IFE v A320 od Qatar Airways

Nejlepší místa v letadle a které sedadlo si zvolit?

25 komentářů
2019-07-22T10:39:33+02:00

Trápíte se s otázkou, v které části letadla sedět z pohledu komfortu a jakou sedačku v celém letadle nejlépe zvolit? V tomto článku si ukážeme, jak získat ta nejlepší sedadla v letadle. 

Pokud netušíte kde, jak a za kolik si místo vyberete, přečtěte si článek Jak si rezervovat sedadlo v letadle. 

Úvodem je třeba zmínit, že stejně jako v automobilovém průmyslu si i dopravci u výrobců letadel mohu individuálně nakonfigurovat vybavení letadla. Tedy i dva zcela stejné typy dopravních letadel se mohou a budou zásadně lišit v počtu sedaček, uspořádání sedadel a jejich rozestupu. 

Pokud si přejete prohlédnout si detailní popis již konkrétního sedadla u dané letecké společnosti a typu letadla, zamiřte na specializované weby, jako je seatguru.com nebo seatmaestro.com

Ulička nebo okénko 

Jednou z nejčastějších pří cestovatelů je volba mezi sedadlem u okénka či do uličky. Každé z nich má své výhody. 

Místo u okénka (angl. window seat) zvolí jednoznačně milovníci výhledů. Stejnou sedačkou neopovrhnou ani ti, kteří se při spánku potřebují opřít o stěnu trupu letadla. Poslední nespornou výhodou je fakt, že vás sousedé nebudou rušit, pokud si budou potřebovat odskočit na toaletu či se protáhnout v uličce. Na druhou stranu, pokud budete potřebovat jít na toaletu vy, musíte požádat ostatní, aby vás pustili. 

Pár tipů k sedadlům o okénka: 

  • Na horních palubách letounů Boeing 747 a Airbus A380 i v zadních částech většiny velkých letadel se dvěma uličkami je stěna od sedačky vzdálena natolik, že se o ni opřít nedá, 

  • Pro ničím nerušené výhledy se vyhněte místům nad křídly. V plánku sedadel bývají křídla vždy načrtnuta, 

  • Sedadlo u okénka bez okénka existuje také. V trupu místo prostoru pro výhled vede klimatizace (třeba u Boeingu 737) a okénko tak zcela chybí. Například u Ryanairu se vyhněte sedadlům 11A či 12F. Pokud si nejste jisti, využijte web seatguru.com. Okno často nemají ani místa u nouzových východů.

Místo do uličky (angl. aisle seat) nabídne zvýšený pocit komfortu díky otevřenému prostoru. Budete si moci kdykoli odskočit, protáhnout se a projít v uličce a zkrátka vám dá větší pocit svobody. Jedinci vyššího růstu uvítají možnost alespoň částečného natažení nohou. Chybět bude výhled z okénka a nutnost pouštět cestující do uličky. 

Místo uprostřed (angl. middle seat) je tím, o něž nemá nikdo zájem. Ztrácí veškeré výše uvedené benefity a získává jen negativa. 

Přední versus zadní část letadla 

Z pohledu usazení v sedadle nenajdeme mezi částmi letadla žádný rozdíl, ale můžeme počítat s následujícími benefity. 

Přední část letadla (úsek před křídlem a motory) disponuje větším klidem s nižší hlučností od motorů. Při výstupu z letadla budete také o pár minut dříve venku než zbytek letadla a v případě letů s občerstvením ho obdržíte mezi prvními. 

Zadní část letadla za křídly bývá méně vytížená, proto je tu větší šance ulovení trojsedačky jen pro sebe. Zpravidla se také jedná o sekci bez dětí, protože ty jsou usazené většinou v prvních 10 řadách. Na druhou stranu bývá v zadní části letadla větší zima, nezapomeňte proto na teplé oblečení. 

Místa u nouzových východů

Místo v nouzové uličce nad křídly patří k nejžádanějším z celého letadla. Důvodem není snad větší pocit bezpečí, nýbrž zvětšený prostor na nohy, který je daný předpisy a přítomností exitů. 

O místo u nouzového východu můžete požádat tehdy, když nejste:

  • tělesně hendikepovaní, 
  • mladší 18 let, 
  • nadměrně obézní,
  • schopni porozumět instrukcím posádky alespoň v angličtině. 

Nouzáky jsou vítanou úlevou pro vyšší cestovatele. Nezapomeňte však na fakt, že sedadla jsou citelně užší, protože stolky na jídlo jsou umístěny v opěrkách na ruce, které jsou navíc pevné a nejdou zvednout.

Pokud je za sebou více nouzových uliček, tak vždy pamatujte na fakt, že kromě té poslední nepůjdou sklápět sedadla, stejně tak poslední řada sedadel před nouzovým východem. Ideální je proto sedadlo v poslední nouzové uličce. 

Bude tu také pěkná zima. Nouzové východy lehce profukují a protože je venku i mínus padesát, bude to znát. Svetr si vezměte rozhodně s sebou.

Při vzletu a přistání mějte na paměti, že všechna vaše zavazadla, oblečení a jiné volné předměty musí být uloženy v odkládacích prostorech nad hlavou či v síťce v sedadle před vámi, ale nikoliv volně pod sedadlem.

Místa v „exit row“ bývají také nadstandardně zpoplatněna oproti ostatním sedačkám, proto ho zdarma můžete obdržet jen během odbavení. Velmi často vás také mohou požádat palubní průvodčí, zda byste se sem nepřesunuli. O místa si klidně zažádejte po skončení boardingu uvidíte-li, že jsou volná. 

Větší prostor pro nohy může být také v prvních řadách ekonomické třídy. Pozor však, že někdy bude před vámi pevná přepážka. Místa na nohy sice budete mít teoreticky více než ve standardních řadách, nicméně si nohy není kam natáhnout.

Nejhorší místa v letadle 

Kromě prostředních sedaček, které jsou hrozné vždy a všude, si nesedejte do řad v blízkosti toalet. Velmi často se u nich tvoří fronty a vy tak okolo sebe nebudete mít chvilku klidu. Přítomen bývá bohužel i obtěžující zápach. 

Vůbec nejhorší jsou pak mimo poslední řady před nouzovým východem i sedadla v úplně poslední řadě před přepážkou, které mimo toalet neumožní ani sklopení opěrky. 

Rozložení sedadel v letadle není vždy 3 a 3 

Ačkoli jsme většinou v článku řešili jen klasickou konfiguraci sedadel 3–3, což znamená 3 sedadla, ulička a 3 sedadla, tak v praxi můžeme letět letadlem i s jiným rozložením. 

Kromě toho, že se změní počet sedadel v jedné řadě, tak u jednotlivých výhod či nevýhod daných sedadel se přímo nic nemění. 

Například u letů na kratší vzdálenosti můžete letět s letadlem a rozložením sedadel 2–2, kde logicky odpadá utrpení „prostředního“, a naopak u delších letů klidně v konfiguraci 3–4–3, kde se zvyšuje pravděpodobnost nechtěného prostředního sedadla. 

Mezi nejoblíbenější typy letadel především pro cestující v páru či dvojici se řadí Airbus A330, Airbus A340 nebo Boeing 767, které mají rozložení sedaček 2–4–2 (nebo 2–3–2).

Závěrem 

Jak je vidět, výběr místa v letadle může být pěkná alchymie. Především u dlouhých letů je rozhodně dobré nic nepodcenit a sedačku si vybrat dříve než na letišti, kde už bude většina dobrých míst rozebrána. 

naposledy aktualizováno 22. 07. 2019

25 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.