Thajskem sama a snadno
Pár rad pro cestovatele na vlastní pěst :)
Cestopis z roku 2025 napsal m-hajkova
ITINERÁŘ PŘED ODJEZDEM
Byla to má první cesta do exotiky a navíc bez sparing partnera. Pro zkušené cestovatele to zřejmě bude nuda, ale pro někoho, kdo se rozmýšlí, zda též vyrazit sám na cesty, případně zkusit Thajsko na vlastní pěst, tak se zde pokusím podělit s mými vlastními poznatky a (snad) praktickými radami.
Neměla jsem v podstatě žádný plán. Věděla jsem 2 věci – přiletím a odletím z BKK a chci navštívit ostrovy v Jižní části. Přečetla jsem 2 cestopisy a z nich si vypsala pár míst, kam by stálo za to vyrazit, ale příliš jsem se toho nedržela a nechala se nakonec zavát úplně jinam. Jediné místo, které jsem byla schopná si zapamatovat z různých hovorů a článků byl Phuket, který jako jediný jsem nakonec nenavštívila :) Čili přípravy před cestou na úrovni 0…
PŘÍPRAVA A BATOŽINA
Kamarádka (zkušená cestovatelka – viz její zajímavý cestopis o Laosu https://www.cestujlevne.com/cest...-2024-3780) mi dala pár užitečných rad: v první řadě pas – nutno mít ošetřenou platnost před i po odjezdu (viz stránky mzv.gov.cz vhodné pro vyhledání obecných info v kostce: https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encykl...index.html); po příletu koupit SIM kartu (případně eSIM, což byl stěžejní bod, abych vůbec mohla pokračovat v cestě, protože bez dat si to neumím představit, ačkoliv na všech veřejných místech i hostelech byla wifi, ale přeci jen, chcete mít internet „mobilní“); přestože mzv.gov.cz zmiňuje povinnost mít po příletu v hotovosti 20.000 BTH (případně USD), tak to nikdo nekontroluje, ale nějakou hotovost je přeci jen dobré mít; zásuvky jsou všude evropské; lze využít vnitrostátní lety i hromadnou dopravu, která funguje dobře; týden před ber probiotika, ať nechytneš sračku! Na očkování se můžeš vyprdnout a stačí ti malý batoh!
S těmihle informacemi jsem se ráno začala balit a vůbec nevěděla, co mě vlastně čeká. Koukla jsem na aktuální počasí – 32 °C. Takže jsem sbalila doslova čtvery ponožky a spoďáry, žabky, 2 sukně, 1 kraťasy, 4 tílka a základní hygienu. Ačkoliv jsem měla v ceně letenky odbavené zavazadlo, byla jsem ráda, že jsem nakonec nic navíc nevzala, protože přemisťování bylo takhle vcelku pohodlné, mohla jsem se nechat odvézt skútrem až k letišti (mj. letenky jsem měla přes Pelikána a žádný problém, koupeno ¾ roku před a asi 5x během té doby byl změněný let, nicméně návaznost zaručená, vždy přišla info do mailu, což jsem jen potvrdila a žádné téma).
PO PŘÍLETU
Nejprve se přihlásit přes aplikaci Airalo (případně stáhněte i AloSIM a uvidíte, co nabídne lepší cenu) a najít balíček neomezených dat. Zvládla jsem to i já, ICT nepolíbený člověk, takže to asi vážně zvládne každý :) (zde slevové kódy https://esim.monster/esim-thajsko/ ). Celý balíček mě vyšel cca na 500,- a věřte, že se bude hodit i thajské telefonní číslo (zvlášť, pokud budete cestovat hromadnou dopravou).
Následně jsem se vydala rozměnit peníze. Z diskuzí na internetu jsem věděla, že mám zkusit směnárny dále od příletové haly, kde jsou lepší kurzy (podle fronty jsou pochopila, že to je TA správná směnárna a skutečně v kurzech byl znatelný rozdíl). Pak už jsem se vydala na vlak. Doporučuji využít kromě Google map i Apple Maps, jelikož ukazují celou infrastrukturu MHD, dále si tu můžete zaškrtnout místa, která Vás lákají, zkrátka zase trochu jiná služba…
FINANCE
Měla jsem rozměněno 14.000,- CZK a během pobytu ještě 2x vybírala z místního bankomatu, což nebyl problém (byly v každém městečku), ovšem za výběr jsem dala něco přes 200,- CZK. Celou dovolenou jsem tedy nespočítala, ale podle mé představy mě 3týdenní Thajsko vyšlo na 35-40 tisíc a nijak jsem nešetřila, ani zbytečně neutrácela za suvenýry.
Všude jsem spíše platila hotovostí, kartami se samozřejmě také dá, ovšem ne v tržnicích, na nočních marketech a podobně. Jednou jsem měla problém i v restauraci, takže hotovost doporučuji vybrat v dostatečné míře.
STRAVOVÁNÍ
Něco, na co jsem se vlastně vůbec nejvíc těšila, a to poklady místní kuchyně. Byla jsem informována, že jídlo je běžně dost pálivé a já zrovna pikantnímu moc neholduji. Jednou jsem zapomněla upozornit u stánku, že chci jídlo nepálivé a než jsem svůj mangový salát s praženou makrelou dojedla (mj. byl by výborný, kdyby bylo cítit i něco jiného kromě chilli pasty), tak jsem u toho vypotila tak 2 kg. Nejprve jsem chodila po restauracích, ale pak jsem se osmělila i na různé delikatesy street foodu. Obvykle mě chuť dost zarazila, kolikrát jsem ani nebyla schopná identifikovat, co vlastně jím. Doporučím to, co se asi dočtete ve většině dalších cestopisů, klasiky jako Phad Thai, zelené Curry i Mango sticky rice.
K pití doporučuji vyzkoušet čerstvý kokos, který je k sehnání v podstatě na každém kroků a jako životabudič funguje opravdu skvěle (někde dají i lžičku na dužinu:). První dny jsem byla živá hlavně na smoothie, které taktéž seženete úplně všude, je to z čerstvého ovoce a mnohdy si namícháte zcela podle sebe.
Z alko nápojů se určitě nejčastěji setkáte s thajským pivem Singha (i já „nepivař“ jsem ocenila, že je lehké a osvěží), v barech namíchají v podstatě jakýkoliv koktejl. Na prodej alkoholu jsou zde určitá omezení, ale ve větších supermarketech ho běžně seženete a na ostrovech se na to zřejmě zase až tak moc nehledí.
Jedna poznámka, na stránkách MZV jsem se dočetla, že je zakázané mj. vyvážet veškeré náboženské předměty, zvířata či potraviny. Trochu jsem se bála, aby jediný suvenýr, který si chci přivézt, tj. typické thajské suroviny, mi nebyly na letišti odebrány. Nestalo se a balené potraviny (koření, thajská kari pasta) mi bez problému prošly. Nepočítali ani počet malých balení kosmetiky po 100ml, kterých mělo být správně do 10ks. Jen pozor na další oblíbený dovážený suvenýr – hadí jed, který, pokud se Vám poštěstí najít skutečně originál, kontrolou nemusí projít.
UBYTOVÁNÍ
Ubytování jsem řešila pouze přes Booking.com (když jsem namátkově koukla na Airbnb, tak mi nabízelo vždy o dost dražší varianty) a po hostelích. Úroveň i cena se dost lišily, doporučila bych hledat něco ne přímo v centru nebo u pláží. Můžete mít i vlastní pokoj s koupelnou za cenu jinde podprůměrného hostelu, když jste ochotní popojít pár minut pěšky. Vždy jsem rezervovala až na místě a nikdy nebyl problém. Ovšem zapomeňte na to, že se domluvíte anglicky. Obsluha (a to třeba i na místních letištích) téměř ve většině neuměla, takže si musíte vystačit s posunky a ukazováčkem :)
MÍSTA A PAMÁTKY
Kde jsem se tedy nakonec pohybovala? Po 3 dnech v BKK jsem přeletěla na Krabi pobřeží, kde jsem vydržela 2 dny a přesunula se na Phi Phi ostrovy (jak řekl jeden cestovatel „Love Phi phi, párty!“). Tady sem byla opět 3 dny a pak zpět na Krabi. Odtud na Koh Samui a na závěr zpět do BKK, odkud jsem odlétala. Dalo by se toho jistě za 3 týdny stihnout více, ale byla jsem nakonec ráda, že jsem posledních asi 5 dní strávila už jen v Koh Samui, kde jsem měla čas ostrov pořádně prolézt a taky si odpočinout na pláži.
Co se týče zajímavých míst, tak za mě určitě doporučím vyzkoušet to, kvůli čemu je Thajsko tak populární. Na všech místech, kde jsem se pohybovala jsou boxerské kluby / gymy, kam můžete přijít na jednu lekci a vyzkoušet thajský box pod vedením zkušeného instruktora. Vše Vám půjčí na místě, takže stačí nějaké sportovní oblečení, což seženete snadno a je to opravdu zážitek. Určitě vyrazte na thajskou masáž, opět jsou salony snad na každém rohu, kvalita a provedení je různé, ale nestalo se mi, že bych někde byla vyloženě nespokojená. Obvyklá cena za hodinovou masáž je do cca 300 CZK. Zajímavé jsou různé zvířecí farmy (př. farmu s kapybarami (https://www.capybaracoffeethailand.com/), či Cobra show https://www.tripadvisor.com/Attr...vince.html), jistě se Vám také nevyhne návštěva přilehlých ostrůvků či pobřeží s křišťálovou vodou a nevynechejte alespoň jeden kýčovitý chrám (pozor, nekupujte šátky na zahalení od místních prodejců, jsou na místě přímo u vchodu k zapůjčení:)
DOPRAVA
Hned z kraje jsem si stáhla App Grab a jakmile jsem otestovala jízdu na skútru, tak už jsem necestovala ničím jiným – za málo peněz hodně muziky (helmu tedy někdy neměl ani řidič, jednou s námi skútr klekl na cestě, ale jinak se žádné drama nekonalo:) sama bych asi motorku neřídila, protože doprava je poměrně hustá, křižovatky nepřehledné a motorky kolikrát jezdily na červenou, protože prostě mohly…
Na větší přesuny jsem využila služby přes 12go (první, co vám Google nabídne - https://12go.asia/en), zarezervovala jsem cestu den dopředu a opět žádný problém. Cestuje se minivanem či dálkovými autobusy a samozřejmě trajekty. Poslední dva dny jsem v podstatě strávila na cestě, abych se dostala do BKK na zpáteční let. Příště bych určitě nešetřila a zaplatila si vnitrostátní let buď přímo z Koh Samui, nebo Surat Thani či Koh Phanganu. Není to tolik a ta cesta zpět (skútr, trajekt, bus + bus) byla opravdu úmorná). V autobuse se moc spát nedalo, vyhodil nás v cca 6 ráno v BKK a můj let byl až v 17hod. Tip na zpáteční cestu – zaplaťte si nějaké fitko, kde se trochu proberete a sprchu máte v ceně;)
NOČNÍ ŽIVOT
O bary tu není nouze a na plážích pak uvidíte různé večerní atrakce (ohnivé show apod.). Snad každý noční podnik má naproti sobě tetovací salon, který bude mít otevřeno právě v tuto noční hodinu, a ne, nikdo nebude řešit, jestli máte alkohol v krvi:) určitě je zajímavé, že tetování dělají i mniši v chrámech, ovšem k tomu už se nelze dostat jen tak. Můžete tak alespoň vyzkoušet tradiční tetovací techniku pomocí bambusové tyče tzv. bamboo tattoo, která je stále spjatá s jistým spiritualismem. V každé destinaci pak najdete vyhlášené ulice, které žijí hlavně v noci. Za mě ale jednoznačně v tomto směru zvítězily Phi Phi Islands (plážové bary, diskotéky, karaoke). Takové malé, přátelské, ne moc fancy prostředí.
Na každém kroku v centrech také najdete weed shopy. Nebudeme si nic nalhávat, Thajsko je zkrátka úzce spjaté mj. i s omamnými látkami a turisté se sem nejezdí modlit… Co jsem si zjišťovala, tak se zákony je to v Thajsku trochu vachrlaté – prodej je legální, užívání už nikoliv? Respektive užívání nikoliv ze zdravotních důvodů. Je také pravdou, že na veřejnosti se s tím nikdo moc nevystavuje, ale cítíte trávu na každém kroku… No a co se týče dalších „urychlovačů částic“, tak dají se sehnat, zdálo se, velmi snadno, ovšem, jak jsem se dozvěděla, nebrat hned od prvního Thajce, kterého potkáte na cestě, jednak riskujete, že Vás hned za rohem chytí policisté za ruku a za druhé to asi nebude v nejlepší kvalitě;)
CESTOVÁNÍ S DĚTMI
Ačkoliv sama bez dětí, tak jsem se s touhle otázkou setkávala poměrně často, ať už na fb diskuzích, od známých či v rozhovorech s jinými cestovateli. Můj názor je asi takový - dá se to zvládnout, ale sama nevidím důvod, proč se mermomocí snažit s dětmi „zvládat“ Thajsko, když si můžu v klidu užít dovolenou v méně vzdálené a komplikované destinaci někde po Evropě.
Běžné otázky – jak s pitnou vodou, úroveň hygieny, je zde bezpečno a dá se s dětmi přesouvat? Ano, ano, nic z toho asi až takový problém není. Pitnou vodu koupíte u každého menšího obchůdku, ALE dost často bude jen z lednice, stejně jako každé pití, které si dáte je s ledovou tříští. Výsledek? Každý druhý tu chrchlal (včetně mě), což není divu, když to v takovém počasí do sebe kopnete naráz, ani nevíte jak. Navíc (údajně) led je právě největším rizikem, protože je vyráběn z nevyčištěné vody. Hygiena? Nemůžu říct, že bych se někde setkala vyloženě s nečistotou, všude uklizeno, zameteno, ačkoliv třeba odpadkové koše nikde neuvidíte, spíš naházené pytle s odpadky na konkrétních místech. Ovšem veřejné záchody málokdy disponují tím, na co jsme běžně zvyklí – wc papír, utěrky, někdy i mýdlo. A pozor, někde uvidíte i turecké záchody! Bezpečnost v zemi? Údajně bychom měli dát pozor na kapsáře (i těch na motorkách), opět nic netradičního. Mně ale mnohem nebezpečnější přišlo pohybovat se jako chodec! Kamkoliv chcete jít, tak je všude poměrně rušno, když už máte štěstí na chodník, tak je dost uzounký, sotva pro jednoho, přecházet silnici je vcelku oříšek (a navíc zvyknout si na to koukat na druhou stranu, že), zapomeňte na přednost pro chodce či všudypřítomné přechody. Přesuny? Zřejmě to možné je, protože se na dálkové trase se mnou přesouvala i rodinka s tak půl ročním miminkem. Obdivovala jsem ho, protože já sama toho měla plné cvičky a dítě bylo klidné :/ Dejme tomu, že Vaše dítě dokáže vydržet také v klidu, spát, zabavit se… Ale nikdo Vám dopředu neřekne – cesta bude probíhat takhle, bude zastávka za tolik hodin, bude možnost občerstvení. A když už jsme u toho občerstvení, tak obezřetně vybírat, protože i když jsem si běžně objednávala nepálivé jídlo (ještě na to důrazně upozornila), tak často bylo jídlo i tak lehce pikantní.
Takže můj subjektivní pohled na věc – dokážu si představit, že to s dětmi zvládnete, uděláte si rodinnou dovolenou někde v resortu, možná se zajede někam podívat, užijete si… Ale popravdě, to samé si můžete i v destinaci, kam se dostanete od nás i autem a nebude to tak úmorné. Já za sebe bych s Thajskem počkala, kdy si to i děti budou moct užít naplno :)
CELKOVÝ DOJEM
Určitě byla dovolená zážitek, viděla jsem věci, které jinde ne, přijela jsem opravdu odpočatá a jako by z jiného světa. Je také dobré vidět srovnání v životní úrovni nás a Thajců.
Určitě má tahle země své kulturní poklady, které zná celý svět – thajské masáže, thajský box, thajská kuchyně! To vše jim v koutku duše závidím.
Na druhé straně, život v BKK je rozhodně nezáviděníhodný, nedokážu si představit být tam týden, natož zde žít a pracovat. Co jsem tak pochytila, tak spousty Thajců jezdí pracovat na ostrovy, protože zde snáze seženou práci (př. masérky, kostymérky, apod.), ovšem zde jsou také často zaměstnáni lidé z Barmy, kteří jsou podle všeho levnou pracovní silou a dělají na běžných dělnických pozicích (jak okomentoval jeden místní „něco jako u nás lidé z UK“), takže si asi podle toho dokážu představit výdělky. Všudypřítomný zápach, zejména ve městech, nevyzpytatelné počasí (úmorné vedro a z ničeho nic průtrž mračen), v turistických oblastech neodbytní prodejci a pikolíci a absence pro mě běžné stravy (zapomeňte na klasické pečivo či buchty!), to vše byly asi důvody, proč jsem se nakonec těšila i domů:)
Pokud se někdy do Thajska vydám znovu, tak vím jistě toto - BKK bych se rozhodně napodruhé vyhnu a poletím rovnou na ostrovy. Kvalitní obuv, ve které vydržím celé 3 týdny a pak ji rovnou vyhodím na zpáteční cestě na letišti. Zvážím injekci na ředění krve kvůli dlouhému letu, což může aplikovat váš praktik. A hlavně, dopředu si zjistit, kdy se koná věhlasná Full Moon párty na ostrově Koh Phangan, abych jí neprošvihla o pár dní!
m-hajkova procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 měsíci a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.