Hraniční kontrola

Přestup v Číně a tranzitní vízum zdarma

442 komentářů
2019-11-18T20:42:32+01:00

Rozmach čínských aerolinek v posledních letech s sebou přináší nižší ceny z Evropy do Austrálie i jihovýchodní Asie. Někdy se ale kromě finanční úspory objeví nejasnosti s tím, zda přes Čínu vlastně můžeme přestupovat bez tranzitního víza.

Ano, pokud letíme do třetí země. Definici splňuje i cesta z Číny do Hong Kongu, Macaa a na Tchaj-wan, pro tyto účely jsou brány jako samostatné státy.

Ale má to „ale“, a to hned několik.

Vízum nepotřebuji

Při tranzitu přes Čínu mohou nastat dvě situace, kdy nepotřebuji vízum (přesněji, povolení pro dočasný vstup vyřídím zdarma po příletu do Číny). Ty se dále dělí a především obsahují několik výjimek.

  1. Přímý tranzit s jedním přestupem na území Číny
  2. Tranzit s více přestupy či mezipřistáními na území Číny

1. Přímý tranzit – jeden přestup v Číně

Přiletím do Číny ze zahraničí, po cestě nebude žádné mezipřistání ani palivový stop na území Číny, stejně tak při návazném letu dál . Tedy např.: Praha – Šanghaj – Kuala Lumpur.

Naproti tomu: Praha – "palivový stop" v Xi'anu – Šanghaj – Kuala Lumpur už spadá do kapitoly 2., viz níže.

Novinka: pokud máte na přestup méně než 24 hodin, tranzitní vízum nepotřebujete, ale existuje šance, že vám úředníci nepovolí vstup do Číny. Budete moci bezvízově počkat v tranzitní zóně letiště na další let, ale nepustí vás ven. Výjimku tvoří situace, kdy aerolinka nabízí tranzitní hotel zdarma, v takových případech obvykle povolení ke krátkodobému pobytu dostanete bez problému i při přestupu kratším než 24 hodin.

Při jednom přestupu nepotřebuji vízum, pokud doba mezi příletem do Číny a odletem z ní bude:

144 hodin

  • při přestupu na letištích Pudong a Hongqiao v Šanghaji, Hangzhou a Nanjing, pohybovat se můžu po provinciích Šanghaj, Jiangsu a Zhejiang bez omezení. Opustit Čínu můžu ze kteréhokoliv z výše uvedených letišť (obě v Šanghaji, Hangzhou, Nanjing), ale i mezinárodním vlakem či lodí (ze všech nádražích v Šanghaji a z přístavu Shanghai International Cruise Port). V poslední době se objevují informace, že bezvízový přestup v Šanghaji je možný pouze při transferu delším než 24 hodin!
  • při přestupu v Pekingu, Tianjinu, Shijiazhuang a Qinhuangdao – pohybovat se můžu libovolně v provinciích všech čtyř míst, odletět můžu ze všech čtyř letišť nebo odjet/přijet mezinárodním vlakem na pekingské Západní nádraží (pouze vlaky do Hong Kongu),
  • při přestupu v Kantonu (Guangzhou), Šen-čenu (Shenzhen) a Jieayangu se můžu volně pohybovat po celé provincii Guangdong a opustit Čínu i přes silniční čí námořní přechody do Hongkongu (pouze s jízdenkou na autobus/loď zakoupenou dopředu a vytištěnou). Uvedený postup funguje jen jednosměrně. Není možné bezvízově vstoupit do Číny z Hongkongu a odletět z Kantonu či Šen-čenu,
  • při přestupu na letišti Qingdao se lze volně pohybovat po celé provincii Shandong, 
  • při přestupu na letištích Chengdu, Kunming, Xiamen a Wuhan lze bezvízově pobýt pouze v rámci hranic města a není možné cestovat dál po provincii, 
  • při přestupu na letištích Shenyang a Dalian se můžu volně pohybovat po celé provincii Liaoning a kombinovat obě dvě letiště (přiletět z jednoho a odletět z druhého).

72 hodin

  • při přestupu na letišti Changsha se můžete pohybovat po celé provincii Hunan,
  • při přestupu na letištích Chongqing, Harbin a Guilin, přičemž bezvízově se vždy mohu pohybovat pouze v rámci hranic daného města,
  • při přestupu na letištích Xi'an se lze pohybovat jen po městech Xi'an a Xianyang, můžete ale navštívit i místo Terakotové armády, která leží v rámci hranic Xi'anu.

24 hodin

  • na všech ostatních letištích a hraničních přechodech, platí i pro transfery po zemi, vždy však musím mít zakoupenou návaznou jízdenku či letenku pryč z Číny v dané 24hodinové lhůtě,

2 hodiny

  • při přestupu na letišti v Urumči (pouze na mezinárodní let, při vloženém vnitrostátním letu je vízum potřeba vždy – vyjma letů CZ6022 z Vídně a CZ6021 do Vídně, pokud je v Urumči pouze technické mezipřistání, nikoliv přestup na jiný let),

Výjimky

  • Bezvízový tranzit se nevztahuje na letiště Huangshan, Yanji, Mudanjiang a Fuzhou, při přestupu přes tato letiště je nutné vždy s předstihem na ambasádě (resp. ve vízovém centru v případě žádání v ČR) vyřídit vízum.

2. Tranzit s více přestupy či mezipřistáními na území Číny

Při více než jednom přestupu/přistání a tím pádem vloženém vnitrostátním letu po Číně mohu využít bezvízový tranzit pouze tehdy, kdy od pravidelného příletu do Číny uplyne maximálně 24 hodin do pravidelného odletu pryč. V těchto případech nelze využít výše uvedené bezvízové politiky na 72, resp. 144 hodin. 

Platí i pro tzv. "palivová" či "technická" mezipřistání. Ty se sice často tváří jako jediný let, opak je ale pravdou. V místě mezipřistání vystupujeme a procházíme imigrační kontrolou. Např.:

  • Praha – "palivový stop" v Xi'anu – Šanghaj – Hanoj
  • V Xi’anu přistanu ve 14:10, ze Šanghaje odletím pryč z Číny ve 13:30 druhý den => nepotřebuji vízum
  • V Xi’anu přistanu ve 14:10, ze Šanghaje odletím pryč z Číny druhý den ve 14:20 => potřebuji vízum

Dále třeba:

  • Paříž – Wuhan – Peking – Sydney
  • Amsterdam – Xiamen – Šanghaj – Bali
  • apod. 

Při vícenásobném přestupu, který obsahuje letiště Urumči, nelze bezvízově transferovat. Výjimku tvoří lety CZ6022 z Vídně do Kantonu a CZ6021 z Kantonu do Vídně, které mají v Urumči technické mezipřistání. V takovém případě lze přes Urumči transferovat bezvízově, pobyt v Číně nesmí přesáhnout 24 hodin.

Návazná letenka

Nejdůležitější podmínka pro bezvízový přestup v Číně je koupená návazná letenka, případně jízdenka na vlak či loď dále z Číny. Potvrzení mějte vždy vytisknuté, v mobilu/e-mailu nestačí! Pro větší klid vytiskněte i potvrzení o ubytování v cílové zemi.

Návazná letenka může být i na oddělené rezervaci (např. Praha – Peking a za čtyři dny jinou nezávislou letenku Peking – Tokyo), důležité zkrátka je, abyste měli důkaz opuštění Číny ve stanovené lhůtě.

Lety ve vašem itineráři, které jsou mimo Čínu, vízovou politiku nijak neovlivní. Je například jedno, zda letíte Amsterdam – Kanton – Sydney nebo Norimberk – Amsterdam – Kanton – Sydney.

Vízum potřebuji

  • Vždy, pokud přestupuji na letištích Huangshan, Fuzhou, Mudanjiang a Yanji, na ně se bezvízový přestup nevztahuje za žádných okolností.

Například:

  • Amsterdam – Xiamen – Fuzhou – Bali
  • apod.

Jak se počítá čas tranzitu

Aby to nebylo moc jednoduché, v různých městech a v různých situacích se taky rozdílně počítá čas strávený na území Číny.

Měřeno podle pravidelného příletu

Případy, kdy je doba vymezena přesnou dobou daného tranzitního víza (24, 72, 144 hodin) přesným časem pravidelného příletu a odletu, tedy do Číny přiletím ve 12:00, musím nejpozději odletět přesně do 24 resp. 72 či 144 hodin.

  • Platí ve všech případech, kdy je povolený přestup maximálně 24 hodin
  • Funguje na letištích Peking, Guilin, Kunming, Shenyang a Harbin

Počítáno od následujícího dne

V ostatních případech se čas odpočítává až od 0:01 následujícího dne. Tak například přiletím do Šanghaje 1.1. v 10:00. Mám nárok na bezvízový tranzit v délce 144 hodin, lhůta však začne běžet až v 0:00 2.1. Město tedy mohu opustit nejpozději 8.1. v 0:00.

  • Platí na letištích Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Qingdao, Tianjin, Wuhan, Xi’an a Xiamen, Šanghaj Pudong, Šanghaj Hongqiao, Nanjing a Hangzhou

A co se stane, když je můj návazný let z Číny zpožděný a já tak překročím povolenou lhůtu? Nic, důležitý je čas pravidelného odletu, případná zpoždění nezpůsobí žádné problémy.

Tranzitní vízum do Číny – jak vyřídit a kolik stojí

Zjistili jste, že máte vyhlédnutou (nebo co hůř – už zakoupenou) letenku s trasováním, při kterém potřebujete tranzitní vízum?

Je nutné jej vyřídit v předstihu na ve vízovém centru v Praze-Karlíně či na velvyslanectví Číny Bratislavě. Tranzitní vízum typu G stojí stejně jako běžné turistické vízum do Číny – tedy 2.700 Kč v Praze, resp. 60 € v Bratislavě. Je možné si bez poplatku navíc navolit počet vstupů do Číny, lze tedy jediné vízum za 60 € využít i pro zpáteční cestu.

Vízum nelze vyřídit na letišti po příletu, je nutná osobní návštěva na velvyslanectví.

Více o vyřizování standardního víza pak najdete v našem průvodci Čínou.

Příklady itinerářů

Ztrácíte se? Asi nejste sami… Na závěr jsme pro vás proto připravili pár nejčastějších itinerářů, na které můžete při přestupu v Číně narazit.

Tranzitní vízum zdarma

  • Praha – mezipřistání v Xi’anu – Šanghaj – Bali: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Xi’anu
  • Praha – Šanghaj – Bali: možný 144hod. stopover v Šanghaji
  • Amsterdam – Guangzhou – Sydney: možný 144hod. stopover v Kantonu (Guangzhou)
  • Amsterdam – Wuhan – Peking – Šanghaj – Hanoj: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Wuhanu
  • Praha – Šanghaj – Kunming – Siem Reap: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Šanghaje
  • Praha – mezipřistání v Xi’anu – Šanghaj – Kunming – Rangún: Čínu musím opustit do 24 hodin od příletu do Xi’anu
  • Mnichov – Peking – Taipei: možný 144hod. stopover v Pekingu
  • Amsterdam – Xiamen – Bali: možný 144hod. stopover v Xiamenu
  • Paříž – Guangzhou – vlak do Hong Kongu
  • Praha – Šanghaj – vlak do Hong Kongu: Čínu musím opustit do 144 hodin od příletu do Šanghaje do opuštění země, počítá se čas přechodu hranice, nikoliv čas odjezdu vlaku!
  • Praha – Peking, vlak Peking (západní nádraží) – Hong Kong: Čínu musím opustit do 144 hodin od příletu do Pekingu do opuštění země, počítá se čas přechodu hranice, nikoliv čas odjezdu vlaku!

Potřebuji vízum předem

  • Amsterdam – Xiamen – Fuzhou – Bali
  • Vlak Ulánbátar – Peking (hlavní nádraží), let Peking – Praha: vlak nestaví na Západním nádraží, které je jako jediné zařazeno do možnosti bezvízového tranzitu
naposledy aktualizováno 18. 11. 2019

442 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře