Letiště Praha

Nové linky z Letiště Praha na zimu 2026/2027: jaké jsou nové destinace?

2026-09-25T12:08:56+02:00

Na víkend do Sarajeva, za sněhem do Rovaniemi nebo do Dolomit bez celodenní cesty autem. V zimě 2026/27 přibude z Prahy několik destinací i dalších dopravců na známých trasách.

Jaké budou nové linky z Letiště Praha pro letošní zimní sezonu? Čtěte v našem přehledu.

Zajímají vás spíš zájezdové destinace? Podívejte se také, kam se bude létat přímými lety do exotiky v sezoně 2026/27.

Úplně nové destinace z Prahy

Na mapě se letos objeví docela dost úplně nových míst, které se buď nelétaly nikdy nebo před mnoha lety.

Hanoj, Vietnam

Tohle je asi největší novinka letošní sezony. Historické první "přímé" lety z Prahy do Vietnamu.

Hanoj je skvělou destinací pro začátek cesty: můžete odtud pokračovat do Ninh Binh nebo k zátoce Ha Long. Podívejte se na náš průvodce Hanojí.

• Aerolinka: VietJet Air
  • Lety: 2x týdně – úterý a sobota
  • Od: 10. října 2026
  • Důležité: Cestou je mezipřistání v Almaty, letadlo se nemění
  • ✈️ Letenky na vietjetair.com

Já mám koupenou letenku na první inaugurační let z Prahy do Hanoje, tak sem určitě přidám recenzi a moji zkušenost z letu.

Almaty, Kazachstán

Almaty leží pod horami Ťan-šanu. Na několikadenní cestu můžete spojit město s výlety k horským jezerům.

• Aerolinka: VietJet Air
  • Lety: 2x týdně – úterý a sobota
  • Od: 10. října 2026; samostatné letenky se prodávají na úsek Praha–Almaty
  • ✈️ Letenky na vietjetair.com

Sarajevo, Bosna a Hercegovina

Baščaršija, bosenská káva a okolní hory. Sarajevo vydá na několik dní a pokud spojíte návštěvu i s výlety do Mostaru nebo do hor, pak klidně i na týden.

• Lety: 2x týdně – pondělí a pátek
  • Od: 18. prosince 2026
  • ✈️ Letenky na wizzair.com

Mě osobně Sarajevo docela nadchlo a z balkánských metropolí mi přijde určitě nejzajímavější. Tady je pár mých tipů:

Rovaniemi, Finsko

Laponsko pro ty, kdo chtějí zažít opravdovou zimu. Polární záře není jistá, sníh, sobi a krátké dny už k místní zimě patří.

• Aerolinka: Eurowings
  • Lety: 1x týdně – neděle
  • Od: 20. prosince 2026 do 21. února 2027
  • ✈️ Letenky na eurowings.com

U Finska pozor, že cena letenky může být jen zlomek nákladů. Vždy proto zjistěte ceny hotelů v Rovaniemi.

Nikdo z naší redakce zatím v Rovaniemi nebyl. Davida návštěva lákala s dětmi, ale vždy ho odradila nutnost jet na celý týden.

Máte někdo zkušenosti, co se dá všechno dělat na severu Finska?

Bolzano, Itálie

Bolzano otevírá cestu do Jižního Tyrolska a Dolomit. Vyberte si ale nejdřív lyžařské středisko: z letiště vás ještě čeká přesun do hor.

• Aerolinka: SkyAlps
  • Od: 9. prosince 2026 do 28. března 2027
  • ✈️ Letenky na skyalps.com

Tohle je pro mě osobně nejzajímavější a nejméně čekaná linka. Hlavně pro letecké nadšence je přistání na letišti Bolzano jedním z nejlepších, co můžete v Evropě zažít.

Poprad, Slovensko

Poprad je dobrý začátek cesty do Vysokých Tater. Vedle lyží a turistiky se odsud můžete vydat také na Spiš.

• Aerolinka: Wizz Air
  • Lety: 3x týdně – čtvrtek, sobota a neděle; od 12. ledna do 16. března také v úterý, tedy 4x týdně
  • Od: 25. října 2026
  • ✈️ Letenky na wizzair.com

Po dlouhých letech se konečně z letiště Poprad dostanete do města běžným autobusem MHD.

Suceava, Rumunsko

Zajímavější než samotné město je okolní Bukovina s malovanými kláštery. Pokud je chcete projet, promyslete si dopravu ještě před cestou. Mrkněte třeba na půjčovny aut na letišti SCV.

• Lety: 3x týdně – pondělí, středa a pátek
  • Od: 18. prosince 2026

Hamburk, Německo

Přístav, cihlové sklady Speicherstadt a Labská filharmonie vydají na celý víkend.

• Aerolinka: easyJet
  • Lety: 2x týdně – pondělí a pátek
  • Od: 26. října 2026

Lille, Francie

Lille je kompaktní město s vlámskou architekturou a dobrým jídlem, odkud se dá pokračovat dál po severní Francii.

• Aerolinka: easyJet
  • Lety: 2x týdně – středa a sobota
  • Od: 28. října 2026
  • ✈️ Letenky na easyjet.com

Dostanete se odsud celkem rychle také do Belgie, například i do Gentu nebo Brugg.

Můžete také mrknout na kombinaci s dlouholetou linkou Ryanairu na belgické letiště Charleroi.

Santiago de Compostela, Španělsko

Poutní město stojí za návštěvu i bez absolvování Svatojakubské cesty. Odtud můžete pokračovat po Galicii až k Atlantiku.

• Aerolinka: Fly2Galicia
  • Od: 2. prosince 2026
  • ✈️ Letenky na fly2galicia.com

Fly2Galicia je úplně nová aerolinka a to s sebou nese trošku zvýšené riziko.

U podobných projektů se může stát, že nakonec nezačnou vůbec létat.

Uvidíme. Já osobně mám koupenou letenku na první let, tak u nás na webu budu informovat, jak všechno probíhalo.

Sihanoukville, Kambodža

Sihanoukville leží u kambodžského pobřeží a je vstupem k plážím i na ostrov Koh Rong.

• Aerolinka: TUI Airways (charter pro Fischer a EXIM Tours)
  • Lety: 1x týdně – sobota
  • Od: 19. prosince 2026 do 3. dubna 2027
  • Prodej: pouze v rámci zájezdů do Kambodže

La Romana, Dominikánská republika

Přes La Romanu se dostanete k plážím v Bayahibe i na výlety na ostrov Saona.

Fischer a EXIM létají nově do La Romany místo Punta Cany. Do Punta Cany dál létá Čedok.

Známé destinace, nové aerolinky a návraty linek

Tchaj-pej, Tchaj-wan

Noční trhy v Tchaj-peji, hory kousek od města a pak třeba cesta kolem celého Tchaj-wanu.

• Nový dopravce: STARLUX Airlines
  • Lety: 3x týdně – úterý, čtvrtek a sobota; v říjnu a listopadu navíc pondělí
  • Od: 1. srpna 2026
  • Na trase dále létají: China Airlines
  • ✈️ Letenky na starlux-airlines.com, akční nabídky s kalendářem levných letů často na pelikan.cz

Newcastle, Velká Británie

Quayside u řeky Tyne, hospody a výlety po severovýchodě Anglie. Newcastle zvládnete i během pár dní.

• Nový dopravce: easyJet
  • Lety: 2x týdně – čtvrtek a neděle; v prosinci navíc úterý
  • Od: 2. srpna 2026
  • Na trase dále létá: Jet2

Pro mě osobně je Newcastle zamilovaným městem, kde se člověk zabaví i na týden.

Tady je pár mých tipů:

Marrákeš, Maroko

Medina, tržiště a možnost vyrazit i do Vysokého Atlasu. S plánováním začněte u průvodce Marrákeší.

• Nový dopravce: easyJet
  • Od: 25. října 2026
  • Na trase dále létají: Eurowings

Lisabon, Portugalsko

Lisabon se hodí na několik dní ve městě i jako začátek delší cesty po Portugalsku.

• Nový dopravce: Smartwings
  • Lety: 3x týdně – pondělí, středa a pátek
  • Od: 23. října 2026
  • ✈️ Letenky nejlevněji v našem vyhledávači nebo v kalendáři na pelikan.cz
  • Na trase dále létá: TAP Portugal

I když portugalské hlavní město trpí pod náporem turistů, pro mě je stále jedno z nejkrásnějších míst v Evropě.

Praktické k tipy k návštěvě popisuji v našem průvodci:

Benátky, Itálie

Benátky dávají smysl i na krátkou cestu mimo hlavní sezónu. Projděte si Cannaregio a Dorsoduro, až budete mít dost davů kolem náměstí svatého Marka.

Osobně si nemyslím, že by na této trase Smartwings cenově dokázali soupeřit právě s Ryanairem, ale rád se nechám vyvést z omylu.

To nic nemění na tom, že vítám jakoukoliv novou frekvenci do slavného Města na Laguně.

Protože Benátky mám fakt rád!

Turín, Itálie

Turín není jen zastávka cestou na lyže. Historické centrum, muzea a kavárny vydají na samostatný městský výlet.

• Aerolinky: Ryanair se vrací, Wizz Air bude na trase nový
  • Lety: každý dopravce 1x týdně – sobota
  • Od: Ryanair 19. prosince 2026, Wizz Air 16. ledna 2027

Zatím jsou tyto linky jen zimní sezonní zjevně mířící na lyžařskou klientelu.

Uvidíme, jestli budou pokračovat i v letním letovém řádu.

Mapa nových spojení

Pro ilustraci přidáváme mapu nových spojů z Prahy.

Kam byste vyrazili vy?

Ze seznamu se dá poskládat prodloužený víkend v Sarajevu, lyžování v Dolomitech i delší cesta po Vietnamu.

Kterou novou linku z Prahy byste využili jako první? A která linka vám z Prahy stále chybí?

Napište nám do komentářů.

Kryštof Hájek
naposledy aktualizováno 25. 09. 2026