Tokio poprvé: můj ideální itinerář na 3 dny
Do Tokia jsem se poprvé podíval na víc než jen jednodenní přestup až na podzim 2025.
Tehdy jsem si splnil sen a díky zajímavému dealu se proletěl v první třídě Lufthansy právě do Tokia.
A takhle vypadal můj itinerář Tokio za 3 dny, když jsem tu byl poprvé.
Proč jsou 3 dny ideální?
Z mého pohledu není Tokio metropolí, kvůli které byste měli do Japonska cestovat, ale jen jednou ze zastávek v rámci cesty po Japonsku.
Tokio není o jedné ikonické památce, ale o atmosféře a kontrastech.
3 celé dny jsou podle mě na poznání toho nejdůležitějšího v Tokiu úplně dostačující.
Rezervuj hotel v Tokiu na 3 noci
Kde se ubytovat, aby to dávalo smysl
Tato část plánování mi dala nejvíc zabrat. Tokio má několik různých center a já se nakonec rozhodl pro 3 různé hotely, abych na vlastní kůži vyzkoušel, co dává smysl a co už ne.
Moje zkušenost: 3 hotely
Navíc jsem chtěl zkusit kapsulový hotel v lokalitě Ueno, kde jsem ale dopředu věděl, že zvládnu jen jednu noc.
Dál jsem postupně zvolil hotely v klidnější části centrální čtvrti Ginza a na závěr zůstal na ikonické křižovatce Shibuya.
- 🏨 Hotel Indigo Shibuya: recenze pokoje s výhledem na křižovatku Shibuya
- 🏨 APA Hotel Ginza Shintomicho Ekimae Kita: recenze standardního 3* hotelu v Tokiu
Moje doporučení: 1–2 hotely stačí
Těm, kteří do Tokia cestují poprvé, bych nicméně doporučil ubytovat se na jednom místě v lokalitě, kde se kříží několik linek metra tak, abyste se dostali všude po městě bez přestupu.
Hledání hotelu pro maximální pohodlí bych soustředil do těchto míst:
1. Okolí stanice metra Ginza
Bez přestupu se odsud metrem dostanete do čtvrtí Shinjuku, Shibuya, Akihabara, Ueno, k chrámům Senso-ji nebo svatyni Meiji.
Pěšky je kousek hlavní nádraží pro shinkansensy Tokyo Station i Císařský palác Kókjo.
- 👍 Nejlepší poměr cena x kvalita – KOKO HOTEL Ginza-1chome ***
- 💎 Luxusní – The Peninsula Tokyo *****
2. Shibuya nebo Shinjuku
Dvě nejslavnější tokijské čtvrti jsou si dost podobné a navíc od sebe leží jen necelých 10 minut vlakem nebo metrem.
Ubytujte se zde, pokud hledáte ikonická místa a milujete noční život plný neonových reklam a typických barevných japonských nápisů.
- 💸 Low-cost – Anshin oyado Tokyo Man Shinjuku
- 👍 Nejlepší poměr cena x kvalita – Shibuya Tokyu REI Hotel ****
Den 1 – první dojmy, chrámy a výhledy
První den bych zvolil pomalejší rozjezd a navštívil klidnější místa.
Já bydlel v Ginze (cca 20 minut pěšky od Tokyo Station), takže jsem svoje putování Tokiem začal zde.
Nejlepší itinerář bych sestavil takto:
- Dopoledne – procházka kolem Císařského paláce Kókjo a Kitanomaru Park (klidný start dne)
- -> pěšky 35 minut / metro Hibiya Line (Hibiya -> Tsukiji)
- Oběd – na rybím trhu Tsukiji, kde jsem si dal ústřici, kávu a tradiční tokijské okonomiyaki
- -> pěšky 10 minut
- Brzy odpoledne – návštěva klidných zahrad Hamarikyu
- -> pěšky cca 30 minut / metro Oedo Line (Shiodome -> Daimon)
- Odpoledne – návštěva zenového Shiba Park s chrámem Zojo-ji (málo turistů!)
- -> pěšky cca 5 minut
- Podvečer (nebo klidně později) – Tokyo Tower s úchvatnými výhledy
- -> metro Hibiya Line (Kamiyacho -> Ginza)
- Večer – procházka, nákupy a večeře ve čtvrti Ginza u hotelu
První den jsem se já přesouval skoro výhradně pěšky až na cestu od Tokijské věže zpět do centra.
Nasál jsem trochu atmosféru města, rozkoukal se, co a jak v dopravě, kde si koupit a že pěší chůze po městě je pohodlná a bezpečná.
Den 2 – park, muzea i anime čtvrť
Druhý den už chci zažít něco více japonského, ale ráno mám stále ještě trochu jetlag, takže volím opět klidnější začátek dne.
- Dopoledne – cesta metrem Ginza Line do parku Ueno, kde navštěvuji několik muzeí a zoo
- -> pěšky cca 30 minut / metro Tsukuba
- Odpoledne – známý, ale přeplněný chrám Senso-ji
- -> vlak Ryomo Line 1 stanice
- Podvečer – návštěva vyhlídky na Tokyo Skytree, která mě ale oproti Tokyo Tower dost zklamala
- -> metro Asakusa Line s přestupem ve stanici Asakusa na Ginza Line
- Večer – bizarní, živelná a hravá čtvrť Akihabara
- -> metro Ginza Line zpět do hotelu na Ginze
Tenhle den byl pro mě trochu zklamáním. Nejvíce mě zaujala zajímavá Akihabara, ale další věci bych pro příště asi vypustil a místo toho si naplánoval více času jinde.
Pokud ale chcete navštívit pro Tokio ikonická místa, pak je určitě zařaďte do itineráře.
👉 Naše tipy, kde se ubytovat v Tokiu
Den 3 – zlatý hřeb: Shibuya a Shinjuku
Do těchto čtvrtí jsem se opravdu hodně těšil. Jsou pro mě synonymem pro Tokio. Takhle si představuji pravé japonské velkoměsto.
Pokud nebudete bydlet v hotelu v jedné z těchto čtvrtí, ale v centru na Ginze, doporučoval bych zvolit program takto:
- Ráno a dopoledne – cesta metrem Ginza Line na Shibuyu, návštěva vyhlídek na ikonickou křižovatku Shibuya, oběd na Shibuye
- -> pěšky 20 minut
- Poledne – kontrast proti davům na Shibuye - návštěva posvátného pramene Kiyomasa a svatyně Meiji
- -> pěšky 30 minut
- Odpoledne – podle mě nejkrásnější tokijské zahrady Shinjuku Gyoen
- -> pěšky 20 minut
- Podvečer – vyhlídka zdarma na Tokyo Metropolitan Government Building s výhledem na Mount Fuji
- -> pěšky 10 minut
- Večer – živelná čtvrť Shinjuku zářící neonovými reklamami, obchody, bary a restauracemi
- -> metro Marunouchi Line zpět do hotelu na Ginze
Tohle byl jednoznačně nejlepší den v Tokiu.
👉 Tip: 5 tokijských restaurací, ve kterých jsem jedl
Co bych příště udělal jinak (čemu se vyhnout)
Pár míst bych osobně pro příště asi vypustil, ale pokud hledáte instagramové a ikonické zajímavosti, do programu určitě patří.
- ❌ Nezaujal mě chrám Senso-ji – značný overtourismus
- ✅ Místo toho se mi líbil chrám Zojoj-ji v Shiba Parku – klidný a autentický
- ❌ Nebyl jsem nadšený ani z vyhlídky Tokyo Skytree – daleko od centra i od hory Fuji
- ✅ Místo toho se mi líbila vyhlídka zdarma na Tokyo Metropolitan Government Building
- ❌ Nejste-li nadšenci do tržnic, vypusťte rybí trh Tsukiji
- ✅ Místo toho zůstaňte v nákupní čtvrti Ginza
Příště bych si také už nekupoval celodenní jízdenku na tokijské metro. Ani jeden den se mi nevyplatila a rozhodně je lepší využívat přednabitou Suica Visitor Card.