Zdravím, cestovatelé.(Snad nezakládám zbytečně nové vlákno, v historii jsem hledal, ale shodný dotaz jsem tu nenašel.)Zajímalo mě prosím, od jak velké změny času letu vzniká nárok na storno letenky a vrácení peněz? Jako mnozí jsme v dubnu koupili levný Karibik z Paříže, a ted měsíc před odletem nám z SA přišla informace, že oba lety jsou o den posunuty. Což je pro nás problém - máme již koupené lety z/do Prahy, ubytování zajištěné (a o ten den nejde šoupnout, již plno). Ale v mailu o stornu letenky a vrácení peněz ani slovo. Přitom tahle varianta nám přijde nejsnazší, protože se dá letět s jinou společností ve stejný den jak původně, a není to ani o tolik dražší..  .

Změna času odletu - nárok na storno + refund?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Zdravím, cestovatelé.
(Snad nezakládám zbytečně nové vlákno, v historii jsem hledal, ale shodný dotaz jsem tu nenašel.)
Zajímalo mě prosím, od jak velké změny času letu vzniká nárok na storno letenky a vrácení peněz? Jako mnozí jsme v dubnu koupili levný Karibik z Paříže, a ted měsíc před odletem nám z SA přišla informace, že oba lety jsou o den posunuty. Což je pro nás problém - máme již koupené lety z/do Prahy, ubytování zajištěné (a o ten den nejde šoupnout, již plno). Ale v mailu o stornu letenky a vrácení peněz ani slovo. Přitom tahle varianta nám přijde nejsnazší, protože se dá letět s jinou společností ve stejný den jak původně, a není to ani o tolik dražší.. 

0

Den je samozřejmě už pádný důvod ke stornu bez debat, o storno zažádejte SA, pokud jste kupovali tam, oni to s aerolinkou musí vyjednat.

0 Citovat

Díky za info. Kupovali jsme přes CestujLevně, takže defacto přes SA :)

0 Citovat

Ahoj, chtěl bych se zeptat na situaci, když jsem přes SA kupoval letenky a zpáteční letenka do Ženevy mi byla zrušena (letím s Air China) , resp.posunuta od tří dny do budoucna. SA mi nabídli alternativní spoj, ale už nestíhám přípoj ze Ženevy do Prahy.

Mohu si někde vyhádat náhradu za tento let?? 

Díky všem za nějaké info. 

0 Citovat

Ak separátna letenka, tak jediné čo si môžeš vyhadat je tak full refund na ten let s Air China

0 Citovat

To jsem si tak nějak myslel :-( To mi problém nevyřeší. 

0 Citovat

Davnejsie sme mali letiet Budapest - Peking s Air China. Let zrusili ale v pohode nas prebookovali na Budapest - Frankfurt (Lufthansa) - Peking (Air China) tak aby sme doleteli tak ako sme mali. Mozno by som to skusil teda takto nech to prebookuju na nejakeho partnera... Mali sme to ale vtedy kupene priamo cez Air China...

0 Citovat

Milí cestovatelé! Zeptám se jako absolutní lajk:-)  

Koupili jsme s kámoškou super letenky s Aliatalii do JAR s přestupem v Římě (přes Esky). Odlétáme za 1,5 měsíce a z Esky nám včera přišlo info o tom, že změnili časy letů (už zase)- jejich důsledkem je přílet do JAR o den později, než původní letenka. My už však naplánovaly program. Tzn. máme koupenou zpáteční letenku z Johanessburgu do Cape Town, kterou tím pádem nestíháme a koupené ubytko přes Airbnb, kde by nám tím pádem propadl 1 den. 

Esky po nás chce - co nejdříve souhlas se změnou. Chtěli jsme se dovolat na infolinku, ale info přišlo včera večer a infolinka je k dispozici až v pondělí, aspoň máme tedy čas se připravit... pokud poradíte nějaké tipy :-)

Jaké máme teď možnost, případně na co si máme dát pozor?

Máme nárok na regundaci? Pokud ano, tak:

- s kým se řeší - s Esky nebo s leteckou společností? 

- celé se to řeší zpětně? - takže se máme pustit do změn a doufat, že reklamace vyjde kladně? Případně co všechno dokladovat.

- jaká může být pravděpodobnost, že uspějeme - budem rády za zkušenosti..

- a částka je to vždycky ta, která se rovná vícenákladům, nebo případně jiná? - přece jenom přijdeme tímto o den dovolené = den zážitků, o které budem muset dovču "očesat" 
 

Zrušit let nechceme, protože tak levně bychom určitě v termínu nesehnaly náhradní letenky a do JARu už se moc těšíme...

Moc díky za jakékoliv reakce!

0 Citovat

Pokud je změna, máte možnost změnu akceptovat nebo storno a vrácení cen letenek nebo zkusit domluvit přesměrování. Pochopitelně v případě storna dostanete jen cenu letenky, nic víc...

0 Citovat

Nech si to přebookovat na dřívější let, nic ti nepropadne a naopak získáš den či více dovolené navíc.

0 Citovat

lajk???:-))))

0 Citovat

Ahoj, nevite nekdo prosim kdyz mi Ryanair posunul cas odletu VIE-BCN v srpnu ze 17:50 na 5:55, mam narok na vraceni penez za let / celou rezervaci? Bookovano pres Laudu jako zpatecka. O zmene casu me ani neinformovali, jediny email prisel o zmene dopravce z OE na FR. Na chatu me odbyli s tim, ze na refund mam narok pouze v pripade cancellation.

0 Citovat

Máme problém z letenkami z Kuvajtu do Nepálu se společností Jazeera.  Letenky koupeny přímo u dopravce.

Letíme z Vídně do Kuvajtu, kam se přiletí v 17:40 / 10.10.2023. Původně jsme z Kuvajtu měli odletět v 23:05 ale Jazeera nám změnila odlet na 18:05, tak že není možné stihnout přestup. Letenky jsou koupeny samostatně a první letenka z Vídně nejde změnit, samozřejmě tam není garance přestupu a je mě jasné že v této oblasti s tím nejde nic dělat.

U letenky od Jazeery mi nabídly 3 možnosti - souhlasíte se změnou letu, chcete změnit let, a zrušení letu s tím že připíšou kredit na nákup budoucí letenky u aerolinky.

Zkoušel jsem změnit let na pozdější dobu, po výběru letenky a zaplacení poplatku kartou za změnu rezervace (mělo to být zadarmo), selhaly webové stránky dopravce. Peníze se strhli z karty. Když se znovu kouknu do rezervace, není tam žádná změna, pořád to nabízí tři možnosti.

Zkoušel jsem to několikrát a pokaždé mi peníze strhly a web spadnul, rezervace beze změny.

Zkoušel jsem i psát na podporu (whatsapp) - bez odpovědi.

Volal jsem na mezinárodní call centrum +965 220 54944 - operátor dvakrát zavěsil! Jindy nereagoval vůbec.

Dál jsem psal email a čekám jestli odpoví (odpověď prý do 72 hodin)

Ještě máme možnost zrušit let úplně, s tím že nám vrátí peníze na účet Jazeery a my si koupíme letenky nové. Ovšem u této možnosti není jistota že to bude fungovat, zrušení rezervace zase může selhat jako v případě zrušení letu.

Kontaktoval jsem i 4 společnosti na vymáhání letenek (zpozdeno.cz, deluxea.cz, penizezaletenky.cz, claimcloud.cz a refundio.cz) - zatím odpověděl jen claimcloud, kam se mi podařilo dovolat a refundio - nemohou v tomto pripade pomoci.

Nevíte někdo jak by se to dalo ještě řešit? Případně neznáte firmu, která se přímo tomuto problému věnuje?

Celkem to spěchá, odlet 10 října.

Děkuji za odpověd

0 Citovat

jedna se o let, ktery je non-eu spolecnosti, z non-eu destinace do non-eu destinace, takze tady vam zadna z agentur na vymahani kompenzaci nepomuze.

mate dve moznost - nejak se probojovat na support nebo se do kuvajtu dostat vcas jinak(nebo tu rezervaci zrusit a doufat)

. jinak ty penize nejsou strzene, jsou to jen zablokovane castky. je tu sance, ze nedojde k jejich strzeni a po vyexpirovani te blokace dojde k jejich uvolneni.

(budiz toto ponaucenim do budoucnosti, ze kupovat si takovehle cesty na “dve ruzne letenky” neni uplne dobry napad)

3 Citovat

Tak se to vyřešilo, zareagovali na email, i když na něj neodepsali. Změnili nám let v rezervaci na 23:40, jak jsme chtěli. Tak jsem jen potvrdil, sice to zahlásilo chybu ale v detailech je nový let v 23:40. Přestup by jsme tedy měli stihnout. Budeme znova odbavovat zavazadla, tzn. že vyjdem z tranzitního prostoru v Kuvajtu. My sice víza budem mít, spíš mi jde o to jestli nás budou zdržovat na přepážce? Kdyby jsme měli nahodou zpoždění z Vídně. Moc díky za informace

0 Citovat

Mam let Budapešť istanbul seoul. S Turkish. Vše na jedné letence. Bohužel let z Istanbulu do Budapešti- ne tedy můj ale je to ten kterým pak letím bud-ist...-má kvůli počasí v ist zpoždění..tzn. že z Budapešti odlétám už se zpožděním a nestihnu let ist-seoul.. letím až další den večer. Zpoždění tedy asi 18 hodin. Jak se to bere? Moje letadlo bud-ist doplatilo na zpoždění letu ist-bud..je v tomto případě nárok na kompenzaci?

0 Citovat

Ne, bohužel. 

0 Citovat

Škoda.. 

0 Citovat

Ale nic nebrání to zkusit, třeba z nich něco vyrazíš...

0 Citovat

Dám vědět...:)

0 Citovat

trosku cimrmanovske pokusy … s vysledkem “tudy ne, pratele” :)

0 Citovat

michal.1982 napsal(a):

Tak se to vyřešilo, zareagovali na email, i když na něj neodepsali. Změnili nám let v rezervaci na 23:40, jak jsme chtěli. Tak jsem jen potvrdil, sice to zahlásilo chybu ale v detailech je nový let v 23:40. Přestup by jsme tedy měli stihnout. Budeme znova odbavovat zavazadla, tzn. že vyjdem z tranzitního prostoru v Kuvajtu. My sice víza budem mít, spíš mi jde o to jestli nás budou zdržovat na přepážce? Kdyby jsme měli nahodou zpoždění z Vídně. Moc díky za informace

v kuvajtu nemusíte znova odbavovat zavazadla. Taky jsem letel do Nepálu takhle. Ale s air arabia. Po výstupu je nutné jít smer tranzit. Tam najít tranzit přepážku ( pro všechny aerolinky jedna) ukázat nové letenky a oni vás nacheckuji daji boarding karty a daji nový tag na zavazadlo. Vy se o nic nestarate. V KTM jsem si normálně vyzvedl zavazadlo. 

0 Citovat

Ahoj, přicházím s nezkušeným dotazem a věřím, že mi místní zkušení dokáží poradit. Skrze Vueling jsem koupil letenky na listopad do paříže. Po pár týdnech jsem dostal informaci, že odlet byl změněn z původních 16 hod na 20 hod. Pokud změnu akceptuji, mohu poté žádat nějakou finanční kompenzaci? Na strákách píší, že pokud se odlet opozdí o více jak 2 hod, tak ano. Nevím ale, zda se to vztahuje i na tento případ, a ne jen za zpoždění při odletu v ten den. Další možností je údajně si nechat zdarma změnit odlet na jinou dobu. Jediná, která připadá v úvahu a dává smysl, je den před, ale je dražší o jednou tolik. Můžu od nich očekávat uhrazení, nebo budu doplacet? Popravdě bych nejvíce uvítal smíření se s pozdějším odletem, ale očekával kompenzaci, ušetřím alespon za cestu, a neřešit složité čachry s volnem v praci. Díky předem všem za rady

0 Citovat

Za co proboha finanční kompenzaci? Buď akceptace, nebo žádost o jiný termín (to by mělo být zdarma) a nebo klasické storno.

1 Citovat

Změna proběhla déle než 14 dní před odletem, nemáte nárok na nic.

1