PRŮLOM! Vláda zrušila hanebný a ve světě unikátní zákaz vycestovat vlastním občanům. Využijete této možnosti a navštívíte třeba Vídeň?  " Po zrušení zákazu volného pohybu osob bude možné opět cestovat do zahraničí, dosud to bylo až na výjimky zakázáno. Podle Vojtěcha přitom budou platit stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu, “ uvedl Vojtěch. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/doma...omaci_aug" Snad v tomto vlákně budou dobré zprávy rychle přibývat :-)  .

UVOLŇOVÁNÍ restrikcí a cesta k normálu

Založil ve fóru Co se nevešlo

Je to paskvil jak od někoho z pomocné školy. Kde zase převážil zájem byznysu a pseudo PR. 

Podle lobbistů se vybere sedmero krkavců, co jsou tzv. OK, ti, co zaplatili méně, jsou žlutí a zbytek červený. Ale kamarádíčky ze Smartwings necháme létat kamkoliv.

Ale hlavně, že má masa Chorvatsko a paštiky. Můžou tam jet jak přes Německo, tak Rakousko a dokonce objet slovinské dálnice přes Maďarsko. Mňam. Nebojte Řecko, Malorka i Kanáry budou taky. 

0 Citovat

Estonsko otevírá své hranice 1.6.

Vstup do země bez karantény bude povolen občanům ze zemí, které zaznamenají za posledních 14 dní méně než 15 nakažených lidí na 100.000 obyvatel. Aktuálně se týká i ČR. Žel bohu bude test nebo karanténa požadována po návratu do ČR. 

https://vm.ee/et/teave-riikide-j...aabujatele

0 Citovat

Nevíte, zda jde v rámci turistiky chodit túry po Polské straně v okolí Sněžky? 

0 Citovat

Coinneach napsal(a):

Estonsko otevírá své hranice 1.6.

.... Žel bohu bude test nebo karanténa požadována po návratu do ČR.

To nechápu, proč zrovna z pobaltských státu by měla být karanténa. Mají tam mnohem míň případů, než u nás.

0 Citovat

Martin V napsal(a):

To nechápu, proč zrovna z pobaltských státu by měla být karanténa. Mají tam mnohem míň případů, než u nás.

Protože si to tam nechtějí “dovézt” ? Jsou opatrní pouze ? 

0 Citovat

Ale ta karanténa bude v ČR, ne v pobaltsých státech

0 Citovat

[citace="grundici"]

Nevíte, zda jde v rámci turistiky chodit túry po Polské straně v okolí Sněžky? 

Cesta česko-polského přátelství je oficiálně uzavřena , do Polska se samozřejmě nesmí, navíc pod Sněžkou stojí polská armáda, která inkasuje 300zl za nedovolený vstup na polské území. Cestu ze Špindlerovky k Petrovce hlídá česká armáda, která nikoho nebuzeruje a nechá turisty jít. Po cestě 50/50 čeští a polští turisté.

0 Citovat

Polsko:

Podle nařízení Rady ministrů vydaného 29. května o stanovení zvláštních omezení, příkazů a zákazů v souvislosti s výskytem stavu epidemie nemůže letadlo přepravovat současně více než polovinu maximálního počtu sedadel.

Tyto pokyny se použijí až do dalšího oznámení.(přeloženo přes google)


Myslím další důvod, proč např. Wizzair jen tak z Polska nevzlétne


Sky Up vymazal ze systému spoje ze Lvova až do 25.6. (ještě ve čtvrtek prodával od 16.6.)

0 Citovat

Jáchym napsal(a):

Cesty do Gruzie v létě 2020

Ahoj, nedávno se objevily levné letenky do z Prahy do Kutaisi a Gruzie byla taky jednou z prvních zemí, která avizovala obnovení turismu. Proto se jistě řadě turistů bude hodit aktuální info (hledal jsem na gruzínských zpravodajských webech):

  • Stále platí, že od 1. 7.  se Gruzie otevře zahraničním turistům . Od 15. 6. se rozjede domácí turistika (tj. část infrastruktury bude již asi připravená).
  • Gruzie je nejméně zasaženou zemí Kavkazu a dokonce patří k nejméně postiženým zemím Evropy, ale objevuje se kritika, že k tomu přispěl malý počet otestovaných. Každopádně počet testovaných se postupně zvyšuje a v zemi existuje několik více postižených regionů, které jsou izolovány.
  • Teď to nejdůležitější. Gruzie chce přijímat jen turisty ze "zelených zemí" , kde je počet nakažených relativně nízký. Vytvořeny budou "mosty" s vybranými zeměmi, zatím je v jednání Izrael.
  • I pokud by zařadili na seznam ČR, tak je tu ještě jeden problém. Uvažuje se, že turista bude muset mít potvrzení o testu na COVID-19 z posledních 72 hodin .
  • Vláda chce vytvořit bezpečné turistické regiony (např. Batumi) , mimo které by turista patrně nemohl vyjet. Hovoří se o sledování pomocí mobilní aplikace.

Suma sumárum, pokud jste se těšili na dovolenou v Gruzii, zas taková hitparáda to asi nebude. Nehledě na to, že na české straně by vás asi taky neminuly obstrukce s testem/karanténou. Zatím to tedy bude dost záležet na jednání mezi českou s gruzínskou stranu, ale jelikož se nejedná o typickou dovolenkovou destinaci Čechů, tak to nevidím příliš optimisticky. Každopádně budu dál sledovat a přidávat aktuální info.


Další update ke Gruzii: Ministr Gruzie potvrdil vyjednávání s několika zeměmi o vytvoření "bezpečného koridoru" a mezi nimi je ČR. Takže letní dovolená bez karantény vypadá docela nadějně.

Gruzínci ale budou asi dost opatrní. Mluví se o dalších opatření, jako je kontrola hotelů před zahájením provozu, dodržování vzdálenosti v restauracích, omezení kapacity dopravních prostředků pro turisty na 50 % aj.


Zdroj: http://georgiatoday.ge/news/2134...en-Tourism

0 Citovat

Coinneach napsal(a):

Estonsko otevírá své hranice 1.6.

Vstup do země bez karantény bude povolen občanům ze zemí, které zaznamenají za posledních 14 dní méně než 15 nakažených lidí na 100.000 obyvatel. Aktuálně se týká i ČR. Žel bohu bude test nebo karanténa požadována po návratu do ČR. 

https://vm.ee/et/teave-riikide-j...aabujatele

Zajímavé, s tím, že mají navzájem otevřené hranice s Lotyšskem a Litvou, tak to znamená volný vstup i tam? Pevně doufám, že se na tom našem pitomém “semaforu” dostanou taky mezi bezpečné země, cca před čtrnácti dny je Petříček jmenoval mezi zeměmi, kam by se mělo dát normálně.

Nejvíc mě ale zajímá Island, za celý květen měli pět nakažených, kdyby se při návratu měl předkládat test, tak by to byla naprostá fraška. Ano, otevřou se sice celé EU, ale při příjezdu budou muset všichni na test nebo předložit potvrzení o testu, takže je malé riziko, že by se to tam začalo šířit.

0 Citovat

Myslíte si, že někdy v listopadu už půjde cestovat bez Omezení do USA? Konkrétně Florida + New York+ Washington?

0 Citovat

Tak on Petříček vyjmenoval státy, do kterých by "to třeba" šlo, předpokládám, že správně by ta citovaná věta v článku měla začínat "Mělo by jít například o Rakousko,atd...", ne "Mělo by jít výhradně o Rakousko, atd...".

Ale pravda, nedivil bych se už ničemu. 

Kobracek: Tohle je čisté věštění. Já bych byl spíš skeptický, ale je to opravdu jen můj ničím nepodložený pocit.

0 Citovat

Věštění (a přenos do správného vlákna):

Tipuji, že druhá vlna nepřijde. Bude to jako teď. Setrvalý počet nových případů, občas nová úzce lokalizovaná ložiska typu Darkov nebo jihokorejské bary. Opatření se budou obecně uvolňovat, místně zpřísňovat. Prostě si zvykeme a budeme čekat na vakcínu. Turistické země budou k turistům benevolentnější, část těch druhých bude více opatrných.

0 Citovat

Sezonalita Covidu asi nebude taková jako třeba chřipky, protože se šíří snadno i v zemích s teplým klimatem, např. Brazílii, takže není tolik vázán na chlad a sucho. Problém ale bude, že od podzimu do jara spousta lidí onemocní běžnými respiračními infekcemi a každý bude podezřelý z Covidu, takže bude i nouze o testy. K tomu připočíst zdlouhavé procedury na letištích a riziko, že jakmile bude někdo v ubytovacím zařízení pozitivní, čeká všechny karanténa. 


0 Citovat

Petr napsal(a):

 K tomu připočíst zdlouhavé procedury na letištích a riziko, že jakmile bude někdo v ubytovacím zařízení pozitivní, čeká všechny karanténa. 

To by zlikvidovalo turismus, "mainstreamovy" turista v takovém případě nikam nepojede, pokud budou byť minimálně hrozit případy typu Tenerife. Resp. budou hladovět hlavně hotely a na vzestupu by naopak mohlo být airbnb. Ale tím neříkám, že se to nestane. Jen tvrdím, že do turistických hotelových regionů nikdo jezdit nebude. 

0 Citovat

S tím  "mainstreamovým" turistou souhlasím. Lidi se stále bojí, což nakonec může být pro některé výhoda. Já se letos třeba v létě chystám i do toho Bulharska, zvažuju Dubrovník a Albánii. A to jenom proto, že tam neočekávám přeplněné pláže. Jindy nezajímavé destinace mi připadají letos v létě mimořádně atraktivní :)

0 Citovat

Článek níže potvrzuje otevření Bulharska pro občany ČR od 1.6.:


"As of June 1, passengers arriving in Bulgaria from most European countries – but not those with the largest outbreaks of new coronavirus – will no longer be required to go into mandatory quarantine for 14 days.

This is according to an order issued by Health Minister Kiril Ananiev late on Friday night.

Ananiev’s order says that those who will be allowed to enter Bulgaria include Bulgarian nationals, nationals of EU member states,..."


https://sofiaglobe.com/2020/05/3...of-june-1/


Obdobně by se od 1.6.  měla Čechům bez nutnosti karantény otevřít Albánie:


https://www.albaniandailynews.co...&mod=2

0 Citovat

Netušíte někdo, jestli bude mít Portugalsko pro čechy zelenou? nakažených tam moc není, lákalo by mě o prázdninách, ale bez nutnosti testu na ktérekoli straně. také jsem zvědavá, jak se vyvinou severské země

0 Citovat

Snad zruší ten test / karanténu při návratu do Česka. Je to jednoduchý způsob, jak znechutit lidem zahraniční dovolené a výlety.

0 Citovat

Však od 15.6. by mělo být úplně volné Rakousko, Maďarsko, Německo, Slovinsko, Chorvatsko, Řecko a Bulharsko. Zítra to má Petříček představit.

Já počítám s tím, že 26. 6. odjiždím na 4 dny do Rakouska, 3 dny Slovinsko a možná to natáhnu i o Istrii :)

0 Citovat

klarysska napsal(a):

Netušíte někdo, jestli bude mít Portugalsko pro čechy zelenou? nakažených tam moc není, lákalo by mě o prázdninách, ale bez nutnosti testu na ktérekoli straně. také jsem zvědavá, jak se vyvinou severské země


Zatím ještě neví kdy a pro koho otevřou: https://www.schengenvisainfo.com...ries-only/

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

Snad zruší ten test / karanténu při návratu do Česka. Je to jednoduchý způsob, jak znechutit lidem zahraniční dovolené a výnlety.


Presne tak  je to absolutni nesmysl  .. nejen  pro dovolene a vylety  ale i  odelene  zijci rodiny  

0 Citovat

Martin V napsal(a):

To nechápu, proč zrovna z pobaltských státu by měla být karanténa. Mají tam mnohem míň případů, než u nás.

Přeci po focení na letišti s antonovem a dalších nesmyslů nemůžeš čekat, že najednou ti samí lidé dovolí cestovat kamkoliv. Dostat v Estonsku coronu  je stejně pravděpodobné, jako že budete účastník dopravní nehody. Takže odteď po Estonsku jen po svých.

0 Citovat

Lotyšsko je asi taky otevřené: https://www.mfa.gov.lv/en/consul...f-covid-19

Jenom ta podmínka je nějaká zvláštní, znamená to, že z EU bez karantény, pokud člověk před tím necestoval mimo svojí zemi?

“Beginning on 21 May 2020, nationals of the European Union, the European Economic Area, and Switzerland, and also people who are permanently residing in those countries shall be allowed to enter and leave Latvia when travelling to Latvia from their home countries. Persons who have arrived from foreign countries must ensure self-isolation at their place of residence for 14 days. This provision shall not apply to the nationals and permanent residents of Latvia, and also to the foreigners who have not visited other countries during the last 14 days, with the exception of Latvia, Lithuania, or Estonia.“

A Litva se dnes otevírá zemím, kde za poslední den počet úmrtí na COVID nepřesáhl 25 na 100000 obyvatel: https://en.delfi.lt/lifestyle/lo...d=84394779.

Tak snad nám vrchnost dovolí se vrátit bez testu. Ale spojení je bohužel tristní, Ryanair absolutně nepochopitelně zrušil všechny lety do Rigy až do konce října. Hlavně že obnovují od července 5x týdně Bergamo... Aspoň airBaltic by snad mohli začít létat, ale samozřejmě s cenami to u nich není tak skvělé.

Edit: airBaltic mají v systému lety až od 10. srpna. 5x týdně a za snesitelných 95€, ale na předtím vůbec nic.

0 Citovat

Tu podmínku o vycestovani ze své země má i Estonsko.

0