Koupil jsem letenky do Japonska - přílet Osaka,odlet Tokio,jen 8 dní......hrubý plán je ihned přesun do Kyota - nebo se vyplatí vyhradit alespoň jeden den na Osaku? ...z Kyota pak do Tokia - nějaká zajímavost na trase,která stojí za zastávku ? .

Japonsko

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Zdravím,
měl bych dotaz na místní znalce přesunu po Japonsku. Jedeme za 2 týdny na 13 dnů ve 4 lidech. Především kvůli maximální úspoře času na přesunech a itineráři sestávajícího z mnoha míst přes půl Japonska jsem uvážil jako nejvýhodnější koupit JR pass na 2 týdny. A rád bych ho alespoň maximálně využil. Přílet/odlet mám v Tokyu - Narita.

1, Ve vláknu jsem četl, že tu lidé řešili koupi extra jízdenky na nějaký shuttle / air train z letiště do města. Nedá se dostat z letiště na JR pass, nebo se to řešilo pouze v rámci toho, že dotyční ještě neaktivovali JR pass, protože chtěli strávit nejdříve pár dní v Tokyu? Jelikož budeme mít 14 dní passu na 13 dní v zemi, bude nám platit hned od prvního dne.

2, K tomu se váže ještě druhý dotaz na přepravu v Tokyu. Také jsem tu někde četl, že se po městě lze kolem většiny významných míst dostat nějakými linkami, na které platí JR pass. Na kolik je to tvrzení pravdivé a s jak moc velkým časovým/trasově plánovacím komfortem se u toho dá počítat? Tuším, že o dopravě Kyotu se někdo vyjadřoval obdobně.

0 Citovat

Ano, z Narity se dá jet na JR Pass. Jen nákladově vychází líp koupit si extra jízdenku na vlak, než si plýtvat 1 den passu na cestu z nebo na letiště (což u tebe odpadá).

Po Tokiu můžeš jezdit okružní Yamanote line. S tou se dostaneš na řadu míst v širším centru, ale přímo do středu města už pak musíš metrem. Plus máš z východu na západ ještě vlak Chuo a Sobu line (tu jsem ale nepoužil ani jednou, jen jsem ve špičce četl informace o tom, jak je zpožděná).

0 Citovat

Ok díky, netuším, kam přesně v Tokyu bude potřeba, ale hádám, že ve výsledku vzít si nějakou tu dvoudenní lítačku na metra nás zas tak cenově už nezbankrotuje. smiley

0 Citovat

Pokud si hned na letišti vyměníte voucher za JR Pass, tak se do centra můžete dopravit Narita Expressem (N'EX).

Spíše než denní lítačku se mi v Tokiu vždy vyplatilo kupovat si jednotlivé jízdenky, 10 za cenu 9 (?). Ale já jsem spíš ležérní cestovatel. Yamanote Line je užitečná spíš pro přiblížení se, zbytek dojet metrem. V Tokiu funguje paralelně státní Tokyo Metro Line a soukromé Toei Line.
Vlastní zkušenost ale s Yamanote Line nemám, právě proto že mi bylo líto plýtvat JR Pass na ježdění po Tokiu.

Velká část Kjóta se dá zvládnout pěšky a na zbytek lze využít lítačku na autobusy, která stojí relativně málo. Na rozdíl od dokonale přesných vlaků berou řidiči autobusů v Kjótu jízdní řád spíše jako "nezávazné doporučení".

0 Citovat

JR pass - platí na počet dní, na který je zakoupen. 14-denní JR pass platí pro 14 po sobě jdoucích dnů a nelze ho přerušit.

Pro cesty ve městě Kjóto se nevyplatí kupovat JR pass. JR Pass lze použít pouze pro jízdu do Nara a Fukushimi Gate na jih od Kjóta a pak do Arakishimy. Hlavní památky v Kjótu nejsou u tratí JR. Tam se vyplatí koupit jednodenní jízdenku na autobus a přesunovat se autobusy.

Tokio: některé památky jsou u Yamanota Line, některé památky jsou u metra. Existuje speciální jednodenní jízdenka pro metro pro turisty. Zase vyplatí počítat. Záleží na celkovém itineráři. Já osobně jsem si aktivoval JR Pass na poslední den v Tokiu, kdy jsem jezdil Yamanota Line. Další den jsem odjížděl ven z Tokia do Kjóta a Hiroshimy.

0 Citovat

ten celodenny listok na metro (okrem troch specifickich liniek) v Tokyu stoji tusim nejak 5€. Pri takej cene nie je vobec co riesit.

0 Citovat

Jizdenky na metro doporucuji koupit hned na letisti, jsou levnejsi a plati na obe metra.

http://www.tokyometro.jp/en/ticket/valu ... index.html

0 Citovat

Jeste pro jistotu: JR Pass NEplati na uplne vsechny Shinkanzeny.

0 Citovat

A to hlavně na jih od Tokia. Neplatí to pro Nozomi, což je škoda. Ten ve špičce jezdí co 5 minut. Musí se čekat na jiné sinkanseny, co nejezdí tak často. Potom neplatí na jeden druh sinkansenu na ostrov Kjúšú.

0 Citovat

Připadá mi, že se tu platnost Railpassu řeší pořád dokola, přitom na jeho stránce je docela přesně popsáno, v jakých typech vlaků a na jakých linkách neplatí. smiley http://www.japanrailpass.net/en/about_jrp.html#bm_003
Yamanote Line (+Chuo) se mi zdá na prohlídku Tokia docela užitečná, s výjimkou Asakusy (chrám Sensódži a spol., kam je to pěšky z Ueno Station 2,2 km).
https://www.lonelyplanet.com/japan/tokyo/travel-tips-and-articles/77103
Loni jsme jezdili po Tokiu metrem - byl to samý přestup a docela jsem litoval, že nemáme placku na JR.
http://www.hyperdia.com/ Hyperdia má aplikaci jak pro iPhone, tak pro Android. Placená funkce vyhledávání pro Railpass stojí od 79 Kč. Při koupi této funkce jsem sice narazil na problém, ale vyměnil jsem si s výrobcem pár mailů a funkci mi nakonec nějak ručně aktivovali, ani to netrvalo moc dlouho.

0 Citovat

Evidentně máte cestu dle japan-guide.com.

Přeji hodně zážitků, Japonsko je úžasná země a stojí za to. Snad se tam ještě někdy podívám.

0 Citovat

Ahoj. Jak už psali cestovatelé přede mnou - je to o matematice. Za nás
- protože jsme přiletěli do NRT večer, první noc jsme se rozhodli spát v Naritě (vybrali jsme si hotel s dopravou z NRT shuttle-busem zdarma; hotel byl jen pár metrů od železniční stanice Narita/Keisei-Narita)
- druhý den ráno jsme á 840 jenů/os. dojeli vlakem Keisei do Keisei-Ueno (další hotel jsme měli kousek od stanice Ueno/Keisei-Ueno, takže jsme tam ráno rovnou zašli a uschovali batohy); protože jsme tento den chtěli strávit jen v Tokyu, koupili jsme si Tokyo Metro 24-hour Ticket myslím že á 600 jenů/os.; na stanici Shibuya jsme si aktivovali JRPass (s platností od dalšího, tedy pro nás třetího, dne; JRPass jde samozřejmě aktivovat na mnoha jiných stanicích)
- od třetího dne jsme cestovali po Japonsku (zhruba Nikko, Yokohama, Kamakura, Kyoto, Himeji, Okayama, Kurashiki, Miyajima, Hiroshima, Nara, Kanazawa, Takayama), a to tak, abychom poslední den platnosti JRPassu přijeli večer zpět do Tokya (resp. stanice Ueno); JRPass lze využít např. na trajekt na ostrov Miyajima nebo na Loop Bus v Hiroshimě (v Kyotu jen na atrakce, které psal Gigo 15, takže se vyplatí Kyoto City Bus One-day Pass á 500 jenů/os.)
- poslední den jsme opět byli v Tokyu s Tokyo Metro 24-hour Ticket a večer se vydali na NRT vlakem Keisei á 1 240 jenů/os.
Při cestování po Japonsku jsme se snažili rezervovat si ubytování vždy jen pár metrů od stanic shinkansenu (ušetřilo nám to dost času). Každopádně Hyperdia je k nezaplacení.
Byla to skvělá cesta smiley

0 Citovat

Zdravím všechny, rozhodl jsem si splnit svůj sen a vydat se do Japonska. Pomalu si chystám itinerář a vzal jsem si druhou práci a šetřím. Chtěl jsem se zeptat na kolik vás vyšel výlet do Japonska. Chci mít nějakou představu 60, 70 nebo víc tis.Děkuji


0 Citovat

Tak podstatné je napsat na jak dlouho tam chceš jet a co všechno chceš vidět. Obecně letenka v pohodě okolo 10 tisíc, pokud nemáš pevný termín, tak můžeš vzít v nějaký akci. Ubytování pokud pojedeš přes Airbnb, případně nějaký hostely nebo kapsle, tak do 1000 Kč na noc za 2 osoby se vejdes. Mimo velmi turistická místa i za méně peněz. Teplé jídlo se všude dá kolem 100 Kč. Výdaje za dopravu pak závisí od toho kam všude chceš a jak dlouho budeš a taky kolik lidí vás bude. Nejlépe pak vychází rail pass nebo půjčení auta. 

0 Citovat

Jedeme ve čtyřech lidech na  tři týdny.  Prozatím byl plán cesty Tokyo, Nagano, Nagoya, Kyoto, Osaka, Hiroshima, Fukuoka.

0 Citovat

60L by mi vydrželo minimálně na měsíc, spíš na dýl.

0 Citovat

Tak pro 4 lidi určitě vyjde nejlépe půjčit auto. Případně to řešit nějakou open jaw letenkou, kde by byl přílet do Tokia a odlet z Fukuoky. 60 tisíc na osobu se mi zdá hodně prestreleny. Na 3 týdny ve 4 lidech bych počítal tak 30-40 na osobu i s letenkou. Hodně ušetříte na ubytku pokud budete brát celý apartmány přes airbnb. Japonsko je s výjimkou dopravy obecně levnější než třeba západní Evropa, jídlo a vstupy srovnatelné spíš s cenama v Česku. 

0 Citovat

No mě vyšlo 8 nocí v Japonsku cca na 20 000 czk (bez letenek) - ubytování ty levnější hotely s vlastní koupelnou (dvojlůžák okolo 1200-1400/noc - jsou to sice mini pokojíčky okolo 10-12 m2,ale kompletně vybavené - toaletní potřeby,chladnička,rychlovarná konvice a pod.),JR Pass na týden za 6000 a zbytek útrata za metro,vstupy a jídlo(to jsem hodně šidil pouze sedmičky či McD,Loteria a pod.).


Jinak auto v Japonsku mi připadá jako totální blbost,ale proti gustu ..

0 Citovat

Děkuji všem, chtěl jsem jen mít trochu přehled. Za 20 jsem měl stejně dlouhou dovolenou v Norsku. To je docela rozdíl. A co všechno jsi navštívila?

0 Citovat

Tokyo na 8 dni, cca 15000 bez letenky

0 Citovat

ta.li napsal(a):

Děkuji všem, chtěl jsem jen mít trochu přehled. Za 20 jsem měl stejně dlouhou dovolenou v Norsku. To je docela rozdíl. A co všechno jsi navštívila?

navšívil ..

Zvolil jsem 4. noci v Kjótu a 4. noci v Tokiu a odtud jsem vyjížděl (Osaka ,Arashiyama.Nara,Himeji,Nagoja,Hikone,Nikkó) .

0 Citovat

lma napsal(a):

Jinak auto v Japonsku mi připadá jako totální blbost

+1 

Zejména pokud se plánují zdržovat především ve městech. 

0 Citovat

tady jsou nějaké naše ceny z roku 2016, kromě Rail Passu jsou skoro stejné jako v ČR, takže 60K za tři týdny je zbytečně moc:


- Japan Rail Pass: 200 € (na 7 dní neomezených jízd vlakem)

- Kapsulový hotel: 600 Kč/os./noc

- hotely v Kyotu, Hiroshimě: 500 Kč (vč. snídaně)/os./noc

- jízdenka na metro Tokyo: cca 50 Kč (záleží na vzdálenosti, kam jedete)

- vstupy do památek: 60-90 Kč (jednou i cca 200 Kč na UNESCO chrámu v Kyotu)

- celodení jízdenka na bus v Kyotu: 100 Kč

- privátní karaoke 2hod: 300 Kč

- running sushi: 1 talířek s dvěma kousky: 25 Kč (dražší talířky s lepšíma "potvorama" až 40 Kč)

- jídlo v restaci, kde si objednáte a zaplatíte u automatu a lístek jenom dáte obsluze: 150 Kč (vč. polívky, salátu a pití)

- svačina v supermarketu - balená rýže s čímsi + cola: 50 Kč

0 Citovat

lma napsal(a):

Jinak auto v Japonsku mi připadá jako totální blbost,ale proti gustu ..

To plati u beznych kratkych turistickych cest po znamych mestech, ale treba na Hokkaidu, Sikoku a Kjusu je pro vice lidi auto idealni a bez nej se leckdy cestuje dost obtizne. Mistni busy jezdi treba jen parkrat za den a jsou velmi drahe.

A naklady v Japonsku se tu diskutovaly nedavno:

https://www.cestujlevne.com/disk...7-japonsko

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

 ale treba na Hokkaidu, Sikoku a Kjusu je pro vice lidi auto idealni a bez nej se leckdy cestuje dost obtizne.

Ale oni plánují pohybovat se po velkých městech, kde je auto vyloženě za trest.

0