Ahoj, Už nějaký ten měsíc, spíš rok... si hraji a kreslím novou podobu webu. Netvořím zcela nový web, ale spíš dávám do jednotného kabátku všechny nové věci, které tu za ta léta přibyly nebo se změnily, s cílem je zpřehlednit. Covid nám taky hodně otevřel oči a proto je potřeba změnit i priority jednotlivých typů obsahu na webu (akce, cestopisy, průvodce, diskuze) a trochu změnit kurz v té podobě, že akce už prostě nejsou číslo jedna. Mám hotovo asi 80 % a u většiny stránek vím, co by měly předávat. Jsou tu ale i takové stránky jako výpis Cestovatelů nebo samotný profil cestovatele, kde se vlastně ztrácím a proto se jdu ptát vás - co byste od webu chtěli ? Zdejší cestovatelská komunita je něco, na čem web vyrostl, přežil a snad i dál díky tomu přežije Covid. Na druhou stranu cítím z naší strany dluh, že se s touto částí webu aktivně nepracovalo. To chceme změnit. Máte nápady čím stránky okořenit? Co vám tu chybí? Co nefunguje podle vašich představ Házejte návrhy k čemukoliv - akcím, průvodcům, cestovatelům... Právě teď je šance ovlivnit směřování CL :) Pro přehled ještě uvádím body, které tu rezonují nejvíc: vyhledávání na webu nefunguje jak má - víme, změníme chcete staré phpBB fórum - víme, nevrátíme je potřeba vyřešit správu fóra - shlukování dotazů do jednotlivých témat, moderování diskuze Díky  .

Cestujlevne.com verze 2022 - kam by měl směřovat?

Založil ve fóru Cestujlevne.com

Ahoj,

Už nějaký ten měsíc, spíš rok... si hraji a kreslím novou podobu webu.

Netvořím zcela nový web, ale spíš dávám do jednotného kabátku všechny nové věci, které tu za ta léta přibyly nebo se změnily, s cílem je zpřehlednit. Covid nám taky hodně otevřel oči a proto je potřeba změnit i priority jednotlivých typů obsahu na webu (akce, cestopisy, průvodce, diskuze) a trochu změnit kurz v té podobě, že akce už prostě nejsou číslo jedna.

Mám hotovo asi 80 % a u většiny stránek vím, co by měly předávat. Jsou tu ale i takové stránky jako výpis Cestovatelů nebo samotný profil cestovatele, kde se vlastně ztrácím a proto se jdu ptát vás - co byste od webu chtěli ?

Zdejší cestovatelská komunita je něco, na čem web vyrostl, přežil a snad i dál díky tomu přežije Covid. Na druhou stranu cítím z naší strany dluh, že se s touto částí webu aktivně nepracovalo. To chceme změnit.

Máte nápady čím stránky okořenit? Co vám tu chybí? Co nefunguje podle vašich představ Házejte návrhy k čemukoliv - akcím, průvodcům, cestovatelům...

Právě teď je šance ovlivnit směřování CL :)

Pro přehled ještě uvádím body, které tu rezonují nejvíc:

  • vyhledávání na webu nefunguje jak má - víme, změníme
  • chcete staré phpBB fórum - víme, nevrátíme
  • je potřeba vyřešit správu fóra - shlukování dotazů do jednotlivých témat, moderování diskuze

Díky

0

Propojeni účtu s náhledem na flightradar24.com

0 Citovat

Lajky na příspěvky a pročistit plevej

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Lajky na příspěvky a pročistit plevej

ty lajky (dislajky) by se mohly následně zpropagovat do informace u uživatele. Na první pohled by bylo vidět, zda má uživatel přidanou hodnotu, nebo jenom plevelí diskuze.

1 Citovat

Ahoj,

mně by se líbilo i určité omezení u cestopisů. Nelíbí se mi ty, kde je pouze odkaz jinam, pár fotek nebo 2 odstavce. Takovéto "čtení na 1 minutu". Otravné jsou i cestopisy na pokračování, pokud tedy nejsou extrémně dlouhé. Když cestopisů bylo pár, nevadilo to, ale už jich začínají být stovky/tisíce a hledání těch dobrých je nepřehledné. Co tam dát nějaká pravidla, třeba na minimální počet znaků? Nebo ty krátké "štěky" dát do jiné kategorie, než cestopisy?

K uživatelským profilům - tam bych alespoň dal možnost klasické profilové fotky a ne 1x1 cm, která je dobrá na náhled, ale ne na rozkliknutí.
S trochou představivosti by třeba u mapy uživatele mohlo jít kliknout na zemi a otevřel by se příslušný cestopis téhož uživatele :)

Z těch vizionářských těžších věcí mě ještě napadá - nevím teda, zda by to nebylo proti vaši ekonomickým zájmům - naprogramování vyhledávače ve stylu AZAir, který by uměl hledat lowcosty, navazování různých aerolinek atd. Tohle na trhu chybí a nenahradí to ani google flights, ani ryanair vyhledávač cen ani jakákoliv stránka s akčníma letenkama. 

 

0 Citovat

Záruku, že obsah nezanikne, když vás to přestane bavit. Už jsem viděl situace, kdy se přestal platit webhosting a neuvěřitelná práce komunity přišla nazmar. Komunita by se určitě dokázala domluvit na formě, jak udržet CL v provozu.

0 Citovat

Ve fóru zrychlení reakce UI pro komentování. Nic se neděje třeba sekundu, než mě to přesměřuje na odpověď.

Omezit citace citací a citace citací citací. Většinou je to k ničemu a zabírá to místo. Citovat jen komentář, ne předchozí citaci.

0 Citovat

Konvertovat kódy letišť a aerolinek na odkazy.

0 Citovat

Nebo dát citace do rozbalovací rolety

0 Citovat

Áčko napsal(a):

Ahoj,

mně by se líbilo i určité omezení u cestopisů. Nelíbí se mi ty, kde je pouze odkaz jinam, pár fotek nebo 2 odstavce. Takovéto "čtení na 1 minutu". Otravné jsou i cestopisy na pokračování, pokud tedy nejsou extrémně dlouhé. Když cestopisů bylo pár, nevadilo to, ale už jich začínají být stovky/tisíce a hledání těch dobrých je nepřehledné. Co tam dát nějaká pravidla, třeba na minimální počet znaků? Nebo ty krátké "štěky" dát do jiné kategorie, než cestopisy?

len treba si uvedomit, ze nie kazdy je "ochotny" zahodit roky budovany web a davat cestopisy na nevyspytalenu platformu, naviac nie prilis uzivatelsky privetivu :))

 

a aby som teda bol konstruktivny:
-  vo FF pri prispevkoch nie su vidno ikony, iba prazdne buttony
- bolo by fajn, keby sa v profile uzivatelov dali vylistovat ich prispevky, ako na akomkolvek elementarnom internetovom fore

0 Citovat

1) Rozhodně bych byl pro větší propagaci průvodců státy a místy a cestopisů. Koupit si tu akční letenku je otázka jedné návštěvy webu, ale když si lidé poté plánují výlet, tak se několikrát vracejí k průvodcům a cestopisům, takže bych na ně kladl větší důraz, dal bych jim vyšší postavení na webu laicky řečeno. Spoustu lidí, se kterými jsem cestujlevne řešil, vás znalo pouze jako prodejce akčních letenek a až já jim řekl o průvodcích a cestopisech. V mnohých cestopisech tu máte podle mě skryté zlato. Zadarmo vám tu poskytne někdo X stránek informací podle kterých si X dalších lidí může naplánovat celou dovolenou.

2) S tím souvisí častější aktualizace těch 5 vytopovaných, momentálně tedy nejlepších cestopisů. Pátej je tam teď až z dubna Peru. Mezitím myslím uniklo dost sakra dobrých cestopisů.

3) Fórum je za mě nepřehledné. Je vidět posledních 12 témat, do kterých lidé přispěli. Když rozkliknu "další žhavá témata" tak tedy 12 témat z každé sekce. Ale co dál? Co když vím, že se tady před 3 dny něco řešilo, co bych si rád teď přečetl, ale už je to zapadlé. Jak to mám najít? Proč se nemůžu dostat do historie absolutně všech témat a pouze těch posledních 12 ve fóru, 12 v letenkách a 12 na blogu a v průvodcích? Za mě by tam mělo být stránkování třeba až do X let zpět.

4) Zkusil bych ze srandy zavést palce nahoru dolů, anebo lajky dislajky u příspěvků ve fóru :D A přesně jak píše floodland – zpropagovat do profilu uživatele. Alespoň by to nahradilo ty příspěvky typu "+1", které brutálně plevelí fórum.

5) Cestovatelská mapa u uživatele – vypsat všechny státy a ne jenom těch 30 základních a pak třeba “+24 dalších zemí“.

6)Nebát se banovat. Klidně i uživatele, co jsou tu od začátku, anebo fakt přispívají komunitě. Pokud se utrhli ze řetězu, tak se toho fakt nebát.

7)Konvertování kódu letišť a aerolinek na odkazy by bylo super jak píše Leoš. Sám se v tom nevyznám a nemusel bych vyhledávat. A také aby nešlo citovat citaci.

8) Když píšu soukromou zprávu, tak mi ta moje zpráva, kterou zrovna píšu začne překrývat zprávu na kterou reaguji. A nenašel jsem, že by se daly soukromé zprávy vymazat.

9)Už jsem dlouho cestopis nepsal, ale naposled to bylo peklo ohledně nahrávání fotek. Skoro každou fotku tak na deset pokusů. I to je jeden z důvodů, proč cestopisy nepíšu. Ale nevím, jestli se to už nezlepšilo. Obecně psaní cestopisů není vůbec uživatelsky příjemné.

 

0 Citovat

Když už jsme u té aktivity, respektive příspěvků uživatelů, tak se přimlouvám k delší historii. Navíc stále nefunguje link na skutečný příspěvek uživatele, takže vás to pouze přehodí na poslední příspěvek ve vláknu. 

0 Citovat

Já třeba cestopisy prakticky nečtu, protože mě nebaví a klidně bych je odsunul někam mimo hlavní stránku, ale chápu, že své fanoušky mají.

Navrhuji, aby se v průvodcích objevilo datum poslední aktualizace nebo info ve smyslu "údaje platné k x.y.zzzz", protože některé méně populární destinace mají informace zastaralé, s dávno nefunkčními linky a podobně. Možná by dávalo smysl, kdyby se průvodce (nebo některé jejich části) převedly na nějaký wiki model nebo tam aspoň přidat tlačítko "navrhnout úpravu / opravu". 

0 Citovat

Já myslím, že už teď je ten web zbytečně složitý - zjednodušil bych menu i vyhledávání, aby se vše dalo najít max na 2 kliknutí.

Diskusi nemá smysl vůbec řešit, když tam budeš mít moderátora a ten to bude promazávat a třídit, tak to také dost lidí odradí a smysl to mít žádný stejně nebude, protože se tam lidé chodí stejně vykecat a informační hodnota je minimální.

Průvodci - chtělo by to tam uvést datum aktualizace a pak pravidelně aktualizovat.

A potom ty akce - pořád mi přijde zajímavější fly4free. 

 

 

 

0 Citovat

Vypustit hlášky typu "Hotovo, všechny úpravy ve tvém příspěvku jsme uložili. Je teď mnohem lepší, dobrá práce!" 

0 Citovat

Tady už je to jako v supermarketu, sotva si zapamatuji kde co mají, tak to celé přestaví a vše začíná nanovo. 

Znárodnila bych to a založila tam odbory.

0 Citovat

Díky! Pokusím se to nějak shrnout:

Cestovatel

  • propojení s flightradar24 (jejich mapou) - mrknu na možnosti. Původně to byl jeden z cílů mít vlastní letecký deník, ale nedostalo se k tomu
  • mapa a propojení s cestopisy - no, nějak to půjde :) rozmyslím prioritu
  • historie komentářů bude delší až do alelůja

Zobrazení počtu lajků na profilu - jak hodnotit, že je uživatel přínosný? Číslo samotné nic neřekne. Napadá mě určitá gamifikace celého webu. Teda vím, že jí chci a jednou bude. Takže zatím nechat takhle? Dostal 1293 lajků - umí dobře poradit ?

Diskuze / komentáře

  • Lajky ke komentáři - už mám zapracováno v návrhu
  • Citace citací - OK, vezme se vždy jen originál, případně se skryje a na kliknutí rozbalí
  • kódy letišť půjdou změnit na odkaz, i nám to pomůže. Necháme ale tuhle funkci asi jenom pro komentáře, jinak by to mohlo dělat bordel jinde

Cestopisy

  • administrace dostala už nový engine, takže je svižnější a neztrácí se obsah. Katka už nepsala, tak to asi funguje :D
  • cestopisy na 1 minutu čtení nedostávají prostor na HP. Obecně pak musí mít cestopis přidanou hodnotu, pokud slouží jen k odkazu jinam, nemá tu co dělat. Ale přiznávám se, nikdo nikdy žádný zatím neodpublikoval
  • řeším současně s tím celý archiv a nedostatku ohledně „propagovaných“ cestopisů jsem si vědom

Průvodci

  • dostanou větší prioritu, tu nejvyšší a celý web se jim trochu přizpůsobí. Už nechceme být web s akčními letenkami
  • datum aktualizace na webu je, dole v patičce :) v návrhu už je na svém místě

Azair / Kiwi

  • tohle není a nebude naším cílem. Mohli bychom využít jejich řešení, ale nezapadá to pak vůbec do našeho konceptu, kdy se soustředíme logicky i na zdroj příjmů a prioritní jsou klasické letenky, ne Ryanair s Wizzem. Přenecháme tak prostor těmto dvěma hráčům.

 

Zazněli tu také nedostatky ohledně rychlosti, svižnosti, chatu, ikonek. OK, tohle vše půjde nanovo a musí to fungovat jak má.

 

Na závěr pro Leoše – web nemá důvod zaniknout. Neustále na něm pracujeme, rozšiřujeme a zdokonalujeme. Nechci, aby tohle byl další orbion, tripzone, hedvabnastezka a snad každý web s akčními letenkami co v čr funguje/fungoval... Nějaký ten rok jsme trendsetteři a nemáme úmysl tuhle pozici opouštět :)

0 Citovat

Já bych řekl ,že žádné změny nejsou potřeba - proč šťourat do něčeho co funguje !

Fórum i v této napjaté covidové době ,kdy někdy cloumají emoce s přivřeným okem OK. Moderování nebude mít daleko k cenzuře to je tenký led !

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Zobrazení počtu lajků na profilu - jak hodnotit, že je uživatel přínosný? Číslo samotné nic neřekne. Napadá mě určitá gamifikace celého webu. Teda vím, že jí chci a jednou bude. Takže zatím nechat takhle? Dostal 1293 lajků - umí dobře poradit ?

Jsem zásadně proti, to je jak čínský systém sociálních kreditů. Ale co člověk to názor 

1 Citovat

Davide, já vím, že teď nechceš nechat CL zaniknout. Taky jsem si nedokázal představit, že někdy z abclinuxu odejdu. Ale stalo se a jelikož to bylo pod sro, portál existuje i beze mě. Ve stavu, kdy jsem k němu ztratil přístup.

0 Citovat

Jan Vidim napsal(a):

Jsem zásadně proti, to je jak čínský systém sociálních kreditů. Ale co člověk to názor 

Záleží na implementaci: https://stackoverflow.com/users/...os-literak. StackOverflow to dělá dobře.

0 Citovat

Cestopisy

1. Na úrovni světadílů bych ocenil možnost zobrazení více než 12 nej cestopisů... To bude jen technická issue. Zatím to jde jen u zemí.

2. Možná kontroverzní a účelové, ale bylo by fajn, kdyby bylo možné hodnocení cestopisů 1 uživatel = 1 lajk vždy k jednomu cestopisu. V současnosti na úrovni Evropy nejoblíbenější, nejpraktičtější, nejvtipnější atd. vede k jedinému autorovi (resp. autorce - promiň KO). Přijde mi to trochu škoda vůči ostatním uživatelům, kteří mají (minimálně z mého pohledu) hezčí fotky netvořené na mobil či praktičtější informace... Cestopisy od mmksvestky jsou pro mě záruka, že se pobavím. Tvorba od Honzy Klímy a Hanky Maturový, že v cestopise budou parádní fotky a od Tomáše Cibulky, že můžu jen zkopírovat itinerář a budu se skvěle bavit. Chápu a respektuji, že toto hodnocení je dost subjektivní.

3. Upřímně, taky budu v blízké době přehazovat cestopisy jinam a tady ponechávat zkrácenou verzi. Nevím, zda je to problém, pokud jsem aktivní uživatel platformy schopný reagovat na komentáře a podat doplňující informace. Chápu, jaký s tím má David problém, ale pokud jsou funkce editačního systému omezené, reálná čtenost místních uživatelů na můj vkus nízká (opravdu, většinu mám externích) a rozhraní uzpůsobené pouze jednomu univerzálnímu formátu, vede mě to k hledání vhodnější možnosti. Nic ve zlém.

Zobrazení počtu lajků

Jsem proti. Počet lajků nevypovídá o znalosti cestovatele na konkrétní téma. Ve výsledku budou mít nejlepší hodnocení (1) populární a (2) nejčastěji komentující autoři. Pokud bude hodnocení získáváno na v současnosti nejpopulárnějším vláknu "Covid obecné téma", tak to nevypovídá naprosto nic o uživateli jako cestovateli. Já se svou introvertní osobností komentuji pouze, pokud opravdu něčemu rozumím, mám nedávnou zkušenost nebo na danou oblast velké know-how. Znamená to ale, že moje odpověď má menší vypovídající hodnotu? Spíš bych řekl, že je to naopak. Opačný případ vidím třeba u mikira, který bude mít (odhadem) brzy velmi špatný rating, přesto neznám lepšího člověka, se kterým bych řešil poznávačku po Irsku.

Autopůjčovny

Tohle téma mi tady děsně chybí, na vině je bohužel především prokletý affiliate na RentalCars, pro což mám ale pochopení. Pro Evropské dovolenkové destinace (zejména španělské, portugalské a řecké ostrovy + Andalusii) seznam vhodných autopůjčoven fungujících na lokální úrovni s Full Insurance a bez depozitu typu Cicar, Centauro v nejlepší verzi (často to může být nejlepší řešení), v Řecku je na každém ostrově něco jiného. Už teď mám odzkoušeno tak 30 půjčoven a očekávám, že ostatní na tom budou podobně.

0 Citovat

Lajky jsou blbost. Měl jsem na mysli pridanou hodnotu příspěvků. Tedy u každého mít možnost dát PLUS a nebo MINUS. U každého uživatele by se pak ukazovalo celkové skóre. Celkove skóre by se počítalo jako poměr plusových příspěvků vůči příspěvkům ode dne spuštění. Celkový počet příspěvků by zůstal. Takže někdo by měl např. užitečnost 68% a někdo 0%.

 

0 Citovat

Proč se ptáte stále dokola, když ty nejpačivější slabiny: dysfunkční fórum a vyhledávání nejste ochotní řešit?

0 Citovat

Osobne by som uvital aj moznost vyhladavania v cestopisoch podla klucoveho slova. Teraz nemam pocit, ze by to islo.

0