Protože nejsem zdaleka sám, kdo má naplánovanou letní cestu na Azory a informace jsou rozptýleny ve více vláknech, založil jsem toto, protože opatření a situace jsou na obou ostrovech podobné. Podle toho, co jsem studoval o Azorech, má místní samospráva rozsáhlé pravomoci, takže omezení pro vstup na ostrovy se mohou lišit od kontinentálního Portugalska. Pokud budete mít aktuality o situaci na Azorech a Madeiře,  o letech apod., pište to prosím sem.  .

Azory a Madeira - aktuální situace

Založil ve fóru Co se nevešlo

niemandos napsal(a):

A proč Libore jiné země poskytnou aerolinkám půjčky a tyto aerolinky peníze vrací, protože mají jistotu, že je stát nenechá padnout?? A proč by nemohla TAP ty peníze po dvou (třech, čtyřech) letech vrátit, jak to mají zase jiné aerolinky?? A když ne celé tak aspoň část?

To že za to může stát bylo myšleno tak, že stát zavedl opatření, která znemožnila provozování činnosti TAPU. Já o žádném koronaviru nepsal. Ano zavedly to dříve či později všechny státy. No a co. Takže chceš tvrdit, že státy za to nemůžou a můžou za to Čínani. Ty za to ale přece také nemůžou. Mohou za to netopýři.Nebo někdo jiný? 

Nemyslím, že lze srovnávat podporu minipivovarů atd. s tímto voucherem. To že jsi si to pivo koupil bylo tvoje rozhodnutí. Nemyslím si, že když ti někdo vnutí voucher, že je to tvoje rozhodnutí.

A trošku je rozdíl srovnávat divadla, která většinou živoří a herci v nich vydělávají hodně málo a lidé jim nechali pár stovek za lístek, s aerolinkami, které vydělávaly spousta peněz před touto krizí, nemyslíš? Až to přejde, budou piloti vydělávat 50% dřívejších platů? Sníží si management TAPU svoje platy na 50% a nebude si dávat milionové odměny třeba 5 let? Já si myslím že ne.

A na závěr ještě jedno zamyšlení. Srovnávat Smartwings, která nevlastní prakticky nic a měla velké problémy i předtím s jejich  předraženými, hroznými službami, kdy jistě po jejím zániku zabere jejich business bleskově někdo jiný s národním dopravcem TAP, nebo dalšími národními aerolinkami snad nemyslíš vážně. Dle mého je to úplně jiný příběh.

Každopádně moje reakce byla motivována především  tím, že SARAH považuje to, že ti někdo dá voucher za službu, kterou ti nedodal a za dva roky, když ho nepoužiješ, tak přijdeš o peníze, za "štědré" 


EDIT: Jo a ještě pro srovnání. Před hodinou jsem přes Booking napsal hotelu, kde jsem měl zamluvený týden v září. Storno poplatek byl 170 euro. Za 25 min mi odpověděli z Řecka, že mi ho vzhledem k situaci odpouští. Takže přístupy k zákazníkovi jsou opravdu různé.

TAP měl obrovské ztráty i v předchozích letech, kdy byly výborné podmínky v ekonomice. Loni to bylo 95 mil. EUR a předloni ještě víc: https://www.portugalresident.com...light-ban/

I kdyby jim stát částečně pomohl (nevím, jestli je to v chudém Portugalsku na pořadu dne), s předpokládaným poklesem poptávky po letecké přepravě osob v následujících letech se těžko dostanou do situace, která jim umožní vracet peníze všem. Tlak na toto by nejspíš vedl ke krachu, ale nevím, jak to je u nich s majiteli. Pomoc je věc těch zemí, které svým aerolinkám pomáhají. Ty ostatní k tomu nikdo nemůže donutit. Prostě to tak je a klienti se tomu musí přizpůsobit. Podobné to bylo, když si např. lidi nechali postavit domek od firmy, která pak zkrachovala. Stát není od toho, aby zachraňoval každého. Když stát usoudí, že se to vyplatí, tak může zachránit.

Jinak bys mohl vědět, když píšeš, že aerolinky vydělávaly spoustu peněz, že je to naopak:

"Letecká doprava je odvětví, v němž je ziskovost z dlouhodobého pohledu velmi nízká a silně cyklická."

https://www.flying-revue.cz/svet...t-dopravcu

Jaké mají v TAPu odměny a platy nevím, ale jistě je nebudou mít v budoucnu nadměrné, pokud vůbec přežijí. Musí dát tolik, aby jim piloti a manažeři neodešli jinam (bude záležet na situaci v ekonomice a v jiných zemích, jestli budou mít kam odejít, možná se spokojí s polovičními na nějaký čas).

Číňani můžou za to, že se koronavirus tak rozšířil nejdřív v Číně. Pokud by se jim podařil dostat pod kontrolu ve Wuchanu tak, jak to zvládli ve většině provincií, do světa by se asi stejně dostal, ale v mnohem menší míře. Opakuju, že za zastavení letů nemůžou státy, protože lety by se stejně zastavily kvůli koronaviru (většina lidí by se bála létat, podobně ve Švédsku nebo Japonsku stát zakázal jen málo věcí, ale lidi většinu cest i jiných aktivit omezili jen na základě doporučení a sledování zpráv z jiných zemí).

Pivo nebo lístek do divadla je mé rozhodnutí, ale TAP asi nemá kde ty peníze vzít, takže není na výběr.

Smartwings i ČSA bylo v roce 2018 v zisku. Loňský výsledek asi není ještě známý, ale nebýt odstavených Boeingů, asi by byl opět zisk.

https://www.investicniweb.cz/new...nevyplati/

https://www.idnes.cz/ekonomika/p...oakcie_rts

0 Citovat

@Libor_S

No ja  nejsem takový Wikipedie maniak jako ty, abych si všechno hledal :-). Nemám na to čas. To ze TAP nevydělával nic neznamená. Itálie taky zachraňuje  svoji  aerolinku, i když v tomto případě mi to prijde teda ujete. To ze jižní státy žijí na dluh je známé, ale nejak nechápu, proč by to měl zachranovat zákazník z ČR nebo odjinud.To, ze jsou v minusu neznamená, ze jejich zaměstnanci nevydelavaji velké peníze. Ono už to je jejich mentalita. Žijí si proste nad pomery. Mozna bys mohl vygooglit, kolik TAP zaměstnává lidi a kolik spojení nejen v rámci Portugalska zajištuje. Hádám, že by se i “chudemu” Portugalsku vyplatilo je udržet při životě. A pokud ne, tak ať zkrachuje. 

Nezlob se, ale i kdyby byla Smartwings v plusu, tak co tím chces rict? Zaměstnává par lidi , nevlastní nic a vozí turisty na dovolenou. Její služby jsou tragické. Uveď jediný argument, proč by měl daňový poplatník přispět na záchranu jejich podnikání. V ČR je mrtě daleko strategictějších firem, co by si zasloužily pomoct od státu. Ale chapu, ze v jejich čele není Tvrdik a Šimáne. 


0 Citovat

@Libor_S : Pivo nebo lístek do divadla je mé rozhodnutí, ale TAP asi nemá kde ty peníze vzít, takže není na výběr.

Peníze za letenky bylo taky moje rozhodnutí a že nemají kde peníze vzít, mě po pravdě řečeno nemusí zajímat. Je to podnikání, jako každé jiné. Pokud je vlastníkem stát, musí se postarat. Pokud někdo jiný, je to na něm. Rozhodně ne na těch, co si koupili letenky. Podívej se, kolik podniků krachuje, kolik lidí přišlo o práci. Ty když budeš někomu dlužit, taky bude chtít svoje peníze zpět, dřív, nebo později...

0 Citovat

tramin napsal(a):

Co jsem četl u jiných leteckých společností a cestovek, tak ty budou po nevyužití voucheru peníze vracet.

Otázka je, jestli na to budou mít peníze. Zvlášť ty cestovky, pokud jim nevrátí hotely peníze zaplacené na zálohách, které klienti nevyužili po zrušení zájezdu. Možná je to jen odsunutí krachu o rok. Ale při krachu by to snad zaplatila pojišťovna.

0 Citovat

tramin napsal(a):

Peníze za letenky bylo taky moje rozhodnutí a že nemají kde peníze vzít, mě po pravdě řečeno nemusí zajímat. Je to podnikání, jako každé jiné. Pokud je vlastníkem stát, musí se postarat. Pokud někdo jiný, je to na něm. Rozhodně ne na těch, co si koupili letenky. Podívej se, kolik podniků krachuje, kolik lidí přišlo o práci. Ty když budeš někomu dlužit, taky bude chtít svoje peníze zpět, dřív, nebo později...

Jenže ono to ve světě nefunguje tak, že majitelé firem (aspoň teda akciových společností nebo s.r.o.) ručí za své závazky neomezeně. Ručí jen do výše vkladu. Příkladů je spousty, u nás nejznámější asi tento: https://cs.wikipedia.org/wiki/H-System

0 Citovat

@niemandos: Zrovna tobě jsem odkaz na wikipedii nedával. Já netvrdím, že by stát měl zachraňovat Smartwings (pokud by si stát spočítal, že se to vyplatí, pak by to bylo něco jiného a to platí i o TAP). Pokud ale jsou nějaké programy pomoci všem firmám, není důvod zakazovat využití zrovna Smartwings. Když píšeš, že po Smartwings lety rychle přebere jiná aerolinka, proč by toto samé nemělo platit o TAP? Vždyť píšu, že záchrana firem je věcí té které země, tak ať si Itálie dělá co chce, i když je to asi chyba (pokud nebude EU proti).

Jinak o záchraně aerolinek se vyjádřil známý ekonom, který nepatří k nějak pravicovým, takto:

Summers podle svých slov například nechápe, proč je nyní poskytována vládní pomoc leteckým společnostem, aby byly schopny dál fungovat. Namísto toho by měli nést akcionáři ztráty a to samé platí o držitelích obligací, kteří by měli nést důsledky svých rozhodnutí. https://www.patria.cz/zpravodajs...menit.html

0 Citovat

To si děláš asi prdel. Jako že si stát spočítá, že se mu to vrátí. Myslíš jako posledně, když vstoupil do ČSA? Nebo myslíš to, že paní Schillerova před 3 týdny tvrdila, ze sekera bude 300 a dnes už 500 miliard za tento rok? Ja taky nerozporuji ať Smartwings nedostane stejnou pomoc jako ostatní firmy, ale nic navíc. A o to  tu jde. 

A ano. Linky TAP převezme někdo jiny, pokud zkrachuje. Když to bude Portugalsko chtít, tak ať se to stane. Proč by to ale měli zachraňovat zakaznici. Jako aby nepřišli o peníze. 

Ja se s tím Sammersem  úplně ztotožňují. Proč by měl daňový poplatnik sanovat ztráty někomu, kdo ma sam  miliardy. To mne osobně nedává smysl. Simane i Čína maji peněz dost.

0 Citovat

@Libor_S: rád bych znal Tvůj názor na mou reakci na Tvůj příspěvek, ve kterém jsi mj. psal v tom smyslu, že bych mohl podpořit TAP tím, že během 2 let proletím jejich voucher na Azory. Moje zmíněná reakce je skoro na konci předchozí stránky.

0 Citovat

divan napsal(a):

Přispění bych se nebránil, o pár příspěvků výše píšu mj.: ...Kdyby slíbili řekněme 50% refundu v případě nevyužití voucheru, bylo by to pro mě dobře schůdné...

Jenže pravidla pro vouchery v podání TAP nepovažuji za přispění, ale za okrádání zákazníků v přímém přenosu.

Co se týče mého "obětování se letět na Azory do 2 let": v počtu a sestavě lidí, ve kterém jsme tam měli letět, už se to na 90% nedá uskutečnit. Takže na Azory doufám ještě ano, snad i do 2 let ano, ale téměř jistě v méně lidech. A pokud to tak dopadne, nechci za zbylé vouchery létat jen proto, protože je musím prolétat. Chci letět tam a za takových podmínek a s takovými aerolinkami, jak to bude vyhovovat mě a ne TAPu.

Když se spokojíš s 50%, asi i těch 50% stihneš proletět, ne? Když tak poletíš během 2 let do Portugalska 2x (snad jde využít na víc cest). Psal jsem, že chápu, že to není příjemné, ale svět není ideální a jsou mnohem horší věci na světě, např. ztráta peněz ušetřených na dům nebo byt (zpronevěra peněz u realitky). Jsou i horší dopady koronaviru na turisty: https://www.idnes.cz/zpravy/zahr...anicni_jhr

Jestli chceš vědět mé vyjádření k příspěvku o půjčovně, tak ti holt mají z čeho brát, aniž by zkrachovali.

0 Citovat

@Libor_S: Jasně, vždycky existují horšího věci, může Ti shořet dům, srazit Tě auto, onemocnět, cokoliv .... Celý život je nebezpečný. Mě těch případně ztracených 20 kKč nepoloží, i když jsem je na ulici nenašel. Jen mi pořád není jasné, proč by měl zákazník takovým mu vnuceným způsobem sanovat firmu a nechat si od ní skákat po hlavě.

A jak jsem obecně příznivcem EU (i když mi leccos vadí), tak nerozumím tomu, proč se EU tvrdě nazasadí o to, aby byla dodržována její nařízení na ochranu spotřebitelů a proč nechávají tahat zákazníky za kratší konec. Tím si moc příznivců EU nezíská. Ale asi jde o velké peníze a velkou politiku, při které jde ten "obyčejný člověk" (ten výraz nemám rád, ale tady celkem sedí) stranou.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

To si děláš asi prdel. Jako že si stát spočítá, že se mu to vrátí. Myslíš jako posledně, když vstoupil do ČSA? Nebo myslíš to, že paní Schillerova před 3 týdny tvrdila, ze sekera bude 300 a dnes už 500 miliard za tento rok? Ja taky nerozporuji ať Smartwings nedostane stejnou pomoc jako ostatní firmy, ale nic navíc. A o to  tu jde. 

A ano. Linky TAP převezme někdo jiny, pokud zkrachuje. Když to bude Portugalsko chtít, tak ať se to stane. Proč by to ale měli zachraňovat zakaznici. Jako aby nepřišli o peníze. 

Myslím obecně, že se to může někdy vyplatit. V USA po poslední krizi se jim státní pomoc vyplatila, když podíly ve firmách pak stát prodal. Nevím, jaké jsou finanční poměry ve Smartwings, ale pokud by stát koupil za korunu, vrazil do toho třeba 500 mil. (netuším, kolik by bylo třeba) a prodal pak za 400 mil., nebyla by ztráta 100 mil., ale menší, protože se ušetří za podporu v nezaměstnanosti a naopak stát získá odvody z mezd a daně (které jinak jdou u zahraničních zaměstnanců třeba Ryanairu, který by to převzal, jinam). Byla by po krachu i nějaká prodleva do náhrady, která způsobí propad příjmů letiště atd.

300 miliard bylo nereálných už tehdy, když to schvalovali. Tipoval jsem tehdy min. 400, ale stále jsou to jen nepřesné odhady u všech ekonomů.

Já neříkám, aby to zachraňovali zákazníci, ale že by se měli snažit využívat služby, které využívali i dříve, a tím firmy podpořit. Když je už nepotřebují, ať takové firmy zkrachují.

0 Citovat

neslo by se drzet topicu prosim? :(

0 Citovat

:-)))))))))) Děkuje doktore, že jsi nás upozornil

0 Citovat

@divan: Protože asi není jiná možnost, pokud nebude Portugalsko natolik štědré, aby pokrylo většinu ztrát. Nevím, jak na tom jsou akcionáři a neznám finanční situaci, ale je možné, že akcionářům by se nevyplatilo nalít dostatek peněz do TAPu.

EU chrání spotřebitele slovně, ale co může v této situaci jiného dělat? Může max. souhlasit s pomocí státu, když se tak stát rozhodne. Pokud by někdo měl tu moc, aby donutil TAP vracet peníze, docílí akorát rychlý bankrot (asi ještě dřív, než budou všechny peníze vyplaceny, ale nevím, jaký je poměr mezi závazky klientům a volnými penězi).

0 Citovat

Tak z Prahy i Vídně začíná TAP létat od srpna

https://www.flytap.com/en-cz/lat...1f-content

0 Citovat

Super, můj let z Berlína přes Lisabon je v provozu. A dokonce se na mě vztahuje ta možnost změny termínu / voucher. Teď se ještě nějak dohodnout s majitelkou ubytování, ať počká s placením zálohy a budu spokojen.

0 Citovat

tak Tap zrušil i let z Porta do Funchalu na 1.7 - dle české pobočky budou i tyto "vnitrostátní" lety až od srpna.. vzhledem k tomu, že Madeira otvírá od 1.7, tak mi to připadá zvláštní...


0 Citovat

Tak tady mají 2 lety týdně v červenci a 7 týdně v srpnu


https://www.flytap.com/en-cz/lat...1f-content

0 Citovat

včera jsem to ještě měl v rezervacích, dneska ráno to zmizlo a i na my trips je to zrušeno.. proto jsem volal na tu pobočku a tam mi řekli, že červenec nebude...když jsem se ptal proč mi nepřišel o zrušení žádný mail ani jiná informace, tak mi bylo řečeno, že si na to stěžuje více lidí, ale že tady v česku na to nemají vliv...

0 Citovat

Nám TAP rušil jednotlivé segmenty letů postupně na 2x až 4x (přesně to nedokážu určit) a mail nebo jiná informace nepřišly ani jednou. Je to u TAP zdá se běžná praxe. Navíc ani po týdnu od provedení upgrade jejich systému se stále nemůžu přihlásit do svého účtu na webu TAP...

0 Citovat

Když jsem před časem vyplňoval refundační formulář u Ryanair, nadával jsem, že musím uvádět znovu údaje, které už mají v systému. To jsem ještě netušil, jak to má vymyšlené TAP. U něj je třeba na každý jednotlivý let (i kdyby všechny byly na jedné rezervaci) a na každého cestujícího vyplnit samostatný formulář! Takže v našem případě by to bylo: let s jedním přestupem tam, to samé zpět, 4 cestující. Tedy 16 "člověkoletů" = 16x vyplnit webový formulář!! TAP se opravdu snaží věci znepříjemňovat jak jen to dokáže.

0 Citovat

Nemáte někdo nějaké nové informace o cestování na Azorské ostrovy? Zatím platí co 5. den test, jak to bude od srpna, nečetli jste někde? Zda plánují úplně bez testu?

0 Citovat

Zkuste poslat dotaz na acoresturismo@azores.gov.pt.

0 Citovat

divan napsal(a):

Zkuste poslat dotaz na acoresturismo@azores.gov.pt.

děkuji za radu :)

0 Citovat

klarysska napsal(a):

Nemáte někdo nějaké nové informace o cestování na Azorské ostrovy? Zatím platí co 5. den test, jak to bude od srpna, nečetli jste někde? Zda plánují úplně bez testu?


stačí sledovat toto pravidelně: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5509

stále platí stejné podmínky (3 testy), nikdo ani tam neví, kdy se to změní, takže sledovat, sledovat, sledovat... mám termín zač. července a taky čekám, zda poletím nebo nechám na jindy

0