Let při západu slunce

Covid Pas neboli Digitální zelený certifikát - jak a kdy ho získat?

121 komentářů
2021-07-10T10:58:07+02:00

Ve snaze obnovit volný pohyb v rámci Evropské unie bez nutnosti karantén a opakovaných testů na koronavirus Evropská komise prosadila tzv. Digital Green Certificate (Digitální zelený certifikát), tedy covidový pas - EU Digital COVID Certificate. Ten postupně začíná fungovat od 1.7.2021, evropské země ho ale akceptují již od června.

Český digitální certifikát = Covid pas

Od 1. června si můžete na adrese https://ocko.uzis.cz/ stáhnout pdf soubor s potvrzením o provedeném očkování nebo posledním provedeném testu na Covid-19 a pokud jste někdy měli pozitivní výsledek testu, tak i potvrzení o prodělání nemoci. Tento digitální certifikát je plnohodnotným evropským certifikátem, tedy Covid pasem, viz informace na vládním webu covid.gov.cz.

Stažené certifikáty si uložte do telefonu nebo vytiskněte a můžete se jimi prokazovat v na hranicích, v restauracích, bazénech, hotelech nebo divadlech a kinech.

Poslouží vám i při cestách do všech zemí EU.

Platnost jednotlivých certifikátů pro návštěvy služeb v rámci Česka je nyní následující:

  • očkování po 22 dnech při první dávce nebo po 14 dnech při druhé dávce
  • 180 dní po prodělání nemoci Covid-19
  • PCR test 7 dní nebo antigenní test 72 hodin

Pozor, pro účely cestování si každá země i nadále určuje vlastní podmínky. Většina zemí uznává certifikáty až po ukončeném očkování (s výjimkou Rakouska, Maďarska a Chorvatska, které uznávají již 22 dnů po 1. dávce). Také platnost testů se liší dle konkrétní země, většinou se jedná o 24 nebo 48 hodin v případě antigenního testu, resp. 72 hodin v případě PCR testu. Detailní podmínky pro jednotlivé země sepisujeme zde - kam můžu cestovat?

Proč je nutný Covid pas?

Hlavní myšlenkou je obnovení volného pohybu osob v rámci Evropské unie bez toho, aniž by se zkoumal cíl cesty, člověk musel podstoupit karanténu nebo další test po příletu do destinace.

Aktuálně panuje velký informační chaos v podmínkách jednotlivých států (viz Kam můžu cestovat) včetně českých podmínek návratu (viz Cestovatelský semafor). Pravidla k vycestování do Itálie jsou jiná, než do Španělska a zcela odlišná např. při cestách do Dánska nebo Německa. K tomu se přidávají pravidla návratu, která se také liší stát od státu.

Cílem covid pasu je tato pravidla sjednotit na prosté ano🟢 = můžete cestovat, nebo ne🔴.

Pokud tedy budete mít covidový pas platný = zelený, můžete libovolně cestovat po celé Evropě a nemusíte sledovat jednotlivá pravidla států. Máte přístup kamkoliv.

Co je covidový pas?

Digitální zelený certifikát - covid pas je digitální doklad o tom, že splňujete jedno ze tří kritérií:

  • máte ukončené očkování proti Covid-19
  • prodělali jste nemoc Covid-19
  • máte negativní PCR / antigenní test na Covid-19

Certifikát budou vystavovat nemocnice, laboratoře či jiná zdravotní střediska a bude vypsán v anglickém a českém/slovenském jazyce. Certifikát bude obsahovat i QR kód, který bude sloužit k ověření pravosti a platnosti.

Zatím nejsou známy platnosti jednotlivých bodů. Uvažuje se nad půlroční platností očkování, ale to je jen minimální doba a dle nás bude alespoň rok. Prodělání nemoci je různé napříč Evropou od 90 po 270 dní a stejně tak se neví, jaké budou podmínky u testování. Toto se vše upřesní do začátku července 2021.

Jak se bude covidový pas používat?

Využití bude jednoduché. Před odletem na letišti se tímto pasem prokážete. Pracovníci letiště naskenují váš QR kód a pokud bude zelený, o čemž vy samozřejmě dopředu víte, že bude, tak můžete letět.

QR kód si můžete uložit do telefonu, například do aplikace Wallet, nebo si jej vytisknout na papír a předkládat jej „fyzicky“. Pro výrazné usnadnění používání Covid pasu doporučujeme nainstalovat do telefonu oficiální vládní aplikaci Tečka, skrz kterou bude snadnější používat QR kódy.

Předpokládá se, že se tímto stejným certifikátem budete prokazovat například před účastí hromadných akcí jako koncertů či sportovních zápasů.

Kde platí Covid pas

EU digitální certifikát (tedy Covid pas) se prezentuje jako nástroj pro usnadnění cestování po Evropské unii. Lze však říct, že platí ve všech zemích světa, které umožňují vstup turistům. Jednotlivé certifikáty Covid pasu (očkování / prodělání nemoci / negativní test) totiž splňují všechny náležitosti, které jednotlivé země požadují. Tj. text v angličtině, údaje o provedení testu, očkování nebo prodělání nemoci a informace o tom, kdo potvrzení vydal.

Kolik covid pas stojí?

Hlavní myšlenkou celého certifikátu je, že bude zdarma.

Především díky Evropské unii platí, že v České republice máte nárok na proplacení zdravotní pojišťovnou 1 antigenní test týdně a 2 PCR testy měsíčně. Od července se ale předpokládá, že i antigenní budou jen dvakrát měsíčně.

Závěr - je vše vyřešeno?

V rámci Evropské unie možná, určitě ne však v České republice. Kvůli pošahané povinnosti testování před odletem ze zahraničí je nutné zabezpečit i bezplatné testování v zahraničí. Z velkou pravděpodobností se tak spíše dočkáme zrušení této povinnosti.

Covidový pas je stále v běhu a budeme tento článek aktualizovat o nové poznatky a případně doplníme odpovědi na vaše další dotazy.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 10. 07. 2021

121 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře