Kde a proč si kontrolovat rezervaci letenky?

33 komentářů
2019-07-22T14:17:46+02:00

Kontrola rezervace letenek je jednou z nedílných předodletových procedur, kterou by měl provést každý cestovatel bez ohledu na jeho dosavadní zkušenosti s cestováním i nákupem letenek. Ne vždy k vám informace o změnách rezervace dorazí, proto je lepší se jistit vlastní vynaloženou aktivitou.

Zkontrolovat letenku doporučuji jak pár dní či hodin před samotným odletem, tak i pár týdnů po zakoupení, a to především u letenek pocházejících z chybného nacenění, tzv. error fare či chybových letenek. V prvním případě se můžete dozvědět, že váš let byl o pár desítek minut posunut, v druhém si pak ověřit platnost rezervace a toho, že skutečně odletíte.

Potřebovat k tomu budete jediné – rezervační 6–ti místní kód. Obecně vypadá ve tvaru RF3U7P a obdržíte jej v e–mailu s potvrzením o nákupu.

Pozor si však dejte na to, že těchto kódů vám může přijít několik.

Každý kód slouží pro komunikaci s někým jiným – prodejcem letenek, globálním rezervačním systémem či aerolinkou. Proto, pokud vám první kód aplikace pro kontrolu rezervace letenek nebude brát, nepanikařte a zkuste najít kód další.

Letenku si zkontrolujete v jedné z následujících aplikací. Fungovat bude vždy jen jeden podle toho, u jakého prodejce jste letenku zakoupili. Společně s rezervačním kódem se vkládá příjmení jednoho z cestujících, a to bez diakritiky.

Travelport ViewTrip

Stránku viewtrip.com využijete, rezervujete–li si letenky v GDS zvaném Galileo. Do tohoto systému jsou zapojeny např. servery:

  • cestujlevne.com
  • kralovna.cz
  • letenky.cz
  • superletuska.cz
  • pelikan.cz

Check my trip

Stránku checkmytrip.com využijete pro letenky vystavené v GDS Amadeus. Sem se řadí např. následující prodejci:

  • letuska.cz
  • expedia.com
  • opodo.com
  • ebookers.com
  • tripsta.cz
  • gotogate.com

Nutná je registrace e–mailu v rámci aplikace Check my trip.

TripCase

Aplikaci tripcase.com příliš často nevyužijete. Je do ní zapojeno nejméně z evropských prodejců. Funguje totiž pod GDS Sabre, který je nejvíce rozšířen v Americe. I tak lze ale najít následující server figurující především u chybových tarifů:

  • airline-direct.de

Letecká společnost

Poslední variantou, kde lze nejen zkontrolovat rezervaci, ale případně dokoupit zavazadla, vybrat si druh jídla či zvolit sedadla během letu je stránka letecké společnosti.

Pokud si kupujete letenky na webu letecké společnosti, využijete pro kontrolu rezervace pouze jejich web, výše uvedené aplikace vám fungovat nebudou.

Závěr

Před každou cestou si pro jistotu zkontrolujte stav vaší rezervace a časy i itinerář vašich letů. Poslouží k tomu weby aplikací ViewTrip, Check my trip a TripCase, kam vložíte rezervační 6–ti místní kód a příjmení jednoho z cestujících.

Máte–li další dotazy ke kontrole letenek, ptejte se v komentářích níže.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 22. 07. 2019

33 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.