Nejlepší vyhlídky na Hallstatt: 9 tipů pro nejlepší fotky
Nejslavnější záběr Hallstattu pořídíte z Classic Village Viewpoint. Můj nejoblíbenější snímek ale vznikl na nenápadných schodech stezky na Salzberg, jen pár minut nad centrem.
Během našeho srpnového pobytu jsem prošel 9 míst s výhledem na Hallstatt a Hallstätter See.
V článku popisuji pouze vyhlídky, které jsem osobně navštívil.
💬 Máte nějakou svoji oblíbenou vyhlídku? Dejte svůj tip do komentářů pod článkem, díky!
10 nejlepších hotelů v Hallstattu
U každé doporučuji také nejlepší denní dobu kvůli světlu. V Hallstattu ji neplánujte pouze podle času východu a západu slunce. Město leží pod prudkým západním svahem a přímé světlo sem ráno dorazí později, zatímco odpoledne zmizí výrazně dříve.
Časy uvedené v článku odpovídají hlavně letní sezoně. Na jaře a na podzim vyrazte na odpolední vyhlídky dříve.
Před cestou si projděte také náš kompletní průvodce Hallstattem, aktuální počasí v Hallstattu a možnosti dopravy a parkování.
Chcete fotit Hallstatt bez největších davů? Přespání přímo v centru vám umožní přijít na vyhlídky dříve než návštěvníci přijíždějící autobusy. Porovnejte ceny hotelů v Hallstattu nebo si přečtěte naše tipy, kde se ubytovat v Hallstattu a okolí.
Rychlé porovnání vyhlídek
| Skywalk | Celý Hallstatt jako na dlani | 12:00–17:00 |
| Trajekt od nádraží | Nejpůsobivější příjezd | 8:00–10:00 |
| 5 Fingers | Jezero a Alpy z výšky | 9:30–13:00 |
Mapa vyhlídek v Hallstattu
Toto je všech 9 vyhlídek, které jsem v Hallstattu a okolí navštívil.
Classic Village Viewpoint – nejslavnější výhled na Hallstatt
Classic Village Viewpoint je nejturističtější vyhlídka v Hallstattu. A úplně chápu proč.
Výhled je odsud prostě kouzelný. Zástavbě dominuje štíhlá věž evangelického kostela, která skvěle vyniká vedle jezera a okolních hor.
Nečekejte ale panorama celého Hallstattu. Vyhlídka ukazuje hlavně nejfotogeničtější část centra kolem kostela. Zbytek města zůstává schovaný za vámi nebo mimo záběr.
- Nejlepší světlo: ráno, v létě asi od 8:30 do 10:30
- Nejméně lidí: před 8:00
- Poloha: Google Maps
Nejblíž vyhlídce leží Haus Franziska. Pokud chcete fotit ještě před příjezdem prvních autobusů, lepší polohu prakticky nenajdete.
Hallstatt Lahn – nejpohodlnější vyhlídka
Výhled od autobusového terminálu Hallstatt Lahn vyžaduje asi nejméně úsilí.
Vystoupíte z autobusu, otočíte se k jezeru a fotíte. Teoreticky odsud můžete zase rovnou odjet, byla by ale samozřejmě škoda neprojít si centrum Hallstattu.
Z Lahnu se díváte na Hallstatt z jihu. Úhel je širší než u Classic Village Viewpoint a do záběru dostanete větší část města, jezera i hor.
- Nejlepší světlo: později dopoledne, v létě asi od 9:00 do 12:00
- Nejlepší objektiv: základní nebo mírný zoom
- Poloha: Google Maps
Slunce je během pozdního dopoledne za vámi nebo lehce z boku, takže Hallstatt nebude utopený v protisvětle. Kolem poledne už je světlo tvrdší, směr je ale pro tento záběr pořád dobrý.
Počítejte s velkým množstvím lidí. Lahn je hlavní autobusový terminál a zároveň přirozený vstup do centra. Všechny možnosti přesunů popisujeme v kapitole doprava v Hallstattu.
Badeinsel – podobný výhled v hezčím prostředí
Badeinsel je travnatý ostrůvek spojený s břehem krátkou lávkou. Výhled na Hallstatt je podobný jako z Lahnu, jen o něco vzdálenější.
Fotograficky se mi ale prostředí ostrůvku líbilo víc. Do popředí můžete dostat trávu, pláž, stromy nebo okraj ostrova a fotografie nepůsobí jako snímek pořízený u autobusového nádraží.
- Nejlepší světlo: v létě asi od 9:30 do 12:00
- Největší výhoda: široký a ničím nerušený pohled
- Poloha: Google Maps
Badeinsel leží blízko parkovišť P1 i P2. Pokud přijedete autem, můžete zde začít nebo zakončit procházku centrem.
Přesné ceny a polohu parkovišť najdete v kapitole jak se dostat do Hallstattu a kde zaparkovat.
Ulička Hallberg – originální pohled na kostel
Mezi hlavní ulicí a jezerní promenádou vede úzká pěší ulice Hallberg.
Právě tady jsem objevil několik méně známých pohledů na věž evangelického kostela.
Domy, střechy, borovice a úzké uličky vytvářejí přirozený rám a fotografie vypadají úplně jinak než klasické panorama z břehu.
- Nejlepší světlo: v létě asi od 9:30 do 11:30
- Nejlepší na: vertikální fotografie a detaily věže
Schody na Salzberg – můj nejoblíbenější výhled
Můj nejlepší výhled na Hallstatt vznikl právě tady. Nádherné místo.
Stačilo vystoupat po schodech stezky směrem na Salzberg. Asi po třech minutách chůze nad centrem se mezi domy otevřel výhled na evangelický kostel, střechy, místní zahrádky, jezero a hory.
Za mě jde o nejhezčí fotografii, kterou jsem si z Hallstattu odvezl.
Nemusíte stoupat hodinu až na Salzberg ani platit lanovku. Stačí sledovat ukazatele směrem na Salzberg a po prvních schodech se pravidelně otáčet zpět k jezeru.
- Nejlepší světlo: před polednem a odpoledne, v létě asi od 10:00 do 16:00
- Délka výstupu: jen pár minut
- Poloha: Google Maps
Po stejné trase můžete pokračovat k Salzwelten Hallstatt a na vyhlídku Skywalk.
Vyhlídka od katolického kostela a hřbitova
Další vyvýšený pohled nabízí areál katolického kostela, hřbitova a hallstattské kostnice.
Od hřbitova uvidíte centrum s evangelickým kostelem, jezero i severní část Hallstattu. Výhled je hezký, osobně mě ale více bavily schody na Salzberg a ulička Hallberg.
Kolem kostela bych přesto určitě prošel. Spojíte vyhlídku s návštěvou jednoho z nejzajímavějších míst v centru a získáte několik různých úhlů na obě strany jezera.
- Nejlepší světlo na centrum: v létě asi od 13:00 do 16:00
- Nejlepší na: kombinaci střech, kostela a jezera
- Poloha: Google Maps
Hřbitov je stále používaný, proto fotografujte ohleduplně a nevstupujte mezi hroby jen kvůli lepšímu záběru.
Skywalk – celý Hallstatt jako na dlani
Skywalk Hallstatt ukazuje město z úplně jiné perspektivy. Historické centrum leží hluboko pod vámi a na jednom záběru uvidíte prakticky celý Hallstatt, velkou část jezera i protější hory.
Nevýhodou je přístup. Nahoru musíte vyjet placenou lanovkou nebo asi hodinu prudce stoupat pěšky.
Pokud je Salzberg schovaný v mracích, na Skywalk bych nejezdil. Za dobrou viditelnost bych ale výhled doporučil, ideálně společně s návštěvou solného dolu Salzwelten a restaurace Rudolfsturm.
- Nejlepší světlo: později odpoledne, v létě asi od 13:00 do 17:00
- Nejlepší na: široké panorama celého jezera
- Poloha: Google Maps
Ráno fotíte směrem ke slunci a hladina jezera se může silně lesknout. Odpoledne se slunce přesune za vás a panorama získá čistší barvy.
Dobrou polohu poblíž dolní stanice lanovky má Fenix Hall Boutique Hotel.
Výhled z trajektu od železniční stanice
Přibližující se Hallstatt z paluby trajektu má svoje kouzlo.
Historické centrum se postupně vynořuje pod prudkým svahem, věž evangelického kostela roste před očima a během několika minut se z malého bodu na břehu stane celé město.
Pokud přijíždíte vlakem, získáte tento výhled automaticky.
Upřímně bych trajektem asi plul už jen kvůli samotné fotografii. Je to fakt monumentální příjezd.
- Nejlepší světlo: ráno, ideálně asi od 8:00 do 10:00
- Nejlepší na: fotografie celého Hallstattu od jezera
Ráno máte slunce za zády a Hallstatt je nasvícený z východní strany. Odpoledne se město dostává do protisvětla a později také do stínu.
Během plavby se vyplatí zůstat na otevřené palubě a průběžně měnit ohnisko. Širší záběr zachytí město s horami, zoomem naopak vytáhnete věž kostela a domy na břehu.
Jízdné, způsob platby a upozornění na nenavazující spoje najdete v kapitole trajekt a doprava v Hallstattu. Další možnosti plaveb popisujeme u Hallstätter See.
Přímo u přístaviště v centru stojí Heritage Hotel Hallstatt.
5 Fingers – Hallstatt je malý, výhled obrovský
Z vyhlídky 5 Fingers uvidíte samotný Hallstatt pouze jako malou část obrovského panoramatu. Pro detail města potřebujete pořádný zoom.
Hlavní roli zde hraje celé Hallstätter See sevřené mezi Alpami. Nemám pro to žádné chytřejší slovo. Výhled je prostě dechberoucí.
Ano, také tady bývá hromada lidí. Přesto jde o nádherné místo, které doporučuji na 100 %.
- Nejlepší světlo: ráno, ideálně asi od 9:30 do 11:00
- Nejlepší přístup: první lanovkou v 8:40
- Poloha: Google Maps
Od horní stanice lanovky trvá cesta k vyhlídce asi 20 až 30 minut. Při cestě první kabinou se proto na 5 Fingers dostanete právě v době, kdy je slunce za vámi a dobře osvětluje jezero i západní břeh.
Ráno bývá také čistší vzduch a menší riziko, že se během dne nad horami vytvoří mraky. Před nákupem jízdenky se podívejte, zda je vrchol Krippensteinu vidět. V nízké oblačnosti nemá drahá cesta za výhledem smysl.
Na celý výlet si nechte alespoň půl dne. V našem průvodci po Dachstein Krippenstein najdete ceny lanovek, dopravu, parkování i možnosti kombinace s Giant Ice Cave.
Pokud chcete být na hřebeni ještě před příjezdem prvních lanovek, můžete přespat v Lodge am Krippenstein.
Která vyhlídka na Hallstatt je nejlepší?
Záleží na tom, jakou fotografii chcete:
- Nejkrásnější výhled: schody stezky na Salzberg
- Ikonická fotografie Hallstattu: Classic Village Viewpoint
- Nejpohodlnější zastávka: Hallstatt Lahn
- Nejoriginálnější záběry: ulička Hallberg
- Nejlepší pohled z jezera: ranní trajekt od nádraží
- Největší horské panorama: 5 Fingers
- Celý Hallstatt z výšky: Skywalk
Pokud máte na Hallstatt jen pár hodin, prošel bych Classic Village Viewpoint, uličky u Pensionu Hallberg, schody na Salzberg a Lahn nebo Badeinsel.
Na 5 Fingers si vyhraďte samostatné dopoledne.
Jak vyhlídky naplánovat během dne
Nejlepší světlo na všech devíti místech během jediného dne nestihnete. Já bych návštěvu rozdělil takto:
Ráno
Později odpoledne
- Skywalk
Samostatné dopoledne
- 5 Fingers první lanovkou
Při cestě autem vyrazte nejdřív přímo na Classic Village Viewpoint. Cestou zpět projděte uličky, centrum, Lahn a Badeinsel. Odpoledne se vraťte ke schodům na Salzberg nebo vyjeďte na Skywalk.
Kde se ubytovat kvůli nejlepším fotografiím
Jedna noc přímo v Hallstattu vám dá největší šanci zastihnout ranní světlo bez hlavních davů.
Nejpraktičtější hotely pro fotografování:
- Haus Franziska – nejblíž ke Classic Village Viewpoint
- Fenix Hall Boutique Hotel – dobrý poměr ceny a kvality, poblíž Lahnu, parkoviště P1 a lanovky na Skywalk
- Lodge am Krippenstein – nejlepší volba pro ranní 5 Fingers
My jsme kvůli cestě autem, dvěma samostatným pokojům a pozdní srpnové rezervaci bydleli v Landhotelu Agathawirt. Poloha nám vyhovovala, kvůli rannímu fotografování je ale pohodlnější hotel přímo v Hallstattu.
Porovnat ceny ubytování v Hallstattu
Podrobné srovnání lokalit, cen a konkrétních hotelů najdete v kapitole ubytování v Hallstattu a okolí.