Protože nejsem zdaleka sám, kdo má naplánovanou letní cestu na Azory a informace jsou rozptýleny ve více vláknech, založil jsem toto, protože opatření a situace jsou na obou ostrovech podobné. Podle toho, co jsem studoval o Azorech, má místní samospráva rozsáhlé pravomoci, takže omezení pro vstup na ostrovy se mohou lišit od kontinentálního Portugalska. Pokud budete mít aktuality o situaci na Azorech a Madeiře,  o letech apod., pište to prosím sem.  .

Azory a Madeira - aktuální situace

Založil ve fóru Co se nevešlo

Ptala jsem se na narok na voucher i u druheho, nezruseneho letu a bylo mi receno, ze se to vztahuje i na nej. 

0 Citovat

Pokud je to na jedné letence, tak voucher musí být na celou trasu.

0 Citovat

Když jsme u Azorů, máte někdo zkušenosti s ostrovem Flores? Přemýšlíme, na který ostrov využít přelet zdarma. Nebo vy, co se chystáte na Azory, jaké máte plány, které ostrovy navštívíte? :)

0 Citovat

Při tel. dotazu na možnost refundu místo voucheru za zrušený let mi TAP Portugal nejdřív sdělili, že mi nabídli dřívější let místo zrušeného. Když jsem to odmítl, tak mě přepojili jinam, tam mě tvrdili, že nový let je posunut o méně než 5 hodin (přesně o 3 hodiny 10 minut) od původního letu a proto nemám nárok na refund/voucher. Když jsem pořád trval na tom, že chci nejlíp refund nebo aspoň voucher, tak po klasickém "čekejte prosím" a 10 min. dalšího čekání to buď zavěsili nebo to vypadlo. Takže výsledek mého snažení je nula :-(.

0 Citovat

@EvaS: my plánovali 3 noci Porto a 7 nocí São Miguel. Dělal jsem dost průzkum před (teď už téměř jistě zrušenou...) cestou a vyplynulo mi z toho, že nemá smysl přelétat na jiný ostrov. Při přiměřeně delším pobytu by to smysl mělo.

0 Citovat

EvaS napsal(a):

Když jsme u Azorů, máte někdo zkušenosti s ostrovem Flores? Přemýšlíme, na který ostrov využít přelet zdarma. Nebo vy, co se chystáte na Azory, jaké máte plány, které ostrovy navštívíte? :)


Pokial idete na 7-8 dní tak podľa mňa tiež veľmi nemá zmysel cestovať medzi ostrovmi.

Boli sme minulé leto na 7 dní na São Miguel a stále bolo čo robiť a vidieť.  Skôr nám ešte 1-2 dni chýbali.

0 Citovat

divan napsal(a):

@EvaS: my plánovali 3 noci Porto a pak 7 São Miguel. Dělal jsem dost průzkum před (teď už téměř jistě zrušenou...) cestou a vyplynulo mi z toho, že nemá smysl přelétat na jiný ostrov. Při přiměřeně delším pobytu by to smysl mělo.

A kdy jste měli jet?My to máme ke konci září a doufám, že už žádný testy potřebovat nebudem.

0 Citovat

My začátkem července. Prozatím let Porto-São Miguel zrušený úplně, São Miguel-Lisabon zrušený s možností náhrady dřívějším letem. A různé další okolnosti nepříznivé. Konce září bych se nebál - lety snad už budou tak jak jsou naplánované a testy/omezení snad už žádné.

0 Citovat

V Praze na TAP Portugal mi řekli, že sice je snaha, aby z/do PRG a VIE začali létat dřív než v srpnu, ale že to zatím vypadá že to pravda nebude.  Že budou téměř jistě všechny lety na červen, červenec z/do PRG a VIE postupně rušit. Doporučovala vyčkat nějaký ten týden a až ty lety zruší, žádat o voucher.

0 Citovat

OK, ale nepiš zbytečně stejné info do více vláken...

0 Citovat

@tramin: úplně přesně totiž nevím, kam je psát - týká se to kompenzací i Azor. Ale OK, polepším se. Zmenším počet příspěvků k těm tématům a když už něco napíšu, tak jen do jednoho z vláken.

0 Citovat

přesné podmínky pro vstup na Madeiru od 1.7.2020 http://www.visitmadeira.pt/en-gb...(covid-19)

0 Citovat

Nevite jak je na tom pevnina - Portugalsko??

0 Citovat

Dlouho a dost pečlivě plánované Azory + Porto, na které jsme se hodně těšili, letos nebudou :-(.

TAP nám zrušil VIE-LIS-OPO 4.7. i PDL-LIS-VIE 14.7. Ryanair už dřív OPO-PDL. Přecházím do fáze dohadování se o refundy, vouchery, o vrácení zálohy za auto, začnu rušit ubytování atd.

EDIT: Dovolal jsem se do Portugalska, kde mi nabídli toto:

a) přebookování na jiný termín bez doplatku

b) voucher +20% bonus, využitelnost 24 měsíců, pak voucher propadá bez náhrady

c) poslat jim stížnost a trvat na refundu

Uvidím do které varianty půjdu, zatím v tom nemám jasno.

Jo, a přihlásit se do účtu (mě se to nedaří od 29.5.) na webu TAP stále pro někoho není možné. IT oddělení na tom dle slov podpory stále maká ;-).

0 Citovat

Na refund rovnou zapomeň. Někteří na FB psali, že nemají ani voucher za zrušené lety z března...

0 Citovat

Nevím co udělám. Chápu, že jsou v těžké situaci. Nicméně ani já za tu situaci nemůžu. To, že nevyužitý voucher propadne, vnímám jako hodně nefér jednání silnějšího se slabším. Kdyby slíbili řekněme 50% refundu v případě nevyužití voucheru, bylo by to pro mě dobře schůdné. Ale tak jak to mají nastaveno se mi to nelíbí ani trochu.

0 Citovat

Na využitelnost voucheru máš 2 roky, což je více než štědré. Že ho během dvou let nevyužiješ není chyba aerolinií a peníze Ti kvůli tomu nevrátí. Taky bych byla raději za refund, ale TAP jej neposkytuje, tak nám musí stačit voucher.

0 Citovat

To je jistě zajímavý názor Sarah. Na druhou stranu divan taky nemůže za to, že mají problémy, tak proč by je měl on"štědře dotovat" místo státu, který tento problém zavinil??  Pro mě je jediné akceptovatelné jednání při vnucování voucheru to, že pokud ho nevyčerpáš, tak ti vrátí peníze. 

Tvrdit že něco podobného, co dělá TAP je v pohodě a vlastně je zákazník ten špatný a je to jeho chyba, že něco nevyčerpá, je teda těžce za hranou normálního chápání.

0 Citovat

@Sarah @niemandos: naprostý souhlas s niemandosem. Je docela dobře možné, že voucher během 2 let nevyužiji, čímž bych dotoval TAP částkou 20 424 Kč, což se mi vůbec nechce. Celou tu situaci jsem nezpůsobil stejně jako ji nezpůsobil TAP, ale to nic nemění na tom, že jejich přístup je v rozporu snad se vším, s čím být může. My jako zákazníci jsme ti slabší a jsme tlačení do kouta těmi silnými, což je špatně.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

To je jistě zajímavý názor Sarah. Na druhou stranu divan taky nemůže za to, že mají problémy, tak proč by je měl on"štědře dotovat" místo státu, který tento problém zavinil??  Pro mě je jediné akceptovatelné jednání při vnucování voucheru to, že pokud ho nevyčerpáš, tak ti vrátí peníze. 

Tvrdit že něco podobného, co dělá TAP je v pohodě a vlastně je zákazník ten špatný a je to jeho chyba, že něco nevyčerpá, je teda těžce za hranou normálního chápání.

Nějaký stát (mimo Čínu) zavinil, že tu byl koronavirus? Spíš bych řekl, že Portugalsko včasnými opatřeními zabránilo nadměrnému rozšíření, jaké bylo třeba ve Španělsku. I bez státních opatření by se přestalo létat, protože by byla letadla téměř prázdná. Navíc na Azory se bude moci létat, i když prozatím s testem nebo karanténou, takže už je to chyba aerolinky.

Chápu, že je to pro divana nepříjemné, ale obecně mi přijde správnější, že zákazníci u nějaké služby atd. přispějí v případě, že hrozí krach firmy (a majitelé to nejsou schopni vyřešit, což by měla být první možnost), trochu víc než všichni daňoví poplatníci, z nichž mnozí službu vůbec nevyužívají (při uvahách o pomoci Smartwings tu téměř všichni byli proti). Příkladem je akce zachraň pivo nebo že mnozí nechali propadnout lístky do divadla atd. Když se mnozí "obětovali" a pili více piva z minipivovarů, proč by se divan nemohl "obětovat" a do 2 let vyrazit s TAPem na Azory, když tam teď chtěl?
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

...obecně mi přijde správnější, že zákazníci u nějaké služby atd. přispějí v případě, že hrozí krach firmy (a majitelé to nejsou schopni vyřešit, což by měla být první možnost), trochu víc než všichni daňoví poplatníci...

Přispění bych se nebránil, o pár příspěvků výše píšu mj.: ...Kdyby slíbili řekněme 50% refundu v případě nevyužití voucheru, bylo by to pro mě dobře schůdné...

Jenže pravidla pro vouchery v podání TAP nepovažuji za přispění, ale za okrádání zákazníků v přímém přenosu.

Co se týče mého "obětování se letět na Azory do 2 let": v počtu a sestavě lidí, ve kterém jsme tam měli letět, už se to na 90% nedá uskutečnit. Takže na Azory doufám ještě ano, snad i do 2 let ano, ale téměř jistě v méně lidech. A pokud to tak dopadne, nechci za zbylé vouchery létat jen proto, protože je musím prolétat. Chci letět tam a za takových podmínek a s takovými aerolinkami, jak to bude vyhovovat mě a ne TAPu.

0 Citovat

@Libor_S

A proč Libore jiné země poskytnou aerolinkám půjčky a tyto aerolinky peníze vrací, protože mají jistotu, že je stát nenechá padnout?? A proč by nemohla TAP ty peníze po dvou (třech, čtyřech) letech vrátit, jak to mají zase jiné aerolinky?? A když ne celé tak aspoň část?

To že za to může stát bylo myšleno tak, že stát zavedl opatření, která znemožnila provozování činnosti TAPU. Já o žádném koronaviru nepsal. Ano zavedly to dříve či později všechny státy. No a co. Takže chceš tvrdit, že státy za to nemůžou a můžou za to Čínani. Ty za to ale přece také nemůžou. Mohou za to netopýři.Nebo někdo jiný? 

Nemyslím, že lze srovnávat podporu minipivovarů atd. s tímto voucherem. To že jsi si to pivo koupil bylo tvoje rozhodnutí. Nemyslím si, že když ti někdo vnutí voucher, že je to tvoje rozhodnutí.

A trošku je rozdíl srovnávat divadla, která většinou živoří a herci v nich vydělávají hodně málo a lidé jim nechali pár stovek za lístek, s aerolinkami, které vydělávaly spousta peněz před touto krizí, nemyslíš? Až to přejde, budou piloti vydělávat 50% dřívejších platů? Sníží si management TAPU svoje platy na 50% a nebude si dávat milionové odměny třeba 5 let? Já si myslím že ne.

A na závěr ještě jedno zamyšlení. Srovnávat Smartwings, která nevlastní prakticky nic a měla velké problémy i předtím s jejich  předraženými, hroznými službami, kdy jistě po jejím zániku zabere jejich business bleskově někdo jiný s národním dopravcem TAP, nebo dalšími národními aerolinkami snad nemyslíš vážně. Dle mého je to úplně jiný příběh.

Každopádně moje reakce byla motivována především  tím, že SARAH považuje to, že ti někdo dá voucher za službu, kterou ti nedodal a za dva roky, když ho nepoužiješ, tak přijdeš o peníze, za "štědré" 


EDIT: Jo a ještě pro srovnání. Před hodinou jsem přes Booking napsal hotelu, kde jsem měl zamluvený týden v září. Storno poplatek byl 170 euro. Za 25 min mi odpověděli z Řecka, že mi ho vzhledem k situaci odpouští. Takže přístupy k zákazníkovi jsou opravdu různé.

0 Citovat

Pro srovnání přístupu k voucheru/refundu: mám předplaceno na Azorech auto. Žádal jsem o refund a napsali mi že (z důvodů, které vysvětlovat nemusím) momentálně nemohou poskytnout refund, ale posílají voucher za těchto podmínek:

...bude platný do 31. prosince 2021 a v případě potřeby může být převoditelný ... Tento voucher lze také uplatnit na jakoukoliv ze služeb nabízených skupinou ANC.... dotatečná sleva 10% na veškeré služby... Pokud nevyužijete celou hodnotu voucheru, bude pro vás zpracován nový se zbývajícím zůstatkem. Od 31. prosince 2021 může být jakýkoli zbývající zůstatek vašeho voucheru vrácen...

S tím nemám problém a chápu to, kontrastuje to s přístupem TAP.

0 Citovat

Sarah napsal(a):

Na využitelnost voucheru máš 2 roky, což je více než štědré. Že ho během dvou let nevyužiješ není chyba aerolinií a peníze Ti kvůli tomu nevrátí. Taky bych byla raději za refund, ale TAP jej neposkytuje, tak nám musí stačit voucher.


 A ono už neplatí nařízení (ES) č. 261/2004? Odmítání refundu není v pořádku. Vem si situaci, že někdo někam potřeboval letět např. na svatbu, pohřeb v určitý termín. Toho ten voucher asi nespasí, nemyslíš? Takže o nějaké štědrosti bych pomlčel. Jiná situace by byla, pokud bych ten voucher do 2 let nepoužil, tak by mi poté vrátitli peníze. Tím bychom jim pomohli dostat se z nejhoršího, ale tohle je nemorální. Mají na to vůbec právo? Nejsou nějaká jasná pravidla u poskytování voucheru? Co jsem četl u jiných leteckých společností a cestovek, tak ty budou po nevyužití voucheru peníze vracet.

0 Citovat

Samozřejmě nařízení (ES) č. 261/2004 platí. Platí dále i toto, jen to zkrátka někteří nedodržují:

INFORMATION FROM EUROPEAN UNION INSTITUTIONS, BODIES, OFFICES AND AGENCIES EUROPEAN COMMISSION, COMMISSION NOTICE 

Interpretative Guidelines on EU passenger rights regulations in the context of the developing situation with Covid-19

(2020/C 89 I/01)

Right to reimbursement or re-routing

In the case of a flight cancellation by the airlines (no matter what the cause is), Article 5 obliges the operating air carrier to offer the passengers the choice among:

a) reimbursement (refund);

b) re-routing at the earliest opportunity, or

c) re-routing at a later date at the passenger’s convenience.

0