Dobrý den, chci se zeptat, jak je to aktuálně se situací na pražském nádraží v nočních hodinách (00:00-3:00). Je to vhodné místo na čekání na autobusový spoj? Jak je to tam bezpečné/nebezpečné? .

Hlavní nádraží Praha v noci

Založil(a) ve fóru Železniční doprava

Sice jsem Brňačka bydlící v okolí Pardubic, ale taky mi nepřipadá Praha v noci nebezpečná,  samozřejmě jsou místa, kde bych raději sama nechodila, ale to máme i u nás :-)


Mezi hl.nádražím a Florencí chodím raději pěšky, připadá mi to rychlejší než mhd, je to pár minut chůze.

Nejlepší je asi zůstat těch pár hodin na letišti, i když tam toho v noci zrovna taky není moc v provozu, ale je tam čisto proti hlaváku a okolí a pak jet MHD do města.

Párkrát jsme to řešili odstavením auta na sídlišti v okolí Divoké Šárky a z letiště dojeli MHD.


0 Citovat

Já nevím co se tady řeší,pokud se člověk necítí v Praze bezpečně a nechce se mu mrznout na nádražích,tak si snad zaplatím hotel!  ..alespoň já to tak dělám ..

0 Citovat

dolphi napsal(a):

Chapu, ze spousta Vas v prelidnene Praze zije  a castecne uz jste "oslepli" a ty davy lidi/extremy vsude uz tak nejak neresite a je Vam to flegmaticky radeji jedno ;-).  

V Praze nebydlím, ale asi mne jízda noční tramvají tolik netraumatizuje jako vás. Kde bydlíte vy?

0 Citovat

Mně prava nepřijde nijak výjimečná, naopak možná ještě bezpečnější, než jiný města... Asi jsem se nesetkala s autobusovym/vlakovym nádraží, který by bylo otevřený 24/7. 

Lidi v metru a v tramvajích jsou v noci lehce podnapilý, jezdim okolo půlnoci z práce a vidim to, ale to je stejný jak v jinejch městech. 
Pokud mám naděláno v kalhotech že potkám lidi co jedou na párty a neumim si zjistit kam jít abych nemusela čekat před zavřenym nádražím, není nic jednoduššího, než si za pár korun objednat nějaký ubytování. 

0 Citovat

Asi se taky řadím k těm, co už jsem "oslepl", ale v noční Praze se fakt nijak zvláštně necítím. Z poslední doby mně asi nejvíc traumatizovala jízda noční 18kou v Ostravě :D Jasně, Sherwood nebo Václavák nejsou pěkná místa, ale to si fakt nevybereš, podobně hnusná místa se dají vybrat v libovolném městě nad 100k obyvatel.

0 Citovat

Překvapuje mě, že na cestovatelském serveru se někomu nepozdává bezpečnost noční Prahy. Spíš bych se bál, že vás v noci na ulici / v MHD poblije dánský puberťák nebo poleje pivem Angličan na rozlučce se svobodou.

Jinak varianty tu byly řečeny:

Nepřilétat v noci. 

Počkat na letišti. 

Přespat v hotelu / hostelu. 

Odjet vlastním autem (od včera jsou zóny na Praze 6 skoro až k letišti, takže parkování na Šárce asi nebude možné, respektive bude za 400 Kč pokuty). 

0 Citovat

Jako jestli se někdo necítí bezpečně ani v Praze, tak to už fakt nevím. Za mého bujarého mladí jsem jezdil nalitej v noci snad co víkend, a to mnohokrát tak, že moc nespolupracovaly ani ruce ani nohy a jen jednou jedinkrát se mě snažili okrást v tramvaji. Naštěstí se jim to nepovedlo. PS: doporučuju si dávat peněženku do zadní kapsy, tam je v bezpečí, tedy pokud vydržíte aspoň sedět :)

Mimochodem, zrovna pražská MHD je jedna z nejlepších na světě.

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

 Z poslední doby mně asi nejvíc traumatizovala jízda noční 18kou v Ostravě :D 

Kryštofe, co tě na té jízdě traumatizovalo? :-D To jsou noční spoje jako všude jinde, tahle vozí ožralce ze Stodolní k nám na Jih. Já mám vždycky pocit, že Čecháčci jsou z té naší krásné Ostravy pořád nějací vytřepaní :-D

0 Citovat

Lukáš: Já nevím, hodně z těch lidí v té tramvaji bylo dost komunikativních (ne tedy vyloženě ve zlém), ale na to tady v Praze nejsme zvyklí. Tady jsou všichni všem jedno - i v noci :D Na druhou stranu musím říct, že jinak je Ostrava, aspoň co se denní MHD týká, o řád vpředu před Prahou. Ale to už je trochu OT :)

0 Citovat

Sorry,ale srovnávat noční Prahu s nočními např. Londýnem nebo Paříži je,jak už jsem psal,totálně mimo. Jsem z Moravy,ale to,že někde uvidím pár feťáků nebo se někdo v metru pobije se může stát kdekoliv a ve více než miliónovem městě asi nebudu čekat,že bude na ránem všechno sluničkové a budou všude jen usměvaví lidičkové.Stačí se jen zamyslet,kdo asi je v tuhle dobu vzhůru a možná pak nebudeš tak strašně překvapený nebo šokovaný. Případně bych vypustil některé filmy,ať pak nejsi tak vystrašený.

0 Citovat

Ja teda nevim ,ale to uz je hodne okurkova sezona , kdyz se tady resi jak se dostat  v Praze z letiste v noci ,,jako chachar nemam prazske pepiky  rad   i kdyz nakonec  zenu mam z Prahy  , ale prece cestovatele co  neco po svete  najezdili , vi  kterym mistum se  vseobecne vyhnout ,ty jsou v kazdem meste podobna , Na  Ruzyni je jedina dobra vec  a to je ta samoobsluzna jidelna nahore  v patre a ta pokud vim, je non stop ,takze kdyz uz nechci vyrazit nocni Prahou,  tak proste  pockam na letisti

JInak me spis vadi ze treba  v nedeli  mam problem si koupit jizdenku  MHD  ty nove automaty jsou za trest  a  stanek byva  v nedeli zavreny  pozdeji vecer  a  ja nejsem povinny si z letiste  kupovat jizdenku za 32 kc jen proto ze tam nemam moznost si  koupit za  16  na kterou mam narok , takze uz jsem jel parkat nacerno  119  a koupil si ji az na Veleslavinu , musim se smat te poznamce Libora  ze  je  MHD v Praze jedna z nejlepsich ,,proboha co je na tom nejlepsiho . 119  nacpana  o vikendu  jak blazen  ,protoze jsou dlouhe intervaly  tramvaje pak vecer taky nic moc .. vecne nejake uzaverky  a vyluky,  myslim ted  vesobecne , ze  ani samotni  prazaci  nevedi  kam co jede, vyluky se delaji o svatcich hodne, kdy jezdi nejvic turistu ,   misto aby se makalo jako v jinych zapadnich mestech v noci

A zasmal jsem i  te poznamce  Krystofa  ze  v Praze nejsou zvykli na  komukativni lidi .. no naposledy  jsem jel  119  ve vsedni den,  bylo nejak kolem  10 vecer  a v buse jel  chlapik co drzel  v ruce  plechovku s toluenem s rozbitym  ( jsiste umyslne )  uzaver  a cichal  -) smrad po celem autobuse, ale jen jeden cestujici se odvazil  mu  rict ze by to mel zavrit ,,cichac  byl kupodiu  slusny ,-) panovi se omlouval  a jen namitnul ze jemu to voni  -)   Sice pak mel  nejake poznamky na nekoho  z busu ale k zadnemu incidentu nedoslo .. na Veleslavinu jsem pospichal na metro a dalsi  dej  uz  mi neni znamy

Kdyby tady nad  tim  premyslel zahranicni turista  pouceny o okradani  taxikari a chtel vyuzit MHD  tak  bych to jeste chapal ze to  resi, .ale ze to resi domaci  lidi , co maji sjetych x zemi  sveta  i mista ne zrovna bezpecna  tak to fakt nevim co si o tom myslet
0 Citovat

Těm co se v noci v MHD v Praze bojí, doporučuju vyzkoušet noční MHD třeba v Los Angeles nebo v Manile. A ono to mimo centrum ani nemusí být v noci. To vám pak osazenstvo nočních pražských tramvají bude připadat zlaté a budete se cítit naprosto bezpečně :-) Jinak pokud už bych se někde v noci v Praze měl bát, tak jsou to tmavá zákoutí na sídlištích a rozhodně ne Václavák nebo Sherwood, kde jsou jednak permanentně policajti a jednak jsou to tak frekventovaný místa, že se nestane, že byste tam náhodou procházeli sami. 

0 Citovat

Mikire to víš,že jsi povinný si koupit jízdenku než nastoupís do autobusu a pokud nejsi schopen si ji koupit v automatu kde se dá zaplatit jak hotovosti,tak kartou,tak to taky o něčem vypovídá. Jinak by mě zajímalo,jak jsi přišel na to,že máš nárok na jízdenku za 16 korun,teda pokud nejsi dítě nebo senior mezi 65-70 lety. Výluky se dělají o svátcích a prazdninach,kdy to postihne co nejméně lidi,je to logické.

0 Citovat

Mikire co je tak složitého na tom, koupit si jízdenku v automatu, který bere karty i mince?

0 Citovat

mikir napsal(a):

musim se smat te poznamce Libora  ze  je  MHD v Praze jedna z nejlepsich ,,proboha co je na tom nejlepsiho . 119  nacpana  o vikendu  jak blazen  ,protoze jsou dlouhe intervaly  tramvaje pak vecer taky nic moc .. vecne nejake uzaverky  a vyluky,  myslim ted  vesobecne , ze  ani samotni  prazaci  nevedi  kam co jede, vyluky se delaji o svatcich hodne, kdy jezdi nejvic turistu ,   misto aby se makalo jako v jinych zapadnich mestech v noci


Mikire, nic ve zlém, ale já se zase musím smát tvé argumentaci :) Kvalita MHD  se přece posuzuje podle intervalů, počtu linek, síťového pokrytí, IDS, bezbariérovosti, nočního provozu, segregovanosti jednotlivých systémů a z toho plynoucího omezování zpoždění, vozového parku a podle mnoha dalších faktorů, které ani teď v rychlosti nejsem schopen vyjmenovat. Jak s tím, prosím tě, souvisí výluky? To je úplně jiný problém.

A ano, výluky na povrchu se dělají primárně o svátcích, a to kvůli místním obyvatelům. A ne kvůli pár turistům v centru. A běžná údržba a malé opravy v metru se dělají v noci.

Jediný problém je spojení s letištěm, ale za to může město, MD, SŽDC a také obyvatelé Prahy 6. Ale i tady se snaží s tím ,co je momentálně k dispozici. Například vypravení dvou busů najednou apod.

Takže, i když v naší zemi máme ještě hodně co zlepšovat, tak zrovna pražská MHD (samozřejmě i v jiných českých městech) je o mnoho dál než v mnoha západních městech (neříkám ve všech), ať se ti to líbí nebo ne :) 
0 Citovat

sa mi paci ako z Prahy v noci tu pomaly Mogadiso niektori robia. Ano, MHD v Prahe je jedna z najlepsich (a v pomere cena predplatnych listkov/vykon asi aj najlepsia v Europe) a metro/vlak na letisko by bolo uz ceresnickou na torte. V tomto sa mame aj my co ucit od polskych letisk.

0 Citovat

On totiž mikir má ke všemu veskrze omezený jajinkovsky příštup,kdy všechno posuzuje jen optikou toho,jak to vyhovuje nebo nevyhovuje a jak se to hodí nebo nehodí jemu. Není schopen pochopit,že to,co se mu nelíbí může být pro většinu lidí naopak naprosto v pohodě. Ale předpokládám,že minimálně zasvěcená část fóra už tohle dávno ví,takže si můžeme počkat na další nekonečnou litanii o ničem.

0 Citovat

Ja to tusil ,.ze se zase jako vzdycky ozvou ti chytri , eremi bylo by fajn, kdyz by jsi si obcas , nez zacnes  neco kritizovat,  overil  stav veci, v Praze se v MHD  vydava  prukaz seniora  na vek  60-65  ktery vlastnim .,nelze na nej jet  nebo si kupovat jizdenky  na vsechny primestske trasy , tam skutecne musi byt  65-70 .ale zrovana  z letiste do centra  kde je jizdenka za  32 kc  mam narok na tu  16 kc

A ted pro Petra 76 ..v novych automatech  pred letistnim terminalem .ani vevnitr v terminalu, se jizdenka za 16 Kc v automatu neprodava !  Jen ta  32 Kc navic  jen jeden  ( mozna dva automaty ) jsou na mince , ostatni jsou na kartu ,, a kdyz je ten na mince mimo provoz , tak me nikdo nemuze nutit si  koupit  jizdenku kartou ,pripadne u ridice  , navic kdyz se  dotycna jizdenka v automatu  ani u ridice nevyskytuje , jedina moznost na zakoupeni  16 kc jizdenky je  v prodejnim stanku  MHD  a ten je od urcite doby uzavreny

Ziju  20 let ve vyspelych zemich sveta  a nejsem ochoten podporovat cesky bordel ! Nejde o 16 Kc  jde o princip ! Stare automaty na Veleslavinu  maji  16 kc jizdenku v programu , proc ji nelze mit  na letisti ?  A pokud nekdo jeste namitne ze si takovou jizdenku  muzu  koupit mobilem ,tak ne  ,protoze zahranicnim mobilem to koupit nejde

K tomu ostatnimu  jen ze  ,souhlasim akorat s tonicovou poznamkou , ze pomer cena/vykon je v Praze ( i odstnich mestech CR ) dobry  i kdyz npriklad  Wroclaw ,ma  jizdenku z letise  za   3 zlote a 4o grosu

To co pise Libor je sice pravda , ale ty vyluky patri do kultury cestovani , to at se na me nikdo nezlobi  a delat treba vyluku co ja vim na velikonoce,  to neni jen o turistech ale i o mistnich lidech co zvysene o svatcich cestuji  ,ale  chapu CR jeste neni tak kulturni vyspela zeme ,aby se oprava cehokoliv  delala  na  nepretrziity provoz, ve dne v noci v co nejkratsim moznem  case

Eremimu se omlouvam za litanii o nicem -)

0 Citovat

Mikire, však sám říkáš, že musíš mít průkaz seniora. Víš jak by to cizince mátlo? A jak by byli nadšení, kdyby platili pokutu za lístek, na který sice mají věk, ale nemají průkaz, takže je neplatný? 

A k opravám. Na Velikonoce je v Praze pusto, úplně nejvíc z celého roku, oproti běžným dnům tu chybí statisíce lidí. Takže proto jsou opravy o velikonocích. V Praze dělají provoz místní a pracující, nikoliv turisté. 

0 Citovat

Ohledně informování o výlukách a jejich plánování jsme na tom v Praze, myslím, velmi dobře. I v porovnání se Západní Evropou. Asi jediná věc, která je z pohledu cestujícího skutečně ostudná, je absence digitálních ukazatelů s aktuálními odjezdy. To už mají naprosto všude, v každé Horní Dolní, v každé vsi v Rusku, jen v Praze to chybí :)

A ohledně těch svátků... sám jsem měl mnohokrát možnost provádět sčítání cestujících, případně zpracovávat data a výstupy. Velikonoce, Vánoce, svátky, víkendy, prázdniny - to jsou všechno období s poklesem cest o desítky procent. Naopak největší nárůst je tradičně v prosinci. O svátcích opravdu cestující zvýšeně necestují a plánovat velké výluky na mimosváteční dny by mohl opravdu jen někdo, kdo jede MHD párkrát do roka a o dopravě nemá šajn. 

Jen pro představu - v běžný všední den na jaře či na podzim, se mezi 8:00 a 16:00 v Praze vyskytuje v průměru přes 2 miliony lidí (obyvatel + turistů + pracujících + studentů), prosincové dny klidně i 2,5 milionu. V běžný víkend to je cca 850 000 lidí a o významných svátcích (Velikonoce, Vánoce) a prázdninových víkendech to může být klidně jen 650-700 000 lidí.

0 Citovat

mikire, ale víš o tom, že jízdenka za 16 kč (když už tě teda hrozně pálí rozdíl celých 16 CZK, teda 0,5 EUR) se dá koupit přes mobil v appce a zaplatit kartou? TO se divim, že tě to jako člověka žijícího ve vyspělích zemích nenapadlo. 

A ano, můžeš si to koupit i zahraničním mobilem, využíval to můj kamarád ze Švýcarska, který mě sem přijel navštívit. 

0 Citovat

Mikir a jeho úsměvné představy co je nebo není jeho povinností...

0 Citovat

Zuzana napsal(a):

mikire, ale víš o tom, že jízdenka za 16 kč (když už tě teda hrozně pálí rozdíl celých 16 CZK, teda 0,5 EUR) se dá koupit přes mobil v appce a zaplatit kartou? TO se divim, že tě to jako člověka žijícího ve vyspělích zemích nenapadlo. 

A ano, můžeš si to koupit i zahraničním mobilem, využíval to můj kamarád ze Švýcarska, který mě sem přijel navštívit. 

Mikire a víš, že ten tvůj seniorský průkaz by ti měl zaručovat rovnou bezplatné cesty celou pražskou sítí MHD až do prvního pásma, v kterém to letiště leží?

Nejspíš tak kupuješ lístky zbytečně... 

0 Citovat

Michal napsal(a):

Mikire a víš, že ten tvůj seniorský průkaz by ti měl zaručovat rovnou bezplatné cesty celou pražskou sítí MHD až do prvního pásma, v kterém to letiště leží?

Nejspíš tak kupuješ lístky zbytečně... 

Pokud má Mikir průkaz seniora 60-65 let, jak píše, tak bezplatně jezdit nemůže. Opravdu jen za polovic, v tom má pravdu. Bezplatně až nad 65 let. 

0 Citovat

Kryštof Hájek napsal(a):

Pokud má Mikir průkaz seniora 60-65 let, jak píše, tak bezplatně jezdit nemůže. Opravdu jen za polovic, v tom má pravdu. Bezplatně až nad 65 let. 

aha, tak mi to splývá. Přeci jen už mám upito. Ale pokud vypadá jako na avataru, tak ho snad nikdo nebude ani legitimovat. 

0