Průvodce státem
Nový Zéland
Hledáš místa, která navštívit, kolik peněz si s sebou vzít, čím se dopravovat nebo co ochutnat?
Projdi si průvodce, který ti na všechny otázky odpoví
1 osoba
Dospělý věk 25+
- +
Junior věk 12-24
- +
Dítě věk 2-11
- +
Kojenec 1-23 měsíců
- +
Preferovaný dopravce
0 vybraných zrušit výběr Potvrdit
Zavřít boční panel

Víza a povinnosti na Novém Zélandu

Vízum

Držitelé platných cestovních pasů České republiky mohou cestovat na Nový Zéland bez víz na dobu maximálně 3 měsíců. Získat můžete také Working Holiday vízum, které Vám umožní pracovat a cestovat na Zélandu po dobu 12 měsíců. ČR má k dispozici 1.200 víz ročně, kvóta se otevírá vždy na začátku března a pokračuje, dokud se místa nevyčerpají (většinou bývají do hodiny pryč). Žádost včetně platby probíhá online, veškeré nutné informace naleznete na oficiální webu immigration.gov.nz. Poplatek za vízum činí 208 NZD, po příletu navíc musíte prokázat, že máte alespoň 4.200 NZD na účtu plus dostatečnou sumu na pořízení zpáteční letenky, případně přímo letenku zpět.

Prodlužování pobytu:

Pokud si budete chtít svůj bezvízový pobyt na Novém Zélandu prodloužit, budete muset zajít na nejbližší imigrační úřad na NZ. Imigrační úřad vám může váš status změnit na turistické nebo studentské vízum.

Co musíte na imigračním úřadě dokládat?

  • doklad o dostatečném finančním zabezpečení (opět minimálně 1.000 NZD na 1 měsíc pobytu)
  • zpáteční letenku s novou rezervací (s datem odletu z NZ, které odpovídá zamýšlenému prodloužení pobytu)
  • vyplněný formulář s aktuálními fotografiemi (tento formulář je k dispozici přímo na úřadě)
  • důvod, proč si pobyt chcete prodloužit (např. itinerář plánované cesty, potvrzení o prodloužení studia apod.)
  • písemné žádosti můžete zasílat kanceláři úřadu na níže uvedenou adresu, nebo se podívejte na webové stránky www.immigration.govt.nz.

Immigration New Zealand

  • Level 5, HSBC Tower
  • 1 Queen Street, Auckland
  • NEW ZEALAND

Další dokumenty

Čeští občané cestující v rámci bezvízového styku jsou při vstupu do země podrobeni hraniční kontrole a musejí splňovat následující požadavky:

  • být v dobrém zdravotním stavu a být trestně bezúhonní,
  • mít cestovní pas platný ještě nejméně tři měsíce po dni odcestování z Nového Zélandu,
  • doložit, že mají k dispozici takové množství finančních prostředků, které jsou dostatečné k uhrazení nákladů spojených s pobytem (minimálně NZ $ 1.000 na každý měsíc pobytu na Novém Zélandu). Za patřičný doklad se považuje jedna z následujících forem: hotovost, cestovní šeky, kreditní karta s výpisem z bankovního účtu nebo potvrzení o převodu peněz do některé novozélandské banky (málokdy se reálně vyžaduje, ale pro jistotu je lepší mít po ruce),
  • předložit zaplacenou zpáteční letenku nebo letenku do země, do níž jsou oprávněni vstoupit,
  • cestovat za účelem turismu nebo krátkodobého studia, tzn., že účelem pobytu je rekreace, návštěva přátel či rodiny nebo studium (kurz v délce maximálně tří měsíců).

Očkování

Na Nový Zéland není potřeba žádné očkování, samozřejmě jako všude jinde je doporučeno očkování proti oběma typům žloutenky.

Celní předpisy

Krátce před příjezdem na Nový Zéland každý návštěvník vyplňuje Quarantine Declaration. Formulář je nutno vyplnit pravdivě a deklarovat veškeré dovážené položky. Veškeré potraviny (včetně jídla z letadla) dovážené na Nový Zéland musí být deklarovány a předloženy celní kontrole. Musí být taktéž deklarovány rostliny nebo jejich části (živé i neživé), zvířata, vybavení pro účely kempování a biologické vzorky.

Většinu potravin není dovoleno dovážet; ovoce, zelenina, maso, živočišné produkty, semena a rostliny jsou návštěvníkům zabavovány a zničeny. Celní kontrola je velice přísná a nekompromisní. Veškerá osobní zavazadla jsou rentgenována. Pokud jsou u návštěvníka nalezeny nedeklarované předměty, může být odsouzen k pokutě až 100.000 NZD a 5 letům vězení.

Přivézt si můžete 200 cigaret, nebo 50 doutníků nebo 250 g tabáku, 4,5 litrů vína nebo piva, 3 lahve tvrdého alkoholu – zde každá nesmí svým objemem překročit 1,125 ml. Celkově tedy max. 3,375 litru tvrdého alkoholu.

Dovoz domácích zvířat včetně psů, koček na území Nového Zélandu není pro turistické účely prakticky možný, neboť získání dovozního povolení od Ministry of Agriculture ve Wellingtonu předchází nutnost zvíře dopravit do Velké Británie a ponechat po dobu 6 měsíců v karanténě.

Povinná směna valut se nevyžaduje. Při příjezdu i odjezdu z Nového Zélandu je třeba deklarovat částku převyšující 10.000 NZD.

Země Pána prstenů a skvostné přírody

Nový Zéland (anglicky New Zealand, maorsky Aotearoa) je stát v jihozápadní části Tichého oceánu (Pacifiku). Tvoří ho dva velké ostrovy, Severní a Jižní, a další menší ostrůvky. Nejbližší sousední stát je asi 2.000 km vzdálená Austrálie.

Různorodá země plná mohutných hor, krásných pláží, lesů a pralesů, plání a pouští. Najdete zde opravdu vše, co vás napadne. Kromě spousty adrenalinových sportů, které je zde možné vyzkoušet, si můžete projít ty nejkrásnější treky z celého světa, u nichž budete ohromeni krásou místní přírody. Matka příroda si tu opravdu vyhrála!

Průvodce pro tebe napsal Markéta Blondie
Víza
90 dní zdarma
Turistická víza získáš po příletu s pasem platným alespoň 30 dní.
Další tipy před cestou
Hlavní sezóna
listopad - březen
Místní léto se kryje s naší zimou. Prostě vše vzhůru nohama.
Více o počasí
Letenky od
25 000 Kč
Je běžná cena letenek. Akční se objeví 3x za měsíc a ušetříš cca 37 %.
Akční nabídky

Praktické tipy na Nový Zéland

Avatar uživatele Markéta Blondie
Průvodce pro vás napsal
Poslední aktualizace před 5 měs
Navrhni úpravu