Změna jména na letence

Jak změnit jméno na letence a prodat ji

12 komentářů
2019-08-02T12:12:01+02:00

Dotazy ohledně prodeje již zakoupené letenky a její převedení na jinou osobu patří k těm nejčastějším v cestovatelských kruzích. Máte koupenou letenku a nakonec zjistíte, že nikam letět nemůžete. Naprostá většina levných letenek vrátit nelze, takže logicky přijde na přetřes myšlenka, že letenku prodám nebo aspoň daruji někomu jinému, aby úplně nepropadla. Jestli za změnu jména budete platit nějaký poplatek a zda je vůbec možné převést letenku na jinou osobu, to vám osvětlíme v tomto článku. 

Změna osoby na letence vs. změna překlepu 

V podmínkách leteckých společností si cestovatelé často pletou pojmy. Pod slovním spojením „Změna jména“ se totiž rozumí oprava překlepu nebo třeba změna příjmení po svatbě. Detailně se tímto problémem zabýváme v článku Jméno na letence a jak řešit různé chyby a překlepy.  

Oproti tomu změna jména a převod na jinou osobu je daleko složitější úkon a ve většině případů neřešitelný problém.  

Jaké aerolinky umožňují převod letenky a kolik to stojí 

Pro začátek je třeba si uvědomit, že naprostá většina aerolinek změnu cestujícího na letence vůbec neumožní, a to ani za poplatek. Výjimku tvoří především nízkonákladové aerolinie, které vyjmenováváme níže.

Při snaze prodat letenku je nutné se vždy podívat, jak vysoký je poplatek za změnu. Ve většině případů totiž bude samotný poplatek dražší než koupě nové letenky.  

Ceny za přepis jsou u jednotlivých aerolinek pevně dané. Podívejme se na částky jednotlivých společností, které změnu jména umožňují. Jedná se vždy o částku za jeden let, tedy v případě zpáteční letenky zaplatíte poplatek dvakrát. 

Letecké společnosti umožňující změnu jen za administrativní poplatek

  • Ryanair a Laudamotion – 115 EUR,
  • easyJet – 25 GBP více než 60 dní před odletem, resp. 50 GBP méně než 60 dní předem, 
  • Wizz Air – 45 EUR,  
  • Aer Lingus – 50 EUR.

Letecké společnosti umožňující změnu za poplatek + doplatek rozdílu v ceně letenky

  • Eurowings – 70 EUR u evropských letů, 120 EUR u dálkových tras, 
  • Norwegian – 55 GBP na evropských letech, 90 GBP na dálkových trasách,
  • Transavia – 50 EUR
  • Volotea – 40 EUR
  • Air Malta – 60 EUR.  

Žádná další významnější aerolinka změnu cestující osoby vůbec neumožní. 

Nezapomeňte na rozdíl v tarifu aneb Kdy se přepis vyplatí 

Pozor především na situace, kdy kromě samotného poplatku musíte platit ještě doplatek do výše tarifu. Co to znamená v praxi? Původní letenka stála třeba 1.000 Kč a je koupena na termín 1.–5. 9. Nabídnu-li letenku k prodeji třeba 14 dní před odletem, je pravděpodobné, že ten samý termín už bude dražší. Musím tedy doplatit rozdíl mezi původní a současnou cenou. 

Přepis jména se tedy zjednodušeně vyplatí jen tehdy, když je poplatek za změnu nižší než původní cena letenky.  

Pokud daná společnost doplatek do aktuální výše tarifu nepožaduje, pak se změna vyplatí pouze v případě, že nová letenka není dražší než součet poplatku za přepis a původní ceny letu.  

Skupinové a „bianco“ letenky 

Cestujete-li ve velké skupině více než 9 osob a zařizujete si individuálně u letecké společnosti skupinovou letenku, bude se vždy řídit speciálními podmínkami. Mezi jednu z nich patří i možnost doplnit nebo měnit jména cestujících později a bez poplatku. Většinou do 72 hodin před odletem, ale lhůty se u každé aerolinky můžou lišit.  

Aerolinka Wizz Air pak nabízí koupi „bianco“ letenky i pro menší skupiny již od 2 pasažérů. Vždy však alespoň jeden z cestujících musí zadat své jméno už při koupi letenky. Další jména se pak můžou doplnit až 3 hodiny před odletem, poplatek za tuto službu činí 265 Kč za každé jméno a každý let. 

Závěr 

Při nakupování letenky počítejte s tím, že ji také musíte proletět. V případě, že letět opravdu nemůžete a letenku chcete nabídnout k prodeji, dopředu si vždy zjistěte, jestli je přepis vůbec možný, a pokud ano, kolik stojí. Žádná větší letecká společnost nenabízí změnu osoby ani za peníze a jestliže ano, pak jsou poplatky tak vysoké, že většinou bude vaše letenka neprodejná. Koupě úplně nové letenky vyjde potenciálního kupce levněji. 

naposledy aktualizováno 02. 08. 2019

12 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.