Jméno na letence

Jméno na letence a jak řešit různé chyby a překlepy

81 komentářů
2019-08-02T13:11:56+02:00

Pojďme se podívat na to, jak se správně vyplňuje jméno na letence a co dělat v případě vznikne-li nám nějaký problém ať už formou překlepu, či nutnosti změny celého jména na letence.

Níže najdete soupis všech možných anomálií a jejich řešení, které mohou při koupi letenky a zadávání jména vzniknout.

Pozor na automatické předvyplňování

Dobrý sluha, ale zlý pán. I tak lze v krátkosti shrnout automatické předvyplňování údajů, které máte uložené ve svém internetovém prohlížeči.

Vaše údaje zahrnující jméno, příjmení, adresu a další položky nebudou vždy korektně přiřazeny do jednotlivých polí, ačkoli byste to tak očekávali. U nákupu letenek je zpětná změna čehokoli problém, proto ideálně nic automaticky nepředvyplňujte a vyvarujte se zbytečných chyb.

S automatickým vyplněním byť jediné položky se mohou a velmi často i přepíší již ručně vepsané kolonky nejen u vás, ale třeba i u dalších cestujících, čehož si nemusíte všimnout dříve než po zaplacení v potvrzovacím emailu o nákupu letenky.

Oslovení

Součástí jména bude potřeba také ve většině případech uvést vaše pohlaví. Ne vždy však budete mít volbu jen mezi mužem (angl. male) a ženou (angl. female). Každý prodejce či aerolinka využívá vlastní formulář, kde můžete narazit i na následující oslovení:

  • Mr. (pan),
  • Mrs. (paní),
  • Ms. (slečna),
  • Jr. (junior),
  • Dr. (doktor).

Pokud se vám někdy stane, že se překliknete a nevšimnete si toho včas, tento problém neřešte. Třeba největší světový prodejce letenek Expedia vůbec pohlaví uvést nepožaduje.

Přišla mi letenka s mr/mrs na konci příjmení

Některé rezervační systémy rozešlou potvrzení rezervace se jménem ve znění David Eiseltmr namísto Eiselt.

Neděste se, takto rezervační systémy v leteckém ruchu fungují. Jednoduše bylo vaše pohlaví uvedeno společně se jménem a na letišti problémy nenastanou.

Spolucestující se stejným jménem

Často se stává, že společně cestuje otec se synem, kteří mají stejná jména. V takovém případě vás systém nepustí dál a hlásí chybu o duplicitě.

Existuje na to jednoduché řešení, přidejte na konec jména jr, např. následovně:

  • Jan Novak
  • Jan Novakjr

Z výše popsané kapitolky vyplývá, že na letišti nenastane žádný problém a letečtí pracovníci s tímto běžně pracují a zkratky znají.

Jména na letence vždy bez diakritiky

Věčná debata o tom, že vaše jméno se má na letence přesně shodovat s tím, co je uvedené v cestovním dokladu, se nejčastěji týká především diakritiky.

Prosím, na letenku diakritika nepatří. Pište jména i příjmení vždy bez čárek a háčků.

Proč? Rozšířená latinka s diakritikou není na mnohých systémech podporována a místo příjmení např. Hráčková vám vyleze v potvrzení Hrkov…

Pokud už vám taková letenka přijde a jméno ani zdaleka nepřipomíná to vaše skutečné, měli byste situaci řešit a jméno na letence změnit, viz níže.

2 jména či příjmení

Pokud máte dvě příjmení či jména, vyplňte je vždy společně s mezerami. Tedy Martina Bohatá Nováková uvede do kolonky:

  • jméno: Martina
  • příjmení: Bohata Novakova

Pokud vyplníte jen jedno příjmení, nic se neděje. Obě dvě varianty budou správné.

Příjmení na letence po svatbě

Svatební cesty bývají velmi zapeklité, neboť novomanželé netuší, jaké jméno ženy na letenku uvést. Jednoduchá odpověď zní, kupte letenku na příjmení, které budete mít v době cesty v platném cestovním dokladu.

Pozor na to, že cestovní pas po svatbě zůstává v platnosti jen 3 měsíce.

Pokud plánujete na cestu letět krátce po svatbě a nebudete stíhat vyřídit nové doklady, kupte si letenku na staré, tedy současné příjmení. Pokud poletíte řekněme za 2 měsíce a déle po svatbě, již kupujte na nové jméno podle manžela a nezapomeňte si během této doby vyřídit nový cestovní doklad.

Pokud se věci rozběhnou rychleji, než bylo původně plánováno, a vy máte vaši letenku již koupenou, zažádejte o změnu jména společně s oddacím listem. Většina aerolinií by vám měla vyjít bezplatně vstříc.

Překlepy ve jméně

Dvakrát kontroluj, jednou rezervuj. Ačkoli se tímto heslem řídí drtivá většina cestovatelů, téměř každý týden odpovídáme na dotazy, co dělat s překlepem ve jméně.

V drtivých případech nemusíte dělat nic. Letecké společnosti tolerují překlep o jednom či dvou písmenech do té doby, kdy jméno s překlepem stále připomíná vaše skutečné jméno.

Proto pokud se překlepnete o jedno písmeno, nemusíte dělat nic. Je to v pořádku.

Prohození jména a příjmení

Taktéž velmi častým neduhem je prohození jména a příjmení při uvádění detailu cestujícího. Ani v tomto případě nemusíte věšet hlavu a nic neřešte, v naprosté většině případů tento problém nikdo řešit nebude. Některé letecké společnosti však můžou trvat na změně, většinou proběhne až při odbavení na letišti za poplatek kolem 1 000 až 1 500 Kč.

Bezplatná změna letenky do půlnoci

Ačkoliv u většiny drobných neshod nemusíte nic vyřizovat ani měnit, tak zejména u cest do zemí, kam budete potřebovat mít předem vyřízená víza, je vhodné mít jména na letence i bez drobných chyb.

Za tímto účelem dáváme poslední tip, který se hodí i v těch nejhorších scénářích.

Pokud si letenky rezervujete skrze náš vyhledávač letenek a všimnete si nějaké chyby po uhrazení letenky, jednoduše obratem zavolejte na číslo uvedené v potvrzujícím emailu a do půlnoci téhož dne lze letenku bezplatně upravit či dokonce zrušit.

Stejným benefitem disponuje i např. největší prodejce letenek Expedia, nabízí totiž možnost zrušení letenky do 24 hodin od vystavení. U Ryanairu lze využít 48 hodin k úpravě překlepů, ale nikoli kompletní změny či zrušení letenky. Stejně je na tom třeba easyJet, který do 3 písmen umožňuje změnu kdykoli.

Pokud chybu objevíte citelně později, nezbývá než celou letenku zrušit a změnit. Tomuto tématu budeme věnovat vlastní článek.

Závěr

Po přečtení tohoto článku jste se právě stali experty na vyplňování jmen a příjmení u letenek. Nebojte se informace využít a poradit cestovatelům na sociálních sítích, kde každý den naleznete minimálně jeden dotaz týkající se této problematiky. Za případné sdílení odkazu děkujeme.

Pokud hledáte, jak přepsat celou letenku na jinou osobu, podívejte se na náš článek Jak změnit jméno na letence a prodat ji.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 02. 08. 2019

81 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře