Ahoj, existuje nejake mezinarodni pravidlo, ze v pripade, ze aerolinka zrusi navazny let (oba lety se stejnou spolecnosti na jedne letence), mam narok na 100% refundaci letenky (v mene nakupu)? U low costu bych si nebyl jisty, ale indoneska Sriwijaya zrejme low cost neni, kdyz je v cene zavazadlo a jidlo. Cena letenky je souctem za jednotlive lety jako u low costu, ale to je v Indonesii u domacich letu vzdy (i u Garudy). V pripade, ze nebudou chtit vratit plnou castku, mam moznost ziskat doplatek pres banku, u ktere mam kartu?Kupoval jsem to pred par tydny pres tiket.com a dnes mne oznamili, ze je 2. let zruseny a dle jejich zkusenosti s touto aerolinkou mne plne refunduji jen 2. let. Vyuzit 1. let bych sice mohl, ale je to pro me za danych podminek z mnoha duvodu neprijemne. To radeji prijdu o cast ceny letenky, ale ke konkretnim podminkam storna z me strany jsem se na webu aerolinky ani pri nakupu nedostal. Na webu airpaz.com pisou, ze muzu dostat zpet 75%. Konkretne jde o letenku Jakarta (CGK) - Makassar (UPG) - Langgur (LUV) za cca 2200 Kc. .

Zruseni navazneho letu aerolinkou a odmitnuti plne refundace za 1. let

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

22 reakcí

Ahoj, existuje nejake mezinarodni pravidlo, ze v pripade, ze aerolinka zrusi navazny let (oba lety se stejnou spolecnosti na jedne letence), mam narok na 100% refundaci letenky (v mene nakupu)? U low costu bych si nebyl jisty, ale indoneska Sriwijaya zrejme low cost neni, kdyz je v cene zavazadlo a jidlo. Cena letenky je souctem za jednotlive lety jako u low costu, ale to je v Indonesii u domacich letu vzdy (i u Garudy). V pripade, ze nebudou chtit vratit plnou castku, mam moznost ziskat doplatek pres banku, u ktere mam kartu?

Kupoval jsem to pred par tydny pres tiket.com a dnes mne oznamili, ze je 2. let zruseny a dle jejich zkusenosti s touto aerolinkou mne plne refunduji jen 2. let. Vyuzit 1. let bych sice mohl, ale je to pro me za danych podminek z mnoha duvodu neprijemne. To radeji prijdu o cast ceny letenky, ale ke konkretnim podminkam storna z me strany jsem se na webu aerolinky ani pri nakupu nedostal. Na webu airpaz.com pisou, ze muzu dostat zpet 75%. Konkretne jde o letenku Jakarta (CGK) - Makassar (UPG) - Langgur (LUV) za cca 2200 Kc.

0

Pokud první let nebyl již využit a oba lety jsou skutečně součástí jedné letenky, tak by měli vrátit 100%. Smlouva totiž je na dopravu z místa A do místa C a doprava z místa A do místa B je prostě úplně jiný produkt, který zákazník nechtěl.

Pokud byla letenka placena jako jedna transakce kartou a obchodník nechce celou částku vrátit, je možné celou transakci v bance, která Vám vydala danou kartu reklamovat s poukazem, že obchodník nedodal produkt (ten na který byla smlouva uzavřena a pouze nabízí jiný produkt, který zákazník nechce)

Pokud ale byl nákup ve skutečnosti 2 oddělené letenky, jedna na dopravu z místa A do místa B a druhá, nezávislá na dopravu z místa B do místa C, tak to automaticky nárokovat nelze. Z textace dotazu bych doporučoval si primárně ujasnit tuto skutečnost, než začneš podnikat další kroky.

0 Citovat

Tak nevím, co by si měl Libor jako ujasnovat. Jasně píše, že  to bylo kupováno jako jedna letenka. Je to hned v jeho první  větě.

0 Citovat

Diky za rychlou odpoved, ktera mi potvrdila, co si o tom myslim. V tomto smyslu jsem jim hned odpovedel, tak uvidim, jak se k tomu postavi. Je to opravdu na jedne letence placene kartou v jedne transakci. Jenze je to Indonesie, takze by me neprekvapilo, ani kdyby nechteli vratit nic, jak se asi stalo jednomu cizinci, ktery u nich koupil letenky pres kiwi. Nicmene ta platba kartou by to mela jistit. S nakupem nahradni letenky nemuzu moc cekat, protoze chci letet za necele 2 tydny.

0 Citovat

Niemandos: To měla být reakce na větu "U low costu bych si nebyl jisty, ale indoneska Sriwijaya zrejme low cost neni, kdyz je v cene zavazadlo a jidlo". Někteří méně zkušení cestující prostě nerozumí rozdílům mezi pojmy letenka, palubní vstupenka, rezervace, segment, atd, tak to prostě je. Usuzovat na to, jestli jde o jednu letenku podle toho, jestli člověk dostane bagetu a odbaví mu kufr, opravdu není to správné kritérium...

Zkusil jsem ten nákup konkrétní trasy na portále tiket.com pro sebe simulovat a opravdu nikde v průběhu prodeje není explicitní indikace toho, že by mu prodávali 2 letenky (ale bohužel ani opaku). Zároveň se v nabídce letů objevuje i kombinace různých aerolinek, včetně low-costů. V jejich terms & conditions jsem v rychlosti taky nenašel nic, co by do toho vneslo více světla, ale neprohlížel jsem to podrobně. Možná tam mají někde schovanou magickou větu ve smyslu cca. "všechny itineráře jsou prodávány jako oddělené segmenty a všechna rizika nese cestující".

Pokud Libor_S dostal např. v emailu potvrzení, ve kterém je jasně zřetelné, že oba lety jsou pod jedním etix number, tak by to taky bylo jasné.

0 Citovat

[citace="pavelp"]

Niemandos: To měla být reakce na větu "U low costu bych si nebyl jisty, ale indoneska Sriwijaya zrejme low cost neni, kdyz je v cene zavazadlo a jidlo". Někteří méně zkušení cestující prostě nerozumí rozdílům mezi pojmy letenka, palubní vstupenka, rezervace, segment, atd, tak to prostě je. Usuzovat na to, jestli jde o jednu letenku podle toho, jestli člověk dostane bagetu a odbaví mu kufr, opravdu není to správné kritérium...

Libor ale není žádný začátečník. Po minuloroční půlroční cestě po světě už je zase na cestách. Tiše závidím Libore :)

0 Citovat

Dostal jsem po nakupu email, kde jsou oba segmenty se stejnym 13-mistnym Ticket Number (a za 13 cisly je C1, C2, ale u obou segmentu uplne stejne). 

Ohledne odliseni od low costu mi slo o to, ze tam bych se tomu nedivil tolik.

0 Citovat

Niemandos, zdravim z Kuchingu viz aktualni foto. Predchozi cesta byla 12 mesicu a ta letosni 9 (od brezna). Snad to brzo sepisu do vase lety 2018.


img-20180723-221740.jpg

0 Citovat

Tak to vidíš. O trošku jsem se minul. Škoda, že jsme se loni nepotkali na te Sumatře. Sepiš to. ale spíš bych uvítao nějaký cestopis. Borneo spolu s částí Indonésie, Moluky a Papua jsou moje cíle pro příští cestu. Pokud se tam budeš pohybovat, rád se nechám inspirovat. Jen mi porad, kde prodáváš ledviny. Taky bych tam jednu střelil, abych měl na takové dlouhé tripy. No to už je mimo téma :). Můžeš když tak soukromě ;)

0 Citovat

Libor_S: Pak ten email dostatečně prokazuje, že jde o jeden kontrakt a právo by mělo být jednoznačně na tvojí straně. Pokud prodejce nerefunduje dobrovolně, banka by měla pomoct.

0 Citovat

pavelp: Diky moc.

niemandos: Cestopis na web asi nikdy nedam (mam tam jen vybery fotek z nekterych zemi), ale kdyz mi posles mailovou adresu, tak muzu poslat, pokud neco sepisu. Na Moluky se prave chystam a dle kusych informaci na webu to vypada co do kras prirody a zaroven minima turistu vyrazne zajimaveji nez kdekoliv jinde. Pritom dnes uz snadneji dostupne, i kdyz stale to chce nechat si vice casu. 

Ledvinu si nech, ty budes potrebovat obe pri tve spotrebe alkoholu. Ja sice moc nepiju, ale ledviny neprodavam. Cestovani me vychazi celkem levne, i kdyz nijak nestradam. Treba dneska jsem dal za dobry obed a veceri v levne restauraci dohromady 50 Kc. Listek na 28 km busem stal 16,50 a pokoj s klimatizaci  vcetne snidane me stoji 120 Kc a v dalsich dnech bez rezervace pres booking uz jen 100.

0 Citovat

Pošlu ti mail a budu rad za nějaké rady k Borneu a hlavne k těm Molukam. Prave absence turistu je to,proč tam chci.  Ledviny bych samozřejmě neprodal :))). 

0 Citovat

Ja nevim komu patri tickets.com, ale trochu se obavam ze se tady bavime o EU pravidlech, nejsem si jisty jestli se to vztahuje i na tenhle pripad.. :) nicmene stalo se mi neco podobneho kdysi s AA - zmenili mi odlet z Prahy do Londyna na navazny spoj o 10 min, nicmene jsem se tim dostal mimo povoleny cas na prestup mezi terminaly LHR (z 95min na 85) - sice mi AA napsali ze se posouva ten odlet z Prahy o 10min, ale zapomeli mi k tomu pripsat, ze mi diky tomu automaticky cancellovali pripoj PRG - LHR - JFK a zaroven, ale zustal platny zbytek letenky - JFK - MIA - LHR - PRG.. Nastesti to platil klient, takze jsem koupil jednosmerku PRG - WAW - JFK a poslal mu fakturu za sebe i zenu 22k navic :)


Zpatky jsem z OTA (nejaka Ceska) nakonec vyrazil 3500k/osoba, coz sice zdaleka nepokrylo celou cestu, ale zaroven me to nic nestalo a 2 x 3500k mi zustalo v kapse - a jeste neprijemnej zazitek s resenim odletu do USA cca 4 dny pred odletem.. :( :)


Jinak samozrejme idealni je platba kreditkou & chargeback a treba Amex ti v tomhle pripade vrati penize okamzite a s OTA vyjebe za tebe :)
0 Citovat

Tohle není záležitost EU pravidel leteckého průmyslu, ale obecné zásady smluvních závazků. Obchodník nedodá zaplacený produkt/službu, musí vrátit peníze. To platí všude (nejen EU, nejen letectví). Zde zesílené tím, že to bylo placené kartou - o chargeback lze žádat i bez soudu.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Niemandos, zdravim z Kuchingu viz aktualni foto. Predchozi cesta byla 12 mesicu a ta letosni 9 (od brezna). Snad to brzo sepisu do vase lety 2018.

Most konečne dokončili :))

0 Citovat

Zdravím,


mám jen jeden dotaz mimo toto téma. Aeroflot mi zrušil let, prodejce letenek mi napsal, jestli chci vrátit peníze, nebo ať si vyberu náhradní termín. Našel jsem si náhradní termín, čekám už 14dní, ale letecká společnost se mi ještě neuráčila dát vědět. S prodejcem letenek Lucky2Go není nejmenší problém, na mé dotazy odpovídají ihned, ale leteckou společnost asi těžko donutí k rychlejšímu jednání. Chci se zeptat, je to běžné, čekat 14 a více dní na potvrzení náhradního termínu? 

0 Citovat

Běžné to není, je však otázkou, zda Lucky2Go s Aeroflotem skutečně jednají ;) Letecká společnost vám přímo vědět nedá, správně se to má řešit vše s prodejcem.

0 Citovat

Jaký by mohli mít důvod nejednat s leteckou společností?

0 Citovat

Zdeněk napsal(a):

Jaký by mohli mít důvod nejednat s leteckou společností?


Neseriozni prodejce.


Viz https://www.cestujlevne.com/disk...zkusenosti

0 Citovat

Zdravím,

tak prodejci letenek Lucky2Go mi napsali, že se letecká společnost stále nevyjádřila a pokud chci, mohu ji sám kontaktovat.

Učinil jsem tak písemně přes formulář na jejich stránkách a odpověděli, že toto vyřizuje pouze prodejce letenek.

Je to jak tu píšete, že to asi neřeší prodejce letenek a netuším, z jakého důvodu.

Už to trvá měsíc a já nevím, co pro to mám dál udělat. Poradí mi někdo? Díky

0 Citovat

Ještě bych se zeptal jinak. Může mi prodejce letenek schválit nový termín letů i bez souhlasu letecké společnosti?

V případě že ano a neudělá to, na koho se mám obrátit se stížností? Na reklamační oddělení letecké společnosti, kterou vlastně poškozuje? 

0 Citovat

Jak by technicky mohl schválit prodejce něco bez souhlasu někoho, kdo danou službu poskytnuje? Prodejce pouze přepodává služby letecké společnosti.

0 Citovat

Tak v pátek 19.10. po 3 měsících od zrušení letů mi prodejce letenky sdělil, že letecká společnost mi není schopná nabídnout náhradní termín letů a chtějí mi vrátit peníze. Napsal jsem jim, že se obrátím se stížností na Aeroflot.

Před měsícem jsem posílal dotaz na Aeroflot, kde jsem se ptal, jestli je pravda, že jejich letecká společnost 2 měsíce nereaguje na výzvy prodejce letenek na můj náhradní termín.

Aeroflot mi úplně náhodou tentýž den 19.10. po měsíci odpověděl, tak jako v předchozích dvou případech, že se mám obrátit na prodejce letenky, který mi sdělí, jaké mám možnosti.Tak nerozumím tomu, proč mi nemohli napsat i to, co mi v pátek od nich přetlumočil prodejce letenek - že mi nejsou schopni nabídnout náhradní termín.

Aeroflot sice zrušil veškeré lety v požadovaném měsíci do Jakutska, ale když se tak před 3 měsíci stalo, prodejce letenky mi nabízel variantu s jedním přestupem navíc v Novosibirsku, což mi nevadilo, ale nikdo mi ho nebyl schopen 3 měsíce potvrdit, nebo zamítnout.

Nabízené lety:


SVO - OVB Moskva-Novosibirsk (Aeroflot)

OVB - YKS Novosibirsk - Jakutsk (S7 Airlines)

Původně jsem měl letět do Moskvy a odtamtud přímo do Jakutska pouze s Aeroflotem a let do Moskvy mám stále v platnosti.

Proto mám dotazy:

Jak je možné, že mi prodejce letenek nabízel let i s jinou leteckou společností, když zrušená část letu byla obsluhována Aeroflotem? Kdyby to možné nebylo, tak by mi snad přeci nenabízeli let s jinou aerolinkou.

V případě, že je skutečně možná i tato varianta, S7 Airlines v požadovaném termínu letenky stále nabízí, tak proč mi tuto možnost neschválí? Mám na ni nárok? Nechce se mi teď za letenku dávat skoro o 7tis víc, tak jsem jim zatím vrácení peněz neodsouhlasil.

0
22 reakcí