Rodina na cestě

[AZ] PROMOJP: Praha - New York za 1.400 Kč

16 komentářů
2017-08-17T10:54:22+02:00

Již přes rok a půl Vám skrz portál Cestujlevne.com pravidelně přinášíme zajímavé nabídky pro levné cestování. Každým dnem se zde objevují nové a nové akce nejen na akční letenky. Napadla Vás však někdy otázka, která že ta akce byla opravdu TOP. Ta nejlepší z nejlepších o které budeme vždy vyprávět našim přátelům dojde-li na téma cestování?  Pokud ano a chcete na tuto otázku znát odpověď, čtěte dále.

Alitalia a její chybné tarify

Ještě předtím, než se dostaneme k samotné akci je důležité zmínit, že již několik měsíců se pravidelně objevovaly chybné tarify v systému aerolinky Alitalia. Na multi-city letenkách se dalo letět pod 10 tisíc do Číny, USA či Brazílie, a to i v kombinaci s letištěm v Praze. Občas byly tyto akce podpořeny slevovým kódem se slevou 20% a proto jsme mohli letět například do Filadelfie za 4.050 Kč. Toto ovšem byla pouhá špička ledovce!

Sobotní odpoledne ... lovci nikdy nespí

Je pochmurné sobotní odpoledne 20.října 2012. Mnozí z Vás portál Cestujlevne.com doposud neznáte. Užíváte si zaslouženého volna a ještě ani netušíte, že o pár hodin později se strhne největší bitva v historii lovců levných letenek.

Zhruba kolem druhé hodiny se začíná objevovat prvotní informace o promo kódu PROMOJP, který je vydán pro japonskou jazykovou mutaci webu Alitalia se záměrem podpořit lety z Osaky a Tokia do Itálie.

Výše slevy tohoto promo kódu byla stanovena na 25.000 jenů, tedy přibližně 6.000 Kč!

Promo kód však byl vyblokován pouze pro japonskou verzi webu, nikoliv jen na letenky s odletem z Japonska, a tak se dal využít i na letech z Evropy. Jakmile se k této informaci dostávám, začínám kombinovat a zkoušet uplatnění slevy na již známé chybné tarify.

PROMOJP: Boj začíná!

Po pár pokusech je MEGA HIT na světě. Letenky z Prahy do Milána, Pisy, Benátek či Říma zakoupíte ... no získáte zadarmo! Sleva těchto letenek ani v dnešní době nepřesahuje částku 6.000 Kč a tak byl osud tohoto promo kódu zpečetěn.

Jakmile publikuji příspěvek na facebooku, strhává se doslova lavina zájmu o tyto letenky. Tamtamy bijí a akce se rychle šíří i mezi Vás, kteří na Cestujlevne.com míří poprvé s nutkáním se přesvědčit, zda si z Vás někdo pouze nevystřelil.

Nejen letenky za 0 Kč byly tím lákadlem, kvůli kterému se chtíč po levné cestě otřásal v základech. Pro mnohé cestovatele byla totiž zajímavější kombinace tohoto kódu s tarifem do USA. Tehdy se na trase Praha - New York - Milán dalo dostat na rekordní částku, jakou již asi nikdy nepřekonáme, a to 1.400 Kč!

new york 1400

Vzhledem k tomu, že byl víkend a jak je známo Italové se k práci příliš nemají, vydržela tato euforie po zbytek celého dne a následně i části neděle. Hrubé odhady mluvily o desetitisících prodaných rezervací - což by mělo samozřejmě likvidační následek i pro tu nejsilnější aerolinku.

Alitalia: Protiútok v podobě hromadného rušení letenek

Ještě v průběhu víkendu obdrželi všichni zájemci hromadný e-mail, informující o vzniklé chybě a neplatnosti jejich rezervací. Okamžitě na to vznikaly zástupy zbrojící proti tomuto rozhodnutí s odhodláním dostát svých letenek. Vznikaly petice, facebook skupiny a další komunitní uskupení.

booking-az

Názory odborníků na vzniklou situaci nebyly jednotné - jeden tvrdil, že došlo k uzavření obchodu díky vystavení elektronické letenky, druhý že ne, protože nebyla zaplacená žádná částka. Kdyby došlo na soud, jistě by se spory vedly do dnes.

Elegantní italské řešení

S příchodem pondělí, nového pracovního týdne, přišlo i oficiální vyjádření společnosti Alitalia.

Letenky, které stály alespoň 0,01€ budou uznány!

Sláva! Většina z nás se raduje, neboť jsme měli letenky za 1.400 Kč do New Yorku s luxusním routingem. Mohli jsme začít plánovat svou cestu. Ti co akci nedůvěřovali a zůstali u letenek "zdarma" nyní litují.

Chyba číslo 2: letenky za 0,- lze proletět

Ačkoliv oficiální znění hovořilo o neplatnosti všech letenek zadarmo, stále bylo možné ověřit svou rezervaci v systému aerolinky - letenky byly vystavené. Po pár týdnech došlo na den D, kdy první z nás šli na letiště, otestovat tyto "neplatné, ale stále vystavené" letenky. Kupodivu byl vystaven boarding pass a nebyl problém odletět.

Slaví všichni, kdo se akce zúčastnili! Letenky zadarmo "platí"a lze letět do Itálie.

Alitalia: protiútok číslo 2 za asistence policie

Přibližně celý měsíc se létalo do Itálie zadarmo, až pak přišel osudný víkend, na který odletěli desítky Čechů do Milána či Benátek.

Není všechno zlato, co se třpytí

Nemilé překvapení totiž nastalo u odbavení na italském letišti, kde u kontroly stáli pracovníci aerolinek s asistencí policie. Nevybíravým a arogantním způsobem byli lidé letící na letenky za 0,- donuceni zaplatit za letenky v plné výši, tedy přibližně 140€ / osoba. Kdo nechtěl zaplatit, odešel s policií.

Od této chvíle byl konec i letenkám "zadarmo".

Každý příběh má svůj šťastný konec

A i já se na palubě letu AZ0605 setkávám s dalšími, kteří zakoupili letenky do Ameriky a užili si nádherný pobyt v New Yorku.

Doufám, že se Vám zpětná rekapitulace této skvělé akce líbila a již nyní se těšíte, až si něco podobného budeme moci prožít znovu! Cestuj levně!

alitalia japan

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 17. 08. 2017

16 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.