Protože nejsem zdaleka sám, kdo má naplánovanou letní cestu na Azory a informace jsou rozptýleny ve více vláknech, založil jsem toto, protože opatření a situace jsou na obou ostrovech podobné. Podle toho, co jsem studoval o Azorech, má místní samospráva rozsáhlé pravomoci, takže omezení pro vstup na ostrovy se mohou lišit od kontinentálního Portugalska. Pokud budete mít aktuality o situaci na Azorech a Madeiře,  o letech apod., pište to prosím sem.  .

Azory a Madeira - aktuální situace

Založil ve fóru Co se nevešlo

Michale, bezpříznakový může být kdokoliv, ale toto do diskuze nepatří, každý to vidí jinak. Hledala jsem někoho, kdo byl teď na Azorech a mohl by sdílet info z cesty a neměl by potřebu zbytečně vyhrocovat diskuzi. Toť vše.

0 Citovat

Zdravím, nevrátil se teď někdo z Azorů?

0 Citovat

EvaS napsal(a):

Zdravím, nevrátil se teď někdo z Azorů?

Fakt nikdo? :)

0 Citovat

A proboha, kdo by tam teď jezdil? Test + karanténa při příjezdu, a pak vždy po pár dnech zopakovat test. Díky, nechci.

0 Citovat

Snad za 2 týdny, když bude přát štěstí... 

0 Citovat

Tak hodně štěstí. My to vzdali.

0 Citovat

Za mně mohu doporučit službu Catch Hotels. Je zdarma a dají se ušetřit pěkné peníze za rezervace. Pro pravidelné cestovatele doporučují stáhnout doplněk, který sám hlídá ceny a nemusí se chodit na stránky Catch Hotels. Pak už stačí jít třeba přímo na Booking.

0 Citovat

Za necelý měsíc se chystám na Azory, netušíte někdo, jak tam funguje to bezplatné testování na covid? Dorazíme totiž až někdy kolem půlnoci a zajímalo by mě, kdy by v tom případě mohly být výsledky testu... pokud ráno, bylo by to fajn, pokud až někdy odpoledne další den, tak přijdu o hodně času z těch našich tří dnů :/

0 Citovat

Co jsem naposled četl zkušenost, tak přílet v 10 hodin, výsledek v 18 hodin. Velmi pochybuju, že v případě příletu o půlnoci bude fungovat laboratoř, takže bych počítal s výsledky nejdřív odpoledne následujícího dne. Pokud jedete na 3 dny, tak bych si stoprocentně pořešil test už před příletem.

0 Citovat

Co jsem četl na jiných fórech, tak na to maj 48 hodin a když se do té doby neozvou, má si člověk zavolat (a že právě to jejich oznamování na zahraniční čísla občas vázlo). Vypadá to, že testují i tu večerní 23:45 vlnu Sata, TAP, Ryanair z Lisabonu hned, ale mě osobně odradilo, že bych mohl být v izolaci další 2 dny a když nezavolaji, tak se to dozvím až třetí den ráno, takže radši než přijít o tolik času, jdu na test v ČR. 

0 Citovat

Jasně, no :/. Myslím si ale, že třeba máma kvůli tomu tu cestu vzdá.

0 Citovat

Zdravím. Nevím, jestli se tu už někdo zmínil, ale my jsme situaci vyřešili tak, že jsme se objednali na kliniku v Lisabonu, která má smlouvu s azorskou vládou a udělá nám test cca 48 hodin před odletem, takže by nás pak měli normálně na Azory pustit a netestovat, aspoň takhle jsem to pochopil. Každopádně přifařím se k tématu Portugalsko a zeptám se, letíme Vídeň-Porto, Lisabon-Ponta Delgada, Ponta Delgada-Lisabon a Lisabon-Vídeň. Kromě covid testu, který už jsem zmiňoval, musím vyplnit a odevzdat při příletu do Porta onen dokument, kde jsem seděl v letadle atp. a to je všechno? Nevyplňuji ještě něco přímo na Azory a případně zpět do Vídně? Moc díky.

0 Citovat

Na Azory asi vhodný dotazník z https://mysafeazores.com/, potažmo https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532

0 Citovat

Madeira, test z ČR, laboratoře Prevedig, uznán bez problému, i když na certifikátu není písemně napsáno, že test je z mosohltanu (stačilo ústní potvrzení). Na letišti FNC vše dobře značeno, holky a šipky rozdělí grupu na dvě skupiny, ti co mají test, a ti, co jej dělají na letisti. Pokud si půjčujete auto, tak vyřídit ještě před tím, než vas rozdeli. Letěli jsme s KLM pres AMS Ddo LIS, pak easyjet na Madeiru. Let PRG-AMS load tak 30%, z AMS i LIS tak 80%. V KLM byli pomerne benevolentni k tomu, ze si nekdo stahnul rousku pod nos a zalomil to, v easyjetu to dost striktne kontrolovali pri nastupu a kontrole, behem letu ale letadlem nechodili, tak to nejapis slo taky trochu ochcat. Jinak rousky v hotelech a barech staff ma, hoste vetsinou ne. Zatim bydlime na vyhlidce Eira do Serrado, hotel, ktery byva plny, ma dnes load max 20%. Prvni vychazka z uboci Boca da Corrida pres Trompica a Pico da Cruz perfektni, nepotkali jsme jedineho cloveka jen par krav. Doporucuji na nic necekat a jet.

0 Citovat

Konečně na Azorech. Turistů ještě méně než obvyklé skoro nic, a když, tak portugalci. Opatření, tak jak je v západní Evropě zvykem, se berou zodpovědně a vážně. Vstup fpoho, na příletu se odděluje do řad, kdo chce místní test, kdo má vlastní a nemá QR formulář vstupu a kdo má vlastní test i vytištěný potvrzující formulář vstupu - do toho se má vložit i pdf negativní test (stačil negative výsledek z laboratoře, bez nějakého certifikátu), ale nikdy se mi to nepodařilo (hláška network error). Místní s tím neměli problém, stačil jim vytištěný a po tukání do notebooku si tento a QR vstupní formulář nechali, ptali se na datum opuštění ostrova a dál už je po ostrovech volný pohyb bez jakýchkoliv kontrol, což mohu na vnitrostátních letech potvrdit. A dostanete plastovou kartičku, kterou odevzdávate při opuštění tranzitního prostoru na důkaz, že jste prošli tou "zdravotní kontrolou". Takže "přechod hranic" plynulý a bez problémů. Ono taky letadlo vytížený z necelých 40 procent. Ten místní health form pro vstup na Azory potažmo pro cesty mezi ostrovy nikdy nikdo vidět nechtěl. 

0 Citovat

Dnes jsem se vrátil z dovolené v Portugalsku. Při letu z Vídně do Porta žádný problém, dokonce papír, který jsme vyplňovali pro vstup na portugalské území po nás nebyl vůbec vyžadován. Zde jsme pobyli dva dny a dost nás překvapila míra opatření proti Covidu. Všude vevnitř roušky, lidé drží distanc, 70 % lidí chodí s rouškou i venku. Pokud si objednáte Bolta, který je tu velmi levný, je limit lidí dva, takže my jsme při počtu čtyř objednávali dva, i tak se vyplatilo. Třetí den jsme se přesouvali z Porta do Lisabonu Flixbusem, vše v pohodě, vzhledem k tomu, že jsme chtěli dva dny pobýt v hlavním městě a pak letět na Azory, potřebovali jsme negativní Covid test, dělají ho po příletu zdarma, ale my jsme nechtěli zahodit den, abychom v karanténě čekali na výsledky. Proto jsme si s jednou klinikou, která byla v seznamu na azorském webu, sjednali 48 hodin před letem testování zdarma uprostřed Lisabonu, platí to azorská vláda. Všichni negativní, vyplnili jsme příslušný formulář a při příletu do Ponta Delgady na ostrově Sao Miguel jsme jen odpověděli zda se hodláme zdržet více jak 7 dní a zda pojedeme i na jiné ostrovy, oboje jsme odmítli a byli jsme vpuštěni. Celé Portugalsko i cesta zpět byla skvělá, lidi jsou velmi milý a v těchto časech opatrní a pečlivý, utírají stoly po každém hostu desinfekcí, v obchodě může být jen určitý počet lidí a lidé drží poctivě rozestupy. Pak jsme přijeli zpět do Vídně a začal jsem se rozčilovat. Rakousko zařadilo z nějakého nepochopitelného důvodu Portugalsko jako rizikovou zemi, bylo nám divné, proč jsme v letadle sami. Portugalce kontrolovali důkladně, chtěli i testy, jinak je nařízena karanténa. Češi stejně asi jako jiné národy mají právo okamžitě opustit zemi a nikde se nezastavovat. Upřímně mě to zaskočilo, protože míra nákazy v Rakousku a Česku je mnohdy několikanásobně vyšší, takže mě přístup úřadů vážně zaskočil. Ptali se nás jestli okamžitě odjíždíme, jakým dopravním prostředkem a po mě dokonce chtěli vidět jízdenku. Ve finále to ale evidentně nehrotí, protože my jeli až další den ráno, po noci strávené ve Vídni. To jsme jim taky řekli a pustili nás, ale za normálních okolností bych to asi neriskoval a dělal bych, že jedu hned pryč. Každopádně to stále nechápu, Portugalci si dávají daleko větší pozor jak Rakušani a my a přesto jsou údajně rizikovější pro Vídeň, jak někdo kdo přijede z Česka, kde to skáče po tisících. Stejně tak koukám vyjeveně, když se mě někdo z Česka zeptá, jestli jdu do karantény. Ano, země, která snad i spí s desinfekcí je strašně nebezpečná pro zemi, kde se lidi ani neobtěžují nandat roušku na nos. Notabene mám stále týden starý negativní Covid test. Každopádně Azory prázdné, nádherná příroda, milí lidé, všude levně. Rozhodně doporučuji.

0 Citovat

Tak jsme nakonec odletěly s mámou obě :). V Německu žádná kontrola a máma nakonec neukazovala ani negativní test na Azorech, což teda skoro naštve. Ptali se jí, jestli ho přiložila k formuláři a řekla jim podle pravdy, že se jí to nepovedlo. Oni se zeptali, jestli byl negativní, tak řekla, že jo. A normálně ji s tím nechali projít 🙈. Jinak Azory krásný a málo turistů, ale začíná už jim z tý korony taky hrabat. Třeba v zahradě Terra Nostra byla kontrolovaná fronta na záchody (povinná rouška, mikina přes pusu nestačila) a řetěz, zavřený převlíkárny a bylo nám doporučeno, ať se do plavek převlíkneme někde v míň frekventovaný části zahrady... to teda dík 😁. Hot springs Caldeira Velha zavřený úplně, člověk se kolem nich může jen procházet. V restauraci jsme chtěly počkat na stůl a byly vykázány ven, že fronta se vevnitř čekat nesmí, stejně tak v letadle (tam nás vyvolávala letuška, myslím, že si ten systém taky hrozně užívala 😅). Jo a na letišti nám kontrolovali letenky asi čtyřikrát, což nevím, jestli je nějaký anti-covid narížení, nebo prostě jen prudí :). Každopádně ale krásnej zelenej ostrov, projezdily jsme ho i za ty pouhý dva dny (TAP nám tak dlouho měnil časy odletu, až z toho zbyly dva dny) křížem krážem :)

0 Citovat

Azory, když už přiložíte test během vyplňování vstupního formuláře, jen pipnou QR code a ani test nechtěj vidět. Jinak žádné kontroly na příletu a zdržení tedy asi 10 vteřin. 

0 Citovat

Máte někdo praktickou zkušenost s testováním při pobytu na Azorech? Přílet a odlet mi vychází tak, že v neděli přiletím v jedenáct večer s testem dělaným v ČR, další neděli odlet ráno v šest, tzn. odlet sedmý den. Vztahuje se na mě v tuhle chvíli rovněž povinný test 6. den pobytu? 

0 Citovat

Asi bych radeji zustal tu hodinu v tranzitu na letisti a at si trhnou s druhym testem

0 Citovat

Nesmysl, to tam nejde. 

0 Citovat

mikir napsal(a):

Asi bych radeji zustal tu hodinu v tranzitu na letisti a at si trhnou s druhym testem

Praktická zkušenost nebo domněnka? :) S druhým testem problém nemám, ptám se na fungování a časový rozvrh, ne na to, jak se mu vyhnout ;)

0 Citovat

Nesmysl... předpokládám, že se jedná o Ponta Delgada, tam z příletu není možné nikde zůstat, hned se jde ven, otalet vás nikde nenechají, nehledě na to, že letiště o půlnoci zavírá. Terceira to samé... 

0 Citovat

máme za sebou VIE-LIS-HOR-FLW-PDL-OPO-VIE, 

po příletu na Faial rychlá kontrola QR kodu, za chvilku jsme byli volní. Sotva jsem vyzvednul auto, volalo mi nějaké místní číslo, koordinátor zdravotnického ústavu v Hortě, naplánoval se mnou druhý test, 6 den zrovna vycházel na neděli a ještě jsme měli ten den letět na Flores, naplánoval nám tedy že na test půjdeme až na Floresu, že to zadá do systému.
Za pár minut se mi na email ozvala koordinátorka z Floresu, pozvala nás na druhý test den po příletu ráno. Nakonec kvůli větru let zrušen, dostali jsme hotel, další den už to klaplo, na druhý test jsme šli až 8 den, vše v pohodě.

Vše měli profesioálně zorganizované, odběr proběhl skoro venku a trvalo to pár vteřin, všichni příjemní, negativní výsledek na mail/sms druhý den ráno (z Floresu se posílá na Tercieru).

Pak zase 2x zrušený let na PDL, 2x hotel, jednou opravdu fučelo pořádně, podruhé jsem to zrušení moc nechápal, ale na Floresu jsou na to nějak citlivější a ruší to často.
Po příletu na PDL jsem se zamíchal do příletu z Porta, chtěli QR/test/nebo vyplnit formálář na místě, jakmile zjistili, že jsem z Floresu, byl jsem hned volný.

Azory jsou super, pro nás co chodíme se stanem po horách skoro žádný rozdíl oproti době před covidem. Překvapilo mne, s jakou samozřejmostí všichni dodržují opatření. I na Floresu, kde už několik měsíců nebyl ani jeden nakažený nosili všichni roušku, hodně lidí i na ulici.
Bohužel počasí letos spíš nevyšlo, často pod mrakem či deštivo.

0 Citovat

Ahoj, neabsolvoval jste teď někdo Azory prosím... rád bych zkušenost (cena, dostupnost) s antigen testy (nebo PCR, když se pro ČR Azory zhorší) pro samoplátce na São Miguel k porovnání co jsem našel na google. Dík....

0