Noční Fontana di Trevi

Jak jsem si užil Řím téměř zdarma

0 komentářů
2026-05-15T14:35:34+02:00

Řím rozhodně není město zadarmo. Většina nejznámějších památek – Koloseum, Forum Romanum, Andělský hrad nebo muzea – je placená a ceny nejsou zrovna nízké. (I když rozhodně nižší než v Istanbulu, který jsem navštívil jen pár týdnů před Římem).

Na druhou stranu mě překvapilo, kolik skvělých míst jsem viděl bez placení vstupného.

A nešlo jen o „doplňkové“ věci – často to byly zážitky, které mě bavily víc než některé placené památky.

Zobraz hotely v Římě podle ceny

Co jsem si osobně prošel – a co podle mě dává smysl zařadit, pokud chcete v Římě ušetřit, ale nepřijít o zážitek? Tady jsou moje tipy.

Vstupy zdarma: kdy se opravdu vyplatí plánovat

Pokud chcete ušetřit nejvíc, klíčová je první neděle v měsíci.

V ten den jsou zdarma:

A navíc i městská muzea (Kapitolská muzea, Trajánovy tržnice, Ara Pacis…).

Realita z praxe:

• fronty jsou výrazně delší než normálně
  • u nejpopulárnějších míst klidně 2–4 hodiny
  • často je nutné rezervovat vstupenku za 0 € na přesný čas

💬 Pokud máte s tímhle zkušenost, napište dolů do komentářů – zajímá mě, jestli vám to stálo za to, nebo byste raději zaplatili vstup mimo tuto neděli.

Prohlídky Kolosea bez čekání

Baziliky a kostely zdarma

Tady máte největší možnosti výběru, protože v Římě (a nejspíš i v celé Itálii) platí jednoduché pravidlo – všechny aktivní kostely jsou všem přístupné zdarma.

A to včetně těch nejznámějších:

Zejména u baziliky sv. Petra rozhodně doporučuji dorazit co nejdříve ráno – viz můj další článek Řím bez davů: moje ověřené tipy.

Antický Řím bez vstupenky

Řím je hlavně o antických památkách – právě proto patří k nejslavnějším městům světa.

A některé z nich uvidíte úplně zdarmo!

• Via Appia Antica – starověká cesta, po které se dá jen tak jít (funguje jako běžná venkovská silnice, zčásti jen pro pěší)
  • Circus Maximus – dnes otevřený volně přístupný prostor
    • skvěle odsud uvidíte také hradby vrcholku Palatin
  • Pyramida Cestia – viditelná zdarma z běžné ulice
  • Forum Romanum – když chcete dovnitř, platíte. Ale vykopávky skvěle vidíte zdarma třeba z vrcholu Kapitol

💬 Viděli jste ještě nějaké antické pozůstatky bez toho, abyste museli platit? Dejte nám své tipy do komentářů, díky!

Náměstí, fontány a ikonická místa zdarma

Tohle je klasický Řím – a všechno bez vstupného.

• Piazza Navona – podle mě nejkrásnější římské náměstí se dvěma fontánami a krásnými budovami
  • Fontana di Trevi – nejslavnější fontána světa. Část ochozu je zpoplatněná, ale stále ji z ulice uvidíte celou zdarma, byť se nedostanete přímo k vodě
  • Španělské schody – přelidněné, ale ikonické schodiště je zcela bez poplatku
  • Campo de' Fiori – původně lokální, dnes trochu turistický trh, vstupné se neplatí

Tohle jsou jen nejznámější náměstí a fontány, ale moc rád si přečtu vaše tipy. Kde se vám v Římě líbilo nejvíc?

Vyhlídky zdarma, které dávají smysl

Řím má krásné vyhlídky a většina z nich je přístupná úplně zadarmo.

Nejvíce se mi líbilo tady:

• Altare della Patria – monumentální bílý památník, jedna z nejslavnějších budov světa, je ve své spodní polovině přístupná zcela zdarma. A výhled je krásný, vůbec není potřeba platit za vyhlídku na střeše.
  • Kopec Janiculus – tohle je moje nejoblíbenější místo v Římě s výhledy na západ i východ
  • Piazza de Campidoglio – málo známá vyhlídka přímo v centru na kopci Kapitol
  • Giardino degli Aranci – hezká klidná vyhlídka na kopci Aventin

Malé detaily, které by byla škoda vynechat

Tohle jsou přesně ty drobnosti, které dělají Řím zajímavější.

A praktická věc, která mi ušetřila dost peněz:

• fontánky „nasoni“ s pitnou vodou jsou opravdu všude!
  • skvěle je zobrazuje například web mapy.com, odkud si můžete mapy celého světa stáhnout i v offline verzi

Čtvrti a procházky, které nic nestojí

Často jsem měl pocit, že nejlepší zážitek v Římě je prostě jen chodit.

• Trastevere – večer úplně jiná atmosféra než přes den
  • EUR district – moderní kontrast ke starému městu
  • zapadlé uličky centra – stačí sejít z hlavní trasy

💬 Co vás v Římě překvapilo nejvíc právě mimo hlavní památky?

Vyber hotel v Římě podle lokality

Jak jsem si plánoval dny, abych neutrácel zbytečně

Zpětně mi fungovalo jednoduché rozdělení dne:

• ráno: baziliky, Fontana di Trevi nebo Španělské schody (méně lidí)
  • dopoledne: přesuny a méně známá místa
  • odpoledne: odpočinek / parky
  • večer: vyhlídky a večeře

S plánováním pobytu vám pomůžou i moje další články s osobními tipy:

Na konci mi z toho vyšlo, že Řím vás klidně může stát hodně peněz. Ale zároveň je to město, kde máte pořád pocit, že něco objevujete – i když zrovna nic neplatíte.

Kryštof Hájek
naposledy aktualizováno 15. 05. 2026