Odbavené zavazadlo

Odbavené zavazadlo – cena, váha a rozměry

1 komentář
2019-08-15T11:57:34+02:00

I přes trend poslední doby, kdy čím dál více cestovatelů létá jen s příručními zavazadly, se stále najde mnoho lidí, kteří se omezovat nechtějí a rádi si s sebou na dovolenou přibalí více věcí. Stejně jako na příruční, i na odbavená zavazadla se však vztahují určité podmínky. 

Pojďme se podívat na nejčastější otázky ohledně odbavení větších zavazadel a řekněme si, s čím je dobré při balení počítat.  

Co je odbavené zavazadlo?

Začněme popořadě od základů. Odbavené nebo též zapsané zavazadlo (angl. Checked baggage) je kufr, krosna či jakýkoli jiný předmět, který si s sebou neberete přímo do kabiny letadla, ale na letišti ho odevzdáte u přepážky. Vyzvednete ho pak až v cílové destinaci na páse v příletové hale.  

Odbavené zavazadlo má oproti tomu příručnímu, o němž jsme také sepsali samostatný článek, výhodu především ve velikosti. Jeho rozměry i váha můžou být totiž mnohem větší. Na druhou stranu, zatímco příruční zavazadlo alespoň v nějaké podobě můžete přepravovat vždy zdarma, za to odbavené často budete muset platit zvlášť. 

Kolik stojí přeprava odbaveného zavazadla 

Už dávno není pravidlem, že by letecké společnosti dávaly odbavené zavazadlo automaticky zdarma, resp. v ceně letenky. Dnes už se dá říct, že na většině tras budete za kufr k odbavení muset platit. Ceny se liší dle jednotlivých leteckých společností i vzdáleností, obecně lze říct, že za 1 kus odbaveného zavazadla zaplatíte okolo 300–800 Kč v rámci jednoho kontinentu, případně kolem 1.000–2.500 Kč při delších cestách mezi kontinenty

O tom, jak a kde odbavené zavazadlo dokoupit, jak zjistit, že je v ceně letenky nebo kde se dozvědět přesnou cenu, se dočtete v našem detailním článku Jak dokoupit odbavené zavazadlo

Rozměry odbaveného zavazadla 

Zatímco u příručního zavazadla jste zvyklí úzkostlivě hlídat jeho rozměry, u toho odbaveného zase tak stěžejní nejsou.  

Obvyklé limity se stanovují na 158 cm nebo dokonce 250 cm jako součet všech tří rozměrů, ale snad s výjimkou Ryanairu a Wizz Airu se u odbavených zavazadel téměř nikdy nekontrolují. Pokud necestujete s kufrem extrémních rozměrů nebo nepravidelných tvarů (dlouhé tyče, koule apod.), s rozměry si hlavu nelámejte. 

Nadrozměrné zavazadlo 

Přepravujete-li zavazadlo nestandardní velikosti nebo objemu, je možné že budete odesláni ke speciální přepážce označené jako Oversized nebo Bulky Baggage. Pokud bude stále splňovat povolené rozměry, nic připlácet nebudete, jen je třeba zavazadlo poslat bezpečnější (tedy rozměrnější) cestou k letadlu. Patří sem typicky dlouhé úzké tyče (stativy apod.), ale občas třeba i krosny a batohy s velkým množstvím popruhů. Vždy je však třeba navštívit klasickou odbavovací přepážku, od níž vás k té nadrozměrné případně odkážou. 

Povolená hmotnost zavazadla a poplatky za nadváhu 

Maximální povolenou hmotnost je nutné dodržovat přesně. Zavazadlo se totiž vždy při položení na pás automaticky zváží. V případě překročení se nevyhnete poplatkům za nadváhu, k nimž každá letecká společnost přistupuje trochu jinak. Některé aerolinky zpoplatňují každý kilogram navíc, jiné vám naúčtují plošný poplatek do určité váhy. Každopádně počítejte s tím, že mít nadváhu se nevyplácí. 

Například Ryanair si účtuje 20 EUR za každý kilogram navíc, ČSA/SmartWings 25 EUR za jakoukoli hmotnost od 23 kg do 32 kg (ne za každý kilogram).

Váhový koncept vs. koncept počtu kusů 

Některé letecké společnosti vám povolí konkrétní počet kusů zavazadel do určité hmotnosti, jiné stanoví jen hmotnost a počet kusů nechají na vás.  

Pokud máte na letence uvedeno „1 ks, max. 23 kg“, pak si můžete vzít s sebou opravdu jen jedno odbavené zavazadlo na osobu do 23 kg. Naopak pokud je na letence uvedeno jen „23 kg“, pak můžete klidně deset různých kufrů a pokud všechny dohromady budou vážit do 23 kg, nevystavujete se žádnému poplatku navíc.

Informace o maximální hmotnosti nebo počtu kusů u konkrétních leteckých společností se dočtete v našich průvodcích aerolinkami.

Sčítání hmotnosti s dalším cestujícím 

Pokud na jedné rezervaci cestujete s více osobami najednou, některé aerolinky vám umožní sečíst hmotnosti zavazadel u obou cestujících a vzít si namísto dvou lehčích jeden těží kufr. Pozor však, že ve většině případů je kvůli manipulaci hmotnost jednoho zavazadla omezena na maximálních 32 kg.  

Před cestou si však dopředu ověřte, jestli daná letecká společnost sčítání umožňuje. Většinou tak uvádí na svých webových stránkách v podmínkách, často pod pojmem „pooling baggage“

Kde odevzdám a kde vyzvednu zavazadlo 

Všechny základní informace o tom, jak velké zavazadlo můžete mít a kolik bude stát, už máte. Nyní se přesuňme na letiště.  

Před odletem si v letištní hale podle tabule s odlety najdete číslo přepážky, u níž bude možné zavazadlo odevzdat. Většinou se odbavení otevírá 2 hodiny před odletem, u dálkových letů 3 hodiny, naopak na nejmenších letištích může přepážka otevřít klidně až hodinu před letem. Odbavení se zavírá obvykle 45 minut před odletem. 

U přepážky pak zavazadlo umístíte na pás, pracovník odbavení na něj nalepí štítek s kódem destinace a na palubní vstupenku či pas vám přilepí ústřižek, který si ponecháte po celou cestu. Pomocí něj se řeší případné problémy, jako je ztráta či poškození zavazadla. Na stejném místě zavazadlo odevzdáte i v případě, pokud jste provedli online check-in už z domova. Některé aerolinky mají pro tyto případy zřízené přepážky s nápisem „Baggage drop-off“ určené právě pro cestující s provedeným online odbavením, kde bývají kratší fronty. 

Především v USA jsou hojně rozšířené samoodbavovací kiosky, kdy sami naskenujete pas nebo zadáte číslo své rezervace, vyjede vám štítek, který si sami na kufr nalepíte a následně ho sami odevzdáte na pás. 

Po příletu si pak zavazadlo vyzvednete v letištní hale na páse označeném jako Baggae Claim, Baggage Conveyor apod. Vždy si podle štítku důkladně zkontrolujte, že si berete opravdu svůj kufr. Není výjimkou, že se v jednom letadle sejdou dvě i více identických zavazadel.  

Pokud váš let vede s přestupem, s největší pravděpodobností se s vaším kufrem shledáte až v cílové destinaci. Existují však výjimky, které mimo jiné rozebíráme v detailním článku Zavazadlo při přestupu

Ztracené nebo zničené zavazadlo 

Pravděpodobnost sice není velká, ale přesto se občas stane, že se po příletu se svým zavazadle nesetkáte nebo vám přijede ve stavu, v jakém jste ho rozhodně neodevzdávali. Co v takových případech dělat a na co máte nárok, se podrobně dočtete v našich 2 speciálních článcích: 

Závěr 

Při cestách s odbaveným zavazadlem je důležité si hlídat především jeho hmotnost, která se na rozdíl od rozměrů kontroluje vždy na každém letišti. Poplatky za případnou nadváhu bývají velmi vysoké, takže se opravdu nevyplatí spoléhat se na to, že zrovna vám zavazadlo nezváží. Zváží, a to vždy.  

Také je dobré si uvědomit, že odbavený kufr už dávno není samozřejmou součástí letenky, a při nákupu se nezapomenout ujistit, jestli je odbavené zavazadlo už v ceně, případně kolik bude stát jeho dokoupení. 

naposledy aktualizováno 15. 08. 2019

1 komentář

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.