Letištní salónek Londýn LHR T3 Cathay Pacific

Letištní salónky a jak získat vstup zdarma

372 komentářů
2020-04-29T10:06:57+02:00

Slyšeli jste už někdy o letištních salóncích nebo zahlédli ceduli v letištním terminálu s nápisem „Lounge“? Pak vás možná jistě zajímá, co vše takový letištní salónek zahrnuje a jak se do něj vlastně dostanete. Na vaše otázky vám nyní odpovíme.

K čemu slouží letištní salónek?

Asi každého napadne, že je k odpočinku a rozhodně se nemýlí. Letištní salónky tvoří oázy klidu na jinak rušném terminálu a nabízí pohodlí při čekání na odlet.

Jejich vybavenost a míra pohodlí se liší a zatímco v Bratislavě na vás čekají plastové židle u stolů, v Praze se přeci jen pohodlněji usadíte do křesel a třeba v takovém Dauhá si užijete vlastní vířivku či pokoj se sprchou, televizí a postelí.

Co v salóncích najdete?

Poté, co projdete skrze recepci, na vás čeká prostor s výběrem nejrůznějších míst k sezení. Jak bylo psáno výše, můžete tu najít obyčejné židle se stoly, ale mnohem častěji pohodlná kožená křesla či gauče a někde i lehátka k natažení těla.

Usaďte se, odložte si zavazadla a jděte k baru či bufetu. Každý salónek totiž nabídne i občerstvení. A to se samozřejmě také liší salónek od salónku. Obvykle na vás čeká samoobslužný bufet, kde najdete jak pití, tak něco k snědku. Typické jsou všechny různé ochucené vody, piva, vína, ale i tvrdé alkoholické nápoje. K jídlu najdete bagetky, ovoce, saláty, ale i teplá jídla. Vše samozřejmě zdarma.

Potřebujete něco dodělat do práce či se zabavit online? Připojte se k internetu, který je zdarma i na letištích, kde jinak veřejná wifi síť neexistuje. Ve většině salóncích pak nechybí pracovní koutky s tiskárnou, počítači a hlavně pohodlnými židlemi u pracovních stolů.

Ať už po delším letu či celodenním chození ve městě byste se rádi na další let zkulturnili? Využijte sprchy.

Zkrátka a dobře, nechybí tu nic, co by vám během kratšího či delšího čekání na let mělo scházet. Pohodlně se usaďte, vezměte si drink a při pohledu na cvrkot na letištní ploše bezstarostně relaxujte.

Jak se do salónku dostat?

Možnosti jak vstoupit do letištního salónku se různí. Prakticky vzato existují následující možnosti:

Na jednom letišti bývá vícero salónků. Některé vám nabídnou všechny uvedené možnosti vstupu, jiné budou zase omezeny jen pro cestující v byznys třídě. O pravidlech vás vždy informují na recepci daného salónku.

Dost bylo ale obecných řečí. Pojďme se podívat konkrétně na možnosti, které nám nabízí naše kotlina.

Vstupy zdarma s Mastercard

Vlastníte platební kartu Mastercard? Pak můžete mít nárok na vstup zdarma do několika letištních salónků, a to v Praze, Vídni či Bratislavě.

Musíte vlastnit platební kartu Mastercard Platinum nebo Mastercard World Elite. Pokud vlastníte MasterCard World, nesmutněte, i na vás čekají vstupy zdarma ve Vídni a Bratislavě.

Na jaké salónky se vstupy s Mastercard vztahují?

  • SKY Lounge, JET Lounge a AIR Lounge ve Vídni
  • Mastercard Caproni Lounge Bratislava

Od 1.5.2020 došlo bohužel ke zrušení vstupů za 100 Kč do salónku Mastercard na Terminálu 1 v Praze.

Vstupy zdarma využijete i v Budapešti, Moskvě a jiných Mastercard salóncích po světě s platební kartou Mastercard World Elite – vždy se optejte na recepci, aby vám sdělili podmínky vstupu (nikde neexistuje oficiální seznam).

Mastercard World Elite je karta určena pro movitější klienty. Nabízí ji například Erste Premiere od České spořitelny nebo ČSOB Premium. Potřebovat budete příjem minimálně 70 000 Kč nebo 50 000 Kč měsíčně. U Erste navíc máte vstup i na Terminálu 2 do salónku Erste Premiere a u obou bank získáte kartu LoungeKey s 6, respektive 4 vstupy do libovolných salónků po světě zdarma.

Pro plnohodnotné využití je vhodné, aby váš partner/partnerka měli svou kartu na své jméno. Můžete vystavit dodatkovou nebo u Erste dokonce zřídit druhý účet bez podmínek zdarma.

Máte nějaké dotazy k salónkům či platební kartám s těmito benefity? Ptejte se.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 29. 04. 2020

372 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře