Fórum Romanum

Řím za 3 dny: itinerář z vlastní zkušenosti

2026-05-10T15:04:59+02:00

Řím se nedá vidět celý ani za týden. Myslím, že abych odjížděl s tím, že jsem viděl všechno, musel bych tu být aspoň 14 dní.

Ale za 3 dny se dá zvládnout překvapivě hodně – pokud si to poskládáte chytře.

Tenhle itinerář vychází přesně z toho, jak jsem Řím procházel já: minimum zbytečných přesunů, logické trasy a kombinace ikonických míst s klidnějšími spoty.

Zobraz 10 nejlepších hotelů v Římě

Jak jsem si plánoval Řím

• každý den jsem se snažil vybrat místa v rámci jedné oblasti (abych se zbytečně nepřesouval napříč městem)
  • klíčové je načasování – ráno vs. večer dělá obrovský rozdíl (ráno bývá výrazně méně lidí)
  • v realitě chodím hodně rychle, takže tento článek jsem přizpůsobil běžnému tempu (vypustil jsem některé památky, které byste spíš nestihli)

Kromě tohoto tipu na itinerář jsem sepsal také další praktické blogy:

💬 Jak jste si poskládali pobyt v Římě vy? Zajímá to mě i cestovatele z celého světa, podělte se do komentářů pod článkem. Díky!

Den 1: Historické centrum a ikonický Řím

První den je o tom „klasickém Římě“, kvůli kterému sem většina lidí jede.

Chtěl jsem si ho „odškrtnout“ hned na začátek, abych měl jistotu, že uvidím všechno, co chci.

Ráno: Koloseum a Forum Romanum

Začněte u Fora Romana brzy ráno – sem můžete koupit vstupenku klidně na místě s tím, že vstupné do Kolosea si rezervujete na přesný čas po prohlídce Fora Romana.

Budete-li vstupenky rezervovat online dopředu, i přesto bych doporučil ráno – je ideální světlo na focení a není tu takové horko.

Tahle část mi zabrala celkem skoro 3 hodiny.

Dopoledne: přesun do centra

Pokračujte pěšky směrem do centra:

• Kapitol (pokud budete chtít navštívit muzea, počítejte cca s 1,5 hodinou navíc, pak pravděpodobně nestihnete něco z odpoledního plánu)
  • Altare della Patria (sotva 5 minut chůze)
    • dopoledne tu je méně lidí než v podvečer
  • Pantheon (tady počítejte s frontou, která se tvoří celý den)

Další cca 2,5 hodiny.

Odpoledne: Piazza Navona a okolí

Po obědě (tady jsou moje tipy na jídlo a pití v Římě) jsem se jen tak pomalu procházel historickým centrem Říma a přitom objevoval několik známých míst:

• Piazza Navona
  • Campo de' Fiori (tohle je lepší spíš ráno, kdy funguje více stánků, ale i odpoledne zůstává mnoho z nich otevřených)

I proto, že odpoledne bývají většinou největší davy, jsem moc neřešil vstupy do muzeí nebo památek, ale jen si užíval atmosféru Říma.

Tady to projdete klidně za 45 minut, anebo taky za 2 hodiny. Podle nálady.

Večer: Trevi a Španělské schody

Na podvečer jsem si nechal severní část centra.

Tady jsou nejdelší pěší přesuny z celého dne. Celkem vás čeká kolem 35 minut pěší chůze. Ale je to stále výrazně rychlejší než autobusem nebo metrem.

O cestování po Římě píšu detailněji v kapitole 👉 Doprava v Římě.

Pokud budete mít ještě čas a chuť, můžete zajít na večerní vyhlídku nad Piazza del Popolo, která je asi 15 minut pěšky od Španělských schodů.

💬 Kdy jste byli u Fontani di Trevi vy? Ráno nebo večer?

Den 2: Vatikán a Trastevere

Druhý den je kombinace Vatikánu a méně hektických částí.

Ráno: Bazilika sv. Petra

Tady to je jasné. Ráno bych určitě začal u nejslavnějšího kostela na světě. Před 8:00 máte šanci jít dovnitř s velmi krátkou frontou do 10 minut.

Rezervuj hotel u Vatikánu

Kdykoliv během dne se fronty prodlužují až na 3 hodiny.

Dopoledne: Vatikánská muzea

Pokud vás aspoň trochu zajímá umění, pak jsou Vatikánská muzea a Sixtinská kaple jednoznačné must-see!

Tip! Rozhodně doporučuji rezervaci online s předstihem alespoň 14 dní. Bez rezervace fronty i na 3 hodiny.

Odpoledne: Andělský hrad

Cestou z Vatikánu jsem se v uličce Borgo Pio stavil na skvělou zmrzlinu a pokračoval k další památce:

Kdybych dostatečně dopředu rezervoval vstup na Passetto di Borgo, návštěvu bych si užil určitě mnohem víc!

Pak se pomalu přesuňte směrem na Trastevere pohodovou procházkou podél řeky Tibera. Nebo klidně přes jižní část historického centra, kde se projdete přes krásný Isola Tiberina.

• Tip: pokud by vám zbývalo více času, určitě si procházku prodlužte přes moji nejoblíbenější vyhlídku v Římě na kopci Janiculus

Večer: Trastevere

Tohle je ideální místo na zakončení dne – jídlo, atmosféra, žádný stres.

Reálně se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších čtvrtí vůbec!

Zobraz hotely v Trastevere

💬 Máte tip na restauraci v Trastevere? Sem s tím (pište do komentářů pod článek, díky!)

Den 3: Alternativní Řím a méně turistů

Třetí už jsem si chtěl Řím jen užít bez "povinných zastávek".

Nakonec to do sebe skvěle zapadlo tak, že jsem opět minimalizoval přesuny.

Booking.com – top hotely v Římě

Ráno: Aventin a výhledy

Před 8:00 jsem vyrazil na kopec Aventin, který je během dne v obležení lidí, ale ráno tu není vůbec nikdo.

Navštívil jsem obě hlavní zajímavosti

Dopoledne: Circo Massimo a okolí

Z Aventinu jsem seběhl dolů k Tibeře a pak se dal směrem na východ. Navštívil jsem postupně tato místa:

Odpoledne: Via Appia Antica a katakomby

Chtěl jsem na chvilku zažít úplně něco jiného, takže jsem přímo u Caracallových lázní nasedl na autobus číslo 118 a zajel asi 30 minut mimo centrum.

Cíl byl jediný: projít se po ikonické Via Appia Antica.

Nacházejí se tu i velmi zajímavé katakomby. Já měl štěstí a podařilo se mi koupit vstupenku na místě, ale rozhodně radši doporučuji koupit vstupné online v předstihu.

Večer: jídlo a bary v Cavour

Později odpoledne jsem zamířil ke krásné Bazilice Santa Maria Maggiore, kde je vstup zdarma.

Pak jsem sešel dolů ke Koloseu, abych se pokochal pohledem zvenčí na krásně nasvícenou fasádu zapadajícím sluncem.

Večeři jsem vyřešil ve čtvrti Cavour, kde jsme taky navštívili velmi zajímavý bar Drink Kong, který se v roce 2025 umístil na 40. míst z ankety "50 Best Bars".

Kde se ubytovat pro tenhle itinerář

Ideální lokality:

• centrum kolem Kolosea – nejlepší dostupnost (metro)
  • Trastevere – atmosféra
  • okolí Vatikánu – klidnější, nižší ceny a zároveň dobrá dostupnost
  • 👉 Moje tipy na hotely v Římě

Najít hotel v Římě podle lokality

Nejčastější chyby (z vlastní zkušenosti)

1️⃣ Příliš ambiciózní plán
Řím není město na sprint – raději méně míst, ale v klidu.

2️⃣ Špatné načasování památek
Ráno a večer jsou úplně jiné než poledne (méně lidí).

3️⃣ Podcenění přesunů
Mapa vypadá malá, ale nachodíte klidně 15–20 km denně. V rámci centra je chůze nejrychlejší, ale přesto jsou vzdálenosti docela velké.

Na konci těch 3 dní jsem měl pocit, že jsem viděl to nejdůležitější – a zároveň že bych tu klidně zůstal ještě týden.

💬 Jak dlouho jste byli v Římě vy? Stačily vám 3 dny, nebo byste příště zůstali déle?

Kryštof Hájek
naposledy aktualizováno 10. 05. 2026