Existuje nějaký kodex, jak a kdy v letadle sklápět sedačky? Zatím jsem lítal po Evropě, max do Egypta a poprvé jsem sklopenou sedačku zažil až při cestě z Malty. Chlápek přede mnou se rozvalil a de facto mě zalehl. Před tím jsem si seděl celkem OK, ale pak mi sebral pár centimetrů a já už neměl kam dát kolena. Takže jsem je zabořil do sedačky před sebou a očima jsem jej hypnotizoval, což pochopitelně moc nezabíralo. Asi po deseti minutách jsem mu poklepal na ramena a požádal jej, ať si narovná sedačku. Teď mě zajímá, jestli je to OK polohovat sedačku či ne a v jakých situacích / letech. Doufám, že long-haul lety mají sedačky trochu dále od sebe a rozumné sklopení sedačky neomezí osobu za mnou. Nebo je sklopení sedačky vždy na úkor druhé osoby? .

Sklápění sedačky v letadle

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

20 reakcí

Existuje nějaký kodex, jak a kdy v letadle sklápět sedačky? Zatím jsem lítal po Evropě, max do Egypta a poprvé jsem sklopenou sedačku zažil až při cestě z Malty. Chlápek přede mnou se rozvalil a de facto mě zalehl. Před tím jsem si seděl celkem OK, ale pak mi sebral pár centimetrů a já už neměl kam dát kolena. Takže jsem je zabořil do sedačky před sebou a očima jsem jej hypnotizoval, což pochopitelně moc nezabíralo. Asi po deseti minutách jsem mu poklepal na ramena a požádal jej, ať si narovná sedačku.

Teď mě zajímá, jestli je to OK polohovat sedačku či ne a v jakých situacích / letech. Doufám, že long-haul lety mají sedačky trochu dále od sebe a rozumné sklopení sedačky neomezí osobu za mnou. Nebo je sklopení sedačky vždy na úkor druhé osoby?

0

Ty jo, super téma ze života! smiley

Základ je jí nemít sklopenou, když se servíruje jídlo - ten za tebou fakt nemá šanci se jinak najíst.

No a pak bývá dobré se alespoň slušně zeptat (většinou nikdo neřekne ne). Problém je, když ten za tebou má otevřený laptop a pracuje, mohl bys mu ho trochu ohnout.

Jinak já se preventivně hned přesunu do polosklopení, abych si jasně vyznačil zadní teritorium pro případ, že ten přede mnou mě začne utiskovat a já pak nevidím na monitor smiley

0 Citovat

S tim jsem se uz taky setkal a pokud je pred Tebou nekdo moc bezohledny, je to na prd. Nicmene, pri podavani jidla by mela byt sedacka pred Tebou nahore.

0 Citovat

Na krátkých letech se to riziko dá omezit sezením v první řadě za sedačkami u nouzových východů - sedačky u nouzových východů se obvykle dají sklopit jen málo nebo vůbec. Na longhaulech to je o trošku lepší díky většímu rozestupu, ale pokud jsi vysoký a máš málo místa, tak ti stejně asi nezbude než se s cestujícím před tebou nějak dohodnout, ať se kousek posune.

0 Citovat

Za tohle bych strilel.. Na letu Tokyo - Istanbul pred nama sedela izraelska panicka, co si proste rekla, ze jde spat a zadna domluva nepomohla.. 11hodin prijemneho letu zaruceno.

0 Citovat

na shorthaule mi neprekaza odsediet si to narovnany (Wizz a Ryanair naucili), ale na longhaule nepoznam brata - preventivne si vzdy beriem aisle, aby dotycny mal kam dat koleno, ked sa rozvalim, ale rozhodne nebudem celu cestu sediet rovny ako pravitko len preto, ze borec za mnou ma dlhe nohy a je mu to nepohodlne. bolo mu luto priplatit si za exit row, tak nech trpi.

0 Citovat

Jj narok na sklopeni sedadla ma kazdy - otazka je, jestli se chovat slusne a hlasit to dozadu - ja to vzdycky delam - nicmene akorat to oznamuju, nikoho se neptam.. smiley

0 Citovat

ja si zase rad odbehnem na toaletu a cestou sa pozriem, ci dotycny za mnou nema na stoliku rozlozeny laptop - v takom pripade sa sklapam pomalsie, aby sa len nezne privrel smiley

0 Citovat

tjn, to je potom trochu konflikt zaujmov, otazka znie, aky si vysoky a pokial velmi, ci nie je rozumne si priplatit za extra legroom

0 Citovat

A když měříte 197 cm a někdo si před vámi sklopí sedačku, pak nastává pravá tortura. Řeším to tak, že člověk sedící přede mnou ucítí po sklopení sedačky náhlý diskomfort ve formě dvou zaražených kolen do sedačky. Tak pak jde opět do vzpřímené polohy smiley Na dálkových letech jsem ohleduplnější smiley

0 Citovat

v pripade takychto sedaciek ucitim pozdvihnutie o 2-3cm, ale kolienka to krasne odfiltruje smiley a dotycneho za mnou ten skaredy neohybny plast na klboch tiez casom prestane bavit smiley

0 Citovat

S hlouposti a neohleduplnosti trola, ktery je na sve nevychovani pysny tezko bojovat at uz v letadle, nebo nekde na foru. Asi na to zadny recept neni, ale aspon malinko to vynahradi jeho kysely pohled, kdyz ho katapultujete ze sedacky rychlejsim vztycenim pri ceste na toaletu. smiley Normalni clovek si tu sedacku sklopi do te miry, aby to fakt nebyl uplny teror pro toho za nim.

0 Citovat

Kdybychom na sklopení neměli nárok, neinstalovala by se sklápěcí sedadla smiley Jinak ruku na srdce, kolikrát jsme kdo s kým bojovali? Já naštěstí pouze 2-krát!

0 Citovat

Je pravda, ze ze vsech cest se nam to stalo jenom jednou..Jeste, ze tak.. smiley

0 Citovat

s vysirkou narokujucou si na priestor vyhradeny na moje sklopene sedadlo ani raz, vdakabohu smiley sklopene sedadlo predo mnou nepovazujem za boj, od toho tam ten mechanizmus je.

inak, 100x radsej mat naplno sklopene sedadlo pred sebou nez nevychovaneho parchanta okopavajuceho moju sedacku za sebou smiley

rakalet
zaujimal by ma tvoj nazor.

na lete NRT-IST som vedla seba videl borca, mal cez 2m a nijako sa nemohol zmestit do sedacky. zial, LF bol 100% a steward ho nemal kam presunut (a upgrade mu zamietol). ony hightower sa preto dotazal borca pred sebou, ci by si sedadlo nedal hore - a mal stastie, pretoze to bol Japonec, hoci na svoj narodny standard vysoky (180cm+). Slusne vychovanie nepustilo a mily Japoncik bol celych 11h vystrety ako pravitko a pri ziadnom z mojich vyletov na toaletu som ho nevidel spat - evidentne sa mu nedalo. vysoky panko si samozrejme sedacku o cosi sklonil a i tak bol furt zaprety do sedadla pred sebou, lebo pitch mu bol proste maly. pride ti to normalne? brat niekomu osobny komfort, lebo si cheap bastard a nie si ochotny priplatit si za extra legroom?

0 Citovat

Ono hodně zaleží na tom jaký to je let. Na letech po Evropě většinou to ani nejde. Ale na dalkovkach je mi cestujici zamnou uplne sumak. Nebudu se omezovat kvuli nekomu. Napr tedka let IST-EZE 18hodin proste sedet v rovine nebudu a to ze by to melo byt narovnano pri podavani jidla taky neni nikde napsano. Takze kdyz spim tak at je klidne ten za mnou o hladu.

0 Citovat

ako cheap bastard ma zaujal tento gadget smiley
http://www.gadgetduck.com/goods/kneedefender.html

Este to najst na ebay/ali za 3 dolare + free shipping smiley

0 Citovat

no já měří 198,krátké lety do těch třech hodin neřeším do sedačky se vždy nějak složím a pokud si chce někdo sedadlo sklopit mé kolena mu to jednoduše nedovolí ..
dálkovky jsou samozřejmě horší,tam chápu že si člověk to sedadlo sklopí,snažím se vždy rezervovat místa v zadní části kde se rozšiřuje ulička,abych si tam mohl nohy sem tam natáhnout... hlavně z tohoto důvodu se vyhýbám "echt dobytčákům" jako je 380 ..

0 Citovat

Na letu z ABU DHABI se mi tohle snažili udělat dva Arabáči, když to nešlo po dobrém, šlo to po zlém. Sorry, ale aby mi sklopil sedačku když se chci v klidu najíst, to se opravdu nedělá .. jak se píše výš, ZÁKLADNÍ SLUŠNOST.

0 Citovat

a jak to bylo po zlem? smiley

0 Citovat

Ono je to někdy těžké, já mám 2 m, takže člověk přede mnou si to opěradlo opravdu nesklopí, ani kdyby sebevíce chtěl, protože mám kolena natlačená do těch plastů jeho opěradla po celou dobu letu (tzn.člověk se jednou při nástupu natlačí, to opěradlo ve vzpřímené poloze malinko pruží, takže se posune proti výchozí poloze vpřed asi o 2 cm, pak už se prostě po zbytek letu nehýbu až do vystoupení, jídlo v letadle neřeším, ten stolek stejně nedokážu sklopit do horizontální polohy, když tam mám nohy smiley )

A můžete mě klidně označovat za cheap bastarda, ale nárok na business má až vyšší (senior) management při dlouhých letech.
Protože létám poměrně často, i několikrát za měsíc, platit pokaždé navíc jen ze svého by se mi samozřejmě už z principu nelíbilo, takže jsem si poměrně zvykl, létání beru jako nutné zlo, naštěstí v podstatě jen kratší lety max pár hodin.
(pořád lepší přetrpět 2-3 h v letadle, než sám řídit auto 10-12 h + zpátky, člověk je pak unavený a zabere to moc času).


Takže někdy prostě těm velkým nic jiného nezbývá smiley

0
20 reakcí