Dobrý den, mohl by mi někdo poradit? Koupili jsme si na září letenky od Laudamotion z Berlína na Mallorcu, které byly přeprodané od Ryanair. Trefili jsme se s odletem zrovna do stávky Ryanairu,takže nám cca 12 hodin před odletem zrušili let. Koupili jsme rychle jiné letenky, zažádali o návrácení ceny za původní letenky a požádali o náhradu školy dle regulace EU 261/2004. Laudamotion nás  po měsíci a půl odbyli s tím, že se jedná o nepředpokládané okolosti, protože let byl ve skutečnosti s Ryanair a oni to nemohli předpokládat. Má cenu se s nima dál dohadovat? O náhradu jsme zažádali sami za sebe. Nebo bude lepší  využít firem, které se náhradou škod zabývají? Nedokázala jsem to najít, ale myslím, ale rozumově by měli nést odpovědnost i když přeprodávají letenky jiného dopravce.A ano, jsem na ně naštvaná, nejen že jsme letěli s dítětem, které potřebuje speciální potvrzení do letadla, které jsme  s novou leteckou společností v 8 večer před odletem na poslední chvíli fakt nemohli vyřídit, ale při zpáteční cestě nám ještě Laudamotion ztratili dětskou autosedačku, takže vážně kompenzaci chci :)  .

Laudamotion kompenzace

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

18 reakcí

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit? Koupili jsme si na září letenky od Laudamotion z Berlína na Mallorcu, které byly přeprodané od Ryanair. Trefili jsme se s odletem zrovna do stávky Ryanairu,takže nám cca 12 hodin před odletem zrušili let. Koupili jsme rychle jiné letenky, zažádali o návrácení ceny za původní letenky a požádali o náhradu školy dle regulace EU 261/2004. Laudamotion nás  po měsíci a půl odbyli s tím, že se jedná o nepředpokládané okolosti, protože let byl ve skutečnosti s Ryanair a oni to nemohli předpokládat. Má cenu se s nima dál dohadovat? O náhradu jsme zažádali sami za sebe. Nebo bude lepší  využít firem, které se náhradou škod zabývají? Nedokázala jsem to najít, ale myslím, ale rozumově by měli nést odpovědnost i když přeprodávají letenky jiného dopravce.


A ano, jsem na ně naštvaná, nejen že jsme letěli s dítětem, které potřebuje speciální potvrzení do letadla, které jsme  s novou leteckou společností v 8 večer před odletem na poslední chvíli fakt nemohli vyřídit, ale při zpáteční cestě nám ještě Laudamotion ztratili dětskou autosedačku, takže vážně kompenzaci chci :) 

0

V případě stávky není nárok na kompenzaci, letecká společnost vám může v tomto případě vyjít vstříc maximálně ve věci změny letenky nebo vrácení peněz!

https://www.cestujlevne.com/blog/zruseny-let

Nevím, jak to máte se ztracenou autosedačkou, ale věřím, že jste po příletu podali hned reklamaci. Nárok na kompenzaci by byl jedině v případě, že by autosedačka byla poškozená nebo by se nenašla vůbec. 

0 Citovat

S tou stávkou to není tak jednoznačné, pokud se jedná o stávku zaměstnanců letecké společnosti, kompenzace platit musí, ne?

0 Citovat

Lukáš Horák  podle toho, co jste poslal za odkaz, měli bychom mít na kompenzaci nárok. Jedná se o stávku zaměstnanců letecké společnosti, nikoliv zaměstnanců letiště

0 Citovat

"nejen že jsme letěli s dítětem, které potřebuje speciální potvrzení do letadla, které jsme s novou leteckou společností v 8 večer před odletem na poslední chvíli fakt nemohli vyřídit"


???

0 Citovat

Petr76 naše dcera má na sledování hodnot speciální přístroj, který nesmí do rentgenu a vždy si vyžadujeme od konkrétní letecké společnosti speciální písemné povolení. Někdy to znají a vidět nechtějí, někdy musíme prokazovat a vysvětlovat. Museli jsme risknout let bez tohoto povolení, protože na vyřízení si letecké společnosti berou až 7 dní, takže v 8 večer, 10 hodin před odletem, kdy jsme zakoupili novou letenku od jiné letecké společnosti,  nám tohle fakt nikdo nevyřídí. Napsala jsem to pro dokreslení, že jsem na Laudamotion fakt naprdnutá, byla to pro nás komplikace a kompenzaci chci :) 


0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

S tou stávkou to není tak jednoznačné, pokud se jedná o stávku zaměstnanců letecké společnosti, kompenzace platit musí, ne?

Och, mea culpa, já to už to tak mám zafixované, že když stávka, tak smůla :-D 

0 Citovat

Chtít můžete, ale myslím si že je to málo pravděpodobné že uspějete. Tím spíše že to je Ryanair/Laudamotion. Pokusil bych se jim zaslat k proplacení ty nové letenky.

Ztracenou sedačku jste měla reklamovat hned po příletu na letišti. 

0 Citovat

Petr76 sedačku neřeším, ta běží po své ose, reklamována byla okamžitě, nakonec se po měsíci našla

0 Citovat

Stávka zaměstnanců operující letecké společnosti nárok na kompenzaci zakládá, nejde o "mimořádnou okolnost" jak již bylo opakovaně judikováno.

0 Citovat

eremi tomu rozumím, ale letenky byly zakoupeny od Laudamotion a operující společnost byla Ryanair, která nakonec stávkovala,  a nemohu dohledat, zda i tak máme nárok na kompenzaci, Laudamotion tvrdí, že ne 

0 Citovat

Jakýkoliv nárok na kompenzaci podle EU261/2004 vzniká pouze vůči operujícímu přepravci. Je úplně jedno, jestli jste letenky koupila od Laudamotion, Studentagency, nebo v Lidlu v akci. Ve Vašem případě je potřeba se s případným nárokem obrátit na Ryanair.

0 Citovat

Což znamená to samé, jelikož Ryanair = Laudamotion.

0 Citovat

Keď si s tým nevieš rady tak to pošli na nejakú spoločnosť, čo sa vymáhaním týchto nárokov zaoberá. Síce ťa bude stáť cca 25% z vymoženej čiastky, ale je asi určite vačšia šanca, že im sa to podarí a ty nebudeš mať starosti :) 

Navyše oni ti hneď povedia, či to vobec má význam riešiť alebo je to bez nároku.

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

Což znamená to samé, jelikož Ryanair = Laudamotion.


Tam ale rovnitko neni. Ze je Ryan majoritnim akcionaremcneznamena, ze v tomto pripade je to to same. Pred urady je to uplne jiny subjekt a proto to Laudamotion nemusi vyplacet.. Jen si pro zmenu vymysleli trochu jinou lez,..

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

Což znamená to samé, jelikož Ryanair = Laudamotion.


Laudamotion má vlastní čísla letů (OExxxx) a létá pod rakouským AOC.

0 Citovat

Ano, myslel jsem to v souvislosti s tím, na koho se obrátit. Formulář pro kompenzace lze u obou aerolinek vyplnit výhradně na webu Ryanairu.

0 Citovat

Tak tady je zrejme, ze kompenzaci je treba uplatnit u Ryanairu, nicmene v dnesni dobe uz zacina byt problem identifikovat provozujiciho dopravce (wet leas, operated by XY on behalf of YZ, atd.). Ze ma let nejake cislo jeste neznamena, ze je provozovan dopravcem pod tim cislem registrovanym. IMHO by na stavajici situaci mela reagovat regulace EU, ale to je beh na dlouhou trat a jinou diskuzi.

0 Citovat

Kompenzácia za meškanie a zrušenie letu - http://tonzes.com/compensaircz.htm Moc užitečná služba. Stačilo poskytnout základní informace o zpožděném letu a bez námahy (pro mě) mi vyzískala kompenzaci.  

0
18 reakcí