Ak sa niekto chysta do Grecka, od 1.7. musi min. 48 hodin pred vstupom vyplnit dotaznik, pridelia mu QR kod a na letisku mu povedia, ci ho pustaju normalne alebo mu robia test a ide do domacej karanteny na max. 36 hodin. Viac info tu: https://travel.gov.gr/ https://news.gtp.gr/2020/06/27/p...ator-form/ https://www.handelsblatt.com/pol...56892.html Ak sa to naozaj zavedie, vsetky nedavne lacne vikendovky na Santorini, Kefaloniu atd. su na zvazenie.  .

Vstup do Grecka pre turistov od 1.7., QR kod

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

A na podzim bude Řecko a další jizani skemrat u EU o další finanční injekci. Tak proč by si to nezavreli, když to pak zaplatíme my všichni. 

0 Citovat

Ridder napsal(a):

Já letenky kupoval 3 dny před odletem. Ceny se díky Covidu drží i na last minute parádní. Takhle kdyby to zůstalo, tak bych byl šťastnej. Kupovat to dlouho dopředu mě nikdy nevyhovovalo. 

No ja si chtel dnes koupit Mykonos z KTW na posledni tyden, ted to prdim. Zitra snad odletime...  A dal uvidime jak se kdo vyspi. 

0 Citovat

Petr napsal(a):

[citace="Xris"]

Only travelers who carry a certificate of a negative RT-PCR test result will be allowed by the border authorities to enter the country. The certificates should be written in English and bear the name and passport/national ID number of the traveler.

The Laboratories that perform the RT-PCR testing should be:

National Reference laboratories 

National Public Health Laboratories or

Private laboratories which are accredited from the respective national accreditation authorities (not necessarily specifically for COVID-19).

Certificates that do not fulfill the above criteria will not be accepted. Certificate forgery is punished by Greek Law.

Travelers will still have to complete and submit their PLF form and may be subject to random testing upon arrival to the Greek border.


(zatim to je co plati pro cestujici z Rumunska, Bulharska a Malty). Jeste neni update na PLF webu https://travel.gov.gr/#/)

Podle toho zdroje by měl být test ohledně těch tří zemí podmíněn tím, že jsem pasažérem letu z dané země, a ne občanstvím, takže pokud to bude pro ČR stejně, odlet z Vídně by měl být bez testu. 

[/citace]


tak tak...ale podle zalezi hooodne na kontrolu od aerolinek pred odletem. Asi kontroluji spolecne QR kod a test? 

0 Citovat

Pokud ano, vyžádat si oficiální stanovisko od řecké ambasády, skrytou kameru a popkorn s sebou. Levnocestovatel ocení příležitost si dojet pro kompenzaci za odepření nástupu... :D

0 Citovat

Dnes jsme letěli z Tegelu na Kos. Před terminalem vyhazovaci a pouštěli dovnitř jen oproti předložení boarding passu. Roušky jak kdo, spousta lidí jen naoko. QR kód nikdo nezkoumal,jen kouknul zběžně na hlavičku formuláře. Stačil jeden na rodinu. Měli jsme 7, takže test. Jen jeden z rodiny, bylo to hned, čtečku měli

0 Citovat

Michal napsal(a):

Tohle by mě taky zajímalo...

Druhá věc je, jak často mají Řekové upravovat ten seznam. Co týden? Dva? Nebo je to nepravidelné? Na začátek září tam mám Krétu z Vídně 🤣

Tady bych nebyl úplně optimistou vzhledem k tuzemským číslům, která se nelepsi. Kypr požaduje test od 6/7 a zatím se nic nezměnilo. Taky jsem měl v plánu Řecko začátkem září, tak zase změna destinace na SLM.

0 Citovat

No prostě u nás jsou statistiky špatné, tak se Řecko rozhodlo dle svého. Aspoň že nám nedalo úplný zákaz nebo karanténu, test je to nejmenší. Všichni asi vědí jaká je situace a jak úzkostlivě k tomu státy přistupují, vůbec nechápu kdo si teď kupuje nějaké letenky na podzim a dokonce mimo Evropu. To jen na riziko, které musí pak přijmout. 

0 Citovat

ja mam napriklad pre rodinu letenky v oktobri na Seychelly :) ...chcem ale poznamenat ze povodne boli kupovane v septembri 2019 na jun/jul 2020. A tie slavne cestovatelske semafory, to je obcas dobry vtip. Tam kde by ma teraz ani nenapadlo vkrocit je vraj napr bezpecna krajina bez testu/karanteny. Keby vsak chcem ist na Seychelly kde su minimalne pocty pripadov uplne sterilnymi Qatar Airways ( kde mam podla fotiek a videi pocit ze na palube asistuju pri lete chirurgovia ) tak po navrate karantena a strkanie sparadiel az neviem kde...takze asi tak...

0 Citovat

tonic napsal(a):


Ako vyzerá to nedôveryhodné, ale je to naozaj?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/...eekly_News


A ano, aj ja som to zdieľal:)

https://mediabiasfactcheck.com/euronews/

tl;dr: least biased, highly factual reporting

suhlasim s tonicom. do jedneho vreca s aeronews a sputnikom by som ich nehadzal.

0 Citovat

danny napsal(a):

No prostě u nás jsou statistiky špatné, tak se Řecko rozhodlo dle svého. Aspoň že nám nedalo úplný zákaz nebo karanténu, test je to nejmenší. Všichni asi vědí jaká je situace a jak úzkostlivě k tomu státy přistupují, vůbec nechápu kdo si teď kupuje nějaké letenky na podzim a dokonce mimo Evropu. To jen na riziko, které musí pak přijmout. 

Rozhodně bych neřekla, že test je to nejmenší. V případě čtyřčlenné rodiny se už dost prodraží 

0 Citovat

Souhlasím s Deny. Mě na tom nejvíc štve skutečnost, že Češi mají ban, ale např. Francie či GB jsou v pohodě, přestože tam denní přírůstky také nejsou nijak příznivé. Když navíc vezmu v potaz, že ani ten povinný test s maximálním stářím 72h nezaručuje zastavení šíření, je to od Řeků veliká podpásovka. Hlavně, jak si na začátku července mlaskali, že jim Češi zachraňují sezónu...

0 Citovat

Deny napsal(a):

Rozhodně bych neřekla, že test je to nejmenší. V případě čtyřčlenné rodiny se už dost prodraží 

Přesně tak 8000 Kč navíc je opravdu hodně. Ještě že letíme zítra.

0 Citovat

treba si potom spomenut na Grecko pri planovani dalsej dovolenky a radsej si vybrat inu destinaciu (alebo dat prednost kebabu pred gyrosom :)). Tiez to beriem ako taky maly podraz na CR. Ale tak uz od zaciatku to bolo jasne, ze Greci maju v tom bordel, vid tie QR kody pre deti zo dna na den.

0 Citovat

Ano kdyby test stal 500kc tak fajn, ale jinak pro rodinu s detma to je prilis velka castka. Take letime zitra nastesti...

0 Citovat

Jen takové lehké info, prosím absolutně bez záruky:

"In case you travel from Vienna, you will not need a negative covid test.

With regards,

Embassy of Greece"

0 Citovat

To by byl naprosto klasický řecký bordel :D

Nezbývá než počkat na reálné zkušenosti těch, co to od 17.8. prubnou na vlastní kůži. Štěstí, že jestli letím, tak až tři týdny poté.

0 Citovat

No moc nevím, co si o tom myslet. Máme letět ně, takže vytisknu, vezmu sebou a případně si alespoň uděláme výlet do Vídně, už jsem tam taky pár let nebyl.

0 Citovat

Aleš napsal(a):

Hlavně, jak si na začátku července mlaskali, že jim Češi zachraňují sezónu...

Reci si urcite nikdy nemlaskali, ze jim Cesi zachrani sezonu :D To byla mozna nejaka fantasmagorie Blesku ;)

A taky to nesvadejme na Recko. Je treba si priznat, ze si za to muzeme sami. Nezvladame testovat a uplne jsme se vykaslali na jakkoukoli prevenci. Jsem aktualne ve Spanelsku a to, jak tady k tomu lidi pristupuji, to je uplne jina pisnicka.

0 Citovat

Nezdá se, že by se Španělům prevence vyplácela. Jsou na tom s rouškama hůř, než Češi bez roušek. Ani v SM kraji, kde roušky prakticky nesundali a hospody zavírají o půlnoci se nedá říct, že by to mělo nějaký efekt. Je to respirační onemocnění, tedy karanténa funguje perfektně a spolehlivě- nejlepší prevence je lockdown, to chcete? Opatření by měla korespondovat se závažností situace, alespoň tedy podle mně. 

0 Citovat

Souhlas s Mandarinkou, žádné drama ani i nás v LDN nebylo,všichni zdraví bez nutnosti intervence,z 26 byli 4 zhorseni kardialně,po týdnu zpět bez nutnosti nějakého zásahu .Hlavne strašit to je politika ne zdraví 

0 Citovat

My teda letíme 29.8. a snažíme se to brát pozitivně - zase o trochu míň lidí (Čechů) na místě. Z řecký strany je i pochopitelný, že tam nejsou Briti, když tam hold nechají víc peněz atd ... Osobně jsme si test jako Pražáci chtěli udělat těsně před odletem, protože jsme nechtěli riskovat karanténu tam, takže nám to vyřešilo dilema. Na druhou stranu, nejsme čtyřčlenná rodina a ani nejedeme nějaký těžký low-cost, takže nám to do nákladů nezasáhne tolik ... 

0 Citovat

Andrejko zařídí, nebojte :D https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_remy

0 Citovat

"Petříček věří, že povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus v Řecku bude platná po velmi krátkou dobu. Jednají epidemiologové obou zemí."

idnes

0 Citovat

Našel někde na ofic. stránkách řecké stanovisko? Tady nic zatím není.
https://travel.gov.gr/#/

Nicméně bych se samozřejmě nedivil, pokud je odlet z Polska, Rakouska, atd. tak že test vyžadován nebude pro čechy. Ale samozřejmě taky to může být naopak.


Řecko byla varianta kam letět v září, Kypr byl záloha protože jelikož jsem ze Slezska, tak je pro nás lepší letět z Polska či i té Vídně, než z Prahy. A to nemluvím o cenách a spojení které jsou prostě lepší z Polska či Vídně než z Prahy. A když jsem zjišťoval zda je potřeba mít test i při odletu na Kypr z Polska tak jsem se dostal informaci, že ne . https://cyprusflightpass.gov.cy/...categories

0 Citovat

Ale ne, vůbec v tom sami řekové nemají bordel :-D


"Dobrý den,

v příloze zasíláme aktualizovanou informaci o podmínkách cestování do Řecka od 17. srpna. Jak z této informace vyplývá, povinnost negativního testu se bohužel vztahuje též na cesty z tranzitní země, např. z Vídně.

Za předešlou informaci se omlouváme.

S pozdravem,

Velvyslanectví Řecka

Praha"

0