Jaké jsou ceny v Hallstattu? Naše útrata za 2 dny
Samotný Hallstatt může být vlastně skoro zadarmo. Projdete se centrem, dojdete na slavnou vyhlídku, navštívíte kostely a budete se kochat jezerem.
Žádné poplatky za vstup se (zatím) nikam neplatí a když na to přijde, ani jíst tu nemusíte.
Jakmile ale přidáte ubytování, solný důl a lanovku na Krippenstein, rozpočet vyskočí hodně rychle. Právě lanovky a horské atrakce nás nakonec stály nejvíc.
Do Hallstattu jsem vyrazil s tátou v srpnu 2026.
Cestovali jsme autem, strávili v oblasti dva celé 3 dny s spali tu 2 noci. Protože jsme potřebovali dva samostatné pokoje, naše útrata za hotel byla vyšší než u dvojice, která sdílí jeden pokoj.
Budu ale tedy v přehledu níže operovat pouze s cenou za 1 dvoulůžkový pokoj.
Do následujícího rozpočtu nepočítám cestu z do Hallstattu ani zpět. Zahrnuji pouze výdaje, které vznikly přímo během pobytu: ubytování, parkování, vstupy, místní dopravu a jídlo.
Palivo spotřebované při krátkých přejezdech po regionu zvlášť nepočítám, protože ho od cesty do Hallstattu neumím přesně oddělit – zvlášť s hybridním autem.
Celkem nás dva dny v Hallstattu vyšly na 424 EUR. A to jsme nekupovali skoro žádné suvenýry a opravdu nechodili do žádných luxusních restaurací.
Naše výdaje v kostce
| Parkování | 17 EUR |
| Jídlo a pití | 100 EUR |
| Další výdaje | 65 EUR |
| Celkem za 3 dny/2 noci | 424 EUR |
Hotel mimo Hallstatt nám dost ušetřil
Původně jsem chtěl bydlet v centru Hallstattu, ale ceny hotelů byly na mě až moc vysoké.
Zvlášť, když jsme měli k dispozici vlastní auto, mi bydlení přímo v centru přišlo jako mrhání peněz.
Průměrná cena hotelu v Hallstattu na naše termíny byla kolem 290 EUR za 1 noc ve 2lůžkovém pokoji...
Nakonec jsem zvolil Landhotel Agathawirt v St. Agatha. Za jeden pokoj se snídaní jsme platili asi 125 EUR za noc.
Hotel sice působil trochu jako přelom 90. let a nového tisíciletí a podobně bych popsal také služby. Nic mimořádného, ale celkově naprosto v pořádku. Parkování zdarma, což je super.
S autem nám poloha vyhovovala, protože jsme během pár minut dojeli do Hallstattu a doslova za 3 minut k železniční stanici Steeg-Gosau, kde je bezplatné P+R
Landhotel Agathawirt byl nejlevnější možností v širokém okolí. Další hotely s podobnou cenou jsem nacházel až v Gosau, Russbach am Pass Gschütt a velmi vzdáleném Abtenau.
Jednotlivé lokality a konkrétní hotely porovnávám v článku ubytování v Hallstattu a okolí.
Zjisti ceny hotelů na Booking.com
Salzwelten: nejdražší aktivita přímo v Hallstattu
Nejdražší atrakcí přímo v Hallstattu je solný důl Salzwelten.
Během naší návštěvy stála kombinovaná vstupenka 49 EUR na osobu. Zahrnovala jízdu lanovkou Salzbergbahn nahoru i dolů, prohlídku dolu a přístup na Skywalk.
Na samotný Skywalk se žádné další vstupné neplatí. Pokud na Salzberg vyjdete pěšky, dostanete se na něj zdarma. Při cestě lanovkou bez návštěvy dolu ale potřebujete zpáteční jízdenku za 29 EUR.
Samozřejmě tady je alternativa pěší chůze po velmi strmé stezce z Hallstattu. Pak vás důl bude stát jen 33 EUR.
Druhý velký výdaj: Krippenstein
Druhým velkým výdajem byl Dachstein Krippenstein.
Vyjeli jsme lanovkou, navštívili Ledovou jeskyni Dachstein, Mamutí jeskyni a pokračovali až na 5 Fingers.
Za All-In One vstupenku zahrnující zpáteční cestu na všechny 3 sekce lanovky a vstupy do obou jeskyní jsme během naší návštěvy zaplatili 66,20 EUR.
Samotný vstup na 5 Fingers je zdarma. Prakticky se sem ale většina návštěvníků dostane lanovkou, takže při výletu pouze za vyhlídkami počítejte minimálně s Panorama-Ticketem.
Mně se z obou jeskyní výrazně víc líbila Ledová jeskyně. Příště bych Mamutí jeskyni klidně vynechal, cenově tím ale nic neušetříte.
Kolik jsme zaplatili v centru Hallstattu?
Skoro nic.
Historické centrum, Marktplatz, evangelický kostel, katolický kostel, hřbitov i Classic Village Viewpoint jsou přístupné zdarma.
Platili jsme pouze za vstup do hallstattské kostnice, a to 2 EUR za dospělého.
Pokud přidáte Museum Hallstatt, dospělý zaplatí dalších 12 EUR. Tam jsme ale nebyli.
Procházky podél Hallstätter See, koupání na Badeinsel i většina vyhlídek nestojí nic. Platí se až za trajekt, vyhlídkovou plavbu nebo půjčení šlapadla či elektroloďky.
My na vyhlídkovou plavbu nevyrazili, ale stojí od 18 EUR za osobu.
Za parkování jsme zaplatili 17 €
Protože jsme bydleli mimo Hallstatt, u hotelu jsme parkovali zdarma. Platili jsme ale při jednotlivých výletech.
Za parkování přímo v Hallstattu jsme zaplatili 5 EUR. Parkovali jsme tu totiž jen první den a jen 1 hodinu.
Pokud tu budete stát celý den, zaplatíte na oficiálních parkovištích P1, P2 a P4 celkem 15 EUR.
Podrobný ceník i možnosti bezplatného parkování mimo město popisuji v kapitole jak se dostat do Hallstattu a kde zaparkovat.
Parkoviště u dolní stanice lanovky Dachstein Krippenstein stojí 5 EUR na celý den.
Za další parkoviště během našeho pobytu jsme zaplatili 3,50 EUR na Gosausee a 3,50 EUR u jezera Altausee.
Celkem nás parkování během dvou dnů vyšlo na 17 EUR.
Jídlo a pití
Snídani jsme měli zahrnutou v ceně hotelu, takže jsme během dne řešili hlavně oběd, večeři a nějaké pití nebo drobné občerstvení.
Vlastně nás hlavní jídla, tedy obědy a večeře, stály vždycky skoro stejně. Okolo 20 EUR na osobu.
Většinou jsme si ale dali jen jedno jídlo a pití. A spíš levnější typu gulášové polévky nebo salátu.
Je nefér tvrdit, že v Hallstattu nebo na Krippensteinu za průměrné jídlo zaplatíte 20 €. Počítal bych k 25 EUR až 30 EUR i s dýškem.
Opravu je tady jídlo docela drahé.
Poslední den jsme oběd řešili už jen koupí v supermarektu Hofer, kde jsme nechali asi 12 EUR za osobu.
Nejdražší byla restaurace na vrcholu Krippensteinu a pak Rudolfsturm.
Celkem jsme za jídlo zaplatili asi 100 EUR, ale pokud se nechcete omezovat a chcete přidat i kávu a štrúdl, počítejte klidně s dvojnásobkem.
Veřejná doprava a mýtné
Jeden den jsme do Hallstattu vyrazili taky vlakem + lodí.
Auto jsme nechali na bezplatném P+R u železniční stanice (zdarma je v případě, že odsud opravdu pojedete vlakem).
Zpáteční jízdenka na vlak ze Steeg-Gosau do Hallstattu (reálně cca 7 minut jízdy) stála 9,20 EUR a zpáteční jízdenka na loď 8 EUR.
Celkem tedy veřejná doprava ze Steegu do centra Hallstattu a zpět stála 17,20 EUR.
Kdybychom ale jeli autobusem s přestupem v Gosaumühle, zaplatíme jen 7 EUR. Chtěl jsem si však užít taky plavbu lodí.
Jen pozor, že loď lze platit pouze hotovostí!
Poslední větší výdaj bylo mýtné na Loser Panoramastrasse, které stojí 26 EUR za auto.
Je tedy výrazně levnější než kdybyste jeli lanovkou a ty výhledy za to opravdu stály!
Kde se dá nejvíc ušetřit?
Největší úsporu nepřinese levnější káva ani hledání bezplatné toalety. Rozhodují tři velké položky.
Bydlete mimo Hallstatt
S autem bych znovu hledal hotel v Bad Goisernu, Gosau nebo okolních obcích. Přímo v Hallstattu zaplatíte výrazně více hlavně za polohu.
Bez auta naopak levnější hotel daleko od jezera nemusí být výhodný.
Připočítejte jízdné a hlavně závislost na autobusech nebo trajektu. S výběrem konkrétní lokality pomůže náš průvodce ubytováním.
Vyberte jen jednu velkou atrakci
Pokud máte omezený rozpočet, zvolte buď Salzwelten, nebo Krippenstein.
Při první návštěvě samotného Hallstattu bych vybral Salzwelten.
Pokud vás více lákají hory, výhledy a jeskyně, dal bych přednost Krippensteinu.
Vynecháním jedné z těchto atrakcí ušetříte kolem 50 EUR.
Využijte místa zdarma
Procházka centrem, slavná vyhlídka, kostely, Badeinsel nebo Gosausee mohou vyplnit velkou část programu bez dalšího vstupného.
Hallstatt proto nemusí být drahý výlet. Jen se nesmíte automaticky snažit stihnout všechny lanovky a placené atrakce během jedné návštěvy.
Jídlo na výlety kupujte v supermarketu
Restaurace vysoko v horách (a v centru Hallstattu) jsou až o 20 % dražší než v běžných městech.
Osobně bych si zásoby na horské túry určitě koupil předem v běžném supermarketu typu Hofer nebo Spar.
Vynechte panoramatické plavby po jezeře
Pokud si chcete užít výhledy z vodní hladiny na Hallstatt, nemusíte platit 18 EUR za výletní plavbu.
Stačí se projet trajektem z centra na železniční stanici, z něhož jsou podle mě výhledy úplně nejlepší.
Zpáteční jízdenka vyjde na 8 EUR.
Je Hallstatt drahý?
Samotné město ne. To nejhezčí v centru uvidíte zdarma a za jediný povinný vstup bych neoznačil vůbec nic.
Drahý začne být Hallstatt ve chvíli, kdy chcete během dvou dnů navštívit všechny hlavní placené atrakce.
A právě to je podle mě nejdůležitější odpověď. Hallstatt není drahý kvůli vstupu do města nebo vyhlídkám. Rozpočet zvedají dvě velké horské atrakce a ubytování.
Takže: pokud opravdu chcete jen vyfotit slavnou fotku s panoramatem Hallstattu, zaplatíte reálně tak maximálně 10 EUR za parkování. V tom případě bude Hallstatt extrémně levný.
Pokud si ale chcete Hallstatt a jeho okolí užít, najednou patří spíš k těm dražším evropským destinacím. A v rámci Rakouska k těm vůbec nejdražším.
Konkrétní program najdete v článku Hallstatt za jeden den. Pokud stále zvažujete, zda vám takový výlet za vynaložené peníze stojí, přečtěte si také Vyplatí se navštívit Hallstatt?.
Porovnej ceny ubytování v Hallstattu
Title: Kolik stojí Hallstatt? Ceny a naše útrata za 2 dny
Description: Kolik jsme zaplatili za dva dny v Hallstattu? Reálný rozpočet pro dva včetně ubytování, parkování, Salzwelten, Krippensteinu a jídla.
URL: /blog/kolik-stoji-hallstatt