Revolut karta

Revolut – platební karta pro cestovatele

149 komentářů
2023-05-18T20:05:32+02:00

Trápí vás nevýhodné kurzy zahraniční měny u vaší banky? Máme pro vás jednoduché řešení. Založte si nový účet u Revolutu. Získáte středové kurzy, tedy ty nejvýhodnější na trhu, a bankovní účet založený skutečně na moderních technologií. Starou banku přitom můžete dál používat, jen při cestách vytasíte kartu, která vám šetří.

Představte si, že platíte hotel v zahraničí za 100 EUR. U té nejběžnější banky České spořitelny se vám z účtu strhne 2 646 Kč. S Revolutem pak jen 2 586 Kč. Rozdíl 60 Kč (kurz k datu 12.8.2019) na pouhé stovce v eurech. Co teprv, když byste měli platit třeba 800 EUR nebo snad částku v exotické měně?

Revolutka by neměla chybět v peněžence či mobilu žádného cestovatele. Ještě ji nemáte? Pak získejte bonus 500 Kč a kartu zdarma založte zde.

Velmi dobře se hodí také těm, kteří pobírají výplatu v eurech či jiné měně. Netraťte na kurzu a směňte si peníze na české koruny za nejlepší kurz.

(ne)výhody Revolutu v krátkosti

Nebaví–li vás čtení, shrnul jsem pro vás ty nejdůležitější výhody, co Revolut nabízí, do následujících řádků:

  • středový (nejvýhodnější) kurz při směně měny
  • platby kartou či výběry v zahraničí zdarma
  • okamžité přeposílání peněz kamarádům
  • zabezpečení na základě polohy
  • virtuální karty k platbám u méně důvěryhodných prodejců
  • vedení účtu zdarma
  • aktuální bonusy: doručení karty zdarma a 300 Kč k založení účtu

Oproti tomu mezi nevýhody můžeme zařadit:

  • nutnost mobilní aplikace
  • směna o víkendu je s 2 % poplatkem
  • výběry z bankomatu zdarma do 4 500 Kč / měsíc (poté +2 % poplatek)
  • směna do 120 000 Kč / měsíc (poté +0,5 % poplatek)
  • nevýhodné kurzy u rizikových měn (thajské bahty THB, gruzínské lari GEL či ukrajinské hřivny UAH)

Ve skutečnosti nejsou nevýhody nevýhodami, ale jen omezením u bezplatného účtu. K dispozici jsou též placené verze Premium (175 Kč/měs.) či Metal (300 Kč/měs.), které vás těchto neduh zbavují.

500 Kč za založení i doporučení

Do 31.5.2023 je v platnosti bonus 500 Kč za doporučení

V současné době probíhá promo akce ze strany Revolutu k akvizici nových uživatelů. Rozdává 500 Kč pro všechny nové zákazníky, kteří se zaregistrují prostřednictvím doporučujícího odkazu. Dáváme jich tentokrát více, protože naposledy jste dosáhli kapacity promo akce během pár hodin:

Pokud jste nad Revolutkou přemýšleli, právě teď je ideální chvíle k založení účtu.

Po pár dnech používání budete pravděpodobně i vy součástí kampaně a budete moci doporučit pomocí vašeho odkazu Revolut svým přátelům. Získáte 500 Kč vy i oni.

Co je Revolut?

Revolut je anglická banka založená na moderních technologií. Založení i správa účtu probíhá pouze skrze mobilní aplikaci, kterou si stáhnete v App Storu i Google Play.

Je plně přeložena do českého jazyka, proto se založením i jeho správou nebudete mít absolutně žádné problémy a zvládne ji naprosto každý běžný uživatel mobilních telefonů. Jedná se prakticky o klasickou banku, kdy místo návštěvy pobočky vezmete do ruky mobil.

Revolut umí klasické platby kartou u obchodníka, online či výběry z bankomatu. Mimo to nabídne možnost i nákupu a platby pomocí kryptoměny či nákup akcií na burze.

Proč si Revolut zřídit?

Tím nejhlavnějším důvodem je jeden z nejvýhodnějších směnových kurzů, které můžete vůbec od bank dostat. Názorně to ukážeme na nákupu eur a rozdílem mezi nejčastějšími bankami v ČR a u Revolutu.

Pokud budeme platit službu či zboží v hodnotě 100 EUR, poté u Revolutu zaplatíme 2 586 Kč. U následujících bank přeplatíme následovně:

  • Air Bank – 2 642 Kč (přeplatíte 56 Kč)
  • Equa Bank – 2 643 Kč (přeplatíte 57 Kč)
  • Česká spořitelna – 2 646 Kč (přeplatíte 60 Kč)
  • Moneta Money Bank – 2 647 Kč (přeplatíte 61 Kč)
  • FIO – 2 647 Kč (přeplatíte 61 Kč)
  • Komerční banka – 2 652 Kč (přeplatíte 66 Kč)
  • Reiffeisen Bank – 2 660 Kč (přeplatíte 74 Kč)

* srovnání je uvedeno ke dni 12.8.2019 a aktuálnímu kurzovnímu lístku jednotlivých bank

Průměrně lze říci, že placením Revolutkou ušetříte 2,5 % z každé transakce v eurech. Při útratě 10 000 Kč na dovolené ušetříte 250 Kč, při 40 000 Kč je to 1 000 Kč.

Navíc pokud cestujete za hranice Evropy, musíte počítat s dvojí směnnou. Platíte třeba v Malajsii 100 MYR, které se nejprve musí převést na EUR a následně podle bankovního směnného kurzu na CZK. Kdežto u Revolutu jde směna rovnou za středový kurz na CZK.

Revolutkou plaťte v zahraničí. Na domácí platby můžete, ale nemusíte, stále používat váš primární účet.

Návod jak si Revolut založit

Skvěle zvládnuté moderní technologie návod nepotřebují. A to je právě případ Revolutu.

Registrujte se pomocí tohoto odkazu, kde zadáte vaše telefonní číslo a přijde vám SMS s odkazem pro stažení mobilní aplikace.

V mobilní aplikaci už jen vyplníte údaje jako je jméno, příjmení, email a trvalé bydliště. Nahrajete (vyfotíte) občanský průkaz či jakýkoliv jiný doklad s fotkou, vyfotíte si selfie a vyčkáte pár minut až hodin na potvrzení účtu.

Mezitím dobijte minimálně 300 Kč pro aktivaci vašeho účtu prostřednictvím platební karty, kterou aktuálně používáte. Je to zdarma, bez jakéhokoliv poplatku.

Nyní už je téměř hotovo. Stačí jen požádat o plastovou platební kartu Revolut a nechat si ji zdarma zaslat do 14 dní. Ihned si ale můžete do Apple Pay či Google Pay tuto kartu uložit a začít s ní platit (300 Kč bonus se připíše až po zaplacení s fyzickou kartou).

Vychytávky a na co si dát pozor

Jednou z hlavních výhod je možný nákup a prodej většiny dostupných měn. Váš účet můžete vést nejen v korunách, ale i 25 dalších světových měn.

S tím si ale lámat hlavu nemusíte, jednoduše si dobíjejte české koruny, které se už automaticky za nejvýhodnější kurz budou při platbách u obchodníka samy převádět. Více měnových účtů se vám může hodit ale třeba u víkendových platbách, viz následující.

Pozor na to, že o víkendech jsou zavřené burzy a proto u Revolutu narazíte na povinný poplatek 2 % z celkové směny či platby u obchodníka, kterým se kryjí u nenadálého výkyvu kurzu. Jednoduše ale 2 % poplatku předejte tím, že si v pátek směníte v rámci aplikace předpokládanou víkendovou útratu do cizí měny. Třeba 3 000 Kč převedete na EUR, BGN, HKG, CAD, USD, DKK, CHF, JPY, QAR, RUB a další. Revolut nebude peníze strhávat z vašeho hlavního CZK účtu, ale z účtu lokální měny.

Karta dokáže být maximálně zabezpečená. Líbí se nám hlavně dohled nad aktuální polohou. Jednoduše pokud povolíte mobilní aplikaci přístup k GPS, tak kartu nikde jinde na světě nezneužijí. Bude fungovat jen v nejbližším okolí vašeho telefonu.

Jste na večeři s kámošema a servírka nechce rozpočítávat nebo jedete taxíkem ve vícero lidech? Jednoduše ať jeden zaplatí a zbytek party během několika vteřin pošle peníze tomu, kdo útratu hradil. Připojit můžete i GIF či vzkaz. Revolut vyhledá všechny vaše přátele, kteří už Revolutku mají nebo pomocí „nejbližší okolí“ vyhledá další uživatele. Kliknete a hotovo, bez poplatku samozřejmě.

Nezapomeňte jen na měsíční limity. Zejména v exotických zemí se mnohdy bez hotovosti neobejdete. Výběr z bankomatů je bezplatný, ale jen do výše 4 500 Kč za kalendářní měsíc. Jakoukoliv částku nad tento limit zatíží Revolut poplatkem 2 %, což je ale stále o dobré půlprocento nižší, než je běžný kurz u většiny bank.

Revolut se nehodí všude. Některé měny mají horší kurz než u klasických bank. Nejčastěji narazíte na ukrajinské hřivny, gruzínské lari a thajské bahty. Aktuální kurz u Revolutu najdete pod ikonkou Údaje a poté Kurzy.

Pokud se Revolut rozhodnete přestat používat, zbylé peníze si můžete kdykoliv zaslat zpátky na svůj primární účet u vaší banky bez poplatku.

Pokud využíváte cashback program Priceless Specials od Master Card, tak i přesto že platební karta Revolutu je Master Card, tak nepůjde do programu přidat. A to z důvodu, že je vystavena v Anglii, tedy mimo Česko a Slovensko.

Jak tedy Revolut používat?

Pokud nechcete Revolut využívat při denním běžném placení i doma, tak před odjezdem na dovolenou si na účet pošlete předpokládaný obnos peněz. Řekněme, že u víkendového pobytu v Evropě to bude třeba 6 000 Kč.

Následně s ní v zahraničí plaťte. Pokud bude peněz málo, zase rychle online a zdarma přepošlete peníze další.

Naopak po příjezdu domů si zbytek peněz můžete zaslat zpět na primární účet nebo je nechat u Revolutu a platit s nimi i doma. Manipulujete stále s českými korunami.

Závěr

Revolut je platební karta, která by neměla chybět v peněžence žádného cestovatele. Nestojí nic a jejím používám v zahraničí průměrně ušetříte 2,5 % oproti běžným platebním kartám tuzemských bank.

Nezapomeňte, do konce září 2019 získáte doručení karty zdarma a 300 Kč za založení nového účtu.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 18. 05. 2023

149 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře