Na kdy letos plánujete svou první cestu? A bude podle vás možné letos cestovat do většiny zemí už v létě nebo až na podzim?:) Osobně věřím, že můj říjnový let do Ruska mně vyjde a let nebude zrušen.  .

Moje další letošní cesta bude do...

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

LOL:) Nevim no, chce to ted sice trochu vice flexibility a uvazovat za roh, ale zase z toho nedelejme cowboyku.

Ja pres leto zustaval vzdycky doma, letos jsem zacatkem prazdnin projel prazdne Rakousko a Slovinsko autem. V polovine prazdnin si uzil Fuerteventuru bez lidi a aktualne pisu z prosluneneho Lisabonu. Mimo to jsem byl v lednu v Alicante a v unoru v Kapskem Meste (premiera v C Qsuites u Qatarcu). 

Ja su zatim spoko :)

0 Citovat

lma napsal(a):

Celý ten tijátr kvůli Covidu už mě s prominutím sere!

V březnu jsem se musel předčasně vrátit ze Španělska v dubnu jsem přišel o Itálii v květnu o Norsko v srpnu o Turecko a aktuálně  v září o dva pobyty v Maďarsku.

Takže pokud to ještě stihnu příští týden Františkovy Lázně a pro letošek bude vymalováno a ani minimálně začátek příštího roku nevidím moc růžově ..

Tak to se ale dalo tak nějak čekat, ne? 

Podobně jako teď se dá čekat, že na základě dat o šíření infekce nám příští týden zabouchnou dveře další země. 


0 Citovat

Jelsava

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

Tak to se ale dalo tak nějak čekat, ne?



Tak já čekal(asi naivně) přeci jen trošku jiný přístup a z Covidu se čím dál více stává nafouklá bublina s nejasnými politickými zájmy!

Třeba aktuální krok Maďarska jsem tedy nečekal ani omylem!

0 Citovat

lma napsal(a):

Třeba aktuální krok Maďarska jsem tedy nečekal ani omylem!

autoritativni rezimy holt maji rady prehnana gesta a budovani atmosfery strachu :)

0 Citovat

plánujem z Viedne Portugalsko a Kanárske ostrovy, (ešte nezrušené) s tým, že momentálne sú to rizikové krajiny, čiže po príchode na Slovensko karanténa 14 dní a na 5ty deň Covid test hradený štátom.

Ukrajina a Arménsko zrušené, prišiel email.

0 Citovat

lma napsal(a):

Celý ten tijátr kvůli Covidu už mě s prominutím sere!

V březnu jsem se musel předčasně vrátit ze Španělska v dubnu jsem přišel o Itálii v květnu o Norsko v srpnu o Turecko a aktuálně  v září o dva pobyty v Maďarsku.

Takže pokud to ještě stihnu příští týden Františkovy Lázně a pro letošek bude vymalováno a ani minimálně začátek příštího roku nevidím moc růžově ..

@lma a  Zdíša: Možná by to chtělo umět plánovat dopředu a trochu sledovat situaci. Vždyť jen tady na fóru si evidentně desítky lidí užili skvělé dovolené, naprostá většina tady psala o tom, jak bylo super, že hlavně na začátku a v průběhu července nebyli i na těch nejznámějších místech turisté.

V březnu a dubnu přišli v podstatě všichni o všechno, to uznávám. Ale léto se dalo naplánovat bez problémů. Turecko v srpnu bylo jasné, že nemůže vyjít. To Maďarsko chápu, to se nedalo čekat. Ale Orbán je prostě Orbán.

Jen kdybych shrnula, co se dalo v pohodě - Malta šla řadu týdnů bez testu, Kypr také, Černá Hora měla asi 14denní okno bez návratového testu, Španělsko šlo do konce srpna a ostrovy ještě déle, Itálie bez problému doteď, Řecko taky nebyl problém, Santorini bez turistů, nádhera, Portugalsko letos objevilo spoustu lidí, hrozně moc mých známých objevilo letos krásy Rakouska a jeho hor a jezer, Slovinsko podobně než se pro nás zavřelo, v Chorvatsku byl letos skoro každý druhý, Švýcarsko šlo taky dlouho, Německo bez problému, Nizozemsko bez problému, Polsko bez problému a můžu pokračovat dál a dál.

Já si letos užila nejvíc dovolených v průběhu pár měsíců. A podívejte se třeba na Kačku tady, každý víkend někde něco.



0 Citovat

To Turecko jsem přes CK rezervoval v únoru,kdy s takovým vyhrocením těžko někdo počítal.

Červenec/srpen jsem také nezahálel stihl jsem Maďarsko,2x Slovensko,Rakousko a Německo.

Výlety jsem si snad až na Německo také užil (moc buzerace,roušky,osekané snídaně atd.)

Ale rozhodně nesouhlasím s tím kam se dalo v pohodě - jako třeba v Řecku nějaké QR kódy,testování na letišti,zrušené stravovaní formou bufetu ve Španělsku na některých místech povinné roušky i venku (v 35 st. to musí být dovolená pro "fajnšmekry"..).

0 Citovat

Souhlasim s Evou ,kdo nezavahal hned  na kraji prazdnin  musel si  uzit bez problemu ,pravda nekde byly  ruzne otravne narizeni ,ale od toho je ceska mentalita , ktera si vzdycky  nejak poradila  ( mysleno ted  vseobecne i treba v dobe totatity  ) ,naopak dneska mi prijde ,ze mnoho mladych si neumi  poradit s nesmyslyma co  vymysleji  vlady napric  svetem  a jen si stezuji   

I po tech uvolnenich se dalo dobre po Evrope cestovat a ze se ted  zase  hysterci ?  Tak  pruzne zmenim  plan a snazim se ty  jejich blbosti eliminovat  

Ted treba byla krasna akce Ryanairu za 129 Kc ci 5 euro letenky po cele Evrope .. to je cena  ,ktera se da  klidne ozelet  a dal se koupit nejaky double , kdy pak jeden let propadne  a ubytovani  je vsude dost  ,,tak bych to tak cerne nevidel 

 Co bude na podzim nikdo nevi ,ale CR hranice nezavre  a hodne statu se chova podobne  a s karantenou nebo s testem si clovek nejak poradi ,,,a s rouskou  jeste snadneji -)) 

0 Citovat

@lma: Ok, tak to Turecku beru. Ale že by byl problém vyplnit formulář, aby člověk dostal QR kód? Vždyť na tom nic není, já to beru jak když jedu do země, kde jsou potřeba víza a je kolem toho prostě nějaká práce navíc, než že jenom koupím letenky a letím. Vždyť na tom nic není. Na testování na letišti taky nic není. A pokud je pro vás problém zrušený bufet ve Španělsku... to už přijde takové malicherné. Ale chápu, že někdo tohle vyhledává. Roušky venku, to beru, ale taky tu psalo několik lidí, že v pohodě.

Trochu podle mě děláte z komára velblouda, za jeden formulář a možnost testování si užiju destinaci bez nebo s omezeným počtem turistů, to je podle mě výhodný obchod. A Španělsko také nemělo roušky venku celé léto, až teď v srpnu, když začal počet pozitivních případů stoupat. 

Opravdový problém nastane s cestováním až od října, pro nás možná ještě dříve, až nás začnou ostatní státy házet na na blacklist.

0 Citovat

Eva.vaver a Mikir- závidím vám váš optimismus, jakoby jste žili v jiné realitě. A to píšu i s vědomím toho, že jsem stihla prázdnou Mallorcu dokonce bez roušek venku. 


O pohodě bych tedy letos rozhodně nehovořila.



0 Citovat

Přesně tak,pohodové cestování vypadá jinak !

..takže u mě za týden Františkovy Lázně - pokud tedy Vojtěch a spol. nestačí ještě vymyslet nějakou blbost ..

A rok 2021 ?? 

..rozhodně nic neplánuji - cílem bude udat alespoň nějaký voucher od leteckých společností co mám v šuplíku ..

Ale obávám se,že do normálu se to začne pomalu vracet,až bude na trhu dostupná účinná vakcína ..

0 Citovat

Taky nic neplanuju, uz mam voucheru az dost a chtel bych je aspon udat...

0 Citovat

Na příští rok plánuji jen kredity s Wizzem a rebooky s Easyjetem. K tomu tu mám kredit od Norů a jeden voucher od Ryanairu a další dva snad v procesu (rumbo, znalci už vědí). 

0 Citovat

@Mandarinka: Nechápu, proč by byli v jiné realitě. A poprvé v životě souhlasím s mikirem. Cestovat se prostě dalo, to že si člověk musí někde nasadit roušku nebo vyplnit formulář fakt není katastrofa. 

Bohužel pro mě osobně zajímavé lokality (Balkán, Ukrajina) jsou letos zapovězené, to samé lokality, kde jsem ještě nebyl (Irsko, Malta) a tak zbyla jen mainstreamová západní Evropa. 

Tak snad příští rok třeba s vakcínou ve stylu žluté zimnice a některých zemí.

0 Citovat

Mandarinka , prave ze ziju v realite ,navic v realite zeme ,ktera po dlouhou dobu nemela  treba rousky  a najednou je ma  castecne povinne ,po dlouhe dobe taky vytvorili zeleny seznam , ktery slibili aktualizovat co 14 dnu a jedina aktualizace bylo snizeni zelenych zemi s 15 na 10 pred mesicem , pricemz  v tech 10 je napriklad Gronsko ,ktere ani zadne prime spojeni s Irskem nema  

Navic v soucasne dobe je jakysi koeficient na 100000 obyvatel  oproti dalsim zemim horsi  ,takze ten zeleny seznam zpusobuje mnoho opravnene kritiky 

Co v takove realite muzu delat ?  Bud jak irska  ovce sedet doma ,nebo v ramci moznosti  cestovat podle potreby , kdy se pak smirim s karantenou ,kterou si udelam po svem ....

Protoze  jsem mel v cervenci a srpnu jine plany nez teple more  ,navstivil jsem 3x  CR  a nic mi nechybelo , stejne tak ,jako bych navstivil  Chorvatsko, Recko. Spanelsko  Italii ,Portugalsko  atd,naopak z hlasek  bylo jasne, ze je vsude malo  turistu  ,coz je jeden s duvodu ,proc  vetsinou cestujeme v cervnu a v zari  do  techto destinaci  a snazime se vybirat mene proflaknuta mista 

Nejaka stupidni rouska ,nebo nesmyslna karantena  mi rozhodne nemuze  pokazit pohodu  navic to jde casto nejak obejit 

Jako problem vnimam zavreni hranic ,coz  CR prohrala u soudu  a u Madaru  jsem se neceho takoveho obaval ale risknul jsem to   a opet pokud zustanou ceny letenek na urovni 20-30 euro za jeden let ,tak si tu  pohodu  uzijeme i v pristich mesicich  Napodopit Madary se asi zadny stat neodvazi   a black list taky nebude mezi vsemi staty 

Dalsi problem je  v omezeni  letu  .coz se ale pri dostatku casu a  nevyhybani se prestupu da eliminovat 

Nemuzu sice posoudit  zminene prazdninove destinace ,ale s toho .co jsem videl na letisti  v Dublinu a v Praze  vnimam ,ze ty opatreni  jsou vicemene strasakem na lidi, aby necestovali  a skutecnost byla  odlisna od toho, co se psalo a pise  a jestli zavrou nejaky klub typu Techtle  Mechtle  ,tak to me je srdecne jedno  stejne jako zaviracka treba   pred pulnoci 

Takze jedine omezeni  bude v podzimnim a zimnim pocasi , kdy po Evrope se  snizi  moznosti  koupani  a  tour of beach  -)


0 Citovat

Ano cestovat se dalo, ale rozhodne to nebylo příjemné. Nebo jestli mít 6-8 hodin roušku při cestě tam i zpět třeba z Vídně, kde byla povinnost i ve vlaku,pokud teda nejedes na letiště autem, považuješ za něco příjemného, tak pak to chápu. A zároveň chápu Mikirův postoj. Jednak nikde nebyl, kromě opakovaných letů do hrozné ČR, takže ví velké kulové a jednak z jeho příspěvků lze usoudit, že na všechny  příkazy kašle, pokud ho někdo vyloženě nedonutí.

A to nezmiňují ani riziko, že to člověk někde chytne a zůstane tam neplánovaně 14 dnů trčet v karanténě. Už ten pocit není zrovna příjemný, minimálně pro někoho, kdo má nějaké závazky.

Takže to shrnu. Cestovat se dalo, ale pokud by to  tak bylo i příští rok, tak raději nikam nepoletím.

0 Citovat

Vyplnit formulář a nasadit občas roušku, to jsou fakt nepřekonatelné problémy... Tak seďte doma a stěžujte si...

0 Citovat

niemandos  nazval si to celkem vystizne , ano nikde jsem nebyl tak vim kulove ,ale to dalsi je presne , a ver ze donuceni by bylo hodne slozite i za tech  par jizd busem  do Dublinu a pak letadlem a dal treba metrem ,vlakem  MHD jsem si vzdycky nejak  to cestovani usnadnil a nikdo me nikdy ani neupozornil .ze to neni jak ma byt 

Mozna, ze nikdo nemel odvahu ,kdyz  jsem si plnovous ani vlasy nestrihal  rok a tri ctvrte -))

A mirjur ma  naprostou pravdu , formular jsem taky musel vyplnovat ,kdyz  jsem se vracel do Irska a rousku jsem si pri nastupu do letedla  nebo busu do Corku  taky nasadil ...(neznamena to ,ze jsem ji mel celou cestu  ) Stejny styl podle meho jde v jakekoliv zemi ,nekde to bude prisnejsi ,nekde volnejsi...

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Vyplnit formulář a nasadit občas roušku, to jsou fakt nepřekonatelné problémy... Tak seďte doma a stěžujte si...

Nějak jsem nepochopil větu “seďte doma s stěžuje si”. Proč by si někdo měl stěžovat?  Mám za to, že tu každý popisuje svoje pocity z tohoto roku. Jinak to rozhodně není vždy o nějakém občasném nasazení roušky. Můj poslední pobyt na Mykonosu 2 týdny zpátky. Roušky všude kromě pláže a restaurace, přivítání v podobě špilku do krku.A den pak čekání na to, jestli tam náhodou nevytvrdneš. Pokud letíš na 3 dny, tak to moc velká romantika není. Myslím, že je rozdíl kde a hlavně kdy kdo byl. Červenec byl často jiný než srpen a Itálie atd.,  kde nehrozil test hned na letišti je jiná, jak kupříkladu Řecko. 

0 Citovat

Tak to bud rád Mikire, že tam takových vzorných občanů jako jsi ty, v tom MHD nebo metru nebylo moc. 

0 Citovat

Ano to chapu, ovsem dopredu jsou zname podminky te ktere zeme ..Recko jsem chtel ,ale kdyz nebyla jistota  ,ze se ani s 4  nevyhneme testu tak jsem to vzdal  a pokud  by  chtela restaurace  to co popisujes  tak jdeme o dum dal ...

Samozrejme tyhle veci nepovazuju za pohodu ,ale do toho pak nejdu ,,ale jen vyplneni formulare a obcasne nasazeni rousky problem neni 

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Tak to bud rád Mikire, že tam takových vzorných občanů jako jsi ty, v tom MHD nebo metru nebylo moc. 


Tak v MHD v Praze  nebo ted nove v tramvaji ci vlaku skutecne ne ,ovsem treba  jizda  Cork- Dublin  ani let do Prahy uz takovou poctivost nevykazoval ....Ostrava se taky moc nemuze pysnit najakou vzornosti 

0 Citovat

"Tak seďte doma a stěžujte si." Nevím, na čem tu někteří frčí, ale nechci to.

My musíme mít všichni stejné představy o cestování?


0 Citovat

Kdo mohl skoro ze dne na den měnit plány, přesunout dovolenou nebo si prostě vzít volno, tak v červenci s cestováním problém moc neměl. Jenže já jsem si myslela, že nebudu raději červenec ještě pokoušet, že snad (naivně) bude v srpnu situace lepší, takže jsem dovolenou spíš směřovala ke konci prázdnin a tím nahlásila i volno v práci, s kterým se už moc hejbat nedalo. Zrovna  týden před mým odletem Řecko vyhlásilo, že Češi jen s testem, nakonec to teda Babiš ukecal, ale příjemný to nebylo, testy jsem si domluvila, pak je zase odvolávala, jak u blbejch.... do poslední chvíle člověk trne, jestli mu nezruší spoj na letiště či letenky ( 2x změna) a pak ještě ta hrozba karantény v Řecku, kdyby byl nedejbože test pozitivní. Naštěstí vše klaplo, vše jelo, letělo, jak má, jen byl opruz ve Vídni na letišti s těma formulářama, 3x měnit rezervaci na auto, 2x měnit hotely, na test v Řecku jsem naštěstí nešla.

Takže když se teď na to dívám zpětně, tak nevím, zda bych do toho šla za těchto podmínek znova...ne že by to byl extra problém tohle všechno měnit, zařizovat, ale na pohodě to určitě nepřidá. Kdybych se třeba nemusela ohlížet na termín dovolený, bylo by mi jedno, že v cizině třeba nakonec zkejsnu 2týdny navíc, tak bych to viděla růžověji. Kdyby měla bejt taková situace zase za rok, tak asi zůstanu doma nebo pojedu jen někam autem.

Teď mám ještě ke konci září Švédsko, tak su zvědavá, zda to klapne, pak už kromě Silvestra, kdy mám letenky opět do Švédska (se SAS a moc nevěřím, že poletí) , budu sedět doma na prdeli.... ale nevím, jak to vydržím, to bude absťák :-D :-D

0