Zdravím,za 20 dní odlétáme s přítelkyní do Milána s Ryanair. Znám všechny jejich podmínky z minulosti, takže jsem si udělal online check-in, mám priority boarding a krásně změřené zavazadla.Bohužel jsme přeci jen lidi a přítelkyně ztratila svůj občanský průkaz na který jsem ji dával palubenku.Nevíte jak je to u Ryanair? Vím, že je poplatek za změnu jména... a to celkem solidní. Platí se i u změny čísla dokladu? Popřípadě nevadí, že by došla s dokladem jiného čísla na stejné jméno? Na jejich stránkách jsem nic o takovém poplatku nenašel totiž.Díky,VT .

Ztráta občanky - Ryanair

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Zdravím,


za 20 dní odlétáme s přítelkyní do Milána s Ryanair. Znám všechny jejich podmínky z minulosti, takže jsem si udělal online check-in, mám priority boarding a krásně změřené zavazadla.


Bohužel jsme přeci jen lidi a přítelkyně ztratila svůj občanský průkaz na který jsem ji dával palubenku.


Nevíte jak je to u Ryanair? Vím, že je poplatek za změnu jména... a to celkem solidní. Platí se i u změny čísla dokladu? Popřípadě nevadí, že by došla s dokladem jiného čísla na stejné jméno? Na jejich stránkách jsem nic o takovém poplatku nenašel totiž.


Díky,


VT

1

vsak to je vramci schengenu, takze ziadny problem. kludne aj pas zobrat

0 Citovat

Jako to je mi jasný. Ale přeci jen si děláš registraci na číslo občanky, které je dané a dojdeš tam s občankou s jiným číslem... nebo dokonce s pasem. To nevadí?

0 Citovat

Už mám hotový online check-in na číslo ztracené občanky, abychom si rozuměli. 

0 Citovat

dlho som uz neletel Ryanairom vramci Schengenu, ale vyzadovali cislo OP? To je asi ich "nadpraca", ine aerolinky ako Wizz, alebo Easyjet to vobec nepozaduju. Hlavne je, ze sedi ,meno a vobec by som sa nebal ist na novy OP, alebo pas.

0 Citovat

Číslo OP nebo pasu při check-inu vyžadují, ale mimo BTS jsem nikde nezažil, že by to někdo kontroloval a i tam si myslím, že by si to nechali vysvětlit i když vzhledem k paranoie, která na letišti v BTS je, tak kdo ví :D Každopádně bych to absolutně neřešil.

0 Citovat

Jestli chceš mít klidné spaní, písni na Ryanair chat a popiš jim situaci,zdarma ti zruší check in a odbavìš se pak znovu na novou občanku. Není to žádný problém, řešila jsem zrušení odbavení mnohokrát.

0 Citovat

Není nutné cokoliv řešit, hlavní je, aby na občance bylo stejné jméno jako na letence a aby byla platná.

0 Citovat

Kolikrát už to tady zaznělo.... Pokud se cestuje v rámci Schengenu nemá cestující povinnost ani mít cestovní doklad. Stačí když jakýmkoliv akceptovatelným způsobem prokáže svou totožnost, pokud je to potřeba (např. při check inu na letišti). Tzn. v Tvém případě, je naprosto jedno, jaký doklad totožnosti sebou budeš mít (novou občanku, pas)


0 Citovat

Edit: Moje následující reakce nejsou reakcí na příspěvek Eremiho v tom znění, v jakém se zde nacházel původně. Původně tvrdil, že pro cestování lze jakýmkoliv způsobem prokázat totožnost (snad i bez dokladu). Toto evidentně není pravda a je to nebezpečná rada pro nezkušené cestovatele. Po určité době diskuse pochopil a zpětně své původní příspěvky zeditoval tak, aby ten nesmysl opravil. Za mne tím bylo cíle diskuse dosaženo. To, že se nadále v diskusi tvářil, že to měl od začátku správně a snažil se diskusi posunout do nějakého bizarního terminologického sporu, který se míjí s podstatou, je věc druhá...

Konec editu.

Eremi: opět opakuješ ten stejný nesmysl. Cestovní doklad pro cesty v rámci Schengenu je podle současné legislativy nutné mít. Pro občany ČR je to podle současné legislativy buď občanský průkaz nebo pas.

Nelze cestovat na řidičák, rodný list, ISIC nebo kartičku do knihovny apod. i když spolehlivě prokazují totožnost a minimálně první dva jsou veřejnou listinou (samozřejmě je určitá pravděpodobnost, že to nikdo nezkontroluje a projde to ale spolehnout se na to zdaleka nelze...)

V tomto případě věřím, že s novou občankou nebo pasem problém nenastane. Smlouvu o přepravě letecká společnost uzavírá s cestujícím, nikoliv s jeho občankou. Výměnou občanky se na identitě cestujícího nic nemění. Ověřit si postup s online chatem Ryanairu je dobrý nápad


0 Citovat

O ty opět opakuješ ten svůj nesmysl: pro cesty po Schengenu není potřeba cestovní doklad, ale doklad totožnosti, což je něco jiného. Je pravda, že v naprosté většině zemí se cestovní doklad a doklad totožnosti "kryjí", ale není tomu tak vždy. Viz například zcela polopaticky na oficiálních stránkách EU: https://europa.eu/youreurope/cit...dex_cs.htm např. "Even if you don't need a passport for border checks within the Schengen area , it is still always highly recommended to take a passport or ID card with you, so you can prove your identity if needed (if stopped by police, boarding a plane, etc.). Schengen EU countries have the possibility of adopting national rules obliging you to hold or carry papers and documents when you are present on their territory. Driving licences, post, bank or tax cards are not accepted as valid travel documents or proof of identity.


0 Citovat

Podle me rikate oba to same a jen si nerozumite ve spravne terminologii. Pokud budeme mluvit o cestujicich z CR, tak je potreba doklad TOTOZNOSTI, takze treba obcanka 

0 Citovat

Každý cestovní doklad je zároveň i dokladem totožnosti. Opačně to ale vůbec neplatí. Vysvětlení ohledně schengenu Viz např zde: https://www.euroskop.cz/585/sekc...schengenu/


Oba to samé neříkáme. Eremimu stačí k cestě řidičák nebo rodný list. Já varuji že legální je pouze pas nebo občanka.


0 Citovat

Jsi blázen nebo co? Máš pocit, že doklad totožnosti je řidičák nebo rodný list??? Jestli jo, tak pak je vše jasný. Pokud ne, tak si prosím Tě ujasni si pojmy a neplácej blbosti. Pro cesty po Schengenu Ti stačí doklad totožnosti a cestovní doklad, to že u nás cestovní doklad rovná se doklad totožnosti neznamená, že tomu tak je všude stejně. Jinak rozhodně relevantnější jsou ofiko stránky EU než webovky Odboru komunikace o evropských záležitostech (OEZ) Úřadu vlády České republiky.

0 Citovat

http://www.pravni-rady.eu/navody...totoznosti

0 Citovat

Aha, tak vzhledem k zdrojům, ze kterých čerpáš mi už je vše jasné...

Jinak místo těch obskurních zdrojů, co sem dáváš, doporučuju Tvé pozornosti Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2004/38/ES , kapitola II., článek 5 odstavec 1 a kapitola III., článek 6. odstavec 1, například...

0 Citovat

Ano, zdroje jsou česká a EU legislativa a mnohaleté osobní zkušenosti s cestováním.

Jaký odkaz by sis představoval pro prokázání skutečnosti, že "neexistuje právní předpis, který výčtově omezuje doklady totožnosti..." nad rámec veřejná listina jednoznačně určující identitu držitele?


U zbytku již jsi "nenápadně" uznal, že mám pravdu.

Edit: Doplňuji reakci na editovaný odkaz EU legislativy, který se objevil dodatečně:

1. Přímo ty texty zmiňují, že jako cestovní doklad lze použít buď pas, nebo občanský průkaz (v české verzi odkázán nepřesně termínem "doklad totožnosti", viz níže). Tedy definují povinnost zemí EU uznávat tyto 2 typy dokladů jako cestovní.

2. V české verzi je poněkud nepřesně přeloženo "doklad totožnosti". V anglickém originále je termín "identity card", který odpovídá v českém prostředí termínu "občanský průkaz". Doklad totožnosti v tom běžném českém významu by v anglickém originále odpodíval frázi "proof of identity", která v tom předpise použitá není. Předpokládám, že český překlad nechtěl použít termín "občanský průkaz" proto, že se článek vztahuje nikoliv pouze na Českou Republiku, ale i na ostatní země EU, které ekvivalentní dokumenty nazývají jinými názvy. Z kontextu a ostatních jazykových verzí a konečně i z implementované praxe je jasné, že význam, který je tomu přisuzován, je pouze "národní doklad totožnosti", neboli doklad totožnosti nejvyšší úrovně v daném státě, tedy pro občany ČR je to jen a pouze "občanský průkaz".

0 Citovat

Jistě pavle, máš pravdu, Tvé zkušenosti s cestováním a "česká a EU legislativa" a samozřejmě jsem uznal, že máš pravdu.... Ach jo....

Jinak by bylo fajn, kdyby jsi byl aspoň schopen pochopit rozdíl mezi cestovním dokladem a dokladem totožnosti..... ale to asi zjevně neklapne...

Cestovní doklad je POUZE pas, doklad totožnosti je např. v případě ČR pas a občanský průkaz, nicméně díky Schengenu je možné cestovat i na doklad totožnosti - tedy občanský průkaz. V ostatních zemích Schengenu můžou za doklad totožnosti považovat další průkazy, které ovšem nemusí uznávat v jiných zemích, takže reálně je vhodné cestovat pouze s následujícími DOKLADY TOTOŽNOSTI - cestovním pasem nebo národním ID.

0 Citovat

Cestovní doklad je obecně pouze pas, ale země EU (plus pár dalších) uznávají jako cestovní doklad také český občanský průkaz (příp. ekvivalentní průkazy ostatních zemí EU tam kde existují). Jsou ještě určité specifické výjimky, třeba školní zájezdy...

Dokladů totožnosti je i v ČR přehršel, nejen v jiných zemích.


To lze doložit mnoha praktickými situaci styku s úřední mocí.

Např při žádosti o pas je nutné doložit (mimo jiné) doklad totožnosti, ne však nutně občanský průkaz. Při dopravní kontrole je nutné prokázat totožnost, ne nutně občankou či pasem.

Dítě mladší než 15 let nemusí mít občanku ani pas, v mnoha situacích se dokládá rodný list...


Všechny tyto doklady totožnosti z titulu bytí veřejnými listinami jsou podle EU legislativy uznávány všemi státy EU (kromě toho máme bilaterální smlouvy o vzájemném uznávání veřejných listin s mnoha dalšími státy) - praktický příklad - po celé EU lze řídit auto s českým řidičákem. Nejsou však podle legislativy EU považovány za cestovní doklad. To je pouze pas nebo občanský průkaz.

0 Citovat

pavelp napsal(a):


Např při žádosti o pas je nutné doložit (mimo jiné) doklad totožnosti, ne však nutně občanský průkaz. Při dopravní kontrole je nutné prokázat totožnost, ne nutně občankou či pasem.



Takze ked ma zastavi policajt a miesto obcanky mu dam isic kartu vsetko bude ok?

0 Citovat

Isic karta není veřejná listina - není vydaná českým úřadem. Pokud si ale dokáží v registru ověřit totožnost podle udaného jména včetně fotografie, rozumný policista by to nemusel hrotit... V principu ale postačí např řidičský průkaz.

0 Citovat

Je zjevné, že máš stálý problém pochopit to, že cestovní doklad je pouze pas (travel document), občanka je doklad totožnosti (proof of identity), pouze EU v rámci volného pohybu osob umožňuje cestovat a prokazovat totožnost rovněž národními ID.

0 Citovat

Cestovní doklad je doklad se kterým lze cestovat (do zahraničí)

Doklad totožnosti je doklad, kterým lze prokázat totožnost držitele.

Je to přímo v názvu.

Ty máš problém pochopit, že je rozdíl mezi následujícími dvěma:

Národní ID (anglicky national identity document/card), kterou je v ČR pouze občanský průkaz

Doklad totožnosti (anglicky proof of identity), kterou představuje mnoho dalších dokladů (k nimž se většinou váže ještě další specifický účel - řidičské oprávnění, oprávnění pobytu, osvědčení příbuzenských vztahů, apod.).



0 Citovat

Ok Pavle, Ty budeš asi inženýr, co? Tak fajn, máš pravdu...

P.S. Neprovozuješ náhodou ty stránky, na který jsi sem házel odkaz: http://www.pravni-rady.eu/ Mám takový podezření... :)

0 Citovat

baca12 napsal(a):


Takze ked ma zastavi policajt a miesto obcanky mu dam isic kartu vsetko bude ok?


Staci fotka obcianskeho  v mobile
0