Rodina na cestě

Odbavení cestujících na letišti – jaké jsou druhy?

93 komentářů
2017-08-20T14:41:31+02:00

Pokud již máte zakoupenou letenku, je na čase se odbavit. Existuje několik způsobů, které si teď ukážeme.

Klasické odbavení na přepážce na letišti

Rozumějte odbavení na tzv. check-in přepážkách. Kdy přijdete na letiště a jdete na přepážku s Vaším letem, zde ukážete zaměstnanci svou elektronickou letenku ( stačí číslo, nebo číslo rezervace ) nebo papírovou, ta ale v dnešní době je spíše raritou. Následně předložíte doklad o Vaší totožnosti. Občanský průkaz v případě že cestujete v rámci Schengenského prostoru.

Cestování na občanský průkaz

Na občanský průkaz lze cestovat také do Velké Británie. V ostatních případech je nutný cestovní pas. Pokud cestujete do zemí, kde je vízová povinnost, je důležité mít tato víza vyřízená již před odletem. Některé země umožňují tzv. "Visa on arrival" tedy obdržení víza po příletu.

Na těchto přepážkách odevzdáte také své zavazadla, které chcete odbavit. Budete-li chtít odbavit jakékoli nadrozměrné nebo nestandardní zavazadlo, budete zaměstnancem nasměřování na další přepážku zvanou Nadrozměrná zavazadla. Takovým zavazadlem se rozumí např. deštník (ne skládací), kočárek, sportovní vybavení aj.

Na některých letištích, resp. u leteckých společností je možné, že nenaleznete přepážku se svým letem. Fungují totiž na principu "Common check-in" tedy přepážky, které odbavují veškeré lety v rámci této společnosti. Odbavení začíná přibližně 2hodiny před plánovaným odletem a uzavírá cca 45minut před odletem. V případě Common přepážek se nebojte předbíhat se slovy Vaší destinace, ať se Vám nestane, že odbavení pro tento let je uzavřené.

Self check-in kiosky na letišti

Tuto možnost využijete jen v případě, že letíte s klasickým nebo prémiovým dopravcem. Toto elegantní řešení spočívá v tom, že se v takzvaném odbavovacím kiosku sami odbavíte a poté teprve půjdete odevzdat zavazadlo na speciální přepážku "Baggage Drop-off" nebo rovnou pokračujete na bezpečností, popřípadě pasovou kontrolu. Tím se zamezí vytváření front díky cestujícím, kteří chtějí pouze letenku a nemají zavazadla k odbavení. Další výhodou je, že si sami zvolíte sedadla na kterých chcete sedět.

Jak to probíhá? Vybráním dané aerolinky a zadáním čísla letenky nebo rezervace se přihlásíte do systému. Je nutné ověřit Vaší totožnost a to buďto načtením cestovního pasu, kreditní karty s magnetickou páskou, vytištěnou letenkou s čárovým kódem nebo zapsáním čísla Vaší věrnostní karty. Dále už si vyberete sedadlo a vytisknete letenku. Vždy je kolem dostatek zaměstnanců, kteří Vám v případě problémů nabídnou pomocnou ruku.

Online odbavení letenky

V dnešní době nejrozšířenější způsob odbavení. Doma si v poklidu pár dní před odletem vytisknete letenku skrz stránky dopravce a poté již s vytištěnou letenkou pokračujete buďto na Baggage Drop-off přepážku k odevzdání zavazadla, nebo rovnou skrz bezpečnostní kontrolu ke gatu odkud Váš let poletí. Vyhnete se tak jakékoli frontě na letišti a ušetříte svůj čas. V případě nízkonákladových aerolinek, je zatím tento způsob odbavení zdarma, další jsou již za poplatek, který činí značnou část. Nezapomeňte se tedy před letem odbavit.

Mobile check-in letenky

Nejnovější způsob odbavení je skrze Váš mobilní telefon. Je nutné mít tzv. chytrý telefon (HTC, Apple, Samsung atd.) s připojením na internet. Skrze stránky dopravce se odbavíte a přijde Vám SMS,MMS nebo Email s Vaší letenkou. Dále se již na čtečkách prokážete tímto kódem a pokračujete do letadla. Společnosti, které tento způsob odbavení podporují na pražském letišti Ruzyně:

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 20. 08. 2017

93 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře