Jak poprvé koupit letenku

Jak poprvé koupit letenku? (návod pro začátečníky)

36 komentářů
2019-07-24T17:03:24+02:00

Téma věnující se naprostým začátkům a cestovatelům, kteří teprve do světa individuálního cestování hodlají nakouknout, se bude týkat toho nejzákladnějšího – jak si správně koupit a rezervovat letenku?

Možná si říkáte, že na tom nic není a máte naprostou pravdu. I přesto jsme pro vás sepsali pár užitečných tipů na co myslet a nezapomenout, když letenky hledáte.

Kde začít?

Žijeme v době internetu a pokud jste se dostali až sem, k tomuto článku, pak pro vás nákup letenky nebude o nic větší překážkou.

Zapomeňte na kamenné pobočky cestovních kanceláří a agentur, které až na naprosté výjimky nebudou mít více znalostí než běžný návštěvník tohoto portálu. Místo zkušené rady se dočkáte jen zbytečně předražené letenky.

Letenky se kupují na internetu. Slouží k tomu webové portály prodejců letenek s vlastními rezervačními systémy. Mezi ty nejvýznamnější prodejce na českém internetu patří Letuška a Student Agency. Není třeba se věnovat rozdílům, ceny letenek jsou na všech portálech stejné a liší se maximálně v desítkách korun.

Protože i my jsme živi z prodeje letenek, ačkoli sami letenky přímo neprodáváme, ale spolupracujeme se skupinou Student Agency, budeme rádi, pokud ke svému nákupu využijete náš vyhledávač letenek.

Kromě nižší ceny pro vás (to ale nikde moc nešiřte) získáte samozřejmě plnou podporu 24/7 v českém jazyce, možnost uhradit letenky kartou, převodem či hotově, bezplatně rezervovat letenky a v neposlední řadě podpoříte běh serveru Cestujlevne.com, díky čemuž pro vás můžeme bezplatně psát nespočet průvodců, rad a tipů na cesty.

Nastavte si vyhledávač letenek

Prvním krokem k nalezení letenky se stane zadání údajů do formuláře pro vyhledávání. Musíte si předem rozmyslet tyto informace:

  • Odkud chcete letět,
  • Kam chcete letět,
  • V jaké termíny,
  • A kolik vás bude.

Jako odletové letiště nejčastěji volíme Prahu. Nebojte se však vyrazit i za hranice republiky. Pro lety mimo Evropu se poohlédněte i po letenkách z Mnichova, Berlína či Vídně. Při letech po Evropě využijete také regionální letiště, jako je Krakov, Katovice, Bratislava či Norimberk.

Příletové letiště je jasně dané. Jednoduše vyberte destinaci, kam chcete letět. Například Londýn, Bangkok nebo Bali.

Pozor si jen dejte na to, že některá města obsluhuje vícero letišť. Může se vám tak třeba stát, že do Londýna přiletíte na letiště Heathrow, ale zpět poletíte z letiště City. Vše je popsáno podrobně v dalších krocích a vy budete mít na výběr, jaké varianty lze zvolit.

O tom, jak se nejlépe dopravit z letiště do centra, se dočtete v našich průvodcích letišť, máme jich pro vás zpracováno více než 600.

Zadejte termín od kdy do kdy poletíte. Zadáváte vždy konkrétní den, kdy chcete letět. Např. termín od 15.  5. do 1.6. znamená, že chcete odletět 15. 5. a vracet se zpět 1. 6. a nikoli rozmezí dat, jako je tomu například u zájezdů.

Mnoho cestovatelů nemá fixní datum a je flexibilní. Za tímto účelem je nastavena možnost hledat dny i v rozmezí +- 3 dny. Najdete tak více cenových nabídek, mnohdy i levnějších.

Někdo vyžaduje koupi jen jednosměrné letenky či letenky s jiným místem návratu než příletu. I na toto myslíme a zadání si upřesníte při výběru dat.

Počet osob a jejich věk budete potřebovat už při výběru letenek. Zadejte jednoduše to, kolik vás bude. Pamatujte jen na to, že chcete-li letět ve větší skupince 10 a více lidí, je nutné si cenu speciálně vyžádat u letecké společnosti. Online skupinovou letenku nepořídíte.

Doplňující informace pravděpodobně v začátcích nebudete potřebovat, ale je možné vyhledávač doplnit o upřesňující data, jako je preference letecké společnosti, požadavek pouze na přímé lety bez přestupu či volba konkrétní cestovní třídy, jako je byznys či první třída.

Vše vyplněno. Klikněte na tlačítko Vyhledat letenky.

Vyberte si konkrétní letenku

Po kliknutí na vyhledat bude vyhledávač letenek pár vteřin hledat jednotlivé možnosti dle vašeho zadání, které vypíše přehledně pod sebe vždy dle nejlevnější ceny.

Neřiďte se však pouze dle ceny. U složitějších cest zejména mimo hranice Evropy budou vaše lety zahrnovat přestupy. Podívejte se, kolik přestupů vás čeká a jak dlouho budou trvat. Velmi často totiž může nejlevnější letenka zahrnovat cestu s celkovou dobou letu 40 hodin, zatímco druhá o stovku dražší varianta jen 18 hodin letu.

Současně s výběrem konkrétní varianty pamatujte na to, že vyhledáváte flexibilní data a termín tak může být o +-3 dny posunut. Vše je ale přehledně u dané letenky uvedeno.

Nejen den, ale i konkrétní čas může hrát roli. Ať už kvůli dopravě na letiště, či samotnému pobytu v destinaci si budete přát odlétat dopoledne či navečer. Koukněte se proto, v jaké časy se letí.

Všechny výše uvedené varianty máte možnost jednoduše filtrovat v postranním panelu. Využijte ho k upřesnění výsledků.

Jakmile máte konkrétní variantu vybranou, klikněte na ni a posuňte se do následujícího kroku.

Zadejte údaje o cestujících

Letenky se vždy kupují na jméno a jsou nepřenosné. Je proto nutné znát jména cestujících již při nákupu a později je nebudete moci měnit.

Vyplňte klasicky jméno a příjmení, ale pozor, jen bez diakritiky. Konkrétně se vyplňování jména na letence věnujeme v tomto článku.

Pokračujte vyplněním dalších údajů, jako je oslovení, datum narození, telefonní číslo a email, na nějž vám dorazí potvrzení o rezervaci.

Pokud si budete přát vystavit fakturu, vyplňte též fakturační údaje.

Systém vám nabídne také políčko Frequent Flyer karta, které slouží k vyplnění čísla věrnostního systému. To my v tomto případě nebudeme potřebovat a necháme prázdné. Pokud vás věrnostní programy u leteckých společností zajímají, dočtete se o nich zde.

Vyberte doplňkové služby

V následujícím kroku budete vyzváni k dokoupení doplňkových služeb, jako je cestovní pojištění, pronájem vozu, rezervace hotelu či jakékoli další nabídky.

Osobně doporučujeme, že jediné, nad čím lze uvažovat k dokoupení, je pojištění zrušení cesty. To se dá sjednat vždy jen při koupi letenky a kryje vás v případě nemoci a neschopnosti odletět.

Ostatní doplňkové služby nekupujte, získáte je výhodněji a s klidem si je vyberete později. A to radíme i přesto, že tímto přicházíme o provize :-).

Klikněte na rezervovat a pokračujte k platbě.

Letenky zaplaťte

Nyní jste bezplatně vytvořili rezervaci letenky a jediné, co vám ještě zbývá, je ji zaplatit. Před samotnou platbou si ještě jednou zkontrolujte údaje samotné letenky (odkud, kam a data letu) a vaše údaje (jméno a příjmení).

Zaplatit můžete několika variantami, které jsou všechny u nás bezplatné:

  • Platba online kartou,
  • Platba převodem na účet,
  • Platba hotově na pobočce.

Platit online kartou je dnes nejjednodušší a nejbezpečnější. Nejenže je částka ihned připsána a vy svou letenku obdržíte do několika minut vystavenou na email, ale třeba i v takových případech, jako je krach letecké společnosti, obdržíte své peníze zpět.

Pokud chcete platit převodem na účet, je vhodné nám poté na email s potvrzením o rezervaci poslat i info o tom, že jste částku uhradili. Urychlíte tím vystavení vaší letenky.

Hotově můžete zaplatit na pobočkách Student Agency, jejich seznam najdete zde.

Pokud tento článek čtete a přemýšlíte nad tím, že si koupíte letenky jinde než přes náš vyhledávač letenek, dejte si prosím pozor na to, jak se změní cena letenky po vyplnění čísla karty. Mnoho prodejců přiráží velké poplatky až po vyplnění platebních údajů proto, abyste si jednoduše změny ceny nevšimli.

Potvrzení na emailu a další kroky

Po uhrazení letenky vám do půl hodiny přijde potvrzení o platbě a samotná elektronická letenka. Ta je přepravním dokladem, který vás opravňuje k samotné cestě.

Elektronickou letenku si nechte uloženou v emailu, nemusíte ji tisknout.

Nyní už zbývá jen počkat do dne cesty, kdy se dostavíte na letiště k odletové přepážce (check-in) a kde vám na základě předložení platného cestovního dokladu předá pracovník odbavení palubní vstupenku, s níž vás pustí na palubu letadla.

Před odletem je také vhodné občas svou rezervaci zkontrolovat, zda se nějaký let nezměnil či nezrušil. Kde a jak zkontrolovat rezervaci letenky najdete v tomto článku. My vám samozřejmě dáme o případných změnách vědět automaticky, ale pokud byste kupovali letenky jinde, mnozí prodejci tuto službu dělat nemusí.

Závěr

Nákup samotné letenky není žádná věda a s tímto návodem budete mít průběh nákupního procesu zmáknutý.

Pokud máte jakékoli dotazy, ptejte se pod článkem v komentářích. Jsme tu pro vás a rádi vám poradíme.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 24. 07. 2019

36 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.