🇲🇦 Vánoční Maroko: Lufthansa, Discover Airlines, Air Arabia a RAM Express
Každý Silvestr jiná destinace. Po Asii a Jižní Americe jsem se letos rozhodl pro Maroko, severoafrickou zemi, o které kolují různé fámy. Moje čtrnáctidenní zkušenost mě však přesvědčila o opaku a napr
Cestopis z roku 2024 napsal Michal Jakubík
Od Atlasu k Atlantiku: 14 dní v srdci Maroka
Silvestr 2022 – Vietnam. Silvestr 2023 – Francouzská Guyana. Kam v roce 2024? V hlavě mi létalo vícero destinací, ale letos jsem zkusil něco o něco bližšího, méně náročného na dopravu a zároveň cenově rozumného pro čtyři lidi. Nakonec jsem vybral Maroko, a to i v konkurenci exotičtějších míst jako Mauricius nebo Indonésie. A neudělal jsem chybu.
Ti, kdo četli mé předešlé cestopisy, vědí, že nejsem zrovna sentimentální typ, spíše realista, ba i pesimista. Takže i přesto tato severoafrická země nejenže předčila má očekávání, ale dokonce mě potěšila a celou dovolenou jsem si nesmírně užil. Což jsem úplně neočekával, jelikož na Maroko spousta lidí hodně, ale fakt extrémně nadávala. Já měl asi štěstí, a za celých 14 dní jsem neměl jedinou negativní zkušenost, která by na mě silně zapůsobila.
Plánování
Dlouho jsme zvažovali, jestli poletíme po Vánocích, nebo už před nimi. Nakonec jsme se rozhodli, že nás v Česku nic nedrží a klidně poletíme hned, jak to půjde. Letěli jsme tedy s Lufthansou a Discover Airlines z Krakova. Jelikož jsme potřebovali odbavená zavazadla, rovnou jsem vzal čtyři letenky v Business Class. Nejenže nebyly o moc dražší než economy s odbaveným zavazadlem, ale body se vždy hodí k udržení statusu u Star Alliance. Jen škoda, že severní Afrika se bere jako evropský region…
S Discover Airlines jsem letěl poprvé. Z Lufthansa Group už jsem vyzkoušel Lufthansu, Lufthansu CityLine, Lufthansu City Airlines, Swiss, Austrian, Air Dolomiti a nyní i Discover Airlines. Lufthansa je sama o sobě slabá. Discover Airlines jsou jejich dcera zaměřující se na dovolenkáře. Tedy ještě slabší. Co se týče soft-produktu, economy Air France je lepší než short-haul business od Lufthansa Group. Upřímně řečeno, není o co stát.
Letenky koupené, itinerář sestavuji podle vnitrostátních letů – chtěl jsem ideálně vyzkoušet co nejvíce aerolinek tady a k tomu rychlovlak Al-Boraq. Že by se mi to ale nesesypalo jako domeček z karet, to by nebyla Afrika, ale o tom později. Naplánované to bylo krásně. Hotely i výlety taktéž zarezervované. Zbývalo jen čekat na Vánoce.
Krakov
Odlet máme brzy ráno, takže se ubytujeme v Hamptonu kousek od letiště, abychom ráno ušetřili hodinku či dvě. Na letišti byl proces standardní. Odbavení bez problému. Fronta na bezpečnostní kontrole docela značná, ale se Sky Priority to máme za chviličku za sebou. Do salonku a v čase začátku boardingu odcházíme k bráně.
Nevím proč, ale pokud letadlo zůstává přes noc na daném letišti, očekávám, že odlet nebude mít zpoždění. První let dne a půlhodinové zpoždění? Ale noták, Lufthanso! Naštěstí ve Frankfurtu máme tři hodiny čas, ale i tak. Neřeknu k večeru, nebo po obědě, ale takhle…
Krakov – Frankfurt
6:05 6:17 - 7:50 8:15
LH1371
Let trval jen dvě hodiny, takže vše proběhlo relativně rychle. Welcome drink a asi tradiční snídaně od Lufthansy: šunka, sýr a vlašák. To jsem měl i posledně. Osobně si raději více užiju sendvič od KLM v economy, než tohle. Ale od SkyTeamu jsem utekl, tak mám, co mám. :D
Frankfurt
Frankfurtské letiště je většinou pěkné. Obstojné. Zapadlé části vypadají jak tovární haly, ale hlavní části terminálu ujdou. Ano, na světě jsou hezčí letiště, ale taky daleko horší. Dle mého má horší reputaci, než jaká je realita.
Salonek vybíráme LH Business Lounge T1 Area A. Svůj účel splní, ale platit bych za to asi úplně nechtěl. Ani to jídlo není nic moc. Alkoholu spousta, ale pro mě je primární jídlo a nealko, a ty salonky tady jsou spíše podprůměrné.
Frankfurt – Marrákeš
11:00 11:22 – 14:45 15:03
Discover Airlines
4Y202
Následující let do Marrákeše trval necelé čtyři hodiny a jednalo se o mou premiéru na palubě Discover Airlines. Popravdě, byl to tak plytký a nezáživný let, že si jej skoro nepamatuju. Personál super, moc milý. Jídlo ušlo. Ale něco tomu chybělo. Konkurence je na tom prostě líp za menší peníze. Na druhou stranu, letadlo bylo plné, takže pokud jim to funguje…
Můžu tuto kombinaci doporučit? Ne. Leťte Air France a to klidně v economy. Rozdíl totiž moc nepoznáte, i když i ti už testují na vybraných linkách lety bez občerstvení. Možností je i Ryanair, ale tam ten komfort už je na jiné úrovni...
Marrákeš
Jako lepší začátek jsem si pro Maroko asi vybrat nemohl. Město je nádherné, čisté, historické, zároveň moderní. Já snad neměl co vytknout. Čisté myšleno na africké poměry. Na Evropu hnus, ale v rámci možností fajn. V jižní Evropě by se s touhle čistotou spokojili.
Ale hlavně: ti lidé! Já čekal Egypt. Maročané a Egypťané jsou Arabové, mluví arabsky, jsou muslimové, zhruba stejně bohatí. Tak jsem čekal něco podobného. A ono ne. Jak já nesnáším Egypťany (klidně mě ukamenujte…), tak Maročané byli pravý opak. Milí, nápomocní, ochotní, ale to nejdůležitější: neotravovali nás a neokrádali. Ani jednou se nám nestalo, že by na nás někdo křičel: „Kup si to! Dělej! Je to levné! Kupuj!“ Dokud jsme neprojevili jasný zájem, tak byl klid. Co víc si přát?
Každopádně dojeli jsme relativně pozdě, takže jsme zvládli pouze dojít koupit lístky na vlak a projít se po M Avenue a dát si zde večeři. Ono to jídlo asi nebylo marocké, kuře s rýží, ale bylo luxusní. To bylo první a poslední jídlo, co mi tady chutnalo. Jídlo je to, čím mě Maroko ani trochu nezaujalo. Jedl jsem street food, v levných restauracích, v luxusních restauracích. U Arabů, u Berberů… a ne. Fakt eee. Co mně… nikomu z nás nechutnalo. Špatně ochucené, nevhodně zvolené formy úpravy. Ani trochu mi nesedlo. A to já jsem teda jedlík, co jedl koně, krokodýla, hada, ehm, psa...
Marrákeš – Den 2
Druhý den jsme zvládli procházku k Mešitě Kuttubíjá, odkud jsme se klidnou chůzí přesunuli k Jemaa el-Fnaa, kde na nás stánkaři lehce přátelsky pokřikovali, ale ani mě, těžkého introverta, to nijak neobtěžovalo. A ty ceny! Čerstvé smoothie 20 MAD. Je mi jedno, jestli Maročan platí polovinu. Já jsem turista, trochu na mě vydělejte, ale nechtějte po mně stovku, jako třeba v Egyptě. Beru čtyři a posouváme se dále do súku Semmarine.
Tady strávíme, nebudu lhát, pár hodin. Začínáme kávou a čajem v místní rodinné kavárně. Čaj fajn, káva byla něco jako český turek. Já to nepiju, ale dalo se. Během bloudění tržištěm zvládneme navštívit Marrákešské muzeum a hned vedle stojící medresu Ben Youssefa.
Samozřejmě tady najdete různé fejky, ale těší mě, že drtivá většina prodejců nabízí lokální produkty a tvorbu: oleje, keramika, kožené výrobky a další. Koupíme si semišový batoh za asi 990 MAD, dáme malý oběd a vydáváme se směr k Le Jardin Secret, což je příjemná oáza zeleně v centru hliněného města. Především v létě to musí být super úkryt před sluníčkem.
Cestou na jih se opět proplétáme súkem Semmarine, přes náměstí Jemma el-Fnaa k paláci Bahia. Chtěl jsem se ještě podívat do synagogy Slat Al Azama, jelikož se nachází mezi palácem Bahia a palácem El Badii, ale zrovna měli modlitbu a ztrácet čas jsme nechtěli, tak jsme se posunuli dále. Pokud byste neměli v Marrákeši čas, tak palác Bahia vynechám. Palác El Badii byl už o něco zajímavější.
Vysoký Atlas
Předpokládal jsem, že Marrákeš nebude úplně na dlouho, tak jsem ještě z Česka na Bookingu vybral nějaký pěkný výlet, jak to dělám zcela pravidelně. Nejvíce se mi zalíbil výlet „Atlas Mountains, Ourika Valley, Waterfalls and Lunch“, který vyšel na nekutečných 500 Kč na osobu.
Vyjížděli jsme časně z rána, kdy nás před hotelem vyzvedla dodávka a vydali jsme se na asi dvouhodinovou cestu do údolí Ourika. První zastávka byla typická turistická past: výrobna arganového oleje. Musím ale uznat, že byli milí a přívětiví a taky ne zas tak neskutečně drazí. Navíc jsme zde měli snídani – konkrétně chléb baghrir, olivový olej, med a arganový olej. Překvapivě to bylo moc dobré. Koupili jsme si nějaké blbůstky, pokud je co a za relativně rozumnou cenu, tak rádi podpoříme. A přesouváme se pomalu dál.
Jedeme dál k vodopádu. Čeká nás krátký, trochu krkolomný výšlapek. Průměrný šedesátník to pomalejším tempem zvládne, ale pokud má někdo problém s klouby, tak už asi ne – chodí se i přes balvany. Vodopád příjemný, ale an fotce byl jiný! :D Ale velice příjemná procházka. Jsou zde různí prodejci a malá kavárna. Představte si příjemný nedělní poobědový výlet s rodinkou na místní hory v Česku. Cesta dolů byla možná i ještě o něco složitější než nahoru, což u podobných terénů bývá.
Nakoupíme nějaké krystaly a fosilie. Začínali jsme na 300 MAD za kus, to jsme usmlouvali na 150 MAD, což už je za mě pěkná cena. Ale dva kusy jsou málo, tak po chvíli bereme další dva. To už jsou ty dva za 100 MAD. Kupujeme další dva – 50 MAD ne za kus, ale za oba! A další už nám dávali téměř zadarmo. Ano, já vím, že jsem ty první přeplatil. Ale, sice se nenechám okrádat na plnou hubu, ale zároveň rád podpořím místní lidi. Stále jsem turista, využívám jejich zemi a služby, klidně si za to něco málo připlatím, když udělám malou radost slušným lidem, a těch, musím uznat, je v Maroku překvapivě hodně. No a jaké máme teď doma pěkné šutry! :D
Následoval oběd. Z hor teče krásný horský potok, podél kterého vede hlavní silnice a taky nespočet hostelů, ubytoven, restaurací a kaváren. Jak já jsem si přál tady na chvíli sednout! Ale oběd je v ceně výletu za 500 Kč, určitě půjdeme do nějakého temného pajzlu a dostaneme brambor s máslem. Ne! Opravdu jsme šli do jedné z těch krásných restaurací a dostali tříchodový oběd. Ale krásným posezením má radost končí. Bambilion lidí, ale já taky pracoval na horách a jsem na to zvyklý. Obsluha ale extrémně pomalá a nepříjemná, jídlo kentus a recenze na Googlu? 1* z 5* :D.
Celý výlet doporučuju. Skvělý. Zábava na celý den a nic nemusíte řešit. Jen na ten oběd by bylo lepší se oddělit a jít do jedné z restaurací položených výše. Seděli jsme dobré dvě hodiny, nikdo by Vám neutekl. Případně na domluvu máte WhatsApp.
A ono vlastně bylo 24. prosince, a protože nikdo z nás Vánoce nijak extra neslaví, tak jsme si jako dárek dali večeři v luxusní restauraci na M Avenue, na střeše centra Meydene. Normálně do takových podniků nechodíme, ale tak výjimečně… Servis byl excelentní a cenově to taky nevycházelo o moc dráž než normální hospoda v Česku. Prostředí krásné, servis perfektní, ale jídlo opět so so… Marocká kuchyně prostě není pro nás. Já jsem teda jedlík a ne, neumí vařit. Jídlo buď neochucené, nebo ochucené špatně, technologické postupy taky častokrát úplně mimo. Moc mě to zklamalo. Všechny teda.
Vánoční večeře v Marákéši
Přejezd do Fésu
25. prosince jsme měli odlítat do Fésu. Ale už v Ománu na mě vyskočila informace, že let s Air Arabia je zrušený. Během chviličky vrátili peníze. Skvělý přístup, moc chválím. No, jenže neexistovala letecká alternativa. A lístky na vlak online nešly koupit. Takže jsme je kupovali první den po příletu na nádraží. Cena nakonec byla o hodně nižší, než byly na netu.
V Africe jsem jel vlakem jednou, a to v Egyptě. To byla extrémní katastrofa. Měl jsem jet i v Keni, ale to se mi přes Velikonoce nepodařilo, takže se jedná o mou druhou jízdu. A opět Maroko překvapilo. Jeli jsme teda první třídou, stejně vyšla dráž jen o pár korun a asi nemám moc co vytknout. Taková druhá třída v Česku 10 let zpátky. Nebo na Slovensku za 10 let… 😊 Sedadla relativně čistá, projíždí vozík s občerstvením. Nemám co vytknout. I ta 7hodinová cesta byla úplně na pohodu.
Ve Fésu jsme ubytovaní v rijádu. Jsem pohodlný cestovatel, preferuju z vícero důvodů hotely, ale tady jsem udělal malou výjimku a objednal jeden z nejlepších rijádů ve Fésu. Ubytování krásné, personál úslužný, až trochu otravný – den po odjezdu mi už psali, že musím dát 10bodové hodnocení na Bookingu, jinak přijdou všichni zaměstnanci o prémie… což je nechutné jednání ze všech ohledů. I kdyby to byla pravda, nebo lež. Ubytování mělo atmosféru, ale ráno na snídani zima a další menší nedostatky. Pokud jste stejně pohodlní jako já a chtěli byste to zkusit, tak určitě tenhle (odkaz bude dole), je fajn za vyzkoušení. Služby trochu nižší, ale nedostatky zanedbatelné.
Fés
Po příjezdu jsme si ještě přímo na ubytování zajistili výlet do Meknesu a Volubilisu. Celodenní výlet se soukromým transferem vyšel na cca 1400 MAD na osobu. Cenově asi výš, ale vše dané ceně odpovídalo. Soukromý transfer, vše se řídilo podle nás. Chtěli jsme něco navíc, chtěli jsme něco zkrátit. Bez problému.
Ráno nás čekal Mercedes a zjevně zkušený řidič. Byl milý, tak jsme ho ještě poprosili, že jsme nestihli včera koželužnou dílnu, zda nás hodí na chvíli tam, abychom se podívali. Bez problému.
V koželužně Chouara nás předá místnímu průvodci, který nás vyvede na terasu domu, abychom měli rozhled na celou koželužnou práci. Já jsem kluk z vesnice, přírodní zápach mi nevadí. Ale hnijící části zvířat jsem nedal. Tak tak jsem se nepozvracel. Dáváme průvodci 20 MAD bakšiš a utíkáme pryč. Čeká nás cesta k památce UNESCO – Volubilis.
Volubilis
Volubilis bylo jedno z nejdůležitějších měst Římské říše a nachází se na západ od Fésu a severně od Meknésu. Jedná se o poměrně velké archeologické naleziště s ne úplně špatně zachovalými freskami. V Pompejích jsem nebyl, ale ve vedlejším Herculaneu ano a nemyslím si, že by tam byly fresky v tak dobrém stavu. Budovy jsou vesměs téměř neexistující, tak zbývají ty fresky. Je to něco, co musíte za každou cenu vidět? Ne. Je to příjemná vložka? Ano. Po asi dvouhodinové procházce si dáváme zmrzlinu a jedeme dál.
Muláj Idrís
V blízkosti Volubilisu stojí město Muláj Idrís. Taky někdy zvané bílé město v kontrastu s modrým městem – Šefšawánem. Nachází se zde mimo jiné římský akvadukt, ale nejdůležitější památkou je hrobka Muláje Idrise I., která je ale v mešitě, kam ovšem v Maroku mají vstup povolen pouze muslimové, krom jedné mešity v Casablance. Město jsme měli jen po cestě, tak jsme na půl hodiny zastavili. Nic extra.
Meknés
Na jih od Volubilisu leží velkoměsto Meknés, jedno ze čtyř královských měst Maroka. Na rovinu, jedná se o nejhnusnější město, které jsem v Maroku viděl. Škaredé, smradlavé, prašné, lidé nepříjemní… Dali jsme rychlou procházku městem, u toho jsme se nejednou zakuckali a směřovali do restaurace, kterou nám doporučil řidič, jelikož lepší jsme sami nenašli.
Restaurace byla typická turistická, ale dalo se. Dal jsem si Bastilu – drůbeží maso s cukrem a medem zapečené v těstě. Nebyly to úplně mé chutě, ale jednalo se o jedno z lepších jídel tady. Sice jsem nedojedl, ale to bylo i vlivem obří porce, nejen trochu atypických chutí.
Při cestě jsme se ještě domluvili s řidičem, že nás jeho kolega odveze z Fésu až do Tangieru a že cestou nám zastaví i v Šefšawánu a Tetuánu. Vlak nás tak či tak vyšel asi na 4 000 Kč a řidič chtěl za tohle všechno cca 7 000 Kč. Jenže je v ceně doprava + výlet, který jsem plánoval z Tangieru, takže jsme nakonec ještě i ušetřili něco málo.
Ve Fésu teda jdeme zrušit lístky. Docela složitá záležitost. 1) Je potřeba fyzická karta, kterou jsme platili. Já ale platil bezkontaktně a ta karta zůstala doma. Upsík... 2) Zadruhé je potřeba účtenka z terminálu. Naštěstí vše uchovávám, tak jsem ji našel. Museli jsme pro ni ale na hotel. Kartu nakonec přijali jinou, takže sice hodně dlouhé zdržení, ale refund vyšel.
Šefšawán
Následující den nás čeká kousek od rijádu krásný soukromý transfer – dodávka Mercedesu. Typ fakt nevím, jsem rád, že poznám, že to je mercedes. Ještě poznám i barvu. Dnes nás má na starosti velice milý mladý kluk. Dokonce nás na sedadlech čekala i voda. Drobné, ale velice milé gesto. Cesta do Šefšawánu byla dlouhá, ale přeci jen o trochu pohodlnější než místní regionální vlak.
V Šefšawánu nás vyhodí až u hlavního náměstí, kde si dáváme kávu a předobjednáváme oběd, abychom zbytečně nečekali, protože se půjdeme rychle projít městečkem. Městečko je malinké, turistů spousta, ale nebylo to zase přehnaně namačkané. Procházet se dalo volně.
Město leží v horách, na úpatí kopce. Na náměstí se dá dostat jednoduše autem, od náměstí výš už pěšky, a to tady může být pár stovek schodů, pokud byste se chtěli proplétat uličkami trochu déle. Ale jinak je městečko krásné a určitě se jedná o jeden z highlightů Maroka.
Tetuán
Dále na sever přejíždíme do Tetuánu. Město velikosti Bratislavy už má hodně evropský vibe. Hodně tady taky jela francouzština. Takové... středně velké, ne extra zajímavé, evropské město. Pěkné, ale není cílený důvod zde jet.
Tangier
Na večer přijíždíme do Tangieru, odkud jsme teda měli původně jet do Šefšawánu, ale nakonec jsme jeden den ušetřili a využili času k poklidnému trajdání se městem. Několik lidí se zde koupalo v oceánu. Dominik to taky zkusil, neuspěl. :D Během dne to bylo na tričko, ale foukalo docela silně. Město velice fajn. Opět evropské. Vůbec to nedávalo marocký vibe, ale nevadí. Celé dva dny v Tangieru jsme nedělali nic jiného, než jedli, toulali se městem a nakupovali. Třeba Lattafah parfémy tady byly o něco málo levnější než v Česku (v Ománu byly překvapivě dražší) a s možností testerů. To nevím, kde a zda vůbec v Česku je. V ostravském Douglasu jsem to neviděl. Ale stejně mi to bylo na nic, protože jsem po pár dnech zjistil, že ta modrá láhev (Lataffah Zanzibar)mi neskutečně smrdí. :D
V Tangieru je určitě co dělat. Nějaké plány jsem měl, jak v okolí města, tak trochu dál. Nakonec jsme zůstali ale jen u městské turistiky. Vyjma nákupů tady nemám moc fotek...
Tangier - Agádír
Tangier – Agádír
15:25 – 16:45
Air Arabia
3O 704
První let s Air Arabia byl zrušen, ale já měl v záloze ještě jeden a ten byl naprosto bez problémů. Kvůli odbaveným zavazadlům jsem vzal nejvyšší tarif, který vedle výběru sedadel (vzal jsem rovnou exit), tak nabízí i občerstvení zdarma, které je možno si vybrat hned při bookingu. Check-in – bez problémů. Nástup – bez problémů. Sedadla jsou velice pohodlná a jídlo obstojné. IFE já nepotřebuji, mám mobil. V ceně vyššího tafiru je občsrtvení zdarma, které si můžete objednat předem. Na nízkonákladovku chuťově ani kvalitou na tom to jídlo není vůbec špatně. Za ty peníze podle mě skvělé. A mimo to jednoduchá a rychlá komunikace v případě problémů.
Air Arabia můžu vřele doporučit. Za ty prachy jako wau. Dobrá práce!
Agádír
Na Agádír jsem vyčlenil pouze dva dny a jednu noc. Na oplátku jsem vzal krásný hotel. Uvažuji nad létem tady. 😊 Agádír byl čistě na vypnutí a zkouknutí destinace na léto. Uvažoval jsem, zda tady nestrávit i Silvestra, ale nakonec jsem to přenechal Casablance. Dva dny se vedly na pláží a restauracích podél ni.
Agádír- Casabalanca
Agádír – Casablanca
13:05 – 14:30
Royal Air Maroc Express
ATR 72
AT 422
Na Silvestra se přesouváme do Casablanky a zvažoval jsem, zda letět ráno s Royal Air Maroc, nebo odpoledne s Royal Air Maroc Express. Nakonec jsem se rozhodl si přispat.
Jak byla Air Arabia super, tak tady neee. Na letišti chaos, na boarding jsme čekali před letadlem, pohodlí během letu neexistující a servis žádný. A cena je vyšší než u Air Arabia, tak pokud možno, doporučuju se vyhnout RAM Express.
Casablanca
Tady už píšu s půlročním odstupem, takže musím trochu hledat v hlavě.
Casablanca je ale naprosto moderní město. Je vidět, že opravdu i ty peníze tady jsou. Město jako takové moc marocky nepůsobí, jelikož je fakt moderní, ale místní prvky se lehce odrážejí i v moderní architektuře. Samozřejmostí je i staré město, ale to je tady poměrně malinké.
První den stíháme jen nákup a večeři v, ehm, čínské restauraci…
Druhý den se vydáváme na poklidnou procházku městem. Stíháme Náměstí Spojených národů, náměstí Mohammeda V., Justiční palác, park Arabské ligy a baziliku Sacré-Cœur. Oběd si dáváme na bulváru Mohameda Abdou. V japonské restauraci… ale musím říct, že se jednalo o jednu z nejlepších japonských restaurací, které jsem kdy navštívil.
Odpoledne se tramvají přesouváme na pláž Aïn Diab, podél které je poměrně pěkné nábřeží. Pozvolným krokem se přesouváme k Zoo. Kolikrát mi přijde, že zvířata v zoo jsou utrápená, ale tady jsem ten pocit neměl. Výběhy poměrně velké, se stínem. Zvířata vypadala hezky. Velikostně není nikterak veliká, ale je opravdu pěkná. Den jsme zakončili v nákupáku Morocco Mall, ve kterém se nachází taktéž obří akvárium.
Rychlovlak Al-Boraq
Třetí den kupujeme lístky na vlak do Rabatu. Na nádraží kupujeme lístky na první vlak. Zde se projedeme Al-Boraqem. Prvním vysokorychlostním vlakem na africkém kontinentu. Jedná se teda o relativní novinku, která začala jezdit teprve v roce 2018. Sedadla jsou pohodlná, samotná jízda taky. Tady jde opravdu vidět francouzská zkušenost. Vlak vyjíždí v 10:00 a 10:45 jsme již v Rabatu. Dáváme Starbuck, který je zde hodně levný, a chůzí se přesouváme do centra města.
Rabat
Začínáme andaluskými zahradami a botanickou zahradou. U Babu Rouah nasedáme na tramvaj směr Katedrála. Tady jsme měli menší beef s výrůstky plivajícími po zemi katedrály. No, řekněme, že policie se stížnosti místního kaplana vysmála. Fuj.
Příjemnou procházkou se přesouváme k mauzoleu Mohammeda V., což je teda opravdu úctyhodná stavba s mnoha poctami, včetně neustále lidské stráže. Z kopce shlédneme na postmoderní Velké rabatské divadlo a scházíme na pobřeží Bouregreg, kde si dáváme něco malého na jídlo s velice příjemnou atmosférou. V rychlosti zvládneme ještě Andaluské zahrady, muzeum Oudayas, Bab Oudayas a pevnost (kašbah) Oudayas.
V podpevností si objednáváme taxikáře, aby nás odvezl na Chellah, což je asi nejdůležitější archeologické naležiště v okolí a cestou to vzal přes věž Mohammeda V., která je se svými 250 metry nejvyšší stavbou v Maroku a třetí nejvyšší stavbou celého kontinentu, jež se ovšem nenachází v hlavním městě Rabatu, ale ve vedlejším milionovém velkoměstě Salé.
Chellah bylo ok. Pokud byste chtěli vidět antické památky, může posloužit jako alternativa Volubilisu, jelikož je násobně lehčí se sem dostat.
Rabat není žádné wau město, pokud byste ale měli jeden den navíc, tak rozhodně za malý výlet stojí.
Casablanca
Předposlední den jsme si dali opět velice poklidný. Začali jsme procházkou starého města Casablancy, stihli projít nákupák a podívat se po nových praktických věcech, včetně skvělého kufru. Aniž bychom se podívali na hodinky, vyrazili jsme i k mešitě Hassana II. No, samozřejmě byla bohoslužba. Takže bohužel jsme ji neviděli zevnitř, ale musím říct, že nezapomenutelný zážitek to byl i pro pobyt před samotnou mešitou během bohoslužby. To byl prostě R&B koncert toto s maximální hlasitostí. Vibec neskutečný.
Celkově lidé Casablanku hejtili. Ano, pokud chcete Maroko, tak to rozhodně není ono – to je asi nejlepší Marrákeš. Ale i tak to má co nabídnout a pokud máte ten čas, tak proč se jí vyhýbat?
Casablanca - Frankfurt
Casablanca – Frankfurt
16:20 – 19:55 19:35
Airbus A321
LH 1329
Máme multi-city letenky, takže jsme přiletěli do Marrákeše a odlétáme z Casablancy. Odlet máme v ideální čas pozdě odpoledne. A musím říct, že i přes to, že short-haul Lufthansy stojí zaprd, tak v porovnání s Discover Airlines to je úplně jiná třída. Hard product je stejný, ale na tom tolik nesejde. To je v tomto regionu standard. Osobně mi to ale, hm, nevadí. Alespoň ne moc. Ale chci alespoň dobrý soft-product. A tady už je Lufthansa trochu lepší oproti svým ultra krátkým linkám. Teplé jídlo, které bylo mimochodem velice dobré. Skvělá obsluha, která neustále nabízela drinky a mimochodem signature drink Lufthansy je top. Pokud si pamatuju správně, tak zásadní rozdíl v ceně dopravců nebyl. Není tedy důvod si vybírat Discover Airlines. Rozdíl je jen v obsluhovaných linkách.
Frankfurt - Krakov
Frankfurt – Krakov
21:20 21:10 – 22:55 22:35
Airbus A321
LH 1370
Opět let naprosto standardní. Večerní letušky lehce nepříjemné, ale co už. jsou unavené. Já taky. Chápeme se navzájem. Večeře studená. Jakoby, nevím. Asi ok. Lufthansa standard, no. Jinde to umí líp.
Souhrn
MarokoJak jsem psal již na začátku – Maroko mě velice překvapilo. Ne tak vzdálená exotika, která ale postrádá nevýhody Egypta, a která může být cenově velice dostupná. Jídlo nám sice nechutnalo, ale z okolí jsem slyšel spokojenost. Takže je to o jednotlivcích. I přes to můžu vřele doporučit.
MarrákešSuper město. Asi nejmaročtější z těch, která jsem navštívil. Relativně čisté, moderní, ale zároveň se silnou historickou atmosférou i architekturou.
FésDocela podobné Marrákeši. My měli smůlu na spoustu rekonstrukcí ve městě, ale rozhodně stojí za návštěvu.
MeknésI když se jedná o jedno ze čtyř původních marockých královských měst, tak za mě ne. Hnus, špína, smrad, nepříjemní lidé. Nechápu, co dokáže pár desítek kilometrů. Opravdu nechápu, co se stalo, ale vidět v Maroku jen Meknés, tak se zde už nevrátím.
ŠefšawánNaprosto ikonické marocké město. Reálně toho krom barevných domečků nemá co nabídnout, ale stejně to stojí za návštěvu, ale hodně mi to tady připomínalo Taxco v Mexiku. Skvělá atmosféra, naprosto fotogenické město, super lidé. Neříkám, že to je město na přespání, ale na denní výlet od pobřeží naprosto skvělá volba.
TetuánTetuán je za mě asi město, které neurazí, ale ani nenadchne. Asi ideální právě na spojení jednodenního výletu s Šefšawánem. Případně úplně vypustit.
TangierTangier je zajímavé město. Velice evropské, stejně jako Tetuán, ale v lepším slova smyslu. Je toho tady víc na vidění, plus leží přímo u oceánu, což je ideální během léta. Navíc pokud omrzí město samotné, dá se vyjet mimo město třeba za antickými památkami. Pokud chcete ale zažít Maroko, tak Tangier není ideální volby. Opravdu to má za mě blíže jižní Evropě, jak Maroku. :D
AgádírMěsto jako takové jsme vůbec neprošli. Zdržovali jsme se pouze u hotelu. Popravdě ani nevím, zda v Agádíru je něco, co by opravdu nutně stálo za návštěvu. Ale naopak asi jedna z nejlepších možností letní pobytové dovolené, kam se dá letět za fajn peníze i s cestovkou.
CasablancaSpoustě lidem se to město nelíbí. Jako, chápu. Já jsem z toho až tak špatný nebyl. Ano, Marrákeš top, Fés taky lepší, ale osobně bych ji tolik nezatracoval. Hlavně má dobrou polohu jako výchozí bod pro třeba jednodenní výlety.
RabatHlavní město a jde to poznat. Jednodenní výlet třeba právě z Casablancy je asi naprosto dostačující, ale za vidění rozhodně stojí. Mají zde pár jak historických, tak moderních zajímavostí, které jsou víceméně v docházkové vzdálenosti, a hlavně má to město skvělou atmosféru.
LufthansaNa vněevropském short-haulu je hrozná. Konkurence je dál. Takový ten short-haul/medium haul už už se chytá krátkých linek konkurence. Tady asi nemám zrovna moc co vytknout. Plně polohovatelná sedadla na 4hodinovém letu opravdu nepotřebuju.
Discover AirlinesNevím, jak jsou na tom jejich long-hauly. Short-haul lety jsou ale špatné, špatné, špatné. Jedná se o lepší economy za cenu businessu. Vyzkoušel jsem a už nemám potřebu s nimi letět.
Užitečné odkazy
Ubytování
Marrákéš my byli ubytování v tomhle (https://www.booking.com/hotel/ma...ador-agdal), ale já hlupák chtel tenhle a nakonec jsem rezervoval špatný hotel... (https://www.booking.com/hotel/ma...ra.cs.html)
Fés - https://www.booking.com/hotel/ma...ha.cs.html
Tanger - https://fredjhotel.com-hotel.com/
Agádír - https://www.booking.com/hotel/ma...palace.cs.
Casablanca - https://www.booking.com/hotel/ma...center.cs.
Výlet
Pohoří Atlas, údolí Ourika, vopopád a oběd - https://shorturl.at/kXoBz

Michal Jakubík procestoval 24 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.
Úplně nerozumím těm stížnostem na LH v business na krátkých letech. A řekl bych, že srovnání s economy AF není úplně relevantní, letěl jsem v obojím a LH business třeba i na letu pod hodinu z PRG do MUC (přískok na delší návazný let) a to samé pak zpět byla velmi solidní včetně jídla a obsluhy - a rozdíl proti jakékoli economy byl v tomhle obrovský. Máš nějaké osobní srovnání s jinou business class po Evropě v narrow body a názor, proč jsou výrazně lepší než LH? Sám moc nevím, co by tam posádka mohla pro mě během obvyklých 1-3 hodin letu udělat víc, prostě to letadlo má nějaká prostorová omezení. Samozřejmě s jídlem se dají vymýšlet různé věci, ale stejně se salonkem před letem (a po přískoku i před dalším letem) už je toho jídla a pití celkově stejně až moc :-) Fakt mě ale zajímají Tvá očekávání, abys byl spokojen nebo to konkrétní srovnání s jinými po Evropě.
Na krátkých evropských letech můžu srovnávat v businessu v úzkotrupých letadlech Air France , KLM , Turkish , LOT a několika aerolinek Lufthansa Group .
Tak třeba konkrétně Air France a KLM nabízejí teplé jídlo i na krátkých letech v businessu . Způsob servisu a naladění posádky mi u těchto dopravců přišlo taky lepší, ale to může být tak proměnné, za to neporovnávám. Let od letu, člověk od člověka. Nejlepší servis jsem paradoxně zažil na long-hauly Lufthansy.
Teplé jídlo nabízí i Turkish , pokud jej bereme jako evropskou aerolinku (což reálně jsou). K tomu na některých letadlech mají i skutečná business sedadla, ale to jsem psal, že to mi nevadí. Z Vídně, Prahy, Varšavy a Něměcka dokonce létají širokotrupá letadla. Servis je u Turkishů ale prostě o level výš . Skvělé welcome drinky, jídlo je celkově na vyšší úrovni (třeba je servírováno několik chodů i na krátkých letech jeden po druhém, nikoliv vše najednou.). A co víc - teplé jídlo a IFE systém je i na krátkých letech v economy.
Poláci jsou v businessu na úrovni Lufthansy. Ale zato economy mi přijde daleko lepší, i když létají častokrát horšími letadly. I na krátkých letech je podáván malý snack (muffin/buchta + drink) a mají super sedadla. Lufthansa má naopak pouze vodu a čokoládu...
Co se týče třeba porovnání business Lufthansy na 2hodinovém letu a 2hodinovém letu KLM v economy , tak co se týče servisu na palubě, tak Lufthansa samozřejmě nabízí vybookované prostřední sedadlo. A reálně, co víc? Studené jídlo dostaneš zdarma v obou případech. V obou případech dostaneš nápoje zdarma a neměl jsem problém dostat vícero plechovek. Nabízí taktéž nápoje alkoholické. Já opravdu nepociťuji zásadní rozdíl mezi těmito dvěma produkty. Teda, krom toho cenového.
Nevím, jak to vyznělo, ale má největší očekávání jsou na těhle letech právě o jídle/celkového serisu občerstvení. Protože právě ničím jiným se to od economy na evropském trhu moc odlišit nedá. Lepší sedadla neočekávám, to stejné platí o zábavních systémech. A jak jsem psal výše - palubní personál je velice proměnný a dokažu pochopit, že ne každý má svůj den, i když je v práci.
Salónek do toho nepočítám. To není let. Ne vždy ho člověk stihne, ne vždy to stojí za to. Pro mě jídlo v salónku není zážítek (beru to víc jako překrm, pokud teda nemám několikahodinový přestup) - zážitek je pro mě let a služby během letu.
Teď by mě zase zajímal tvůj pohled. Co konkrétně ti přišlo na short-haulu Lufthansy tak skvělého? S čím můžeš porovnávat? Co ti nabídli víc oproti třeba právě Air France, kterou zmiňuješ?
K porovnání časy letů:
Krakov - Frankfurt (1:59) jednou jsme to teda stihli i za 90 minut, standard by měl být asi 105 minut.
Krakov - Istanbul (2:01)
Varšava - Amsterdam (1:57)
Krakov - Paříž (2:10
Takže vše to jsou lety okolo dvou hodin.
Ostrava - Varšava (1:01)
Katovice - Frankfurt (1:31)
K porovnání časy letů:
Krakov - Istanbul (2:01)
Varšava - Amsterdam (1:57)
Krakov - Paříž (2:10
Takže vše to jsou lety okolo dvou hodin.
Ostrava - Varšava (1:01)
Katovice - Frankfurt (1:31)
Dvouhodinové lety Turkish Airlines. 1) předservisní snack - oříšky a drink. Následuje zpravidla studený předkrm, teplý hlavní chod (měl jsem kuře, mečouna a vege). A drobný dezert.
Ahoj, díky za popis a srovnání. Vidím, že máš nalétáno v business mnohem víc než já. U LH se mi opravdu líbil přístup posádky na krátkých přískocích a uznávám, že jsem od jídla neměl taková očekávání, protože to pokaždé byly ranní / dopolední lety. Takže super, že vidím, že třeba TK je výš a někdy to taky vyzkouším - celkem mě láká si někdy proste za business po Evropě připlatit, protože občas už cena není tak rozdílná, zvlášť, když člověk potřebuje kufry navíc. Teď sleduju, že TK sem tam mají i wide-body z PRG do IST, asi pátek a neděle, tak to je taky dobrá šance. Souhlas s tím, že hodně je to o posádce, tam jsem měl rozdílné přístupy u LH i na dlouhých letech v C, ale vlastně ani nevím, co mi vyhovovalo víc - jestli ten případy, kdy to bylo německy precizní až moc nebo rozverný přístup mladší posádky (byla to dovolená, tak asi ten druhý volnější přístup mi byl příjemnější, ale chápu, že na služební cestě a když člověk třeba lítá sem tam, může chtít prostě jen precizní servis). Letos mě čeká short i long haul se Swiss v C, tak jsem zvědavý na další zkušenost.
Pokud chceš wide-body od Turkishe, tak z Vídně - tam lítá A350. Letěl jsem s tím z Vietnamu a Business úplně skvělý. Hard produckt úplně top. Z Prahy lítají staré A330...
Ale to rozhodně bude výhodnější koupit nějaký přískok k dalšímu (třeba i ne zas tak dlouhému) letu, nebo za míle. V cashi to vychází myslím na 23k...
Z Prahy Turkish wide-body od letního leťáku už pravidelně nelítá. V dubnu tu 1x jako změna typu A330 byla, ale za celý květen už ani jednou, v červnu zatím 3x (z toho jednou A350), ale sázet na to se moc nedá
To pokaždé před odletem změní?
Podle webovky Turkish Airlines létají. Každou neděli v 19:50 TK1770 (29. 6. to bude 777), a od září se přídává i páteční rotace.
To pokaždé před odletem změní?