Sledování letů on-line na Flightradar24.com

72 komentářů
2019-10-03T14:40:42+02:00

Je pěkný slunečný den, kocháte se modrou oblohou, přes kterou přelétá jedno letadlo za druhým. A vás hrozně zajímá, kam letí. Řím, Hongkong, San Francisco? Těžko říct… Nebo snad zrovna ten den někam letí vaši známí či příbuzní a vy je v duchu sledujete a přemýšlíte, kde asi tak zrovna jsou.

Nemusíte jen hádat, podívejte se! Stačí mít připojení k internetu, otevřít web Flightradar24.com a máte přehled o všem. A naživo, v reálném čase, se nulovým zpožděním.

Sledování konkrétního letu

Naši příbuzní se zrovna dnes vrací z dovolené, řekněme třeba z Portugalska. Sledovat je můžete po celou dobu letu! Podívejte se, kde se právě teď jejich let nachází.

Stačí znát číslo jejich letu, které se skládá z kódu aerolinky (obvykle dvě písmena, případně kombinace písmena a čísla) a pak samotného čísla konkrétního letu (dvě, tři nebo čtyři číslice), například OK711 (let ČSA z Lisabonu do Prahy). To je vždy uvedeno na letence.

Otevřete si Flightradar24.com a do políčka „Search“ toto číslo letu bez mezer napíšete, tedy např. „OK711“. Pokud je ještě ve vzduchu, vedle ikonky „i“ je zároveň ikonka letadélka. Na tu klikněte a hle, vidíte, kde aktuálně letadlo je. Živě, bez zpoždění. Tedy… bez zpoždění je zobrazení letu, v tomto konkrétním případě vidíme, že let z Lisabonu má 2,5 hodinovou sekeru a my tak nemusíme na letiště tolik spěchat, až pojedeme známým naproti.

Sledování historie letů

Sedíte zrovna v letadle bez připojení k internetu, koukáte z okna a marně tipujete, nad jakým městem právě přelétáte, protože jste si zapomněli stáhnout offline mapy? Ani to není pro Flightradar24 problém. V základní verzi zdarma totiž vyhledá a zobrazí trasu konkrétního letu 7 dnů do historie. V placených verzích pak až 180 dní zpět.

Uvidíte tak, kudy přesně jste letěli, v jaké výšce nebo jak dlouho jste přesně byli ve vzduchu.

Postupovat budete obdobně jako ve výše uvedeném příkladu. Do vyhledávacího políčka vepíšete číslo letu bez mezer, vyskočí vám ve výpisu, kliknete a zobrazí se vám seznam všech daných letů za posledních 7 dní. Vyberete si váš konkrétní a vpravo v řádku kliknete na modrou ikonku „Play“.

Sledování aktuálního leteckého provozu

Sami poznáte, že Flightradar24 je návykový. Stačí se jednou zahledět a jen těžko se bude web zavírat. Ideální prokrastinace během zkouškového období nebo náročných pracovních dní, vždyť během každého jednoho dne můžete sledovat kolem 160 tisíc letadel…

Pár tipů od leteckého maniaka:

  • Sedněte si za hezkého počasí ven, a za pomoci mobilní aplikace Flightradar24.com sledujte, co vám právě prolétá nad hlavou, jedině tak si všimnete, že přenos je opravdu živý, maximálně s párvteřinovým zpožděním,
  • Najděte si na mapce nějaké velké světové letiště, typicky londýnské Heathrow a sledujte živě ohromné množství letadel na malé ploše. Kliknutím na jednotlivé letadlo se navíc zobrazí doposud uletěná trasa a vy tak můžete vidět, jak jednotlivé spoje vyčkávaly před přistáním na volnou dráhu,
  • Je venku silná bouřka? Otevřete Flightradar24 a dívejte se, jak piloti zápasí s počasím, obvykle to poznáte tak, že již uletěná trasa je všechno, jen ne přímá – bouřková mračna se většinou musí oblétávat,
  • Sledujte „problémové oblasti“ a s tím související zajímavé a klikaté trasy letů. Podívejte se například na dlouhou nit letů z Moskvy na Krym obloukem oblétávající území Ukrajiny nebo třeba vzdušný prostor Libanonu a prapodivné trasy arabských aerolinek mířících do Bejrútu a vyhýbajících se vzdušnému prostoru Izraele a Sýrie. Zajímavé trasy můžeme pozorovat i u letů Qatar Airways, jejichž letadla nesmí do vzdušných prostorů sousedních zemí (např. let QR1323 z Kataru do Súdánu) nebo třeba izraelské aerolinky El Al, která řeší podobný problém jako Qatar Airways (např. let LY71 z Bombaje do Tel Avivu).

Letové údaje a funkce Flightradar24

Po kliknutí na každé letadélko zjistíte vždy kompletní sadu informací o daném letu:

  • Výchozí a cílový bod
  • Aktuální rychlost a výšku
  • Plánovaný vs. aktuální čas odletu a příletu
  • Typ letadla

Ale především – uvidíte kompletní proletěnou trasu. Občas je její část černě čárkovaná, to znamená, že letadlo letělo oblastí bez pokrytí a Flightradar24 si domyslel nejkratší možnou spojnici. Ve většině případů informace skutečně odpovídají realitě, chybová zobrazení jsou výjimečná.

Flightradar24 umí i různé užitečné vychytávky. Můžete například využít filtry, kdy se vám zobrazí jen lety konkrétní letecké společnosti, jen určité typy letadel nebo lety z konkrétního letiště.

Mobilní aplikace

Flightradar24 nabízí taky moc pěknou mobilní aplikaci, možná jednu z nejlepších vůbec. A pro každého, kdo se aspoň trochu o letectví zajímá, je takřka povinností ji mít v mobilu nainstalovanou.

Kromě klasického zobrazení a nastavení výše zmíněných filtrů si můžete například zapnout upozornění na letadla, která vydají nouzové kódy SQUAWK 7700 nebo 7600. Vy pak můžete rovnou živě sledovat, co se s letadlem bude dít, časté jsou v těchto případech odklony na nejbližší letiště.

Mobilní aplikace instalovaná v zařízeních se zabudovaným kompasem vás potěší pěknou funkcí, která je schována pod ikonkou dalekohledu. Pokud ji zapnete a nasměrujete objektiv fotoaparátu na prolétající letadlo nad vámi, zobrazí se vám rovnou jeho údaje. Čím blíž letadlo je, tím přesnější jsou.

Chybějící letadla

Zobrazují se na Flightradaru24 opravdu všechna letadla? Ne, ale většina ano. Takřka všechna běžná dopravní letadla se nám v reálném čase ukážou. Nezobrazí se jen některé starší typy letadel, většina vojenských či vládních letounů, velké mezery jsou pak v zobrazování malých sportovních letadel, kterých se ukáže méně než třetina. Obecně lze říci, že se vám ukáže zhruba 85% všech větších letadel a kolem 15% těch menších, přičemž pokrytí se každým rokem zlepšuje. Odhaduje se, že ro doku 2020 by se mělo ukazovat přes 90% všech letadel ve vzduchu.

Občas se taky stane, že letadlo najednou z obrazovky zmizí. Ve většině případů nespadlo, ale pouze vletělo do oblasti, která zrovna není Flightradarem24 pokrytá, typicky se jedná o prostředky oceánů nebo polární či pouštní oblasti.

Jak vlastně Flightradar24 funguje?

V dnešní době je většina dopravních letadel (a i některá soukromá a sportovní) vybavena odpovídačem technologie ADS-B, který vysílá informace o poloze, rychlosti, apod. Tyto signály může zachytit taky kterýkoliv amatérský přijímač zapojený do programu Flightradar24. Přispívat může opravdu každý se zařízením schopným zachytit signály ADS-B. A přispěvatelů jsou v současnosti tisíce, proto je taky pokrytí Flightradarem24 dnes už ve většině civilizovaných oblastí takřka 100%.

V Americe pak navíc Flightradar24 sbírá data od klasických a oficiálních radarů, zobrazuje se tak až 95% všech letadel.

Placené verze

Pokud jste opravdu zapálení jedinci, možná využijete některou z placených verzí. Ty v sobě skrývají další nadstavbové údaje, které v základní verzi nejsou:

  • Aktuální stáří letadla,
  • Rychlost klesání/stoupání,
  • Grafy rychlosti a trajektorie letu
  • Vyhledávání historie letů více do minulosti (základní verze 7 dní, Silver verze 60 dní, Gold verze 180 dní),
  • Vylepšené možnosti mapových zobrazení (letové trasy, body, hranice jednotlivých center řízení letového provozu, apod.)
  • Zobrazení srážek, mraků, bouřek… hojně využíváno například při sledování letového provozu okolo hurikánů, které jsou na Flightradaru24 krásně vidět.

Verze Silver stojí 1,49 $ na měsíc, Gold 3,99 $ a Business pro ultra nadšence (zobrazí například i takové věci, jako je aktivita blesků v bouřkách) 49,99 $. Kromě zobrazení více dat budete taky ušetřeni všech reklam.

Budete-li chtít zjistit nějaké údaje, které základní verze nezobrazuje, například trasu letu staršího než 7 dní, poptejte se u nás v diskusním fóru. Minimálně jeden člen naší redakce bude mít vždy k verzi Gold přístup.

naposledy aktualizováno 03. 10. 2019

72 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře