Cestovatelka v záři slunce

10 nejlepších destinací, kam na dovolenou v roce 2024

1 komentář
2024-01-17T21:40:44+01:00

S novým rokem přicházejí nové výzvy a s tím se pojí i otázka: kam se vydat na dovolenou v roce 2024? Vybrali jsme za vás 10 nejzvučnějších destinací, o kterých letos určitě hodně uslyšíte.

Za teplem k moři

Většině z nás se při vyslovení dovolené vybaví písečné pláže a slunné počasí. A přesně tam míří první čtyři tipy.

Krabi, Thajsko

Ačkoliv se to může zdát jako klišé, thajské Krabi zažívá mezi tuzemskými cestovateli boom. Na svědomí to mají 2 přímé lety z Česka.

Nejlevnější zájezdy na Krabi

S cestovní kanceláří Čedok můžete již druhým rokem letět z Prahy přímo na Krabi letounem Boeing 787 Dreamliner aerolinií LOT, ale nově i z Brna na Phuket v téže typu letounu aerolinií NEOS. A i přesto, že se letí na sousední poloostrov, většina nabídek ubytování je stejně umístěna právě na Krabi.

Ceny jsou navíc bezkonkurenční, neboť v last-minute termínu lze sehnat i pod 20 tisíc na osobu.

  • Kde koupit zájezdy: cedok.cz
  • Průvodce: Krabi
  • Víza: pobyt v Thajsku do 30 dní je bez víz

Malaga, Španělsko

Jako Fénix z popela se do hledáčku individuálních cestovatelů dostává španělské pobřeží Costa del Sol. Tento znovuzrozený trend bude populární díky boomu nových leteckých spojení z Česka.

Před Covidem se o pozornost praly dvě aerolinky Ryanair a Smartwings. S příchodem restrikcí však zůstala na lince, a to ještě v omezeném počtu rotací, pouze aerolinka Smartwings.

V roce 2024 se ale budou na lince do Malagy prát tři aerolinky - Smartwings, Ryanair a Eurowings. A aby toho nebylo málo, Ryanair zavádí od léta i přímé spojení do Malagy z Ostravy.

Mombasa a safari, Keňa

Objevit africké pobřeží můžete jak jinak, než přímými lety z Prahy s cestovkou Čedok. Ta se v posledních letech stává trend setterem a udává tempo.

Letí se do Mombasy odkud se jedna část cestovatelů vydá na běloskvoucí pláže u Indického oceánu a ta druhá do vnitrozemí na safari.

Kombinace pozorování divé zvěře v národních parcích s odpočinkem na pláži může svést nejednoho cestovatele, který je omezen volným časem. Škoda jen těch cen, které se dlouhodobě drží přes 40 000 Kč a nezahrnují vstupy do parků.

Za turistikou

Dáváte přednost před válečkou u moře výletům přírodou? Pak se nezapomeňte vybavit teplým oblečením, neboť většina destinací pro aktivní dovolenou se nachází ve v chladnějších podnebních podmínkách.

Akureyri, Island

Island je zcela jistě evergreenem prázdninových lokalit, kam utéct za příjemnějšími teplotami. Nově se ale místo do Keflavíku vyplatí poohlédnout po městě Akureyri na severu země.

Letenky se minulý rok objevovaly v akci relativně běžně, a to s cenovkou i pod 4 tisíce v letních měsících. Létá se s 

Tallinn, Estonsko

Po dlouhých letech získalo letiště Praha znovu přímé spojení s estonskou metropolí Tallinn. Od dubna na ní začne létat aerolinka Eurowings.

Do Tallinnu navíc míří jen letos desítky cestovatelů s akcí od aerolinek Air Baltic... Máte je taky?

Tromso a Lofoty, Norsko

V naší anketě na Facebooku se nespočetněkrát opakovaly destinace nad Severním polárním kruhem v Norsku. Tenhle trend je tak zvolen cestovateli, aniž by navazoval na zvýšený počet leteckých linek.

Na cestu doporučujeme klapky na oči, slunce tu během léta nezapadá.

Za sportem

Do Evropy se po 12 letech vrací Olympijské hry.

Paříž, Francie

Letos se Paříž neponese v duchu prodloužených víkendů, ale v duchu Olympijských her. Od 26. července do 11. srpna 2024 se můžete vydat podpořit naše sportovce a užít si fenomenální sportovní událost na vlastní kůži.

Kdo plánuje cestu, měl by letenky i ubytování kupovat nyní. Levněji nebude.

Kombinace turistiky a moře

Albánie

S novými leteckými linkami do albánské Tirany se roztrhl pytel koncem roku. Z Prahy ohlásila přímou linku aerolinka Wizz Air a vzápětí i Ryanair.

Ceny letenek odpovídají netradiční novince na trhu a konkurenci dvou největších rivalů na evropském lowcostovém nebi. Tam i zpět standardně poletíte do 2 tisíc korun a v těch nejlepších akcí i za méně jak 800 Kč.

Cestu můžete zvolit jako čistokrevnou poznávačku města nebo se vydat do hor či na pobřeží.

Azory, Portugalsko

Dalo by se říci, že Madeira to má za sebou a na řadu přichází Azory. To by ale bylo krátkozraké, neboť i na Madeiru v letošním roce cílí nejedna velká cestovka a mezi mnohými cestovateli je ostrov stále na bucket listu.

Pokud chcete být ale napřed před ostatními, vydejte se na Azory. Třeba znovu na křídlech CK Čedok, která pilotní dva turnusy testovala během loňského podzimu a pravidelně začne pořádat zájezdy od května.

  • Kde koupit zájezdy: cedok.cz (srovnejte u nás zájezdy na Azory)
  • Kde koupit letenky: flytap.com (náš tip: koukněte i po cenách za byznys třídu - mnohdy je o pár set korun dražší, než lety v ekonomické třídě s dokoupeným zavazadlem)
  • Průvodce: ostrov Sao Miguel

Saúdská Arábie

Jestli někdo celosvětově šlape do podpory cestovního ruchu, je to Saúdská Arábie. Boom v leteckých linkách nastal již minulý rok, ale cestovateli byli spíše obyvatelé této země, než Evropané. To se však během následujících měsíců může otočit.

Jaké destinace jsou vašimi favority pro rok 2024? Pište do komentářů.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 17. 01. 2024

1 komentář

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.