Koronavirus COVID-19 a cestování: aktuální doporučení a zákazy
Od 1. 5. 2020 je zrušen zákaz vycestování z České republiky, který byl zaveden z důvodu pandemie nemoci COVID–19. S uvolněním zákazu vycestování se ale pojí i otázky týkající se restrikcí ostatních zemí a také povinností při návratu zpět do ČR.
Přinášíme vám aktuální přehled situace ohledně cestování v době, kdy celý svět řeší onemocnění koronavirem.
Vzhledem k dynamicky se vyvíjející se situaci berte prosím níže uvedené informace
Podmínky pro vycestování z ČR
Vycestování z České republiky není nikterak omezeno. Je potřeba jen dodržet restrikce na straně vstupujících či tranzitujících zemí.
Podmínky pro návrat do ČR
Od pátku 5.2. vstoupí v platnost nový přísnější cestovatelský semafor. Nově bude nutné absolvovat PCR nebo antigenní test ještě před návratem do ČR (minimálně 48 hodin) a nikoliv až po návratu. V případě červených a nově zavedených tmavě červených zemí se navíc budete muset nechat otestovat i po návratu do ČR.
Na hranicích předložíte vyplněný formulář s razítkem a o negativním testu na nemoc SARS–CoV–2. Vyšetření přitom nesmí být starší než 48 hodin.
Zelené státy 🟩
Ze zelené kategorie zemí není třeba při návratu do ČR předkládat žádný test - návrat je bez omezení. Patří sem tyto země:
- Austrálie
- Jižní Korea
- Nový Zéland
- Singapur
- Thajsko
- Vatikán (jen teoreticky, cesta vždy povede přes Itálii)
Oranžové státy 🟧
Ze zemí oranžové kategorie musíte již při překročení hranic zpět do ČR doložit negativní PCR nebo antigenní test na koronavirus ne starší než 48 hodin.
- Finsko
- Island
- Norsko
- Řecko
Červené státy 🟥
Ze zemí červené kategorie musíte ještě před návratem do ČR podstoupit PCR nebo antigenní test ne více než 48 hodin před návratem (stejně jako u výše uvedené oranžové kategorie). Navíc musíte po návratu do ČR nejpozději do 5 dnů podstoupit další PCR-test, do té doby musíte být v karanténě. Povinností je dále po návratu nosit roušku 10 dní všude mimo domov bez výjimek. Mezi červené státy patří:
- Belgie
- Malta
- Německo
- Nizozemsko
- Polsko
- Portugalsko (jen Azory a Madeira - zbytek země je v přísnější tmavě červené kategorii)
- Rakousko
- Rumunsko
- Španělsko (jen Kanárské ostrovy - zbytek země je v přísnější tmavě červené kategorii)
- Švédsko
- Švýcarsko
Tmavě červené státy 🟥⬛
Z nejpřísnější kategorie musíte podstoupit PCR (antigenní nebude akceptován) test 48 hodin před návratem do ČR. Po příjezdu je povinná 5denní karanténa, která může být ukončena pouze negativním PCR-testem. Po dobu 10 dní od návratu je povinnost nosit respirátor kategorie FFP2 všude mimo domov bez výjimek. Do tmavě červených zemí patří:
- Všechny ostatní státy světa, které nejsou vyjmenovány výše
Podmínky vstupu na území cizích států
Po postupném, ale nakonec úplném uzavření hranic téměř všech států světa dochází k postupnému rozvolňování restrikcí a otevírání hraničních přechodů. I přesto, že se situace mění na denní bázi, rozhodli jsme se pro vás přichystat seznam států kam lze, případně stále nelze vycestovat.
Jednotlivé podmínky najdete souhrnně na mapě pro cestovatele COVID-19, ale i jednotlivě v našich průvodcích.
Budeme rádi, pokud nás na případné neaktuální informace upozorníte v komentářích.
Zelená barva – cestování bez omezení,
Oranžová barva – turistické cesty možné s podmínkou (předložení negativního testu na Covid-19, detailní poskytnutí údajů, případně plánované otevření až od určitého data,
Červená barva – turistické cesty pro cizince zcela zakázány
Co je onemocnění COVID-19 a čím se projevuje?
Jedná se o respirační druh onemocnění podobný chřipce. Objeven byl v prosinci 2019 v čínském městě Wu-Chan, odkud se pomalu a později i rychleji začal šířit do celého světa a v únoru dosáhl již 100 000 nakažených. V březnu v České republice přesáhne počet nakažených 100 a 11. března byl světovou zdravotnickou organizací vyhlášen stav pandemie, což představuje maximální riziko a apel na státy, aby se problematice věnovaly.
Doba inkubační doby (od nakažení po vypuknutí prvních příznaků) je 1–2 týdny. Během této doby jsou jedinci nakažliví a nemoc se tak může nekontrolovatelně šířit.
Koronavirus způsobuje tyto nepříjemnosti:
- zvýšená a neustupující teplota nad 38°C,
- kašel,
- dušnost,
- únava,
- bolest svalů,
- dýchací obtíže.
COVID-19, stejně jako chřipka, může mít lehký průběh nebo vážnější. V případě chřipky dochází k zápalu plic a v případě koronaviru k těžkému akutnímu respiračnímu syndromu SARS.
Říká se, že u 80 % nakažených je průběh nemoci mírný. Pravděpodobně bude toto číslo větší, protože se nacházíme v chřipkovém období a není možné, aby vlády zajistily testování všech nemocných a zjistilo se tak pravé číslo.
Mírné příznaky znamenají horečky, kašel... Nepleťte si to s rýmou či nachlazením, to je úplně jiné virové onemocnění s mnohem mírnějšími příznaky.
Jak se COVID-19 šíří a jak se chránit?
Koronavirus se šíří běžným kapénkovým přenosem, tedy
- kapénkami,
- vzduchem,
- při kýchání,
- během hovoru,
- delším kontaktem na vzdálenost do 2 metrů s nakaženou osobou.
Přenos se také snadno šíří kontaktem ruka–obličej, tedy kdy se například v metru držíte madla a poté si promnete oči.
Předcházet onemocnění je tak snadné a stačí dodržovat následující:
- myjte si často ruce,
- používejte jednorázové kapesníky,
- při kašlání či kýchání si zakrývejte ústa paží či rukávem,
- vyhýbejte se zjevně nemocným a místům s vyšším počtem lidí,
- starejte se o své zdraví: spěte, dodržujte pitný režim a neopomíjejte pravidelnou pohybovou aktivitu.
Ve světě se lidé naprosto běžně brání proti všem druhům nemocí šířící se kapénkami pomocí roušek. Rouška je ideální při pohybu městem, veřejnou dopravou nebo když jste v kolektivu v práci, ve škole či v letadle.
Samotné roušky sice koronavir jako takový nezadrží, ale minimalizují možnost nákazy kapénkou. Pro úplnou kontrolu nad okolními viry byste museli použít respirátor FFP3. Ty jsou ale aktuálně zakázané pro veřejnou distribuci a jsou z důvodu šíření koronaviru dodávány jen pro státní aparáty.
V čem je COVID-19 nebezpečný?
Neustálé debaty nad tím, že koronavirus je nebo není obyčejná chřipka nemají konce. Pravdou zůstává, že závažnost této nemoci je především v medializaci.
Chřipka je tu s námi dlouho, lidé se ji nebojí a hlavně na ní existuje očkování a především méně odolní jedinci takto předchází onemocnění. Každý rok v České republice zemře na 2 000 lidí. A ano, jsou to ty případy, kdy nemocní potřebují také asistenci dýchacích přístrojů.
Hlavním problémem koronaviru je jeho rychlé a zákeřné šíření mezi populací a následně jednorázového zvýšeného počtu osob, které potřebují asistenci dýchacích přístrojů. V ojedinělých případech dochází pak k nedostatku těchto strojů jako jsme tomu mohli být svědci v severní Itálii.
Spoustu vzdělaných osob ve zdravotnictví i biochemii vám potvrdí, že koronavirus je běžnou chřipkou. Stejně tak vás bude zase spoustu dalších strašit, že je koronavirus vážná hrozba. Pravda je vždy někde uprostřed a hrozbou je tak skutečně jen rapidní nárůst nemocných, nikoliv samotná nemoc.
Závěrem
Pokud můžete, neplánujte si cestu na příští měsíc. Prozatím se vlády snaží korigovat zákazy do zahájení velikonočních svátků, ale vše záleží na vývoji situace. Jednání se nedá předvídat.
Nepropadejte panice. Informace si ověřujte a přemýšlejte nad nimi.
Dodržujte hygienu a mějte respekt k okolí. Pokud jste nemocní, nechoďte do společnosti. Vše je to jen o nás, ne o vládě a jejích zákazech.
258 komentářů
Má někdo aktuální zkušenost z Kypru ? Jde mi hlavně o hotely - stravování apod. jestli to tam funguje normálně či s nějakou covidovou šaškárnou ?
Dobrý den, nevíte prosím, jak je to s antigenními testy na Madeiře? Dělají je na letišti nebo jen ve speciálních laboratořích? Případně za kolik?
Děkuji!
Děkuji!
Jak je to s tím Zanzibarem nyní?
Jak je to s tím Zanzibarem nyní?
Ahoj! Letěl někdo s Estou do USA v této době ze země mimo Shengen?
Ahoj! Letěl někdo s Estou do USA v této době ze země mimo Shengen?
Mám dotaz v UK je 14 denní karanténa,mám tam letět na 10 dní neporuším tím něco
Mám dotaz v UK je 14 denní karanténa,mám tam letět na 10 dní neporuším tím něco
Zajimavy odkaz a seznam zemi.
Ja jsem nasel tento s jinym seznamem zemi a mapu z 27.7.2020.:
Par dnu predtim i cesky clanek:
Zajimavy odkaz a seznam zemi.
Ja jsem nasel tento s jinym seznamem zemi a mapu z 27.7.2020.:
Par dnu predtim i cesky clanek:
Rakousko ode dneška zpřísňuje opatření vstupu z rizikových zemí https://www.ris.bka.gv.at/Dokume...I_336.html
Dobry den, nevite zda se da spolehnout na to, ze LOT obnovi transatlanticke lety od 1.cervence? Vim, ze zrusili cely cerven, a znam nekolik lidi, kterym zrusili odlet i zacatkem cervence. Presto maji na strankach, ze lety obnovi od 1.7. Co se tyce letu WAW-PRG, tak ten neni na strankach PRG letiste (ani v planovanych linkach). Muzu tedy ocekavat, ze kdyz si koupim letenku ORD-WAW-PRG na cervenec, ze mi ji zrusi (prestoze by treba leteli do WAW), protoze se z WAW do PRG nedostanu?
Dekuji
Dekuji
Ahoj,
lze teď od 15.6. letět z Vídně do Athén a zpět bez prokázání testu? Díky.
Ahoj,
lze teď od 15.6. letět z Vídně do Athén a zpět bez prokázání testu? Díky.
Dobry večer, maminka se vrací 23.6 z USA a musi byt v karantene.
Musi se dostat z prahy do ostravy jak je to s vlakem a s lidma co maji byt v karantene? Musi si kupovat cele kupe aby byla v izolaci ??
Dobry večer, maminka se vrací 23.6 z USA a musi byt v karantene.
Aktualne zmena k horsimu u Portugalska a Slezska:
Aktualne zmena k horsimu u Portugalska a Slezska:
Ahoj. Nevíte někdo, jak to bude po 1.7. pro cesty z Evropy (a zpátky) do Izraele?
Díky moc
Díky moc
Priletim 30.cervna do Prahy z Frankfurtu ( letim z USA ale posledni let je z Frankurtu). Nemam trvaly pobyt v CR. Musim mit test na covid?
Máme na začátek července letenky na jih Itálie a nyní zvažujeme, zda letět. Ubytko lze přehodit, letadlo vypadá, že poletí, takže tam by letenky propadly. Z Vídně i zpět půjde letět bez testů a karantény, takže cesta by měla být v pohodě. Otázkou je, co by nás čekalo v Itálii. Ví někdo, jak je to tam s pohybem po pláži ci s nošením rousek? Jak postupujete Vy, co jste ve stejné situaci? Díky za názory.
Doufam ze to chapu dobre🙏 ze po 22 cervenci je to neomezene volny🤸♀️...priletam z irska s dcerou do cech na mesic k nasim... mam tam i trvale bydliste.. v cesku jsou hospody restaurace koncerty volne otevrene
Ahojte!
Nevie prosim niekto, ci je povoleny tranzit cez Bosnu a Hercegovinu, ked sa cestuje z Chorvatska do Ciernej Hory? Na strankach velvyslanectva v Sarajeve som nasla tuto informaciu ale pride mi trochu neprehladne napisana, tak neviem ci chapem spravne, ze tranzit je ok.
Pozemní cesta autem přes Chorvatsko – Slovinsko – Rakousko je bez problému průjezdná (na hraničním přechodu mezi BA a HR lze obdržet mapu povinné trasy tranzitu po dálnici s vyznačenými možnostmi přestávek na čerpacích stanicích). Lze cestovat i přes Maďarsko. Tranzit přes Slovensko možný není!!
Dakujem!
Ahojte!
Dakujem!
Tranzit cez Neum v Bosne Hercegovine je priechodný. Pretože žijem v Čechách, volala som na Velvyslanectvo Bosny a Hercegoviny v Prahe a tam mi povedali, že to síce nie je záležitosť veľvyslanectva, ale polície , ale priechody sú pri mori do Chorvatska priechodné. Pokiaľ chcem mať istotu, mám eště zavolať cca 2 dni pred odjazdom. Kontakt je: 00420224 422 510, 00420224 422 511, v pracovných dňoch 09.00 – 17.00.
Nevi prosim nekdo zda pri letu z Londyna do Bratislavy popripade Vidne se da dostat do Ceska? Vpusti me vubec na uzemi Slovenska/Rakouska s ceskym pasem?
Od 1.6. by sa mali otvoriť pozemné hranice do Albánska, bez nutnosti karantény či testov.
Je to tak, těch států bude otevřených víc. Teď jen čekáme na TK vlády, kdy by měla oznámit, do kterých zemí se bude moct bez testu při návratu.
Je to opravdu jisté, že na cestě z Albánie nebude potřeba test ani karanténa? Na vaší mapě to tak vyplývá, ale na mapě, kterou dnes představilo ministerstvo, nejsou vyznačené státy mimo EU (+ Švýcarska, Norska a Spojeného království), tudíž ani ne Albánie.
Albánie, Františku, otevřela pozemní hranice, vzdušný prostor pro komerční lety ale zůstává uzavřen. Vláda ČR se dnes věnovala pouze zemím EU a Schengenu. Země mimo ně budou pravděpodobně podléhat společným pravidlům EU.
To je právě ono, na co upozorňuji :) Na mapce výše je uvedeno, že test při návratu do ČR není nutný, přitom to ještě jisté není.
Přesně tak, nikde tato informace ohledně návratu zpět z Albánie uvedena není, takže bych ji označil oranžově, ne zeleně.
Dobrý den,
mám na 2.6. let z Vídně do Tirany pro 3 lidi. Podle letů na stránkách Wizzairu to vypadá, že poletí. Do konce května nemají žádný let a první je právě na 2.6. Čekala jsem, že let zruší, ale to se zatím nestalo. Platí stále info, že se Albánie do konce května otevře? Kdyby se letělo, můžete mi, prosím, poradit, zda potřebuji test na Covid pro odlet z Rakouska a přílet do Tirany podle současných pravidel? Víte někdo, jaký je nyní situace v Albánii? Funguje městská a meziměstská doprava? Lze si pronajmout auto? Děkuji za informace a rady. Eliška
Dobrý den,
Doporučuji sledovat tuhle stránku: https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalos...ovani.html
Ahoj,
nežádám žádné zaručené informace, je mi jasný, že ty mi teď nikdo prostě podat nemůže, ale aspoň názor, doporučení, cokoliv... Poslední půl rok jsem pracovala v Barceloně jako au-pair a teď bych se v průběhu června potřebovala dostat zpět do ČR. Nejdřív mi cca před 2 týdny zrušili let s Ryanair na 12.6., dneska mi přišlo zrušení letu s ČSA na 18.6. (hádám, že ČSA, i když je možný, že let operuje SmartWings).
Ryanair nabídl voucher nebo změnu letu, ČSA zatím nic. Ryanair má zatím v červnu 2 lety, 23. a 27. Mám možnost využít i nabídku "koupit si voucher" od rodiny, které jsem tu hlídala dceru, jelikož jim se nakupila hora zrušených letů a tím pádem voucherů. Tím pídem bych letěla s nějakou společností ze skupiny, kde je KLM (KLM, Transavia, AirFrance...), záleží na datu... Jenže nic není přímý, takže tam hrozí dvojitá možnost zrušení. Jediná výhoda z toho plyne, že mně nepřibude další voucher, protože to bude už zakoupený na voucher, a pokud ten let zase zrušej, rodina po mě peníze chtít nebude.
Nemohl byste mi někdo zkusit vymyslet, jak se odtud krucinál dostat? :D
Díky, K.
Nemohl byste mi někdo zkusit vymyslet, jak se odtud krucinál dostat? :D
Díky, K.
Od stredy sa okrem SK môže na 48 hodín aj do H
Od stredy sa okrem SK môže na 48 hodín aj do H
Cesty do Srbska už by také mělý být možné bez omezení (od 22. května)
Cesty do Srbska už by také mělý být možné bez omezení (od 22. května)
Slovinsko uz lze transit bez karanteny a testu, pokud se nezdrzite vic jak 24hod (podle webu ministerstva).
Konečně něco přehledného,díky. Kéž už by se ta mapa začala zelenat.
Konečně něco přehledného,díky. Kéž už by se ta mapa začala zelenat.
qatar airways Rozdává 100000 letenek všem zdravotníkům lékařům vědcům co byli v první linii LETENKY ZDARMA kamkoliv -jako poděkování. Proč to tu není !!!! Podařilo se prosím někomu kód dostat???
zkoušel jsem to (manželka zdravotní sestra), za prvé to chce nějaké ID číslo nemocnice (zadal jsem IČO) za druhé to píše, že z naší země už byly ten den žádost naplněny.
Takže je otázka, jestli to není jen fajn reklamní trik. Celé se mi to zdá divné a těžko ověřitelné, že žadatel je skutečně zdravotník. Pochybuju, že budou všechny nemocnice obvolávat, jestli tam XY pracuje a že by jim to tam jen tak řekli (GDPR atd.)
Vícekrát jsem to ale nezkoušel. Je možné, že když si někdo přivstane, tak bude mít štěstí.
ID je číslo zaměstnance, ne nemocnice. U nástupu se prokáže kartičkou, že tam pracuje... Ale jak píšeš, odeslat formulář je nereálné, resetuje se to 23:00 ale nikdy to nejde odeslat.
Díky za to ID myslel jsem též ze je to IČO chyba a jinak na letišti budou chtít aby jsi se prokázal papírem ze jsi zdravotnik(maturitní či jiné osvědčení píší )zkusím to ještě v noci
Podle mě je tam někde chvíle mezi 23:00 a půlnocí, kdy celosvětový nátlak upadne a ty máš šanci požádat o třeba 3 letenky v ten den :D takže asi tak
Něco takového chybělo - dobrá práce ! Moc chválím - Jasné přehledné!
...hlavně nepolevit a udržovat aktuální .
Bohužel zatím je na tu mapu smutný pohled ..
Něco takového chybělo - dobrá práce ! Moc chválím - Jasné přehledné!
...hlavně nepolevit a udržovat aktuální .
Bohužel zatím je na tu mapu smutný pohled ..
Právě mi TAP Portugal potvrdil na mail termín odletu z Prahy do Lisabonu 26.06.2020.
Tak nevím, co s tím udělám. Máme letět s vnoučaty za portugalskou babičkou na 10 dnů do Nazaré,
Původně jsme chtěli pobýt první (to musíme, přiletíme večer) i poslední noc v hotelu v Lisabonu.
Ráda si přečtu názory či rady....
Ráda si přečtu názory či rady....
@Hanka: Asi vám nikdo nic zásadního neporadí. Do konce června situace může X-krát změnit (včetně toho, že let mohou zrušit; že ho mailem potvrdili neznamená, že ho nemůžou kdykoliv zrušit).
Já shodou okolností řeším, co s lety TAP/Ryanair začátkem července na Azory se stopoverem v Portu. Zatím to nechávám uležet, mám asi 3 týdny čas, než budu muset případně začít rušit ubytování, auto atd.
Nebude nějaký článek o rušení letů s souvislosti s COVIDem? Práva zakázníků, úprava evropských nařízení, jak to řeší jednotlivé aerolinky...Asi by se to teď šiklo více lidem...
Není na to žádný předpis nic. Vyšší moc a pokud nabízí voucher, za mě je to prostě ok. Tohle je situace, která se všemu vymyká.
Podle mého názoru by měli letecké společnosti nabízet i bezplatný rebooking na jiný termín. K čemu je mi nabízený voucher, když je cena nejlevnější nové letenky více než dvojnásobná, a to ještě v termínu který se mi vůbec nehodí.
je na to předpis. práva cestujících v letecké dopravě upravuje nařízení EU č. 241/2004 (https://europa.eu/youreurope/cit...ex_cs.htm). v případě zrušeného letu má cestující na výběr mezi vrácením peněz (teoreticky do 7 dnů, aerolinky to nedodržují, ale dá se bránit i jinými cestami, víc na https://www.theguardian.com/mone...ay-rights) a voucherem, ale nestačí nabídnout pouze voucher, pokud chce cestující refundaci. Komise k tomu nedávno vydala nové pokyny, je nárok na vrácení ceny letenky, ne na odškodnění nad rámec toho.
Kazdopadne to z nich pujde dostat tezko, jsou ekonomicky uplne na dně, tak jim o povest uz tolik nejde...Já jsem žádal o refundaci před dvěmi měsíci a do teď mi peníze nepřišli
Dobrý den, jak je to prosím s Maltou? Děkuji!
Dobrý den, jak je to prosím s Maltou? Děkuji!
Na Maltu se aktuálně letecky ani po vodě nedá dostat. Fungují pouze repatriační lety a zásobovací lety (trajekty)
I Maltu sledujeme, stačí mrknout na průvodce ;) https://www.cestujlevne.com/pruvodce/malta
Karanténa s největší pravděpodobností bude i po příletu do UK:
Karanténa s největší pravděpodobností bude i po příletu do UK:
Takze v lete do Amsterdamu a od tam na Arubu. To by mohlo klapnout, verim, ze se Aruba velmi rychle otevre (minimalne pro NL).
Dobrý den,
Vím, že se dá jen spekulovat, ale zajímal by mě Váš názor.
Mám začátkem července koupené letenky na Nový Zéland, myslíte že odletím?
Dobrý den,
Vím, že se dá jen spekulovat, ale zajímal by mě Váš názor.
Mám začátkem července koupené letenky na Nový Zéland, myslíte že odletím?
Nebezpečnost spočívá především v medializaci?
Tak on si ten hlupák nedá pokoj a pořád bude moejt o chřipce? Tvl nebylo by jednodušší si o tý nemoci nejdřív něco zjistit, a nedělat tu ze sebe blbce?
Nebezpečnost spočívá především v medializaci?
Díky za praktické informace ohledně cestování, tento web mám moc rád...
Škoda jen, že se pan autor pouští i do vlastních spekulací jako je: říká se; pravděpodobně bude; pravda je vždy někde uprostřed, pravdou zůstává apod. Prosím, vyvarujte se Vám cizímu oboru a nechte tyto tvrzení na lidech z VŠ, AV apod., kteří je musí podložit i relevantními daty a studii.
Pokud se přesto cítíte být odborníkem v oblasti, doporučuji publikaci v impaktovaném časopise. Rád si ji pak přečtu :)
Díky za praktické informace ohledně cestování, tento web mám moc rád...
Lukine, i když není autor pravděpodobně medicínsky erudován, tak myslím, že jeho názor je velmi relevantní, i po odborné stránce..
Jsem profesionál po měsíc. str. a lépe bych to srozumitelně pro laiky formulovat neuměla... Takže za mě 👍👌👏👏👏
Ani odborná skupina vědců se neshodne na jednotlivém přístupu :) jedni straší, jiní zlehčují. Snažil jsem se to sumarizovat střední cestou. Navilc text pod mapou je psán tak měsíc zpětně. Teď bych to asi zlehčil ještě víc :) chápu, že mediálně frčí případy, kdy jsou vážné komplikace... snad se dočkáme takových výstupů i u jiných nemocí a lidi třeba přestanou kouřit, řídit pod vlivem, práskat do sebe sladké, tučné...
Trochu nadhledu nad vším, prosím :)
Trochu nadhledu nad vším, prosím :)
Prosím nemáte někdo přesnou zkušenost, občan ČR cestující do Rakouska, zda-li stačí ke vstupu formulář negativního covid testu nebo musím prokazovat i důvod cesty (to jsem oficiálně nikde nenašel, pro nás jako absolutní podmínku vstupu).
Dobry den,
Plánují cestu do ČR , žijí ve Švýcarsku , celou dobu bez příznaků, test nemám, pojedu tedy přes Rakousko bez zastávky , formulář mám vyplněny pro transit přes Rakousko, na hranicich v ČR potrebuji taky nějaký formulář ?
Na test půjdu v Praze ihned po příjezdu , zdržovat se budu na trvalém bydlišti , otázka k cestě :nemohu najit jak jsou otevřené přechody jak Švýcarsko-rakouské tak na Rakousko- české hranici ? při negativním testu, který budu mít z 11.5. Pondělí mohu zpet jet pres Německo ??
17.5. Už musím byt zpet neb 18.5. Už musím do práce. Nechci v Čechách vyletovat jen zařídit Opravdu důležité věci ohledně bytu. Musím mít roušku v aute v Rakousku ?? Jsou velké fronty na hranicich ?? Děkuji vřele za rady a odpověď
S uctivym pozdravem Fab
S uctivym pozdravem Fab
Něco málo k otázkám,
- otevřená místa určená k překračování hranic ČR: https://www.mvcr.cz/imgDetail.as...d=22247781
- vstup na území Německa pro osoby, které nemají německou státní příslušnost je povolen za účelem tranzitu/průjezdu do vlasti, pokud není k dispozici alternativní spojení a je možný vstup do dané země i průjezd tranzitními zeměmi. Účel cesty a předpoklady pro vstup do cílových i tranzitních států je zapotřebí doložit (cestovní pas, potvrzení o nahlášení bydliště, povolení k pobytu, jízdenky či letenky), nějaké info by měly snad dát i stránky https://www.bmi.bund.de/SharedDo...-faqs.html
Něco málo k otázkám,
Super !! Díky moc za ty přechody nikde jsem to nemohl najit :-) díky.... v neděli vyrazim a přidám komentář jak to šlo třeba to někomu pomůže
Díky fab
Díky fab
Přes Rakousko i Německo se ze Švýcarska projede bez problémů a nemusí se dokládat ani bezinfekčnost. V ČR do 72 hodin CRP test.
Potvrzuji , včera přes noc Švýcarsko - Rakousko-Německo -Česká Republika bezproblémový průjezd, jen běžna kontrola , kam cestuji , zadne proč a nač , žádná kontrola stavu nádrže ani certifikátu , tři kontroly na dálnici v Německu , spíše kvůli mému autu mám vzadu červené blinkry , dnes ráno žluté lázně test CRP 1990.- Kč karantena do výsledku testu , údajně již zítra ráno na e-mail , co mě zarazilo test se děla bez prokázání totožnosti ?!?
V Bulharsku už povinné nošení roušek na veřejnosti není nutné, přinejmenším ne tak stupidně jako v ČR.
"The new order says that everyone in public places, including parks, streets and at bus stops, is required to comply with physical distancing and all anti-epidemic measures and, if it is essential to be in contact with other people, to wear a mask or other material covering the nose and mouth."
Karanténa pro všechny po příletu asi stále povinná že ?
Karanténa pro všechny po příletu asi stále povinná že ?
taky by me zajimalo, co jsem dohledal, tak si nejsem jisty :( koncem cervna bych tam mozna chtel za pribuznymi, ale za tu dobu muze byt vse jinak :)
No podle stránek... https://unwfp.maps.arcgis.com/ap...9555d55808 "All travellers, irrespective of nationality, are subject to a mandatory 14-day quarantine." a taky podle poslední věty v novém článku o letišti ve Varně - https://sofiaglobe.com/2020/05/0...rt-resume/ Skoda, uz jsem se natesil na zajimavy let s Bulgaria Air pres Curych a Sofii a na pár dní nějaký ten hotel (booking nabízí) s řádným seaview poblíž Varny.
Něco nepotěšujícího jsem ještě našel... "All travellers, irrespective of nationality, are subject to a mandatory 14-day quarantine" (podle https://unwfp.maps.arcgis.com/ap...45a6f8880e ) a také článek o letišti ve Varně tomu dává ´poslední větou za pravdu = https://sofiaglobe.com/2020/05/0...rt-resume/ (mimochodem docela hustý, že starosta naléhá ať se přeruší doprava na letiště v době, kdy tam má přistát nějaké letadlo). No škoda, už jsem se těšil na kuriozni let s Bulgaria Air přes Curych a Sofii a pár dní aspoň koukání na moře z nějakého pěkného seaview hotelu (booking stále nabízí) poblíž Varny :-)
hmm diky uvidime co bude, laka me alternativa navstivit pribuzne v Sofii a pak cestovat 2 tydny, ale 2 tydny u pribuznych nebo pak doma 2 tydny, to fakt nechci :) mam to jako alternativu, kdyz mi zrusi azory koncem cervna....
Ziji v zahranici a chci navstivit rodinu. Chapu ze po prijezdu musim do karanteny (pokud nepredlozim test), musi se mnou do karanteny i rodice pokud budu po dobu pobytu v jejich dome?
Když pojedete napr za rodinou,tak s rodinou musíte dodržet 14ti denní karantenu. Já to tak musela pro příjezdu z UK.
Ahoj, byl nam zrusel let s flydubai PRG-Dubai (na kveten), obdrzeli jsme voucher s platnosti 12 mes. Je mozne pozadovat vraceni penez namisto voucher? Diky
co se da, to se z pekla nevyda :) .. ale je treba rict, ze je pro me prekvapenim, ze jsem dostal full refund od Ryanair, Wizzair, Rhetskych drah a nevratne rezervarvace od bookingu, naopak pouze voucher od Qatarcu a od OBB :)
Protože lowcost by ti musel vrátit peníze za příplatkové služby. Tak raději vrátil hned vše a udělají si dobré jméno.
@Marek Sourak: Kde berete, že je voucher adekvátní náhrada? Evropské nařízení mluví jasně: v případě zrušení letu aerolinkou má cestující právo na vrácení peněz. Voucher může společnost vystavit, pokud s tím cestující souhlasí. To, že aerolinky kašlou na platné zákony a odmítají vracet peníze, je jiná situace.
Dobrý den,
Poraďte prosím s vrácením peněz u Smartwings/ČSA. Zakoupené letenky Kazan-Praha na 21.4-30.4. Momentálně se někdo z airlinky se neozval. O přesouvani terminu neuvažují protože nedostali jsme víza do ČR kvůli koronaviru. Jak postupovat v této situaci?
A ještě pokud se již jednou přesunul termin(u jiné letenky) na kveten, ale později Rusko zavřelo hranice do konce května... Bylo by mozne vrátit peníze?
Dobrý den,
Posun termínu by k vrácení peněz mohl stačit. Jenom se bohužel obávám, aby nedošlo ke kompenzaci voucherem. U té Kazaně to vidím špatně, protože let se zatím neruší. Asi jedině vyčkat, případně storno na vlastní žádost.
Ahoj, resite prosim nekdo zruseny let v pripade, ze letenky byly koupeny pres Pelikan? Tvrdi nam, ze na vraceni penez za letenku nemame narok. Muzeme letenku akorat posunout s tim, ze doplatime rozdil tarifu, coz je bohuzel minimalne dvojnasobek ceny (koukam na prosinec). Diky!
Ahoj, také mám dotaz k zrušenému letu od Pelikana.
na 8. července máme letenky s BA a Finair do Las Vegas. A při nákupu od Pelikána jsme si zakoupili i standardní pojištění letu.
Teď nám jeden z letů zrušili (Celá zpáteční letenka Berlin - Las Vegas - Berlín, která se skládá z 5 letů, byla zakoupena od Pelikana.)
Jeden let zrušili a Pelikan zjišťoval možnost storna a pak řekl, že by teď vrátili peníze za celé letenky (jen bez poplatků z prodeje pro Pelikán 300 Kč/letenku)
Obávám se, aby i přesto nenapočítali klasické storno podmínky
Máte někdo zkušenosti? Můžete poradit?
Anna
Ahoj, také mám dotaz k zrušenému letu od Pelikana.
Obávám se, aby i přesto nenapočítali klasické storno podmínky
Máte někdo zkušenosti? Můžete poradit?
Anna
Ahoj, mel jsem s rodinou takovy mensi eurotrip a prubezne nam rusili kvuli kovidu lety s tim, ze si mam zazadat o plnou kompenzaci. Ubytovani jsme meli pres Airbnb, tam nam vratili penize hned po stornu. Ale u letenek jsem zjistil, ze ta plna kompenzace neni tak jednuducha, jak psali.
Konkretne to byly tyto lety:
20.3. Prague - Brussels Ryanair O7VW2D cancelled
21.3. Brussels - Marseille Ryanair U31Z8F valid
22.3. Marseille - Catania Ryanair W247YL cancelled
29.3. Catania - Venice easyJet K1CL57Z cancelled
30.3. Venice - Prague easyJet K1CL57Z rebooked then cancelled
1) Jake je nejlepsi reseni u tech zrusenych Ryanair letu?
Prisel mi od kazdeho z tech letu odkaz zacinajici "https://schdchng.ryanair.com//Refund?", takze predpokladam, ze nejlepsi bude vyplnit formular a pockat, az mi prijdou penize, jo?
2) Jake je nejlepsi reseni toho nezruseneho U31Z8F Ryanair letu?
Prislo mi k nemu vyrozumeni, ze
"Ryanair has been notified by the French Government that they will not allow visitors to enter the French territory on any flights until further notice with the exception of citizens or resident of EU, Schengen or UK territories."
"This ban does not apply to citizens or resident of EU, Schengen or UK territories."
"All Non citizens or non residents of the EU, Schengen or UK territories affected by this change will be entitled to a full refund or free move to a later date.", takze v navaznosti na predchozi zruseny let predpokladam, ze nejlepsi bude vyplnit formular a pockat, zda mi prijdou penize, jo?
3) Jake je nejlepsi reseni u tech zrusenych easyJet letu?
Prisel mi k obema letum spolecny odkaz a vyrozumeni "You can apply for a refund through Manage Bookings. Simply enter your booking details and follow the prompts.", ale podle "prompts", ktere vidim, jde let jen prebookovat na jiny, takze predpokladam, ze nejlepsi bude pockat, co mi tady nekdo poradi.
Konkretne to byly tyto lety:
20.3. Prague - Brussels Ryanair O7VW2D cancelled
21.3. Brussels - Marseille Ryanair U31Z8F valid
22.3. Marseille - Catania Ryanair W247YL cancelled
29.3. Catania - Venice easyJet K1CL57Z cancelled
30.3. Venice - Prague easyJet K1CL57Z rebooked then cancelled
1) Jake je nejlepsi reseni u tech zrusenych Ryanair letu?
2) Jake je nejlepsi reseni toho nezruseneho U31Z8F Ryanair letu?
Prislo mi k nemu vyrozumeni, ze
3) Jake je nejlepsi reseni u tech zrusenych easyJet letu?
Jde to z nich dostat těžko. Taky mám několik letů a nedaří se mi s nimi spojit. Trávím tím hodně času. A taky nemůžu již dohledat některé mé zrušené lety a penize jeste neprisli i když jsem vyplňoval žádost o refundaci. A když zkusím live chat, tam mi píšou 8 minut strpení a pak to vzdy spadne a napíše spojeni přeruseno.
Ahoj, třeba to někomu pomůže, ale pokud potřebujete na cestu domů vstoupit do USA a nebyli jste 2 týdny v EU, není to žádný problém. Článek je v tomto zavádějící. Já našel letenky domů pouze s třídenní pauzou v Honolulu a dvoudenní pauzou v LA. Informoval jsem se předem přímo u US Border Control a ti to potvrdili jak telefonicky, tak pak v realitě - včera jsem vstoupil v Honolulu do USA a pozítří pokračuju směr Evropa.
Velmi hezky shrnuto. Další zajímavé fakta a hezká časová osa koronaviru v čr je případně na https://www.info-koronavirus.cz/...-se-siril/
Tak domů jsem se dostal až na třetí pokus nejdříve zrušeno ČSA Madrid-Praha 22.3 (apropó prodejce Student Agency stále mlčí) pak TAP na 18.3 Faro-Lisabon-Praha nejdříve přesměroval přes Amsterdam a nakonec z toho zbyl jen let do Lisabonu....takže mě zachránil až Wizz s letem z Lisabonu do Vídně..odtud po železnici a přes hranice pěšky (Gmund/Velenice) do Budějovic.
Jinak po příletu do Vídně jen měření teploty.....na hraničním přechodu Gmund/Velenice kontroluje pouze česká strana - pěší přechod bez problému.
No a v Portugalsku (Faro) jsem ještě včera odpoledne pil kávu na zahrádce většina restaurací byla pořád otevřena.
Avatar uživatele lma
Jardo jdi diskutovat na novinky/idnes,tam je kupa postižených paranoiou ..
Mimochodem já jsem právě ve Španělsku - klid,pohoda nikde žádné omezení a kdybych sem tam nekoukl na idnes,tak ani nevím,že nějaký koronavir "řádí" ...respektive tam to spíš vypadá,že řádí mor a blíží se konec světa.
před 10 dny
Avatar uživatele lma
před 10 dny
Ano správně píšeš před deseti dny!
Do 13.3 to bylo ve Španělsku (Coruňa,Compostela a La Línea(Gibraltar) naprosto OK žádné omezení vše fungovalo....tam se to o 180 st. otočilo za jednu noc ..
Ano správně píšeš před deseti dny!
Jste teď docela v tíživé situaci, že? Když jste si utahovali z kritiky doporučení jet do Egypta a utéct "panice"... Jo, to tady bylo "hejtů". Možná bych doporučil rodině, která tam uvízla, žalobu u soudu. Negativní reklama není vždy reklama, pane Davide. I když. Řekl bych, že pán, jenž před pár lety marně studoval v Dejvicích, konečně zjistil, že i byznys má své hranice. Teď je jen otázka, zda stažení tipů na cesty v době uzavírání hranic bude stačit. Možná, až se to uklidní, budou někteří lidé řešit, proč máme platit za ty, co i v takové době neoželí zážitky a pár tisíc a pak se za ně z peněz daňových poplatníků platí statisíce korun (zdravotní stránku věci radši pomíjím).
Žalobu? Žalobu na koho? Když řeknu skočte z okna, skočíte?
Žalobu? Žalobu na koho? Když řeknu skočte z okna, skočíte?
A kolik za to chcete?
A kolik za to chcete?
Ja sem třeba už dva měsíce zasekla v Panamě, protože zavřeli hranice a nikdo za mě nic neplatí! Nemyslim, ze stát vůbec za něco platí za někoho, Ja si musím platit život tady a doma K tomu navrch.
To je hrozný.. 🙄😑
Můžeme vám z ČR nějak pomoct??? 🤔
To je hrozný.. 🙄😑
Můžeme vám z ČR nějak pomoct??? 🤔
Dave vazim si te pro to usili, ktere webu venujes, ale tvoje doporuceni, informace a rady nad ramec obecnych info jsou hodne pokrytecke. Chapu, ze jsi to vystrelil 2.3., ale doporucovat zacatkem brezna lidem cestovni plany presunout na duben, je hodne mimo. Kdybys uvedl cervenec, tak s primhourenim obou oci asi ok, ale duben??? A co uvest pripady, kdy lidi narok na vraceni ceny letenek maji. Nic?
No já měl letět 22.3 z Madridu (ČSA - zrušeno).
Prodejce - Studen Agency - naprosto marný,dovolat se tam nemožné ne email neodpovídají (fakt nevím proč jsem nechtěl ušetřit 200 na letence ..).
Ve Španělsku tvrdě přituhuje tam to směřuje k Itálii,od púlnoci zákaz vycházení - dnes časně ráno se mi podařilo koupit jeden z posledních lístků na bus Sevilla-Faro,kde jsem aktuálně a koupil za bůra na středu letenku od Tapu Faro-Lisabon-Praha,tak už zbývá se jen modlit aby to letělo!
No já měl letět 22.3 z Madridu (ČSA - zrušeno).
Kdo potřebuje : Z Vídně k hranicím mohu autem dopravit až 4 lidi. Do Česka mě nepustí, nejsem český občan. Budu ve Vídni od zítřejšího večera.
Komu to pomůže, nechť se ozve. Nepotřebuji na tom vydělat, chci jen pomoci.
Komu to pomůže, nechť se ozve. Nepotřebuji na tom vydělat, chci jen pomoci.
Dobrý den, platí ještě nabídka na odvoz z letiště k hranicím? Pokud vše vyjde měl bych být ve čtvrtek kolem poledne ve Vídni. Předem děkuji za odpověď.
Pokud budete kolem poledne ve Vídni a nemáte nějaký zcela zásadní důvod,tak nechápu,proč si tady z někoho potřebujete dělat taxíka.Vlaky a taxi v Rakousku normálně jezdí,hranice přejdete po svých - viz jak to teď v poslední době tady popsali lma nebo Navaja.
Ahoj,
nemate nahodou podobny problem se kterym byste mi poradili?
Mam koupeny let z Dublinu do Prahy s Ryanair na pristi ct 19.3., zpatky 23.3.
Na irskych strankach je info ze vsechny lety do CR jsou zruseny a ze se muze pozadat o zmenu nebo refund ale v manage boooking je ten let stale aktivni. Nedostala jsem zadnou sms ani email ale jen vsobecny email od O'Learyho.
Nemuzu najit info jak dlouho ten zakaz bude trvat, nemuzu pozadat o vraceni penez.
Diky za nejake rady.
Ahoj,
nemate nahodou podobny problem se kterym byste mi poradili?
Mam koupeny let z Dublinu do Prahy s Ryanair na pristi ct 19.3., zpatky 23.3.
Diky za nejake rady.
Pár dní ještě vydrž, je to fakt nenadálá situace, půjde to. Mně se to již objevilo u jinýho letu (i SMS a mail došly), ale při refundu pořád skáče chyba.
Diky za uklidnujici zpravu - uvedomila jsem si ze zakaz plati az od zitrka 16.3. tak snad se nejake zpravy od Ryanair brzy objevi.
Jsem v cizině. Pohybuji se výhradně po zemích které nejsou (zatim) označeny za rizikové. Za několik dní se vracím. Cílové letiště je Vídeň. Vlak mi zrušili. Bus mi zrušili. Autem pro mne nikdo dojet nemůže - to je trestnej čin, protože Rakousko je rizikové. Když si koupím letenku z Vídně do Prahy (ano cena jako bych letěl mezi kontinenty je mimózní) půjdu po příletu do Prahy povinně do karantény protože jsem byl v rizikové zemi (Rakousku) i když jen na letišti, nebo nepůjdu? Pokud přespím v letištním hotelu, půjdu do karantény kvůli tomu? Cestovat taxíkem na hranice je dle mne rizikové že při pohybu po “rizikové” zemi něco chytím a stejně mne pošlou do karantény. Zahodit stávajicí letenku a doskákat na Ruzyni s x přestupama přes nerizikové země je jednak nákladné a jednak mi nepřijde v téhle době rozumné oslabovat imunitu delším letem s mnoha přestupy. Má už s tím někdo zkušenost? Dík
Za několik dní už budem v karanténě beztak všichni... A v tomto případě bych to i tak doporučil, teď už není čas na hrdinství a hledání, jak to odrbat.
Já nechci nic odrbávat. Pokud vláda označila některé země za rizikové a některé za nerizikové, neví proč když se vědomě s vynaložením vyššího objemu prostředků pohybuji po těch nerizikových měl být v jednom pytli s těma kteří jsou v těch rizikových. Jde mi o zodpovězení otázky zda přestup na letišti rovná se návštěvě té země a zda na tom něco mění přenocování na letišti. Pokud ano tak přece tím, že tam teď přestupuju tak vědomě páchám trestny čin tím, že jsem ji přes zákaz vlády navštívil. Pokud budou v karanténě všichni občani ČR tak samozřejmě není co řešit. BTW už jsem objednaný na testy hned po návratu, pokud by mi ji nechtěli udělat dle nějakého nařízení.
Přespávat na letišti - kde se míjejí tisíce lidí - je samozřejmě a logicky VYSOCE RIZIKOVÉ chování, na to by snad měl stačit selský rozum. Leitmotivem vašeho počínání by měla být snaha ochránit sebe a své okolí a ne se vyhnout karanténě.
Z Vídně jsou vypravovány "záchranné autobusy":
Z Vídně jsou vypravovány "záchranné autobusy":
Dobrý den,
příští pátek jsme měli letět přes Katar do Thajska. Aerolinky nabízejí zdarma zrušení rezervace. Nemáte někdo zkušenost s tím, zda je lepší počkat na zrušení letu a z toho plynoucí kompenzace, když je to méně než 14 dní před odletem?
děkuji za komentáře.
Marek
děkuji za komentáře.
Marek
Už jsme trochu dál, tady kompenzace nezískáš. Navíc ten let v provozu bude (ještě se budou vracet lidi z ciziny), takže o něj maximálně přijdeš i peníze.
Díky za komentář
Díky za komentář
Dnes osm hodin před odletem přebukovány letenky BUD-SEZ s Turkish. Na listopad. Sice doplatek do aktuální ceny, ale dobrý. Palec nahoru pro Pelikán.
Možná, že kdyby to byl jiný prodejce, tak tam ani poplatek není :) Pelikán si palec nezaslouží, maximálně teda za to, že to zprostředkoval takhle rychle, to pak joooo.
Včera jsem si přebookovávala letenky u Pegasus na dnešní let a zpáteční let v úterý na dvou různých rezervacích pro 4 osoby. Stránky fungovaly celkem normálně, jen letenky z Prahy do Istanbulu nešly přebookovat společně se zpátečními letenkami, takže platby probíhaly zvlášť. Termín 16. - 19. 10., vše zaplaceno a předěláno. Do emailu přišlo potvrzení rezervací asi až po hodině a půl, ale všechny lety úplně přeházené, zpáteční let před odletem a u jednoho letu jen jednosměrný let. Hned jsem posílala email na Pegasus@flypgs.com, ale nevím, jestli mi někdy odpoví a hlavně, co s tím. Na platby mám potvrzení, ale kam se obrátit, aby mi lety nastavili správně, takhle jsou nepoužitelné a samozřejmě už to stálo dost peněz. Poradíte? Díky
Dobrý den, mám zaplacenou zpáteční letenku do Bruselu 28.03 u Ryanairu. Se zákazem cestovat mimo ČR je mi jasné, že nikam nepoletím :-D ale jde mi o to, kam se mám obrátit, aby mi vrátili peníze. Na chatu od Ryanairu nikdo nekomunikuje a e-mail jsem nenašla. Jsem moc naivní, když si myslím, že mi automaticky vrátí peníze na účet? :-D
Stejně jako spousty a spousty dalších jsem na tom podobně, jen datum/cíl se mírně liší. Obávám se, že pokud let nebude oficiálně dopravcem zrušen (ten můj nebyl), dopravce nic vracet nebude. Maximálně Vám snad z dobré vůle umožní přebookování na jiný termín bez poplatku za provedení změny.
Tak uplynula hodina od mého příspěvku a už je tu SMS od Ryanairu že let ruší. Můžu si, jak se dalo očekáva, vybrat vrácení peněz nebo přebookování.
Díky všem za odpověď :) Tak to se mi ulevilo a budu čekat sms nebo mail, ze to ruší. Ono nic jiného jim nezbývá. Díky :)
Odlet z Vídně.
===========
Dobrý den, mám zakoupenou letenku z Vídně do Jerevanu. Mám nárok na změnu, nebo refundaci protože se nemůžu dostat do Vídně? Díky za info
Odlet z Vídně.
===========
Moje maminka s babickou maji v neděli odletat na Mauricius. Prestup ve Francii. Zpatky to samé. Chci se zeptat lidí, co tomu víc rozumí, pokud tam doleti v pohode a mezitím nez přiletí, tak Česko třeba nějak uzavře hranice nebo tak.. Dostanou se nějak domu? Nebo co se v takových situacích děje? Musely by v nejhorsim pripade zustat na tom ostrově déle? Jedou s cestovkou a ta let neruší, takze by se penize nevrátily. Děkuji
Ja jsem let vzhledem k tomu, ze je Francie zakazanou rizikovou zemi zrusil. Zalezi vsak, kdy se vrati. Bylo mi doporuceno od KLM to zrusit a vzit si voucher. Prezervovat vzhledem k mnozstvi prerezrovani neni mozne.
I kdyz je Francie zakazana zeme, pozor pokud tam pouze prestupuje v tranzitni zone, tak je to ok. Osobne bych doporucil vse zrusit a skutecne necestovat, zdravi mame jenom jedno.
Chápete že jsme momentálně v situaci, kterou nikdo nezažil a ti, kteří se problematikou profesně zabývají, ji znají jen z počítačových simulací? Co bude za týden nebo dva lze jen obtížně předjímat, ale italský scénář není vyloučen.
Berte také v potaz, že by cestovaly BEZ jakéhokoliv cestovního POJIŠTĚNÍ, protože pandemie je obvyklou výlukou z plnění.
Mějte rozum a zůstaňte doma.
Mějte rozum a zůstaňte doma.
Ahoj, mame tuhle sobotu letet do egypta - marsy s Eximem / smartwings. S ohledem na situaci a ze nemuzeme ani byt v karantene nebo nekde skejsnout atd neletime. Nema nekdo zpravy / novinky ohledne tehle destinace? Co vim tak "bohuzel" lety normalne funguji zatim a tak kompenzace asi nehrozi... :-(
No mě aktuálně zrušilo ČSA na 22.3 Madrid-Praha,tak jsem zvědav s čím přijde Student Agency.
Aktuálně jsem v La Línea de la Concepción a je tu naprostý klid vše funguje,žádné omezení!
Ahojte, mám dotaz, 17. března bychom měli odlétát na Kubu .. náš routing je PRG-MUC-YYZ-HAV. Vše už máme pro cestu zařízené. Jen dnes se dostalo Německo do rizikových zemí. Chci se zeptat, týká se toto i transitu. Nebo jaké by bylo doporučení. Největší problém, že jsem zkoušel kontaktovat ohledně této věci, jak Air Canada, tak i agenta přes kterého jsme kupovali letenky, ale bohužel neúspěně. Ale upřímně, i kdyby odletět šlo, spíš víc, než odlet mě trápí návrat. Vše se dost rapidně mění a trošku se bojím, abychom někde nezůstali "viset" na letišti. Děkuji moc za všechny rady
Moje věštecká koule nějak nefunguje... Ale podle všeho odletět do Německa, pokud jen transferujete, je zatím možné. Stejně tak je zatim možné letět do Kanady a na Kubu.
Je tam ale to "zatím". Když si vezmeš, jak strašně se situace za 5 dní změnila (a zrovna Nemecko mi nepřijde, že by to mělo moc pod kontrolou), tak bych bohužel moc nepočítal, že to vyjde, zejména kvůli Německu v itineráři.
A návrat, to ti nepoví ani věštecká koule...
A návrat, to ti nepoví ani věštecká koule...
Tak co jsem viděl na FB, tak Rynair nezajímá že nesmíme do E. Já mám letenky až na konec dubna ale ten kdo měl odlétat pár dní po zákazu tak se ptal a dozvěděl se že letiště není zavřené, let není zrušen - žádné vrácení peněz za letenku. není problém Rynairu že tam nesmíme . . . .
Dobrý den,
Měli jsme za 14 letět z Mnichova do Mexika. Do Mnichova jet z ČR autem. Autem se už nedostanem,myslíte,že se tam dá odletět z Prahy s tím,že Mnichov není cílovou destinací ? Trochu se obávám,že to nelze považovat za tranzit,už kvůli odbavení zavazadel. Uvidím,jestli nějak zareaguje cestovka,ale zajímal by mě Váš názor.
Děkuji
Žena mela letet pres Velikonoce s Rayanair do Turecka. Letenku kupovala jako zpatecni let. Tento tyden ji zrusili let z Turecka, ale zatim let tam ne. Jak ted prosim postupovat?
18:45
Dnes
Adam Vojtěch (za ANO)
"Pokud jde o domácí karanténu, tu povinnou, plošnou, ta v tuto chvíli platí stále pouze pro Itálii. neplatí pro ty ostatní země, to bezesporu budeme vyhodnocovat, jestli i pro ty, kteří přijíždí z těchto zemí, nařídit povinnou domácí karanténu,"
upřesnil dnešní insformace z tiskovky Babiše a Hamáčka ministr zdravotnictví Vojtěch. Hamáček tvrdil, že do karantény budou muset všichni Češi vracející se z rizikových oblastí. Jejich seznamen je přitom velmi široký. Vojtěch uvedl, že situace je velmi dynamická, i proto udělali delší seznam. "Ve státech, které nedávno měli 10, 20 případů, jsou dneska na 600 případech," upozornil. "V tuto chvíli se povinná karanténa týká stále Itálie jako v minulosti ,ale nevylučuji, že toto budeme rozšiřovat," dodal.
18:45
Dnes
Adam Vojtěch (za ANO)
14denní karanténa se netýká všech vyjmenovaných států, ale jen Itálie. Teď to na TK uvedl ministr Adam Vojtěch.
Myslím, že měl na mysli z evropských, že Čína, Korea a Írán má karanténu taky.
Myslím, že měl na mysli z evropských, že Čína, Korea a Írán má karanténu taky.
To ano, ale tady z tohoto textu to na mě působí, že pokud se vrátím z Německa či UK, musím do karantény.
Zdravím, jak je to refundací v případě, že jsme měli letět příští týden do Belgie s Ryanairem, ale na základě nouzového stavu musíme zůstat v ČR. Máme nárok na vrácení peněz?
Ahoj,
dle mého názoru je klíčem slovo ,, pandemie,, , kterou dnes vyhlásila WHO. Myslím si, že na základě tohoto oznámení mají lidé nárok na refundaci ve výši 100%.
Ahoj Milan
Nárok na refund samozřejmě je, když je let zrušený. Těch zrušených letů bude ale u Rayanaru tolik, že pochybuju že to administrativně zvládnou (se svým poddimenzovaným back officem).
Zdravím, když se dnes vrátím z Rakouska platí už povinná karanténa? Nebo až od pátku?
Ahoj,
bohužel otázka nezní od kdy?.....ale, přeci je to teď povinnost vůči sobě i ostatním. Před 14 dny bych jel kamkoliv ( i do Itálie)...A dnes? Bohužel tohle peklo je tu z důvodu prázdnin v Praze a okolí a nezodpovědných cest na lyže do Itálie. To je bohužel fakt, 96 % má spojitost s Itálií.
Ahoj,
Dnes jsme tu od rána a máme být do neděle. Chápu že když přijedeme v neděli tak povinná karanténa platí, ale pokud přijdeme ještě v pátek tak je dobrovolná? Jako stejně pakam z domova ale nechci aby mě někdo popotahoval když půjdu se psem do lesa.
Ahoj Marty,
Nevím...Situace je dost nepřehledná. Od dnešního dne ( od 14.00) je v platnosti nouzový stav. Podle mě je teď už jedno, jestli přijedeš v pátek nebo neděli. Od dnešní půlnoci je zákaz cestování do 11 zemí ( i do Rakouska). To stejné platí i opačně, nikdo nemůže do ČR. Ale, co je důležité pro tebe.... občanům ČR umožní návrat do vlasti i třeba v tu neděli.
Takže asi tak....
Ahoj Marty,
Takže asi tak....
Ahoj Milan
Teď jsem četl, že povinná karanténa bude platit pořád jen pro Itálii. Píšou v online reportáži na nejčtenějším českém serveru..
Ahoj,
Jj, taky jsem to teď četl, povinná karanténa platí pouze pro přijíždějící z Itálie .
Dobry den,
Muzete poskytnout ZDROJE nebo ODKAZY na officialni narizeni ohledne povinne karanteny z Velke Britanie?
Jde mi o to ze mam v pondeli letet do Ceska, a ackoliv jste nam tady rekl ze je zakaz letani a povinna karantena, nemuzu se nikde dohledat nijakeho officialniho oznameni anui clanku co by s tim souvisel a ani aerolinka nema za potrebi nam neco zdelovat.
Dobry den,
Ahoj, kdybychom měli letět v té 30 denní lhůtě kdy platí nouzový stav do Thajska skrze Vídeň, tak máme smůlu nebo nás na letiště pustí? Nevíte prosím někdo?
"Češi nesmějí cestovat do těchto zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko."
Nezmiňovali žádnou výjimku, když jen tranzitujete, tak myslím, že se tam nedostanete.
Naopak, zmínili to. Když se bude jednat o transfer, tak je to zatím v pořádku.
Naopak, zmínili to. Když se bude jednat o transfer, tak je to zatím v pořádku.
Tak v Thajsku už mají také nějaké země povinnou karanténu.
Tak v Thajsku už mají také nějaké země povinnou karanténu.
Předpokládám, ze z USA do ČR se ale stále bez problému dostanu..? Víte někdo?
Předpokládám, ze z USA do ČR se ale stále bez problému dostanu..? Víte někdo?
USA nakonec rozšířili ten zákaz na obyvatele Schengenu, takže ani přes Londýn.
USA nakonec rozšířili ten zákaz na obyvatele Schengenu, takže ani přes Londýn.
To bude jak z Cimrmana - budou se jim tam hromadit letadla :-)
To bude jak z Cimrmana - budou se jim tam hromadit letadla :-)
Pokud leti ve smeru z USA do CR, tak by to pres Londyn podle me jit melo? USA maji zakaz vstupu pro obyvatele Schengenu, ale odletet by je meli nechat v pohode. Jen teda v CR clovek skonci v karantene na 14 dni, ale doletet by teoreticky v tuhle chvili jeste mel, jestli mi neco neuniklo v tehle lechce chaoticke situaci.
Dobrý den,
Nevíte prosím, jak je to s Egyptem? Mám cca za měsíc odlétat na potápění.
Díky
Dobrý den,
Nevíte prosím, jak je to s Egyptem? Mám cca za měsíc odlétat na potápění.
Díky
Dne 11. března 2020 rozhodl prezident Spojených států amerických, že s účinnosti od pátku 13. března od 23:59 nebude povolen vstup na území USA cizincům, kteří v posledních 14 dnech pobývali na území schengenského prostoru.
Bohužel včera ráno jsme již nenastoupili na let do Curychu, přes Toronto s cílovou destinací Cancún, je to velká škoda, ale respektujeme rozhodnutí aerolinek zrušit lety.
Příspěvek dole od Druida mi mluví z duše. Lidi, kteří i po svědectvích doktorů z italských nemocnic nebo obecně po statistikách z Itálie stále přirovnávají coronavirus k chřipce považuji za ignoranty nebo nesvéprávné.
K čemu bys to přirovnal? Fakt tu musím být za idiota, když je koronavirus přirovnáván ke chřipce naprosto všude? V médiích seriózních i těch bulvárních či ve státních správách?
Problém v Itálii je jinde – podcenili pacienta a neodhalili nemoc včas. Nakazil se nemocniční personál a brutálně nastartoval šíření nemoci. V Itálii je poddimenzované zdravotnické vybavení pro asistenci dýchání = proto ty šílené zprávy o tom, že se musí rozhodovat koho připojit a koho ne. U nás v ČR jich je 4x tolik na počet obyvatel.
Ta poslední věta, to jako vážně? "Vše je to jen o nás, ne o vládě a jejích zákazech."
Vždy je to o vládě a jejích zákazech, s tím neuděláte nic ani vy, mimojiné se přibližuje uzavření hranic a s tím určitě neuděláte vůbec nic. Vláda je tu od toho, že lidem pomáha dopady zmírnit, tak proč ty neustále kopance do české vlády? Vídám to tady opakovaně, je mi už z toho zle
Je to takový vděčný fackovací panák a hromosvod, no...
Je to takový vděčný fackovací panák a hromosvod, no...
Protože byznys je hlavní, i kdyby měla umřít jeho babička. Smutné.
Protože byznys je hlavní, i kdyby měla umřít jeho babička. Smutné.
Tak něco vláda ovlivnit může a něco ne. Např. může nastavit podmínky, pravidla atd. Ale už nemůže nic dělat třeba proti nezodpovědnosti jednotlivců... Myslím tak nějak to bylo myšleno.
Tak nevím jestli tady už někdo nemá horečku :D Kde se v té větě do vlády obouvám? Já říkám, že je to o nás.
Pokud vláda vydá zákazy a vy na to budete srát, protože neumíte ani číst, tak se nic nezmění :) Chápeme se už?
Tak když to je tedy o nás, jak s tím tedy souvisí vláda kterou citujete?
Já chápu že nesnášíte Babiše a dnešní vládu, to je dnes hodně IN, ale trochu slušnosti ve vyjadřování by neuškodilo, rozumím, že asi i vy jste pod tlakem, protože budete mít menší kšeft, ale já za to nemohu
Tak když to je tedy o nás, jak s tím tedy souvisí vláda kterou citujete?
Kde jí cituji? :)
Myslel jsem, že jsem ti to objasnil, ale asi jsem se srazil s někým, komu nic nevysvětlím, protože nechce. Já tu v článku nikde do vlády nekopu, jestli ano, tak sakra kde?
Je to o nás – zákazy samy o sobě nic nezmění a nevyřeší.
Kšeft stojí, o tom žádná, ale vliv to má tak akorát na tebe než na mě.
Kde jí cituji? :)
Je to o nás – zákazy samy o sobě nic nezmění a nevyřeší.
Kšeft stojí, o tom žádná, ale vliv to má tak akorát na tebe než na mě.
"O změnu žádejte vždy tam, kde jste si letenku koupili!" ....
Letenku jsem koupil na Vašem portálu/Student Agency. Letecká společnost mi změnu letu nabízí s poplatkem 150 USD, Student Agency za 150 USD + dalších 750 Kč za jejich administraci. Fakt se mi nechce dávat 750 Kč Student Agency za to, co zvládnu sám přímo s dopravce. Zvlášť pokud mám tucha, že to budou chtít 2x, jelikož letenky mám pro 2 osoby. Co se tedy stane, když si let změním přímo u aerolinky? Díky :-)
"O změnu žádejte vždy tam, kde jste si letenku koupili!" ....
Pokud jsi kupoval přes Student, tak letecká společnost se s tebou nebude bavit a odkáži tě na Student Agency
Doplním poznatek, že Student Agency si účtuje nejnižší poplatky za změnu/storno letenky z hlavni trojky prodejcu na trhu. SA (750 Kč) / Letuska (1500 Kč) / Pelikan (1000 Kč).
Plus musí být volné bookovací třídy ve které jste jsi to koupil, pokud by nebyly tak se platí ještě rozdíl v ceně
Aerolinku jsem na to, že jsem nakupoval přes prodejce, přímo upozornil. Odpověď od nich - řeš to s námi.
To se divím, většinou odkazují na prodejce, čím letíš?
To se divím, většinou odkazují na prodejce, čím letíš?
Pokud aerolinka přistoupí na řešení situace a obejít prodejce, do toho! Většina to neumí/nechce. Tohle info je pro to, aby lidi věděli kam se obrátit.
Ono by stejně bylo zřejmě nejlepší, aby na měsíc celý svět přestal cestovat.
Ono by stejně bylo zřejmě nejlepší, aby na měsíc celý svět přestal cestovat.
Ach jo, jsem z toho fakt otrávená z celé té situace! Máme letět v sobotu do Lisabonu a v neděli od tam na Azory. Fakt jsem se těšila, do včera jsem byla přesvědčená že pojedeme, ale teď fakt nevím, jak moc je rozumný abychom jeli :-/ Ryanair mi určitě nevyjde vstříc s přebookováním že?
Já jsem zastáncem toho, že při respektování hygienických návyků jsou jakékoliv cesty v pořádku. Pokud by byly nebezpečné, zrovna Česká vláda by byla první, která by zavedla nějaké restrikce.
Osobně bych v klidu letěl.
Osobně bych v klidu letěl.
My cestujeme každý měsíc někam. Příští týden jsme měli letět na Tenerife, taky mě to mrzí a těšila jsem se, ale nepoletíme. Soused se léčí s rakovinou, má teď sérii ozařování a jen sleduje, jak známí "musí" na lyže do Francie, další do Rakouska. O svoji rodinu se nebojím, jsme zdraví, relativně mladí, ale opravdu bych nechtěla, aby se kvůli nám nakazil a třeba i umřel. Když vydržím pár měsíců nelítat já, tak už každý...
Jak mám postupovat, když 23 mám letět do Izraele? Ryanair vůbec nespoluprácuje. Má někdo nějaké zkušenosti jak neprijit o peníze za letenky ??
Ryanair spíš nestíhá. Problém v tomhle případě je, že ty lety prostě nemá důvod řešit, protože Izrael vstup turistům nezakázal, ale logicky tam nikdo nepoletí.
Takže doufat, že se ozve nebo sám lety nakonec zruší. Ale nic jiného, než se s nimi zkoušet spojit nejde.
Dokud lety nezruší, tak ti Ryan žádné peníze nevrátí. Do Izraele letět můžeš, jen pak budeš muset být tam 14 dní v karanténě.
Mimochodem, ta možnost stejných nicků je fakt "super"
Mimochodem, ta možnost stejných nicků je fakt "super"
Martine pokud vím, tak Izrael zakázal vstup všem turistům již před několika dny. Nevím jak je to teď, ale sledujte ambasádu či Izraelské vylvyslanectví. Myslím, že tam už je to passé... zdravím
Pokud vím (můžu se mýlit) tak nezakázal vstup, pouze všichni musí do 14 denní karantény, která navíc nesmí být ve veřejném ubytovacím zařízení.
Tak tak, Izrael to nastavil úplně nejhůř jak mohl.
Tak tak, Izrael to nastavil úplně nejhůř jak mohl.
Ryanair není příliš friendly a na maily neodpovídá vůbec, ale dá se komunikovat přes chat. Když jsem potřebovala řešit nějaký dotaz ohledně letu na konci roku, tak jsem s tím člověkem docela poklábosila. Ale podle mě nic víc než to, co už bylo napsáno výše, nezjistíte. Buď let zruší oni (ale proč by to dělali a museli pak lidem platit), nebo karanténa. Blbá situace...
Článek jsem kompletně přepsal a aktualizoval.
Můj pohled na věc znáte. Koronavirus je chřipka. Pokud si ale někdo chřipku plete s nachlazením, je jasné, že se mu můj názor příčí :)
Článek jsem kompletně přepsal a aktualizoval.
Každý má nějaký názor. Některé jsou rozumné, některé méně. Problém nastává, když názory jedněch ovlivňují životy druhých...
Odhlednu od toho, ze smrtnost je u koronaviru a chripky uvadena v temer kazdem odbornem zdroji jako odlisna a horsi pro koronavir (ac ano, ebola to neni ani zdaleka). Z praktickeho uhlu pohledu mi ale prijde, ze pristup 'je to jen chripka' motivuje lidi chovat se mene opatrne a umoznuje lepsi sireni, coz ve vysledku znamena, ze tady s nami koronavirova 'kalamita' bude delsi dobu a v horsi forme. A to je rekl bych bez ohledu na zavaznost situace silne nezadouci pro nas vsechny? Samotnemu mi reakce spousty lidi pripadne opravdu prehnana, ale podle me nam tihle lide ve vysledku aspon pomahaji se toho zbavit drive a nedockat se jeste o poznani horsich omezeni, nez jakych se dockame s nimi. Tudiz za me je sireni nazoru 'je to jenom chripka' a tim potazmo neprimo nabadani k neopatrnosti nezadouci. A to zcela bez ohledu na zavaznost situace.
Nicmene ano, to je pouze moje pragmaticke ja. Chapu, ze jedna vec je pragmatismus, druha vec sireni toho, co povazujeme za pravdu :)
Tak nemyslím to tak, že je vše 1:1. V článku se snažím upozornit na rozdíly a důležitost právě na šíření. A tak nějak jsem stále doufal, že když se všemu věnuje taková pozornost, je jasné že věc se nedá bagatelizovat a i proto je článek zaktualizovaný.
Na druhou stranu koronavir není vraždící virus, kvůli kterému se všichni zavřou do izolace. Byly tu a jsou tu stále mnohem horší nemoci.
Tak zklámání z přístupu, teď teprve po pár dnech je vidět velikost tohoto blábolu " jinak vám nezbývá než se smířit se ztrátou peněz kvůli nelogickému jednání vlády ANO." To je stejně nezoodpovědný přístup jako ignorantů co musejí jet do poslední chvíle lyžovat do itálie a pak se honem v pátek vracet aby nemuseli do povinné karantény.
To co napsal Jarda mi poměrně dost mluví z duše. Mně vadí ta politická nota. Podle mě to sem vůbec nepatří a doufal jsem, že je to tady apolitické, i když s Agrohnutím nesouzním, v Itálii je to opravdu v pytli a snaží se něco dělat. I když způsob jak o tom mluví AB většinou nemá hlavu ani patu.
Vím, že tímhle svým příspěvkem riskuju to, že už mi nikdy nedáte cestopis do výběru těch nejlepších :D ale vážně byste se měli stydět za tenhle článek. Vzhledem k tomu všemu, co se teď děje. Už v tobě psaní článku bylo každému jasné, že Itálie bude průser. Dneska 133 mrtvých za 24 hodin. Inkubační doba, nakažlivost, neexistence očkování, neznámost nemoci, několikanásobně větší úmrtnost - vše prostě horší než obyčejná chřipka (navíc mám pocit, že řada lidí tu pravou chřipku nikdy neměla a vydávají ji za kdejaké nachlazení, protože ta pravá chřipka vás fakt na minimálně 72h donutí ležet a občas si s trochou nadsázky říkáte, že tohle je ten konec).
Takže ty žvásty o tom, že chřipka není in, nelze si na ní nahnat politické body ani proklikovost a sledovanost médií teď působí fakt trapně. Babiše nesnáším, ale zákaz letů bylo očividně rozumné řešení a mělo by se dál a dál přitvrzovat. A že zrovna vy něco píšete o proklikovosti... když nedávno byly akční letenky do Kolumbie a vy jste si vystavili na fb fotku herce, který hrál Pabla v Narcos a na to se vám tam strhl slušný shitstorm, tak ta fotka určitě neměla zajistit prokliky, že jo? Nemohli jste tam dát třeba fotku nějakého národního parku v Kolumbii?
Teď na mě celé vedení cestujlevne působí jako šéf asociace cestovních kanceláří, který před pár dny řekl, že cestování do Itálie je naprosto v pohodě. Prostě pro prachy všechno, ne?
A já zase nechápu, co je komu do toho, co a jak tu majitelé webu píšou. Všichni jsme dospělí lidé a sami dobře víme, co je a co už není rozumné. A to přece nemůže nějaký web změnit.
Kdyby tu David psal, že je v Itálii naprosto bezpečno a nic se tam neděje, tak tam pojedeš? Pokud ano...je zbytečné cokoliv psát.
Forma, jakou to tu majitelé webu popisují,je normální. Nevytvářejí žadnou paniku, lehce sdělují, že je někde nějaký problém.Reagují tak, jak by měli reagovat všichni. Obezřetně, ale klidně. To, že jsou Italové jelita a nezareagovali včas, je věc úplně jiná.
Informací je všude plno, nikdo nikoho nenutí brát informace na cestujlevne.cz a podle nich se řídit.
A ano, tenhle web je Davidův byznys. A on se chová jako správný hospodář.
A ano, tenhle web je Davidův byznys. A on se chová jako správný hospodář.
Spíš to bude momentálně monkey byznys...
Druhý extrém ale je, že pustím TV a vyleze Babiš, otevřu internet a zase Babiš....bojím se jít do lednice pro další drink aby z ní na mě nevyskočil...
Spíš to bude momentálně monkey byznys...
Mně hlavně šlo o to pokrytectví - když někdo kritizuje prokliky a clickbaity a sám je vytváří. Dále, když někdo kritizuje kiwi, kvůli tomu jací jsou to šmejdi a sám se chová - jak si to nazval ty politicky korektně - jako správný hospodář. A to přirovnání ke chřipce a zlehčování samotné chřipky (kterou jak zjišťuji ve svém okolí a i na internetu) mělo jen málo lidí.
Ale máš pravdu, můžou si samozřejmě admini tady psát co chtějí, to nic nemění na tom, že mě tím zklamali, protože jsem je považoval díky své otevřenosti za takové nejnormálnější a nejstřízlivější v rámci všech takto podobných stránek (ale to že mě zklamali jim může být úplně jedno).
P.S. Samozřejmě, že bych do Itálie nejel, určitě je mi moje zdraví a zdraví mých blízkých přednější, než nějaká blbá dovolená, na kterou můžu jet vždycky.
Jardo jdi diskutovat na novinky/idnes,tam je kupa postižených paranoiou ..
lma a ty se vrať zase do školy a zkus si procvičit chápání psaného textu. Nepanikařím, netrpím paranoiou, ale zároveň se mi nelíbí ten přístup ve stylu - mám na salámu. A narážel jsem hlavně na pokrytectví cestujlevne ohledně prokliků, takže až příště zase budeš na něco reagovat, tak zkus přečíst víc než 2 věty daného příspěvku.
Souhlas s Jardou. Jinak ten klid a pohoda ve Španělsku asi nebude dlouho trvat. Včera tam byl nárůst případů ze 430 na 674: https://en.wikipedia.org/wiki/20...k_in_Spain
To je opravdu "alarmující" číslo vzhledem k tomu že Španělsko má 47 mega obyvatel ..
V Itálii je nakaženo 122 lidí z 1m. Ve Španělsku 15 lidí z 1m. V čr letos zemřelo na silních 78 lidí. Přestal jsem přecházet silnice, auto jsem zaparkoval do garáže.
Podstatná je křivka nárůstu, která vypadá skoro jako exponenciála (v Itálii, Španělsku i třeba v Německu viz stránky o koronaviru na wikipedii). V Itálii bylo o 10 dní dříve (28.2.) taky jen necelých 15 nakažených z 1m.
Edit: Jakube, nejde zdaleka jen o mrtvé (těch možná u nás nebude o moc víc než z chřipky atd.), ale o paralýzu ekonomiky, když se to rozleze. Teda ona bude a v nějakých oborech už začíná, ale může být menší, když se přijmou vhodná opatření.
Ve spoustě věcech s tebou sohlasím. Dle mého bude nárust i v ostatních zemích EU exponenciálně, což je logické. Spíše poukazuji co je 120 lidí z 1m. Neustále se říká, že na normální chřipku umírá cca 0.1% na Covid 3% (tedy 30x nebezpečnější), avšak chřipková epidemie se vyhlašuje ve chvíli, kdy je počet nakažených 1600 na 100k, to už se letos v ČR stalo a nedělalo se kvůli tomu takové hurá. Teď je v postižené Itálii tedy 12 pacientů na 100k obyvatel (tedy 100-150x méně nemocných ve společnosti než při chřipkové epidemii).
Teď je otázkou zda ta opatření zvyšují, či snižují paralýzu ekonomiky, nejsou ekonom, tudíž do těchto vod zabředávat nebudu. Jen když se podívám kolem sebe, tak spousta mých kamarádů má HO, v podobě 14 dní na chalupě atd, což asi moc kolečka ekonomiky nepohání.
@Libor_S
Ta křivka jedna věc. A srovnávat to s úmrtím na silnice je směšné a s tím, že taky nepřestanu jezdit je mírně řečeno hloupé. Nepatrný rozdíl je v tom, že do práce člověk musí, ale na tu dovolenou, obzvláště na jeden dva dny opravdu nemusí. A hlavně na té silnici zemřeš sám, ale když to přeneseš na svoje starší rodiče, prarodiče, nebo známé, kteří pak umřou, tak možná bys mluvil jinak. Já prostě tu sobeckost nechápu . Sám se nebojím, nedělám z toho vědu, ale nikam do podobných zemí bych ted momentálně necestoval. Protože bych se jednoduše bál, že můžu po příletu nakazit někoho z rodiny nebo známych, pro které by to mohlo být fatální.
Ono vlastně o nic nejde, když na to umírají jen staří a nemocní lidí a já jsem zdraví a mladý že!
Jinak dnešní situace je ideální k tomu porozhlédnout se ve vlastní zemi, kterou máme moc hezkou, když už člověk nechce sedět doma. Prahu bych vynechal, ale to i kdyby tam nebyl ani jeden případ. Prážáci prominou . :-))
@Jakub
Taky nejsem ekonom. Ale jak by se to projevilo na ekonomice, kdyby všichni ti lidí, co se vrátili z Itáli, chodili normálně do práce a třeba jen 5 z těch tisíců bylo nakažených a v klidu to roznášeli po okolí. Kolik lidi by se asi nakazilo a šířilo to dál, než by se na to přišlo? Jak by to pak tu ekonomiku ovlivnilo? Až by jsme tady měli tolik případů jak v Itálii, kteří to se svým jižanským přístupem "pohodička" nechali dojít tak daleko, až jsou mírně řečeno v prdeli a obávám se, že rychle dohoní Čínu, pokud bude počet úmrtí pokračovat tímto tempem.
@Jakub
Já mám také kolem sebe staré rodiče/prarodiče a nechci je nakazit, ale furt stačí používat hlavu a rozum v ní. V dnešním globálním světě těmto věcem chcete zabraňovat jak?
Říkáte, že ideální pro cestování pro ČR je bezpečné, jak můžete být tak nesobecký? Vždyť to můžete roznášet/dostat stejně v ČR jako v Německu, Španělsku, Rakousku Francii atd.
@niemandos: Nechtěl jsi tu svou zprávu adresovat Jakubovi? Já s tebou plně souhlasím (až na to, že jsem Pražák, ale dlouhodobě stejně moc mezi davy lidí nechodím bez ohledu na koronavir).
@Jakub: Já jsem ekonom, ale to ani není třeba k pochopení, proč zaměstnavatelé raději nechají část zaměstnanců 2 týdny doma, než aby měli po potvrzení jediného případu doma všechny. Rozšiřování se s chřipkou nemůže srovnávat. Tu roznáší na rozdíl od koronaviru jen lidi, na kterých je vidět, že jsou nemocní. Nechápu, že lidi nevidí, jak to dopadlo ve Wuchanu v době, kdy s tím nic nedělali, a naopak jak se nárůst výrazně zpomalil po zavedení rázných opatření, což je potvrzené i 13 zahraničními vědci, kteří tam byli koncem února: https://science.sciencemag.org/c.../6482/1061
No hlavní rozdíl je v tom, jak se tam dostaneš. Všichni tady létají a na letišti se pohybují lidí z celého světa a je jich tam celkem hodně pohromadě při čekání i v letadle. To že se měří teplota je jen částečně úspěšné pro odchyt nemocných, jelikož spousta z nich nevykazuje žádné příznaky, tudíž vesele nemoc přenášejí. Na Sumavu či do Krkonoš nebo třeba do sklepa někde v Blatničce, což bych doporučoval, páč vinaři většinou sedí jen ve sklepě, takže se moc nemají kde nakazit můšeš dojet autem :-). Tady bych viděl ten největší rozdíl .
Nikde jsem nepsal, že podobným věcem chci zabránit. Byly a vždycky budou. Jen jsem se vyjádřil v tom smyslu, že není třeba v případě jednodenních výletíků tomu jít naproti, nebo dovolených v severní Itálii za situace, když se to tam rychle šíří, což už bylo min týden. Padrino to napsal moc hezky ráno. Příroda se snaží snížit počty lidí, což se jí daří hůř než dřív. To ale neznaená, že sem tam nebude úspěšná.
@Libor_S
Jasně. Já chtěl souhlasit s tím co jsi napsal a pak už jsem pokračoval co je na tom ještě dál jiné :-)
@Libor_S
@lma: Dneska už hlásí Španělsko 999 případů tj. 2,32x tolik, co hlásili v sobotu.
@niemandos: tak jet autem do sklepa není zrovna nejlepší nápad. Ale jinak se sklepem souhlas. Já je když už tak objíždím na kole. Ale samozřejmě nepiju, neboť to naše zákony nedovolují. Jen se na víno dívám!
Itálie ode dneška izoluje cca 16 milionů lidí na severu Itálie. Opravdu si jeste Davide myslíš, že naše vláda je v tomto pripade populisticka a Covid-19 je stejně nebezpečný jako chripka? Případně prosím o zdroj kde si k tomu přišel, já nic takového nenašel. Nebo ti jde pouze o prodej letenek a na své klienty zvysoka ser.s, když problém bagatelizujes a záměrně dezinformujes?
Ježiš Davide, nebuďte slušný a řekněte kdo vám tu informaci dal. Jména!
No jo, když izoluje i Itálie, tak to je fakt vážný, vždyť tam mají ten Vatikán. Ale nejhorší je umřít jako hysterický hypochondr. Izolace a karantény to určitě zastaví, vidíme, že to perfektně funguje a nikam se to už nešíří.
@cestik: Co tu plácáš? Předpokládám, že poslední větu myslíš ironicky, takže k tomu asi toto: Čína zareagovala s velkým zpožděním, ale pak už razantně a izolace a karantény opravdu zafungovaly (zastavit to úplně samozřejmě v takové situaci nejde, protože stoprocentní izolace každého logicky nejde). Tam, kde nejsou dostatečně důslední, se koronavirus rychle šíří a tyto země budou mít mnohem větší problémy, než kdyby zareagovaly razantně v počátcích šíření.
Cestik - Co to meles? V Cine se jim to postupne dari zastavit a Italie, ktera 14 dni neudelala vubec nic a nechala to brutalne rozjet ma momentalne procentualne vic pripadu nakazy na obyvatele nez Cina.
Izolace a karantény to nezastaví, ale zcela jistě je to jeden ze způsobů jak jeho šíření omezit.
Článek výše teď vyznívá ještě hloupěji než v okamžiku zveřejnění.
Článek výše teď vyznívá ještě hloupěji než v okamžiku zveřejnění.
Honza Čermák
Ježiš Davide, nebuďte slušný a řekněte kdo vám tu informaci dal. Jména!
Honzo nač takova afektovana reakce? David ve vlákne děkoval (ironicky) za konstruktivní reakci. Tak se pouze konstruktivně (bez ironie) ptám na zdroj jeho informaci, které zveřejnil bez uvedeného zdroje.
Určitě má nějaké statistiky kolik lidi leta z Koreji a Ciny přímim letem do Prahy a kolik s rychlím přestupem, muze uvest i staty, ktere neumozni vstup do zeme lidem, kteri navstivili ve 14 dnech Cinu a zda pak umožní pri navratu přestup na letisti při cestě z Ciny.
Pak muze uvest třeba nějaké vyjádření hygyeniku o závažnosti chřipky vs covid 19 a s tím spjaty duvod karantény při virovem onemocnění na který zatím neexistuje účinný lék natož očkování.
Dal kdyz uvádí své dojmy, tak jestli má dojem, že vláda v Itálii je také populisticka, když svým rozhodnutím spáchá nepochybně těžké ekonomické škody v zemi, která již tak byla téměř v ekonomickém rozkladu na zapadoevropske poměry.
Tudíž jako laik bych se rád něco nového dozvěděl v konstruktivní debatě.
Honza Čermák
Ježiš Davide, nebuďte slušný a řekněte kdo vám tu informaci dal. Jména!
Tudíž jako laik bych se rád něco nového dozvěděl v konstruktivní debatě.
Honzo nač takova afektovana reakce?
To byla reakce na výslech, pardon, tiskovou konferenci pana ministra zdravotnictví: https://twitter.com/VojtechGibis...36865?s=19
Honzo nač takova afektovana reakce?
Aha v tom pripade se ti omlouvam, spatne jsem pochopil.
Aha v tom pripade se ti omlouvam, spatne jsem pochopil.
Petr76 napsal:
"Kolik má/měla Čína ve skutečnosti nemocných a mrtvých netuší nejspíš ani oni sami.
Článek výše teď vyznívá ještě hloupěji než v okamžiku zveřejnění."
------
Podstatná je rychlost rozšiřování, která se v Číně opravdu výrazně snížila, což potvrdila i cesta 13 zahraničních vědců po 5 čínských městech včetně Wuchanu: https://science.sciencemag.org/c.../6482/1061
Nechápu, že ten článek David neaktualizoval. Např. u kompenzace by to chtělo popsat její reálnost nebo tvrzení "Aktuálně jsou uvedené linky v provozu beze změn!" Možná nejlepší by bylo ho smazat.
Petr76 napsal:
Článek výše teď vyznívá ještě hloupěji než v okamžiku zveřejnění."
------
Libore, dle mě v tom "informačním clanku" nešlo ani tolik o rady ohledně kompenzaci atd, ale mezi řádky v něm čtu asi toto: vláda je nekompetentní,nic se nedeje,veselé kupujte letenky dal i do postižených lokalit. Motiv je jasny. Rád bych se pletl, ale nemůžu si pomoct,ale opravdu v tom vidim PR clanek viz:
Jako poslední doporučení je snaha se domluvit na změně termínu, jinak vám nezbývá než se smířit se ztrátou peněz kvůli nelogickému jednání vlády ANO.
Neomezené cesty lze podniknout u letů s přestupem, u letů na okolní letiště, autem, vlakem nebo autobusem. Rušení přímé linky zní prostě a jednoduše fajn a politické body se holt musí sbírat za jakékoliv okolnosti...
Dnes uvedl mluvčí úřadu pro civilní letectví, že na kompenzace nárok nebude, jelikož se jedná o zásah vyšší moci a tedy nárok na kompenzaci není...
Ještě dodám, že u Smartwings to možná tak není, ale u ryanu to určitě tak bude.
Ještě dodám, že u Smartwings to možná tak není, ale u ryanu to určitě tak bude.
Cus letim z Milana na Bali 14.4 qatarem denně tam volám ať mi to daji z Prahy nebo Vídně myslíte ze je nějaká šance?
Popřípadě jak se dostat do Milana bez problému dík moc.
Popřípadě jak se dostat do Milana bez problému dík moc.
Zobrazit nové tweety
Konverzace
MZV ČR
@mzvcr
V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru rozhodla Bezpečnostní rada státu o pozastavení letů z italských měst Milána, Benátek, Boloni a Bergama. V případě, že máte plánovaný let do/z ČR z některého z uvedených letišť, doporučujeme kontaktovat vašeho leteckého dopravce.
Zobrazit nové tweety
Konverzace
MZV ČR
@mzvcr
Kontaktovala jsem Ryanair ohledně letů 7. a 8. března z Prahy do Milana a zpět. Napsali, že refundace nebude. Lety ani ještě nezrušili.
Budu ráda, když napíšete svou zkušenost, jak jste pochodili se zrušenými lety.
Budu ráda, když napíšete svou zkušenost, jak jste pochodili se zrušenými lety.
Také mi Ryanair sdělil, že mi za letenku z Bologne do Prahy částku nevrátí, poněvadž se lety 22.3.20 neruší. Udivuje mne to, poněvadž Benátky, Bologna a okolí jsou v karanténě a klienti odletět nemohou.
Let nám nakonec zrušili a vrátí peníze za letenky. Čekají zřejmě do poslední chvíle, zda se situace nezmění k lepšímu.
Teď mám dilema, jestli čekat (mám 21.3. PRG-MXP a pak dál) nebo pro jistotu koupit VIE-MXP s Austrianem :D Něco podobného jsem od naší vlády čekal a už minulý týden jsem se díval kolik km je to autem :D
To máš ten LH partner sales v C, žejo. Kam letíš? Tady každá rada drahá. Ale to že bys 21.3. odletěl z Prahy do Milana považuju za hodně nepravděpodobný.
Jo, to je ono :) do BKK to mám. Zatím nabízí Swiss free rebooking pro lety do 9.3. tak mi na Studentovi říkali, že mám 9.3. zavolat a možná mi to přebookují na VIE-ZRH-BKK. Tak zatím budu vyčkávat.
Ten komentář o chřipce je nejenom zbytečnej, ale především hloupej.
Čiší z toho takový to Čechákovstvi "tsss přece víme nejlíp jak to je a média jenom lžou...".
Autorovi bych doporučil nejdřív přečíst nějaký odborný článek, a potom něco psát, aby ze sebe nemusel dělat hlupáka...
Ten komentář o chřipce je nejenom zbytečnej, ale především hloupej.
Andy, mohu tedy poprosit o nějaký odborný! článek. Předem děkuji :)
Andy, mohu tedy poprosit o nějaký odborný! článek. Předem děkuji :)
Smrtnost chřipky je 0,08 %. Smrtnost COVID-19 je uváděná na 2,3 %.
Takže ne, není to stejně závažné, ale asi 20-30x závažnější.
Tím neříkám, že by měl někdo vykupovat supermarkety, ale toto je druhý extrém naprostého banalizování situace, když je zřejmé, že vlastně všechny evropské případy se šíří ze severní Itálie, to se Davide nezlob.
Smrtnost chřipky je 0,08 %. Smrtnost COVID-19 je uváděná na 2,3 %.
Takže ne, není to stejně závažné, ale asi 20-30x závažnější.
Smrtnost koronaviru se asi časem ukáže jako nižší než současné odhady, ale to není nejpodstatnější. Jeho záludnost je v něčem jiném viz aktuální rozhovor Rastislava Maďara, z něhož klíčovou část kopíruju: https://domaci.ihned.cz/c1-66728...-se-lekare
Podle mého názoru bude smrtnost nového koronaviru hluboce pod jedno procento, protože o množství nakažených ve světě teď nevíme. Až se s odstupem času udělají populační sérologické přehledy, tj. vyšetření protilátek z krve plošně, možná se zjistí, že počet nakažených bez jakýchkoliv příznaků byl řádově vyšší. Tím by současně významně klesla smrtnost, tedy letalita. U nového koronaviru je problém, že než zjistíte, že ho máte na svém území, mohou uplynout 2-3 týdny. To dost omezuje efektivitu protiepidemických opatření, i když jsou okamžitá. Navíc dochází jak víme k vylučování viru v inkubační době a od bezpříznakových nakažených.
Na hloupost je konstruktivní reakce dost složitá.
Já taky nemůžu Babiše ani vystát, ale do informativního článku politická dojmologie nepatří, aneb autor se dopouští téhož co tolik kritizovaná média, když zaměňují fakta za názory a opačně.
Na hloupost je konstruktivní reakce dost složitá.
Dobrý den, a jak to je, když nemám přestup v jedné letence ? Letím z Prahy do Bergama a za 1:30h z Bergama do Bari, takže mám dvě letenky bez přestupu.
Předem děkuji za odpověd
Předem děkuji za odpověd