Koronavirus COVID-19 a cestování: aktuální doporučení a zákazy
Od 1. 5. 2020 je zrušen zákaz vycestování z České republiky, který byl zaveden z důvodu pandemie nemoci COVID–19. S uvolněním zákazu vycestování se ale pojí i otázky týkající se restrikcí ostatních zemí a také povinností při návratu zpět do ČR.
Přinášíme vám aktuální přehled situace ohledně cestování v době, kdy celý svět řeší onemocnění koronavirem.
Vzhledem k dynamicky se vyvíjející se situaci berte prosím níže uvedené informace
Podmínky pro vycestování z ČR
Vycestování z České republiky není nikterak omezeno. Je potřeba jen dodržet restrikce na straně vstupujících či tranzitujících zemí.
Podmínky pro návrat do ČR
Od pátku 5.2. vstoupí v platnost nový přísnější cestovatelský semafor. Nově bude nutné absolvovat PCR nebo antigenní test ještě před návratem do ČR (minimálně 48 hodin) a nikoliv až po návratu. V případě červených a nově zavedených tmavě červených zemí se navíc budete muset nechat otestovat i po návratu do ČR.
Na hranicích předložíte vyplněný formulář s razítkem a o negativním testu na nemoc SARS–CoV–2. Vyšetření přitom nesmí být starší než 48 hodin.
Zelené státy 🟩
Ze zelené kategorie zemí není třeba při návratu do ČR předkládat žádný test - návrat je bez omezení. Patří sem tyto země:
- Austrálie
- Jižní Korea
- Nový Zéland
- Singapur
- Thajsko
- Vatikán (jen teoreticky, cesta vždy povede přes Itálii)
Oranžové státy 🟧
Ze zemí oranžové kategorie musíte již při překročení hranic zpět do ČR doložit negativní PCR nebo antigenní test na koronavirus ne starší než 48 hodin.
- Finsko
- Island
- Norsko
- Řecko
Červené státy 🟥
Ze zemí červené kategorie musíte ještě před návratem do ČR podstoupit PCR nebo antigenní test ne více než 48 hodin před návratem (stejně jako u výše uvedené oranžové kategorie). Navíc musíte po návratu do ČR nejpozději do 5 dnů podstoupit další PCR-test, do té doby musíte být v karanténě. Povinností je dále po návratu nosit roušku 10 dní všude mimo domov bez výjimek. Mezi červené státy patří:
- Belgie
- Malta
- Německo
- Nizozemsko
- Polsko
- Portugalsko (jen Azory a Madeira - zbytek země je v přísnější tmavě červené kategorii)
- Rakousko
- Rumunsko
- Španělsko (jen Kanárské ostrovy - zbytek země je v přísnější tmavě červené kategorii)
- Švédsko
- Švýcarsko
Tmavě červené státy 🟥⬛
Z nejpřísnější kategorie musíte podstoupit PCR (antigenní nebude akceptován) test 48 hodin před návratem do ČR. Po příjezdu je povinná 5denní karanténa, která může být ukončena pouze negativním PCR-testem. Po dobu 10 dní od návratu je povinnost nosit respirátor kategorie FFP2 všude mimo domov bez výjimek. Do tmavě červených zemí patří:
- Všechny ostatní státy světa, které nejsou vyjmenovány výše
Podmínky vstupu na území cizích států
Po postupném, ale nakonec úplném uzavření hranic téměř všech států světa dochází k postupnému rozvolňování restrikcí a otevírání hraničních přechodů. I přesto, že se situace mění na denní bázi, rozhodli jsme se pro vás přichystat seznam států kam lze, případně stále nelze vycestovat.
Jednotlivé podmínky najdete souhrnně na mapě pro cestovatele COVID-19, ale i jednotlivě v našich průvodcích.
Budeme rádi, pokud nás na případné neaktuální informace upozorníte v komentářích.
Zelená barva – cestování bez omezení,
Oranžová barva – turistické cesty možné s podmínkou (předložení negativního testu na Covid-19, detailní poskytnutí údajů, případně plánované otevření až od určitého data,
Červená barva – turistické cesty pro cizince zcela zakázány
Co je onemocnění COVID-19 a čím se projevuje?
Jedná se o respirační druh onemocnění podobný chřipce. Objeven byl v prosinci 2019 v čínském městě Wu-Chan, odkud se pomalu a později i rychleji začal šířit do celého světa a v únoru dosáhl již 100 000 nakažených. V březnu v České republice přesáhne počet nakažených 100 a 11. března byl světovou zdravotnickou organizací vyhlášen stav pandemie, což představuje maximální riziko a apel na státy, aby se problematice věnovaly.
Doba inkubační doby (od nakažení po vypuknutí prvních příznaků) je 1–2 týdny. Během této doby jsou jedinci nakažliví a nemoc se tak může nekontrolovatelně šířit.
Koronavirus způsobuje tyto nepříjemnosti:
- zvýšená a neustupující teplota nad 38°C,
- kašel,
- dušnost,
- únava,
- bolest svalů,
- dýchací obtíže.
COVID-19, stejně jako chřipka, může mít lehký průběh nebo vážnější. V případě chřipky dochází k zápalu plic a v případě koronaviru k těžkému akutnímu respiračnímu syndromu SARS.
Říká se, že u 80 % nakažených je průběh nemoci mírný. Pravděpodobně bude toto číslo větší, protože se nacházíme v chřipkovém období a není možné, aby vlády zajistily testování všech nemocných a zjistilo se tak pravé číslo.
Mírné příznaky znamenají horečky, kašel... Nepleťte si to s rýmou či nachlazením, to je úplně jiné virové onemocnění s mnohem mírnějšími příznaky.
Jak se COVID-19 šíří a jak se chránit?
Koronavirus se šíří běžným kapénkovým přenosem, tedy
- kapénkami,
- vzduchem,
- při kýchání,
- během hovoru,
- delším kontaktem na vzdálenost do 2 metrů s nakaženou osobou.
Přenos se také snadno šíří kontaktem ruka–obličej, tedy kdy se například v metru držíte madla a poté si promnete oči.
Předcházet onemocnění je tak snadné a stačí dodržovat následující:
- myjte si často ruce,
- používejte jednorázové kapesníky,
- při kašlání či kýchání si zakrývejte ústa paží či rukávem,
- vyhýbejte se zjevně nemocným a místům s vyšším počtem lidí,
- starejte se o své zdraví: spěte, dodržujte pitný režim a neopomíjejte pravidelnou pohybovou aktivitu.
Ve světě se lidé naprosto běžně brání proti všem druhům nemocí šířící se kapénkami pomocí roušek. Rouška je ideální při pohybu městem, veřejnou dopravou nebo když jste v kolektivu v práci, ve škole či v letadle.
Samotné roušky sice koronavir jako takový nezadrží, ale minimalizují možnost nákazy kapénkou. Pro úplnou kontrolu nad okolními viry byste museli použít respirátor FFP3. Ty jsou ale aktuálně zakázané pro veřejnou distribuci a jsou z důvodu šíření koronaviru dodávány jen pro státní aparáty.
V čem je COVID-19 nebezpečný?
Neustálé debaty nad tím, že koronavirus je nebo není obyčejná chřipka nemají konce. Pravdou zůstává, že závažnost této nemoci je především v medializaci.
Chřipka je tu s námi dlouho, lidé se ji nebojí a hlavně na ní existuje očkování a především méně odolní jedinci takto předchází onemocnění. Každý rok v České republice zemře na 2 000 lidí. A ano, jsou to ty případy, kdy nemocní potřebují také asistenci dýchacích přístrojů.
Hlavním problémem koronaviru je jeho rychlé a zákeřné šíření mezi populací a následně jednorázového zvýšeného počtu osob, které potřebují asistenci dýchacích přístrojů. V ojedinělých případech dochází pak k nedostatku těchto strojů jako jsme tomu mohli být svědci v severní Itálii.
Spoustu vzdělaných osob ve zdravotnictví i biochemii vám potvrdí, že koronavirus je běžnou chřipkou. Stejně tak vás bude zase spoustu dalších strašit, že je koronavirus vážná hrozba. Pravda je vždy někde uprostřed a hrozbou je tak skutečně jen rapidní nárůst nemocných, nikoliv samotná nemoc.
Závěrem
Pokud můžete, neplánujte si cestu na příští měsíc. Prozatím se vlády snaží korigovat zákazy do zahájení velikonočních svátků, ale vše záleží na vývoji situace. Jednání se nedá předvídat.
Nepropadejte panice. Informace si ověřujte a přemýšlejte nad nimi.
Dodržujte hygienu a mějte respekt k okolí. Pokud jste nemocní, nechoďte do společnosti. Vše je to jen o nás, ne o vládě a jejích zákazech.
258 komentářů
Dobrý den, nevíte prosím, jak je to s antigenními testy na Madeiře? Dělají je na letišti nebo jen ve speciálních laboratořích? Případně za kolik?
Děkuji!
Mám dotaz v UK je 14 denní karanténa,mám tam letět na 10 dní neporuším tím něco
Zajimavy odkaz a seznam zemi.
Ja jsem nasel tento s jinym seznamem zemi a mapu z 27.7.2020.:
Par dnu predtim i cesky clanek:
Rakousko ode dneška zpřísňuje opatření vstupu z rizikových zemí https://www.ris.bka.gv.at/Dokume...I_336.html
Dobry den, nevite zda se da spolehnout na to, ze LOT obnovi transatlanticke lety od 1.cervence? Vim, ze zrusili cely cerven, a znam nekolik lidi, kterym zrusili odlet i zacatkem cervence. Presto maji na strankach, ze lety obnovi od 1.7. Co se tyce letu WAW-PRG, tak ten neni na strankach PRG letiste (ani v planovanych linkach). Muzu tedy ocekavat, ze kdyz si koupim letenku ORD-WAW-PRG na cervenec, ze mi ji zrusi (prestoze by treba leteli do WAW), protoze se z WAW do PRG nedostanu?
Dekuji
Ahoj,
lze teď od 15.6. letět z Vídně do Athén a zpět bez prokázání testu? Díky.
Dobry večer, maminka se vrací 23.6 z USA a musi byt v karantene.
Musi se dostat z prahy do ostravy jak je to s vlakem a s lidma co maji byt v karantene? Musi si kupovat cele kupe aby byla v izolaci ??
Priletim 30.cervna do Prahy z Frankfurtu ( letim z USA ale posledni let je z Frankurtu). Nemam trvaly pobyt v CR. Musim mit test na covid?
Máme na začátek července letenky na jih Itálie a nyní zvažujeme, zda letět. Ubytko lze přehodit, letadlo vypadá, že poletí, takže tam by letenky propadly. Z Vídně i zpět půjde letět bez testů a karantény, takže cesta by měla být v pohodě. Otázkou je, co by nás čekalo v Itálii. Ví někdo, jak je to tam s pohybem po pláži ci s nošením rousek? Jak postupujete Vy, co jste ve stejné situaci? Díky za názory.
Doufam ze to chapu dobre🙏 ze po 22 cervenci je to neomezene volny🤸♀️...priletam z irska s dcerou do cech na mesic k nasim... mam tam i trvale bydliste.. v cesku jsou hospody restaurace koncerty volne otevrene
Ahojte!
Nevie prosim niekto, ci je povoleny tranzit cez Bosnu a Hercegovinu, ked sa cestuje z Chorvatska do Ciernej Hory? Na strankach velvyslanectva v Sarajeve som nasla tuto informaciu ale pride mi trochu neprehladne napisana, tak neviem ci chapem spravne, ze tranzit je ok.
Pozemní cesta autem přes Chorvatsko – Slovinsko – Rakousko je bez problému průjezdná (na hraničním přechodu mezi BA a HR lze obdržet mapu povinné trasy tranzitu po dálnici s vyznačenými možnostmi přestávek na čerpacích stanicích). Lze cestovat i přes Maďarsko. Tranzit přes Slovensko možný není!!
Dakujem!
Tranzit cez Neum v Bosne Hercegovine je priechodný. Pretože žijem v Čechách, volala som na Velvyslanectvo Bosny a Hercegoviny v Prahe a tam mi povedali, že to síce nie je záležitosť veľvyslanectva, ale polície , ale priechody sú pri mori do Chorvatska priechodné. Pokiaľ chcem mať istotu, mám eště zavolať cca 2 dni pred odjazdom. Kontakt je: 00420224 422 510, 00420224 422 511, v pracovných dňoch 09.00 – 17.00.
Nevi prosim nekdo zda pri letu z Londyna do Bratislavy popripade Vidne se da dostat do Ceska? Vpusti me vubec na uzemi Slovenska/Rakouska s ceskym pasem?
Od 1.6. by sa mali otvoriť pozemné hranice do Albánska, bez nutnosti karantény či testov.
Je to tak, těch států bude otevřených víc. Teď jen čekáme na TK vlády, kdy by měla oznámit, do kterých zemí se bude moct bez testu při návratu.
Je to opravdu jisté, že na cestě z Albánie nebude potřeba test ani karanténa? Na vaší mapě to tak vyplývá, ale na mapě, kterou dnes představilo ministerstvo, nejsou vyznačené státy mimo EU (+ Švýcarska, Norska a Spojeného království), tudíž ani ne Albánie.
Albánie, Františku, otevřela pozemní hranice, vzdušný prostor pro komerční lety ale zůstává uzavřen. Vláda ČR se dnes věnovala pouze zemím EU a Schengenu. Země mimo ně budou pravděpodobně podléhat společným pravidlům EU.
To je právě ono, na co upozorňuji :) Na mapce výše je uvedeno, že test při návratu do ČR není nutný, přitom to ještě jisté není.
Přesně tak, nikde tato informace ohledně návratu zpět z Albánie uvedena není, takže bych ji označil oranžově, ne zeleně.
Dobrý den,
mám na 2.6. let z Vídně do Tirany pro 3 lidi. Podle letů na stránkách Wizzairu to vypadá, že poletí. Do konce května nemají žádný let a první je právě na 2.6. Čekala jsem, že let zruší, ale to se zatím nestalo. Platí stále info, že se Albánie do konce května otevře? Kdyby se letělo, můžete mi, prosím, poradit, zda potřebuji test na Covid pro odlet z Rakouska a přílet do Tirany podle současných pravidel? Víte někdo, jaký je nyní situace v Albánii? Funguje městská a meziměstská doprava? Lze si pronajmout auto? Děkuji za informace a rady. Eliška
Doporučuji sledovat tuhle stránku: https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalos...ovani.html
Ahoj,
nežádám žádné zaručené informace, je mi jasný, že ty mi teď nikdo prostě podat nemůže, ale aspoň názor, doporučení, cokoliv... Poslední půl rok jsem pracovala v Barceloně jako au-pair a teď bych se v průběhu června potřebovala dostat zpět do ČR. Nejdřív mi cca před 2 týdny zrušili let s Ryanair na 12.6., dneska mi přišlo zrušení letu s ČSA na 18.6. (hádám, že ČSA, i když je možný, že let operuje SmartWings).
Ryanair nabídl voucher nebo změnu letu, ČSA zatím nic. Ryanair má zatím v červnu 2 lety, 23. a 27. Mám možnost využít i nabídku "koupit si voucher" od rodiny, které jsem tu hlídala dceru, jelikož jim se nakupila hora zrušených letů a tím pádem voucherů. Tím pídem bych letěla s nějakou společností ze skupiny, kde je KLM (KLM, Transavia, AirFrance...), záleží na datu... Jenže nic není přímý, takže tam hrozí dvojitá možnost zrušení. Jediná výhoda z toho plyne, že mně nepřibude další voucher, protože to bude už zakoupený na voucher, a pokud ten let zase zrušej, rodina po mě peníze chtít nebude.
Nemohl byste mi někdo zkusit vymyslet, jak se odtud krucinál dostat? :D
Díky, K.
Má někdo aktuální zkušenost z Kypru ? Jde mi hlavně o hotely - stravování apod. jestli to tam funguje normálně či s nějakou covidovou šaškárnou ?