacno Havaj - Narozdiel od dovolenkových ostrovov, na ktorých sú len pláže a dá sa max. šnorchlovať, Havajské ostrovy sú ohromne rôznorodé, a človek by tu mal čo objavovať aj keby tu strávil dlhší čas. Krásne miesta sú tu ohromne nahusto - dá sa ísť po okružnej ostrovnej ceste a každých 15 min človek musí zastaviť, kochať sa a fotiť. Treky, vodopády, útesy, pláže, kopce, pozorovanie hviezd, šnorchlovanie ale aj Pearl Harbour či Honolulu. Dave-ovi veľká vďaka za info o letenkách ) Bol som v Zime (aurora borealis - check), najbližšie by som sa tam rád vybral v lete. Komu sa páčia vodopády a ľadovce, na Island by mal rozhodne ísť.  .

5 miest na ktoré by som sa rád vrátil

Založil ve fóru Cestopisy

tak nieco malo odomna smiley

1. Irán - a mesto trebarz Shiraz, Esfahan a Yazd ... uzasna krajina, ludia, jedlo ... kedykolvek by som siel znovu smiley

2. Estónsko - Tallinn ... cele mesto je ako stredoveka pevnost, ja som bol osobne z tohto miesta neskutocen poteseny a zaroven ak idete do Tallinnu z Helsiniek, ocitnete sa vo svete kde je vsetko LACNE smiley

3. Japonsko - Hiroshima ... toto mesto v podstate skoro nic neponuka okrem toho ze je tam A-Bomb muzeum a kusok od mesta je Miyajima, ale nakolko skoro cele mesto bolo kvoli atomovke znicene, bolo podla mna postavene v takom pre nas blizkom style a pritom ste stale v Japonsku plnom super ludi a jedla smiley smiley

4. USA / Pennsylvania - Pittsburgh ... toto si fakt neviem obhajit, proste pocit smiley

5. Maďarsko - Budapest podla mna fakt krasne mesto a pre nas uplne na dosah ruky smiley

0 Citovat

1. Busan - krásne juhokórejské prímorské mesto. Človek tam cíti vôňu mora všade, ľudia sú v kórei celkvo veľmi milý, príjemný a nápomocný. Nikde nie je vandalizmus ani špina či odpadky, a pritom odpadkové koše na verejnosti nájdete len ťažko. Ľudia si ich pekne berú domov a recyklujú. Majú v sebe zakorenenú lásku a súžitie s prírodou. More krásne, trochu rozbúrené počas leta, ale nádherné a čisté s kopou mušlí po celý deň. Busan je plný malých chrámov na útesoch skál, romantická scenéria chytí za srdce každého. Jedlo vinikajúce, služby jedny z najlepších aké som zažila. Doprava na 5 hviezdičiek. Toto je mesto v ktorom by som chcela žiť natrvalo. <3

2. Suncheon - ďalšie juhokórejské mesto plné prírodných kultúrnych pamiatok, akou je SuncheonBay - národný park s močariskami, výstavami, ryžovými poličkami, krásnym horami a kľudom. Je tu tiež malá ľudová dedinka, kde je tak málo turistov ako daždi na púšti a o to viac sa o nich starajú. Pokojný pomalý život miestnych je práve to, čo by som vo svojej starobe v budúcnosti uvítala asi najviac.

3. Dipkarpaz (Severný Cyprus) - prekrásny národný park ďaleko od civilizácie, takmer nedotknutý človekom. Je tu nádherný pokoj, divoké somáriky a prekrásna piesočná korytnačia pláž, kde sa liahnú malé korytnačky. Krajšie more som ešte nevidela. Kryštáľovo čisté, modré a teplé, piesok jemný a príjemný (okrem leta, vtedy je neúprosne horúci a keďže to nie je turistická oblasť, ste odkázaný len na pláž bez dreveného chodníka, a na vlastnú deku či ošušku).

4. Seoul - tu sa človek plne kultúrne vyžije, či už kiná, divadlá, muzikály, koncerty, pouličné kapely, festivaly, nákupy, pamiatky... Obrovské mesto s obrovskými možnosťami.

5. Salzburg - mensie mesto v Rakúsku s krásnou tradicnou atmosférou. Príjmený ľudia, malé obchodíky, festivaly, Mozartove čokoládové guľky a najlepšie pivo aké som kedy pila. Ako hovorí kamarát: mocnô pivo, mocnô smiley V okolí farmy a hory až vám z toho bude vsakovať do kostí pokoj a pokora.

0 Citovat

1. Island - celá země je nádherná
2. Norsko - byli jsme několikrát, ideální na to sbalit se a na dva týdny vypadnout do přírody, kde pokud nechcete, nemusíte potkat člověka. Nejlepší jsou oblasti fjordů, národní parky jako Jotuhnheimen, Hardangervidda, Rondane..., Lofoty, tundra na sever od polárního kruhu
3. Italské Alpy - Dolomity - mimo sezónu, kdy tu není hlava na hlavě, je tu skvěle třeba pro milovníky ferrat
3. Irsko - krásné oblasti při pobřeží, Glendalough, hospůdky...
4. Británie - národní park Snowdonia a severnější části GB - také zajímavá příroda
5. ČR - všechny hory, oblast Brd, jižní Morava, Český ráj...

0 Citovat

1) Ko Lipe, Thajsko - nádherný malý ostrůvek s až kýčovitými panoramaty. Bydlení v romantických palmových chýších hned za pláží, večerní pohoda při drinku v plážovém baru, kde je jen pár lidí, šnorchlování, přesuny na dřevěných loďkách.. Parádní relax a únik z 21. století. Celkově se do Thajska chci ještě vrátit a poznat více těchto menších ostrůvků. Zklamáním naopak byl Phuket a Bangkok.
2) Norsko - nádherná příroda, fjordy, Preikestolen, cesta trollů, Atlantická cesta po ostrůvcích spojených mosty a další patří k nezapomenutelným zážitkům.
3) Korsika a Sardinie - krásné pobřeží, pláže, průzračné moře, navíc každý z ostrovů má úplně jiný charakter.
4) Itálie - celkově, zejména ale v zimě Livigno, které má pro mě svou autentickou atmosféru (a to tam nechodím na nákupy) a rád se tam vracím - doporučuji zajít si na pizzu do Bait dal Ghet (ale pozor bývají tam fronty) a v létě Lago di Garda a její okolí, která mě také okouzlila. Tady bych doporučil nejlepší zmrzlinu z Gelateria Flora v Rivě del Garda. Nevýhodou obou destinací, komu to vadí, jsou velké počty turistů a to i krajanů:).
5) Langkawi, Malajsie - ostrov, který se dá krásně na skútru celý procestovat, bezva koupání, vodní sporty a málo lidí (turistů). Zajímavá byla zastávka s ochutnávkou všemožného ovoce na ovocné farmě.

0 Citovat

Berlin - zapadne metropoly ma zatial prilis nebavia (aspon nie tie, ktore som stihol navstivot), ale Berlin je vynimka. Mozno to bude prave jeho pohnutou historiou, kde sa to zapadne miesa s vychodnym. V novembri sa vdaka novej linky Ryanairu z BTS vraciam smiley

Iran - jeden z mojich naj cestovatelskych zazitkov. Uplne iny svet. V tomto pripade podla mna plati, ze Iran si bud zamilujete alebo znenavidite smiley

Gruzinsko - sem sa urcite este chcem vratit. Pravdepodobne moja no. 1 krajina, ktoru som kedy navstivil.

Oman - na Oman som sa velmi dlho tesil a nesklamal ma. Uzasni ludia, krasne hory, perfektne more.

Sarajevo - krasne a kompaktne mesto

Tallin - z celeho pobaltia sa mi pacil najviac

--------------------
vychodna Ukrajina - toto je trochu taky smutny bod, lebo uz to tam nikdy nebude take, ako predtym a plno veci, ktore som mal moznost vidiet uz viac neexistuje. Snad sa tam jedneho dna, ked bude situacia opät normalna, vratim.

0 Citovat

Po Evropě:
1. Řím
2. Amsterdam
3. Londýn
4. Paříž
5. Maroko

0 Citovat

1. Irán - nejen úžasná země s bohatou historí, ale zejména neuvěřitelně příjemní lidé, na vesnicích i ve velkých městech. Země, která má za národní hrdiny své básníky.
2. Gruzie - měl jsem možnost v této zemi přes rok žít a dobře ji poznat. Jedinečné památky, ještě krásnější příroda, neuvěřitelná rozmanitost. Země, kde je prvním zákonem pohostinost. Nevhodné pro abstinenty.
3. Čína - před 15 lety jsem ji projel na kole z Laosu do Mongolska, mimo přímořské moderní oblasti a nevěřil jsem vlastním očím. Místy středověk, zpustlá města, krajina průmyslem blížící se marsu. Ale každých 100 km jiných, zajímaví lidé. Když nás potkala na cestě skupina mládežníků, zastavili a sborově nám začali zpívat.
4.Indie - Mandu. Jak mne celkově Indie vůbec nezaujala a spíše jsem z ní utekl, rozvaliny muslimského města na stolové hoře ve státě Maharastra byly mystické. Žádní turisté, rozsáhlý komplex chrámů včetně podzemních chodeb plných netopírů a mezi tím vším žijící Sadhuové.
5. Mongolsko - nádherné stepi a polopouště, prostě divočina jak má bejt. Antilopy, orli, velbloudi. A každý stý mongol prý umí česky.

0 Citovat

1) Island - nádherná příroda, polární záře, nezapomenutelné treky do vnitrozemí, vodopády, sopky, papuchalci
2) Čína - Peking, Šanghaj a Huangshan (Žluté hory)
3) Řecký ostrov Karpathos - málo turistů, příjemní lidé, průzračné moře, vnitrozemí vypadá jako na Marsu
4) Německo, Bonn - město kde jsem rok žila, kousek od Kolína nad Rýnem, hodně kulturních akcí, příjemní lidé užívající si života, v blízkosti se nachází zábavní park Phantasialand
5) Lotyšsko - Riga, Majori, Turaida, Sigulda

Více info o navštívených zemích na mém webu Fijalka.cz

0 Citovat

1.) Nový Zéland

2.) Austrálie - Uluru (Ayers Rock)

-------------------------------------------

už jsem se vrátil ..

3,) Japonsko

4.) Portugalsko

5.) Singapur/Kuala Lumpur

0 Citovat

Nejradši bych se vrátil málem všude, kde jsem byl, ale s různou prioritou. 😊

1. Gruzie - nikde nevoní tak krásně a do dálky pekárny jako tam (prostě opak Babišistánu na mnoho způsobů). Chačapuri adžaruli - geniální vynález. Čiatura - lanovky, které málem pamatují Stalina (o 1 rok...).

2. Japonsko - moje oblíbená a zřejmě stále turisty trochu podceňovaná Ósaka - nejradši mám čtvrť Tennódži (asi že je nejlevnější 🤣) a Den-Den Town. Tokijská Akihabara a Tsukiji - tržince, na kterou zůstaly jen vzpomínky. Kvazinárodní park Širetoko na Hokkaidu, kam jsem přijel absolutně nepřipraven, což znamená, že příště bych si ho užil ještě víc. Skvělé japonské jídlo, perfektní hromadná doprava, extrémně pohodlné nakupování ve večerkách, sentó, onseny, symbióza starého a supermoderního...

3. Maroko - Marrákeš a konkrétně Jemaa El Fna a přilehlý megatrh, kde jsem nestihl strávit ani celý den, ale vydržel bych tam bloudit minimálně 3.

4. Thajsko+Malajsie+Singapur+Vietnam = hlavně kvůli jídlu. Singapur vychází cenově nejhůř, ale jeho hawker centers alias foodcourty se mi zdály nejlepší a největší. Kde jinde si dáte kuře v michelinském stánku...

5. Bělorusko - skanzen socialismu. Vzpomínky na dětství (ne nutně dobré nebo špatné, prostě vzpomínky). Super tržnice, obzvlášť Komarovka a Ždanoviči v Minsku. Retro lunaparky.  Městské ruské baně. (Hledám podobné na Ukrajině, ale nemůžu najít - poradí někdo?) Noční vlaky, které jsem si doma ani před revolucí ani po neužil, takže zase tak trochu stroj času. Děsně zábavný jazyk (Rus by zřejmě řekl "pokažená ruština"). Moje oblíbené slovo = stalovaja.

5.5 Polsko a jeho mlíčňáky a koblihárny - Krakov mám nejradši, ale Gdaňsk je taky super a Varšava a Katovice mají taky něco do sebe, ale i Řešov bych vzal na milost (hlavně kvůli koblihám 😁). Dávám jako bonus, protože to máme vlastně všichni kousek, takže svým způsobem banalita oproti ostatním položkám, ale nějak jsem si nemohl pomoct.

5.99 Izrael - zase tak trochu navíc, protože mě z různých důvodů moc nenadchl - hlavně cenově, ale jedno místo je pro mě TOP, a to Mrtvé moře, konkrétně Metzoke Dragot Junction, kdyby se chtěl někdo inspirovat. 😊 Lepší koupání a spaní pod širákem (i když dost nepohodlné bez patřičné výbavy, ale o to svým způsobem zábavnější - doteď mě mrzí, že jsem prospal setkání s jelenem) těžko někde jinde zažiju. Mrtvé moře je prostě jen jedno, tedy dokud Chuck Norris nezabije nějaké další...


0 Citovat

No tohle je zajímavější než těch "vedlejších" 5 nejošklivějších míst :D Zrovna poslední dobou o místech, kam bych se opravdu rád vrátil, dost přemýšlím. Musí být pro mě opravdu něčím velmi speciální, jsem ten typ cestovatele, který (bohužel/bohudík - kdo ví) chce vidět co nejvíc a vracení se na ta samá místa mi přijde jako ztráta času. Ale poslední dobou těch míst, která mi natolik přirostla k srdci, že i v nejbližší době plánuju návrat tam, nějak přibývá...

1. Skotsko – hlavně sever a především ostrovy (Orkneje, Hebridy, na Shetlandech jsem zatím bohužel nebyl). Úchvatná příroda, hory a hlavně zvláštní atmosféra ostrovního života, který má zcela jinou podobu než život "tam na pevnině" - to je pro mě neodolatelná kombinace. Ve Skotsku jsem taky ze svých cest zažil asi nejvřelejší lidi. 

2. Nový Zéland – mám ho rád z velmi podobných důvodů jako Skotsko, na druhém místě je jen proto, že je tak hloupě z ruky :D U Zélandu a Skotska mi imponuje fakt, že jsou to země, kde mi nechybí nic z pohodlí, na které jsem zvyklý, ale zároveň můžu být do půlhodiny uprostřed ničeho, sám, mimo signál a shon všedního života. To sice můžu být i tady, ale tam to má zkrátka jinou dimenzi.

3. Kolumbie – země všech krás. Hory, pláže, úžasná města, teplo i zima... A ze všech mimoevropských zemí nejsympatičtější lidi. Sice si s nimi bohužel kvůli mé velmi omezené španělštině moc nepokecám, ale přesto jsem měl většinou pocit, že si navzájem dobře rozumíme. A navzdory nevalné bezpečnostní pověsti jsem se málokde v Jižní Americe cítil tak dobře jako právě v Kolumbii. Je ale pravda, že přípravě před cestou i během ní jsem věnoval dost pozornosti, větší obezřetnost je zkrátka potřeba...


4. Itálie – Přemýšlel jsem, jaká konkrétní oblast je ta, do které se chci stále vracet, ale žádná taková není. Jakmile jedu do Itálie, je to super všude. Tu jižanskou atmosféru mám prostě rád a navrch je italština samozřejmě nejkrásnější jazyk na světě a italská kuchyně ta nejlepší na světě! :D Vyjma léta, kdy se Itálii vyhýbám obloukem. Nemusel bych snad jedině do Benátek, které mě sice uchvátily, ale davové šílenství poslední doby se na tak malém prostoru bohužel projeví dost negativně. 

5. Sydney – Je o mě známé, že jsem Pražák jako Brno a na své rodné město nedám dopustit (i když poslední dobou je pravda, že mě tu štve čím dál tím víc věcí). Každopádně Sydney bylo prvním městem, kde jsem si nahlas řekl, že je to tam lepší než v Praze :D Hodně se mi líbí ta úzká navázanost města na vodu - lodní doprava, pláže a parky podél Sydney Harbour i pacifické pláže. 

Pak je tu samozřejmě spousta míst, kam se sice programově nechci hned teď vracet, ale kdyby někdy vyšla cesta okolo nebo padla extrémně výhodná nabídka na letenky/jízdenky, určitě se rád znovu zastavím (namátkou Havaj, Seattle, Ukrajina, Slovinsko, Norsko a další)

A ještě tu mám speciální kategorii, která ční nad vším výše uvedeným. A to jsou Alpy. Neuvádím je výše jen proto, že se do nic pravidelně vracím a nemám tam ani pocit, že jsem někde mimo domov. K Alpám mám opravdu velmi vřelý vztah. Jednak proto, že mám rád hory a jednak proto, že moje první zahraniční cesty v dětství vedly právě do Alp. Zažil jsem tam spoustu hezkých věcí, na které rád vzpomínám, svým způsobem jsem tam vyrostl. První lásky a tak :D A naopak jsem tam snad nikdy nezažil nic vyloženě nepříjemného/negativního. 

0 Citovat

Kryštofe to máš dost velkou výhodu oproti těm, kteří sice taky chtějí objevovat nová místa, ale potřebují se zároveň vracet na ta, která už objevili. Je to nejnáročnější kombinace. 🤣 

0 Citovat

cizy napsal(a):

Berlin - zapadne metropoly ma zatial prilis nebavia (aspon nie tie, ktore som stihol navstivot), ale Berlin je vynimka. Mozno to bude prave jeho pohnutou historiou, kde sa to zapadne miesa s vychodnym. 


Mám to úplně stejně! A rád se tam vracím. 


Dalším podobným městem je pro mě poslední dobou Kodaň, ale ty důvody jsou trošku jiné. Architektura - fakt se mi líbí, jak jsou schopni kombinovat staré s moderním. Měnit a znovu využít prostor, který už svému původnímu účelu dosloužil (např. Nordhaven). Další věc je, že mi přijde, že se snaží to město dělat tak, aby dobře sloužilo lidem a ne lidé městu - např. množství aut v centru je pro mě až nepochopitelné :-) 


Portugalsko - krásná příroda, výborné jídlo, milí lidé. Celkově fajn atmosféra a pro nás relativně příznivá cenová hladina. 


Thajsko + Singapur - jídlo, pláže, pohoda. V případě Singapuru taky high-tech architektura  a ukázka, že ne každá asijská metropole musí být plná bordelu. Je to takový mix všeho. 


Řecko - tam se pravidelně rád vracím. Opět výborné jídlo, krasné pláže. Pro mě top koupací destinace v Evropě. 


Norsko - užasná příroda a infrastruktura (železnice, mosty, tunely), ale šílené ceny. Na druhou stranu města mě moc nenadchla, ale kvůli těm se tam nejezdí.


 


0 Citovat

1) Aitutaki (Cookovy ostrovy)

2) Salt Lake City

3) Montreal

4) Las Vegas

5) Lausanne

0 Citovat

1, Ausangate trek v Peru - začala som, bohužiaľ ochorela a nedokončila a doteraz ma to škrie.

2, Ostrov Senja v Nórsku

3, Kodaň - srdcová záležitosť

4, niektorý z trekov v Nepále

5, domov :)


0 Citovat

nejhezčí odpověď má Terézia:

5) domů...to mluví za vše.

Moje blízká kamarádka se nevrátila domů z milovaného Thajska, resp. vrátila, ale v rakvi.  A od té doby je všechno trochu jinak.


0 Citovat

@Iveta: co se jí stalo?

0 Citovat

1) Japonsko - moje srdcovka, úžasná rozmanitá země, kde je vše přes krásný moře, hory, lesy, chrámy, moderní města, úžasné jídlo, milí a slušní lidé atd... Tam je možné jet mnohokrát a pokaždé zažít a vidět něco úplně jiného

2) národní parky (a další přírodní parky) v USA - neskutečné divy přírody, divočina, skvělé treky a to vše v zázemí vyspělé země

3) Francie mimo Paříž - skvělé jídlo, cidre a pečivo, vynikající a levné víno, vzhledem k velké rozloze je stále co nového objevovat a navíc ceny ubytování na poměry západní Evropy velmi příjemné

4) Itálie mimo Řím, Miláno a Benátky - skvělé a kvalitní jídlo, které je i na české poměry za velmi dobrou cenu (vzhledem ke kvalitě, kterou dostanete). Mimo jmenovaná turistická místa, velmi pohodová atmosféra ať už v Alpách nebo u moře.

5) Ukrajina - nezaujme krásou, ale líbí se mi, že není vůbec turistická, je tam velice levno, takže člověk nemusí vůbec šetřit a i tak zaplatí méně než kdyby byl doma


0 Citovat

1) severozapad USA, Olympic national park a pobrezie

2) Cina - rok som tam zil, no ani po desiatich rokoch som nemal cestu naokolo. 

3) Maroko - extra ma nenadchlo, ale mozno aj tym ako sme naplanovali trip, ze sme viac presedeli v aute. treba mu dat druhu sancu.

4) Sri Lanka - este by to chcelo preskumat ine casti ostrova a prezrat sa dhalu

5) Portugalsko - 

0 Citovat

1. Vždycky se ráda vracím na Malou Fatru, kde jsem nočním finišem v lese odstartovala svoje samocestování a chození po horách

2. Legzira beach v Maroku, při Ramadánu. Celou tu nádheru jsem měla pár dní defakto jen pro sebe. 

3. Potřebuju si znova projet hory a vesnice v severním Vietnamu

4. Musím si dát  podzimní víno na pobřeží v Portu 

5. Rumunsko

0 Citovat

mirjur napsal(a):

@Iveta: co se jí stalo?

skútr...




0 Citovat

1. Peru a Bolívie - tentokrát Nazca, Duhové hory, Titicaca, Copacabana, La Paz a Salar de Uyuní

2. Japonsko - určitě někdy znovu. Možná na podzim s krásně probarvenými stromy.

3. Maroko -udělalo na mě dojem a někdy se tam vrátím. Nejspíš Marrákeš a Essaouira

4. jižní Itálie - všeobecně Středomoří mám rád a nejradši tam sem mimo sezónu. Třeba i v zimě. Tepla je tam až až a ta pobřežní městečka jsou kouzelná.

5. Gruzie - byl jsem tam chvilku a stojí za bližší prozkoumání. Tentokrát něco jako Čiatura nebo Tbilisi

0 Citovat

1) Rusko

2) Vietnam

3) Dánsko

4) UAE

5) jih Italie

0 Citovat

1)  Makedonie - příjemná země, při pochopení složité historie leccos odpouštím. Ohrid je top.

2)  Skotsko - ostrovy (Hebridy, Orkneje) - nemusím se nutně vracet na ty samé, pořád je co objevovat

3) Gruzie - byl jsem tam pracovně a mám pocit, že tu zemi musím celou projet soukromě

4) Norsko - já prostě ten sever miluju

5) Nový Zéland - asi nejpříjemnější a nejpohodovější lidi, které jsem na cestách zažil. A paradoxně mi životním stylem dost připomíná Norsko

0 Citovat

Nový Zéland, hlavně severní ostrov - úžasná příroda, klid a neskutečně hodní lidé.


Řecko - moře, pohoda a jídlo :)


Alpy - tam se, stejně jako Kryštof, nesutále vracím, v posledních letech i dvakrát do roka, je tam nádherně, lidi milí a ještě mi tam chutná :)

0